980
Új fejlesztőktől
  • Daermon
    Kettőközt kb. Viszont ehhez van gépi magyaritás már, ha jól láttam.
  • militavia
    A DOS, Tyranny vagy a Pillars of Et.-hez képest mennyire magas szintű angollal dolgozik a játék? Mert ezeket kb. azért hagytam a fenébe, mert "kikapcsolódásként" a high englishez nem volt türelmem finoman szólva...

Ha el kéne helyezni mondjuk a Witcher 3 és a fentiek között, akkor hol van a BG3?
  • lwb
    Modokat gondolom jól hazavágja majd ...
  • Evoluti0N
    Kijött első nagy patch. Több, mint 1000 bug javítás, balanszolás, stb.

Ooops. Most látom, h van lejjebb komment, csak SG szokás szerint eddig nem jelent meg. Meg nem tudom kitörölni a sajátomat. :D
    Utoljára szerkesztette: Evoluti0N, 2023.08.25. 13:43:17
  • Daermon
    Megjött a Patch 1
  • Kandurex
    Átraktam hard-ra, mert bár élvezem a harcokat, alig várom, h legyen, csak hát, így nem annyira jó :(

Meglátjuk így mi lesz, lehet, h felveri a játék a habosított kúpot :D akkor majd menekülök vissza normálra.
  • Daermon
    Én balanced nehézségen élvezem a harcokat, nagyjából 2 alkalom volt mikor túl nehéznek éreztem, de aztán persze meglett a fight.
  • fluency
    Azért lvl 3-on még kicsit más a játék, mint lvl 5-ön. Főleg 2 harcossal, akik az action surge miatt újra támadhatnak. :)

Az én partimba van egy open hand monk (6. szint előtt four elements), egy oath of vengeance paladin, egy college of lore bárd és egy light cleric. Ezekkel is simán meg lehet oldani a dolgokat. Mindenkinek más a stílusa, stratégiája.
  • fluency
    A banyához 4. de inkább 5. szinten menj. Szinteződj addig. Én lvl 5-ön egy kör alatt ledurrantottam a banyát. Ha valami nehéz, akkor lopakodj és úgy támadj vagy preparáld a helyszínt mondjuk hordókkal, spellekkel, itemekkel.
    Ha szétválasztod a csapatod, megteheted, hogy csak egy emberrel indítod el a harcot (ez mindig e legnagyobb védelmű és rezisztenciájú legyen, lehetőleg buffolva). A többivel szabadon mozoghatsz lopakodásban és beléphetsz a harcba. Nem árt ránézni az ellenfél értékeire, hogy mire immunis vagy érzékeny. Azt is nézd meg, hogy milyen típusú támadással támad és az ellen a támadás típus ellen a legnagyobb védelmű karakteredet küld. Így azért lehet könnyíteni a helyzeteden.
  • MerlinW
    Csal a játék eleget az érdekedben:) Kapcsold ki a súlyozott kockadobást (Karmic Dice), máris meglátod :)
  • Kandurex
    Én nem értem a nehézséget.Nálam így zajlik a fight.

Durran a Bless Shadowheart-tól az első pillanatba, a két harcosom az első körbe minimum 3, vagy ha még a pihenés előtt vagyunk, 4 csapást oszt fejenként (és néha bedurran az Illitihid lucy) (ebből kettő a földre taszít vagy kiüti az ellen kezéből a fegyvert) és persze a garázsló is gurítja a 8-48 -as fireball. Az első körbe így átlagosan 100-140dmg osztok szét…és ez az első kör. Aztán jönnek a 2-3 szintű mágiák -> sav, zsírozás és begyújtás, néha minden ellenfél békésen alszik, én meg loot-ok :)
  • Samurai84
    Én is így játszom, mégis azt érzem hogy mintha csalna a játék vagy ez tényleg ennyire unlucky. Többször lejátszottam a hárpiás fightot a parton, az elsőben pár kör alatt levertem őket, a többiben pedig úgy nyertem, hogy kb. a vak szerencsének köszönhettem hogy SH életben maradt és fel tudott segíteni haldoklókat és valahogy kínszenvedéssel le lettek verve.
    Most vagyok a hag házában LVL 3. Eltűnik, odakint keresem erre nekem támad vagy 5 redcap mind LVL4en és hasonlók, minden lötty és varázs elmegy rájuk és nagy nehezen megússzuk. Átjutok a faajtón a pincében, erre odabent fogad jópár LVL4 és fölötti maszkos alak, ha ezt is túléled, akkor pedig várnak a csodálatos gázkamrák a túloldalon...
    Kint a Redcapek ellen SH Fire Boltja Advantageből, nulla negatív módosítóval 3x misselt... Ja, Karmic Dice on. Bele sem merek gondolni, mi lenne ha kikapcsolnám. Szerintem a Hag egyelőre marad, majd visszanézek magasabb szinten.
  • Kandurex
    Nekem kb. ez a 3-4 szintig volt, onnantól már nem számított, meg elég kezdeményező a caster párosom, szóval Papó kezd.

