5017
  • Nuki
    én még most is ezt csinálom... :)
  • RelakS
    Szivesen :)

Ha kicsit kevesebb melóm lesz otthon a fórumokkal (értsd: fél tucat fórumba írkálok szimultán, ahelyett, hogy hasznosan tölteném az időt :D), akkor nekiállok rendesen csinálni a 2. változatot, szebb bötyükkel, színes rajzolási sorrenddel (értsd: a nyilak szinesek lesznek)

Apropó: Milyen szineket tudnátok elképzelni a rajzsorrendre?
    Kikötések: Az aktuálisan behúzott vonal mindenképpen fekete, és fekete-fehér nyomtatón is jól kell, hogy mutasson (megkülönböztethetőnek kell lenni az egyes vonalaknak)
    Jelenleg egy érdekeskék színből vannak a nyilak rajzolva. (ha kell, felrakom este a mintát)
  • Slan
    Sziasztok
    Én már lassan több mint 1 hete tanulok ezekből a kártyákból és már a katakanák közepén tartok.
    És szeretném megköszönni Relaksnak hogy megcsinálta ezt nekünk :)
  • katalány
    jajj ezt már felfedeztem, azt hittem csak én jöttem rá erre...
  • RelakS
    Oks, csak arra ügyelj, hogy a き és a さ egy vonallal többől van. Annyi a különbség, hogy az allján lévő hurok külön van a függőleges vonástól, és utána is kell meghúzni (vízszintes vonások, függőleges, majd az alsó)
  • katalány
    Egyébként én is így tanulom, mint bármely más nyelvet, végig irom a szavakkal, vagy itt a betűkkel, mert ezeknek kell ám hely..
  • katalány
    Amit tőled mentettem a kártyákat, azokról gyakorolom az írást.
  • RelakS
    Pontosan ezért csináltam :)
  • _Vegeta_
    En a jooreg modszerrel tanulom. Fogok egy ures lapot es teleirom egy jellel. :D
    A kartyak azer jok mer barhol elo lehet kapni oket azt csak nezegetni nincs sok ertelme. Foleg utazaskor hasznos. :)
  • RelakS
    Akkor most magyarul is, ha kérhetném
  • katalány
    Te,....a kártyáidat rajzolgattam, abból tanulgattam, neked már az írás?
  • RelakS
    Én is folyton elfelejtem, mit kéne írni :)
  • katalány
    Na akkor mesélj, hogyan tanulod a kártyákat? Relaks kártyáiból? Én is elkezdtem, hát mi ne mondjak, kell mit gyakorolni, az írást, nekem nehezn megy.
  • _Vegeta_
    Áhh nagyon messze vagyok tole. Nehany szo ramragadt japan filmek/animekbol illetve most tanulgatom a kartyacskakat. :)
  • _Vegeta_
    Japanbuzi vagyok ilyen ecceru. Bar tom nem Ngem kerdeztel. :D
  • katalány
    Ja, most már látom és Te is tanulsz japánul?
  • _Vegeta_
    A nevem ^^
  • katalány
    Ez nagyszerű, tényleg nagyon helyesek és udvariasak. Én a festészetük által, szerettem meg őket, majd különböző útleírásokat olvastam, szinte faltam a japánokról szóló könyveket. A múltkoriban, bementem egy natura boltba, hogy japán zöld teát vegyek, ugye meg kellett rendelni és mikor láttam, hogy Kína a forgalmazó,nagyon bepipultam, mert előtte ecsetletem a tulajnak, hogy nem kínai terméket akarok venni, mert ők a tisztaságtól távol állnak. De egyet nem értek, nincs itt nálunk olyan bolt, ahol japán termékeket árulnak?
  • RelakS
    Elkövettem azt a hibát, hogy az A+ csatornára kapcsoltam. Ez még semmi különös. Csak hogy megtetszett a Full Metal Panic! sorozat. Elkezdtem nézni, de türelmetlen ember lévén leszedtem a netről, és végignéztem. Itt még magyar szinkronnal, tehát a japán annyira nem érdekelt. Aztán jött a Full Metal Panic? Fumoffu. Ehhez csak japán szinkron volt, és itt volt az a pont, amikor nagyon megtetszett a nyelv, mert valahogy annyira aranyosan dumálnak, hogy még ^^
    Nameg minden össze-vissza van fordítva, úgyhogy jobb az, ha az ember maga érti, mi a nyavaja van
  • katalány
    Kérdezhetek valamit? Miért akarsz megtanulni japánul? érdekelne, hogy másokat mi vonzza.
  • katalány
    Nekünk van német elo anyag és abban le van írva fonetikusan a kiejtése.
  • RelakS
    Vegeta a Dragon Ball-ból :)

