5017
  • _Vegeta_
    Tragedia! :)
  • RelakS
    Hibák vannak a Wakan-ban :(
    Néhol rossz a vonássorrend :(
  • Nuki
    [nem tudta]
  • RelakS
    Tényleg, van olyan is :D
  • Nuki
    :D
    ezt a kína tápigba, htx :DDDD
    amúgy ilyeneket jó tudni azért:D
  • RelakS
    Jóóóóvan :D

Monjuk a biang núdli viszi nálam a pálmát:

-> Wikipedia link <-

Még egy kis történetet is elmesél a maga 57 vonásával (már ha a megjegyzésének menetét annak vesszük :) )
  • Dying Soul
    Ő gitározik, de ugye a klippben mutatják őt is.
  • Nuki
    biztos így üdvözölnek valami nagyon magas rangú embert levélben! :D
  • RelakS
    őőő... a kanák: Katakana, és Hiragana :)

Az meg tökigaz, hogy mikor olvasok, akkor már én sem látom a betűket, csak jönnek a szavak.

Erre bizonyíték az az angol felmérés, hogy ha összezagyváljuk a betűket, csak az első és az utolsó marad a helyén minden szóban, akkor is megérted, hogy mi van :)

Meg valamelyik nap kerestem InuYasháról képet, és egy weboldalon elkezdtem olvasgatni a kanákat, hátha lesz valami muris angol szó. Első páron végigmegyek, nézem, itt valami krixkrax, menjünk tovább. Aztán a krixkraxok harmadik jelén megakadt a szemem: 叉 Ácsi, mondom, ezt már láttam valahol. Jobban megnéztem, hogy mi van ott, és felakadt a szemem: 犬夜叉 Mondom, jééé, ez InuYasha :)

Azt meg nem értem, hogy pl erre a jelre mi szükség a kínaiban? 龘 valami olyat jelent, hogy egy sétáló sárkány feltűnése. Három darab 龍 (sárkány) jel alkotja.

(köben odaégett a holnapi ebédem. ÁÁÁÁ!!!! )
  • Nuki
    hangjából itélve? ki lehet-e hallani?
  • Dying Soul
    Megnézem majd a klippjüket is, hátha látok valami mellszerűt. :DDD
  • _Vegeta_
    Nagyon komoly.

Dying Soul: Egyertelmuen csaj, sztem. :)
  • Dying Soul
    Na ez az, hogy én sem tudom. :D
  • Nuki
    hmm mondasz valamit :o
  • Braveheart
    A csípője alapján csaj. Miért nem az?
  • Nuki
    a szövegkörnyezetből ítélve férfi :DDDDD
    meg amúgyis.
  • Dying Soul
    Mondjuk inkább úgy, hogy a TH koppint Japánból.
    Viszont érdekes, a gyomrom felfordul a TH-tól, de ezektől a srácoktól nem. Nem is olyan zenét játszanak, mint a TH.
    De a kérdés nyitott, szerintetek férfi, vagy nő?
  • Nuki
    o.O
    tokio-fotel fíling
  • Nuki
    mindenkinek gyorsnak tünik a anyanyelvi-anyanyelvi kommunikációja tapasztalatból a lengyel-lengyel és a német-német is kurva hadarós, sőt a román-román is XD szlovák-szlovák is:)
  • Dying Soul
    Szerintetek a jobb oldali személy milyen nemű?

• Iori
    1/1es
  • Iori
    hát jó kérdés ez :), a szüleim meg néha azt nem értik h milyen gyorsan beszélnek a magyarok, és közben az összes barátom, ismerősöm azt kérdezi tőlem h tudunk ilyen gyorsan beszélni :D
    vhol ott van az igazság sztem h ha egyszer már beszéled azt a nyelvet folyékony szinten akkor már jön magából az h ilyen villansára is eltudod olvasni
    Mindenki azt mondja h mennyire bonyolult ez a jelrendszer, de általában az ált. 1.-2. megtanítják a gyerekeket olvasni meg írni, szóval megint csak azt tudom mondani h ha egyszer már benne van az ember akkor már no para ;)

A táblákat szinte kivétel nélkül eltudtuk olvasni a kanjik miatt, de amiken katanaka volt azt már nem :D
  • _Vegeta_
    Nekem a kinai tul "hadaros" nyelv. :)
  • _Vegeta_
    Hehe. Komoly Kinai vagy? 1/2, 1/3, 1/4reszt vagy teljesen?

Amugymeg "Voltam most aug.ban 1 hetet kint,.." piszok mazlista. :P
  • RelakS
    Ehh... Nem éééér! Előnnyel indulsz a kanjikban! ;)

Egyébként talán a Japán intézetben, vagy miben találhatsz ilyen tanárt. Persze, jó pénzért...