Fighter/Fighter
    Cleric/Wizard

Mint az úthenger. Pedig van pár saját magamra hozott szabály. Pl. harcban visszatöltés nincs, csapdák beszopokdása esetén sincs, nincs előre YT vidik nézés, mindent magamtól kell megoldani stb.

Utoljára szerkesztette: Kandurex, 2023.08.23. 12:57:15
  • MarkBlade
    Ez d&d alap ahol nincs ember mesélő aki néha csaljon hogy a játék nehézsége kiegyensúlyozott legyen. Itt a matek a döntő és a szabályok ismerete és használata. Kb az összes eddigi megjelent játék ilyen jellegű volt. Össze tudtál rakni meta karit ami átgázol mindenkin de azért az élvezeten veszítesz. Vagy csinálod ahogy szeretnéd de akkor meg szopó. Az élőben egy pincérnővel is végigvitted a kampányt ha olyan a mesélő..
  • Running
    Szerintem a harccal az a baj, hogy túl random az eredmény. Mint ahogy sokan elmondták, egy-egy csatában a szerencse rengeteget számít. Volt olyan csatám, ahol két kör alatt kivégeztem mindenkit, pedig hasonló szintű volt az ellenfél, de volt olyan is amikor első körben kivégezték a karaktereim felét, csak mert pont úgy dobott a gép.
    Egész biztos vagyok benne, hogy akinek van türelme kitalálni mi az ami a legjobban működik, annak ez tök jó, nekem ennyi időm és kedvem sincs ehhez már. :)
  • JonasSandor
    Én még az átok erdőnél járok.
  • Kandurex
    .
  • Kandurex
    5 szinten vagyok még mindig act 1-ben. Kezdem úgy érezni, h nincs kihívás…:( altat a játék és most futok bele a pofonokba vagy nyomjam hard-ra a nehézséget ?
    Utoljára szerkesztette: Kandurex, 2023.08.22. 21:24:55
  • Voltan
    Sokmindenben egyetértek az alant leírtakkal. Számomra talán a legzavaróbb tényező a harcrendszer random jellege. Persze tudom, hogy ez ilyen, rengeteget játszottam AD&D 2nd Editiont, és az új szabályrendszert is ismerem, csak ugye egy Paper and Pen játékban a mesélőn is legalább annyi múlik, mint a kockadobásokon, és jó játékosokkal, jó mesélővel soha nem válik frusztrálóvá az egész. Itt ez nyilván nem lehetséges, ezért sokszor rajta van az ember a szopóágon.

Jó példa erre az alábbi:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    A githyanki őrjárat, a vörös sárkánnyal. Első alkalommal harcra került a sor, és bár vért köpve a végén, fél csapat kidőlve, de sikerült legyőzni őket. Az én csapatom volt 4. szintű, ők 5., a vezetőjük pedig 6. Aztán visszatöltöttem egy régebbi save-et, hogy milyen egyéb lehetőségek vannak, többször is harcoltam velük, de soha többé nem sikerült legyőzni őket, sőt, sokszor egy, vagy akár 2 (!) karakteremet már az első körben kiütötték, még mielőtt akár meg is tudott volna mozdulni tőlünk bárki is, onnantól pedig teljesen esélytelen volt az egész. Magyarul, ha peched van a kockával, akkor bizony lehetsz bámilyen taktikus, szívás lesz a vége.

Persze tudom, ha ragaszkodunk a szabályrendszerhez, akkor ezt videójátékban tényleg nem lehet máshogy implementálni, de attól még rohadt idegesítő tud lenni néha.
    Utoljára szerkesztette: Voltan, 2023.08.22. 12:32:32
  • Daermon
    Úgy hírlik, hogy a Baldur's Gate 3 PC-s verziójából összesen 5,2 millió példány fogyott eddig (ebben benne van az EA is). Elég szép mennyiség, és ugye majd jön a PS5 még.