Fonetika? Nem tudom. Küldhetnék már :/
  • katalány
    Mi az a bejiita, meg wejiita? Abban az elo-ban ugye lesz fonetika is...
  • _Vegeta_
    Szerintem a kiejtes nem oly fontos azt eleg élőnyelvbe gyakorolni. :)
    A kartyakhoz a rajzolasi sorrend meg az angol helpburn atiras fontos. Szerintem. :D
  • RelakS
    1: a handbook-os valsz nem hüleség ^^
    2: Miért a kétféle? Mert az egyik ugye wejiita, ami külföldies kiejtés, a másik meg bejiita, ami japános. Szerintem.
    3: Úgyvan, nekem meg el kéne készíteni a 2. változatot, de folyton akad 5letem, amit bele akarok rakni (pl leírás a pontos kiejtésről, stb)
  • _Vegeta_
    En egy kis szotarfelesegbol kerestem ki a szot es ilyenek voltak.
    手引 [てびき] (n) guidance | guide | introduction
    手引き [てびき] (n) guidance | guide | introduction
    手引書 [てびきしょ] (n) handbook | manual | guide

Akkor ugynezki a てびき vagy a てびきしょ lesz a helyes megfejtes. :)

#583: Valoban mintha lattam is volna mar ヴェジータ-kent irva, de alltalaban a ベジータ-t latom. Utanna is nezek miert van ez a ket fajta iras. :S

Mineraruwootaa nagyon teccik. :D
    miミ neネ raラ ruル woウォー taaター ? Uhh be kellene magolni azokat a kartyakat. ;)
  • RelakS
    Ja, még annyit, hogy a Vegeta simán lehet ヴェジータ is akár, viszont valóban, a v/w hangot az jövevény (!) szavakban sorra lecserélik b-re, ellenben az ásványvíz az ミネラルウォーター (mineraruwootaa) ;)
  • RelakS
    Nem tudom, válogass :D

guide
    (名) 案内人; 指標; 指針; 指導; 案内書

(動) 案内する; 指導する; 導く

Ezt egy babylon nevű szótár csinálta :)

Ezt meg egy másik:
    guide sendatsu, michishirube, meate, tebiki

amit te raktál (手引書) arra aszongya, nincs találat.
    Viszont vannak ilyenek:
    手引き
    n. (Hira=てびき) guidance, guide, introduction, manual, handbook, direction

n. (Hira=しょ) book, publication
    書する
    v. (Hira=しょする) write, mark with symbols and letters on a surface (with a pen, pencil, etc.)

Innentől kezdve akár lehetne is Ismertető könyv, de inkább megkérdezek okost.
  • _Vegeta_
    Nem akarok offolni meg minden, de relakS: ha a Dragon ball guide-t akarom leirni akkor igy kell hogy "ドラゴンボール 手引書"? :) A doragonboru az megy, de a guide az jol van irva? :D
  • katalány
    Ááááá...a koronát várja
  • RelakS
    Mert ő csak négy éve rontja a levegőt, és 5 csillag = 1 korona árfolyam dívik az sg-n

Japánt még várom
  • katalány
    Na Seth megszólalt, neked meg mitől vannak csillagjaid?
  • Seth
    "Te miért van neked koronád? "
    Mert már 5. éve, hogy itt rontja a levegőt XD
  • katalány
    Tényleg ott láttam ezt, de én nem tudtam onnan letölteni.
    Megkaptad már az Elo-s japánt? Jajj csak már túl lennék ezen az angolon, foglalkoznéknék én is a japánnal, most csak néha kukucs...
    Te miért van neked koronád?
  • RelakS
    Arról az oldalról találtam, amit mutattál :)
  • katalány
    ezek nagyon szépek....
  • katalány
    Ezt már be is raktam a kedvencek közé, köszi....
  • RelakS
    Fontok japán nyelvhez:

->kattide<-
  • katalány
    Igen, ez egy tök jó oldal, tele van nyelvleckével, hanganyaggal, már kinéztem egy pólót is magamnak. Abba vonulok be a PTE-re..
  • Pharaoh
    Japán kúltúrálsi magazin weblapja.