Van itthon CCTV4. Néha belenézek, de a kínai nekem annyira fura :) Azt meg képtelen vagyok felfogni, hogy amikor olyan gyorsan változik a felirat, amit magyarul is alig tudnék követni, azt hogy követitek ti? (nem akarok senkit megsérteni, de azt kellett volna először hókon vágni, aki kitalálta, hogy sokezer jellel írjanak le egy nyelvet O.o Nem, mintha pl az angol jobb lenne, amikor is azt mondja, hogy "szék", de úgy írja, hogy "asztal", de akkor is :) )
  • Nuki

ELO-nál pl. www.elo.hu csak az kicsit pénzes hely, többiek többet tudnának segíteni ^^
  • Iori
    Sziasztok!
    Tudtok vmi helyet Pesten ahol lehet japánt tanulni? Leginkább anyanyelvű tanárra gondolok.
    Voltam most aug.ban 1 hetet kint, rengeteg városban voltunk (de csak Honshun) és nem csalódtam az országban. Már kicsi korom óta ki szerettem volna menni, most végre összejött. Annyira kedves ott midnenki, attól függetlenül hogy milyen nyelven kérsz segítséget tőle (a japánok 95%a nem beszéli az angolt) a saját módjukon próbálnak segíteni még akkor is ha ő is tudja h te nem érted az ő nyelvét:D
    Ja és kínai (igen az vagyok) létemre, sem bántak velünk rosszul mint ahogyan gondoltam. Röviden szólva nagyon jó volt az az 1 hét, jó lenne ha megtudnám rendesen tanulni ezt a nyelvet és kimehetnék oda egyetemre.
  • Nuki
    quite well ^^

nagyon zsír az a wakan program, végre kipróbáltam rendesen :)
  • RelakS
    So, can you kutykurutty in english? :)
  • Nuki
    alapfokum nekem is van^^
    bár japánból (is) lenne :P
  • katalány
    Neked biztos sikerülni fog,
  • RelakS
    Villogjak az alapfokú írásbelis kiválóan megfelelt eredményemmel?
    Inkább nem
  • Nuki
    BME-n tettem le én is.

van egy-két jó kis tankönyv, amiből alapfokura készültem, meg az angoltanárunk is mondta hogy mik az eddigit tapasztalatok témakörileg. ezeket átnéztük, de inkább írásbelire készültünk mint szóbelire.
    a szóbeli részben attól is függött hogy a vizsgáztatóim elnézték hogy izgultam :]
    írásbelin 61%al csusszantam át :D
  • RelakS
    Majd beszámolok :)

A középfokút a BME-n fogom megcsinálni. Legalábbis remélem, hogy összejön :) (az írásbeliben biztos vagyok, de a szóbeli...)
  • katalány
    Állitólag akik nyelviskolába jártak, megkapták, valahonnan. Ma megyek még utoljára az angol tanáromhoz, biztos megfog lepődni, mert annyira dicsért. Például kaptam 5 angol szót, az összes előforduló szinonimáit meg kellett határozni. Na ehhez nem lőttem, azért mert nagyon nehezek és idegenek voltak a szavak, amit soha nem hallottam, ebből semmit nem tudtam. Holnap még beszámolok az irásbeliről, aztán nem tudom mikor leszek net közelben, mert irány Pécs és az albérletben nincs net. Ha nem sikerül, akkor majd az egyetemen felveszem az angolt fakultációba, ha lehet.
    Ha megkapod a japánt, azért majd számoljál be, hogy milyen.
    Hova mész középfokúra, szóbeli?
  • RelakS
    Mivan?! Kiadták a témaköröket?!? O_O

Nah, hát sajnálom, hogy nem sikerült. Egyébként elvileg (!) a szóbelin az sem gond, ha nem az adott témakörről beszélsz, csak beszélj! Ha mást nem, akkor azt, hogy erről nem tudsz mit mondani, mert nem értesz hozzá, meg akármi...
    De ugye nem azon csúsztál el, hogy megkérdezték, hogy How are you? Erre azt mondtad, hogy Milyen varjú? ;)

Nah, de én is megyek majd októberben (novemberben? Mittommár) középfokúra, az is szép baleset lesz :/

Az ELO meg még mindig nem küldi a dolgokat... Pedig a csekk is be lett fizetve. Lehet, hogy mindenkinek ugyan azon a napon postázzák?
  • katalány
    Csak súgva mondom, nem sikerült az angol szóbelim, így japán elo-m sem lesz, nagyon el vagyok keseredve. Mikor megláttam a többség kezében a témaköröket, már az egésztől elmenet a kedvem, mindig azt mormolta magában. Én ezt nem értem, hogy kiadta ki, csak én voltam ilyen lüke úgy látszik. Holnap lesz az irásbeli, hát nem tudom, ha azt is megkapták, akkor fellebezek, ha van egyáltalán ilyen. ...
  • RelakS
    iggeeen :)
  • Nuki
    jó idóben jó helyen ;D
  • RelakS
    A találat attól még jogos: wakan.manga.cz ;)