Én közben a 2. runomban Dark Urge-el gonoszkodok. Érdekes élmény, de inkább csak achi és kíváncsiság miatt csinálom. Alapesetben nem szoktam ennyire elgonoszkodni egy végigjátszást :D
  • Running
    BG1, BG2, majd minden Larian játékkal játszottam és/vagy kijátszottam, de ez a BG3 nekem nem jött most át. Valószínűleg nem jó időben, kedvben csípett el. Beletoltam 10 órát, és tényleg fantasztikusan kidolgozott minden, de engem már zavart ez a részletesség. Néha már agyf**t kaptam, mert állandóan mindenki nyűglődött körülöttem. Nem lehetett egy rohadt napot végig aludni, hogy valakinek valami baja ne lett volna, vagy ne akart volna valamit AZONNAL.
    A harcrendszer meg olyan amilyen. Nekem sose volt nagy kedvezem, de ebben a játékban rohadtul szarnak tudtam érezni magam minden harc után. Ott kapta az uninstall-t a game, amikor a csapatom kb lemisselte az ostromnál az összes ütését és varázslatát, majd felugrott a pók a szikla tetejére 2 kör alatt lenullázta az egyik karakteremet, majd a másik critiallal lenyírta az egyik védőt, majd kaptam két nyilat és 3 hp maradt a fő karakteremnek. És még csak a 2. körnél jártunk. Itt mondtam azt, hogy najó, nekem arra nincs időm már, hogy ezzel kínlódjak, mert később is biztosan ez lesz, ha már eddig ez volt.
    Érthető a hype, a játék is fantasztikus és legyen sok másik ilyen és ehhez hasonló színvonalú termék, de azért nem való ez mindenkinek. Nekem se.
  • Samurai84
    Mindennel egyetértek. Ismétlem, nem rossz játék ezektől függetlenül, csak ugye 2023at írunk. Sok dolog a 30 évvel ezelőtti játékokban megvolt, pl. pause mikor csapdát találtok, hogy a retard társaid ne sétáljanak bele. Lehetne a bejegyzésekhez, lorehoz ilyen hyperlinkes magyarázó mint PFben.
    Na majd 100 óra után még véleményezem. Addig felfedezgetek, meg élvezem a szabadságot.
  • lwb
    A történetből sokat nem kapsz még az act 1-ban. Az emerald grove druidás izének sok köze a főszálhoz nincs, lényegében csak azért van benne, hogy választhass: goblinokkal vagy a tiefling menekültekkel bútorozol össze. Ettől függ majd, hogy melyik karaktert tudod pluszban a partidba felvenni - nyilván az egyik egy inkább jó, míg a másik egy inkább gonosz választás.
    Druidák elvileg a régi AD&D-ben, amikor még volt jellem, akkor true neutralok voltak, tehát adott esetben simán kinézem belőlük, hogy kidobják a menekülteket. De itt ez is meg van magyarázva a játékban (fődruida elveszett, helyettes meg gonosz).

A karakterek terén egyetértünk, nekem sem jöttek annyira be. Mondjuk a pathfinder karakterei se jöttek be. Linzit vagy kit az első részben, konkrétan a harmadik "applause, please" után meg akartam fojtani. A bajom itt is az, mint ami a legtöbb modern rpg-nél: hogy mindegyik annyira Eredethy akar lenni. Mi volt a baj a régi BG-féle karakterekkel? Akiknek nem feltétlen volt Nagy Sötét Titkuk. Itt mindenkinek van egy. Szó szerint. Talán Lae'zel az egyetlen kivétel, de SH, Gale, Astarion, Wyll, Karlach ... mindegyiknek. Amikor 20+ éve először kijöttünk Candlekeepből és összefutottunk Khaliddal meg Jaheirával, akkor ők pontosan azok voltak, aminek látszottak: Gorion Harper barátai, egy házaspár, semmi több. Legyen egy-két olyan npc, akinek van valami szupernagy titka, de ne legyen már mindegyiknek. Garrus az ME-ben pontosan az volt, aminek mutatta magát, mégis az egyik legkedveltebb karakter az rpg-k történelmében.

A játék act 3-ban sem érződik BG-nek sajnos és ez talán a legnagyobb hibája. Hogy nem sok köze van az eredeti BG-vonalhoz. Ez nem meglepő annyiban, hogy a sztorit ugye lezárták eléggé jól a Throne of Bhaalban, de akkor meg adja magát, hogy minek a 3. rész. Az egész inkább érződik egy spin-offnak, mint a sorozat részének.
  • Tibbbor
    Biztos megbolt még, de mivel annyi mindent megcsináltam, már nem foglalkoztam vele. Szerencsére debuffal is megoldottam a tornyot és már javában a kórházzal ismerkedem. Majd üzenek, ha már Act.3-ba értem...
  • Samurai84
    Én eddig kb. még a druidáknál a ligetben hokizok még, egy másik karival voltam az elhagyatott faluban, ahonnan 2 mondattal hazaküldtem mindenkit...
    Nem akarom ócsárolni a játékot, de nekem eddig nem üt akkorát mint amennyire felhype-olta az egész gamer közösség.
    Vannak nagyon pozitív dolgai: pl. full voice acting, a kockadobálós mechanika, a rengeteg detail (pl. gnome-ként bebújhatsz a kis réseken ahol mások már nem). Amivel nem tudok kibékülni azok a companionok. Senki sem tud megérinteni, annyira üresek és röhejesek a párbeszédek velük, hogy az valami hihetetlen, és teljesen lerombolja a beleélést. Aztán a combat. Kiváncsiságból lefuttattam pár fight-ot mentésekből, hogy lássam mi történik... Annyira random az egész, annyira a véletlenen múlik hogy mi lesz... Ha 1-2 körben bejön egy miss a harcosodnak, akkor már teljesen más felállás lesz az enemynél, és lehet hogy emiatt lenyomják egy kör alatt a party-t fél HP-ra. OK hogy van taktikai elhelyezkedés meg használd a környezetet, de azt ne mondja nekem senki, hogy azt élvezi, hogy belelő egy nyilat a lógó kődarabba és az agyonüti az alatta lévőket és hogy ez mekkora skill volt... A könyvek, Ó istenem... :D Mintha a szaros Word Times New Roman betűkkel lettek volna a történetek beleírva azokba a könyvekbe, nem hiszem el, hogy ennyi telt a Larian-tól. A sztori mint olyan az egyelőre egy nagy katyvasz (nyilván még az elején vagyok), druidák akik kirakják a menekülteket meghalni a gobbók közé, igen, mesélj még... Nem tudom, nekem kicsit nehezen áll ez össze.

Ha összehasonlíthatnám a Pathfinderrel, nekem az lenne a tökéletes RPG, csak ott meg a mesterségesen felhúzott enemy ACk miatt megy át a combat - és így a game nagyrésze is - matematikába ami már nem játék hanem tudomány. Ott jobbak a companionok is, vannak gyönyörű rajzos átvezetők, mintha tényleg egy fantasy könyvet vagy tekercset olvasnál.

Nem rossz játék, de én egyelőre nem látom a BGk vagy az IWD-k utódját, persze ettől még lehet hogy jó játék. Vagy akár a Dragon Age Origins. Ott is éreztem, hogy egy epika része vagyok, itt meg... Na mindegy. Nyugtassatok meg, hogy lesz ez még jobb, csak nagyon az elején vagyok. (Amúgy Deep Gnome Wild Sorcerer a karim, jelenleg Lae SH Asta trió a party)
  • Kandurex
    .
  • Kandurex
    Hogy van a csonti bácsinál a táborba, visszamenőleg is lehet módosítani a szinteket vagy csak az utolsót¿
  • 0Fritz
  • lwb
    Kicsit google-ztem és úgy látszik ez egy bug, ami eredményezheti, hogy innentől minden őr ellenségnek fog téged nézni. Ez picit nehézzé teszi majd az act 3-at.
    Biztos nincs korábbi mentésed?
  • Tibbbor
    Nekem ebben az egészben az a fura, hogy már nagyon sokat kutakodtam a neten erről az Enemy of Justice-ról és mindenki a Goblin Camp-ben ill. a Smaragdligeti területen szedte be, senki nem említi a Moonrise tower-t ilyen aspektusból. Hát nekem sikerült! :)

Utoljára szerkesztette: Tibbbor, 2023.08.21. 16:36:48
  • PiszkosFred
    Hetvegen nagyot ment a DoSbol ismert robbantasos video BG3-as reinkarnacioja. Kb. 05:30-tol nezd, elotte lehet spoileres.

4 halfling barbar vs Goblin tabor :)
  • lwb

El lehet terelni az őrök figyelmét és akkor senkit se kell megölnöd.

De nagyon ne bánd, én is megöltem mindenkit. A fegyvert én is bedobtam, de a játék bebugzott és nem bontották ki a gnómok a falat, nekem kellett manuálisan kirobbantanom, mindegyik csak állt és nem csinált semmit. Erre nyilván az egész brigád rám támadt.

Nem százas, de ha a lebegő szem-izéket megölöd úgy, hogy ne vegyenek észre, akkor szerintem nem "riaszt be".
  • Tibbbor
    Köszi!
    Egyébként azért kellett őrt gyilkolnom, mert a csónaknál már nagyon aprították a szökevényeket és nem akartam bukni a küldetést. A fegyver bedobását nem vették észre.
  • lwb
    Egyébként meg lehet úgy csinálni a fogolyszöktetést, hogy nem ölsz meg senkit és nem vesznek észre semmit sem.
  • lwb
    Hát, megöltél egy pár őrt és ezt nem felejtik el a toronyban nyilván. Ha nem akarod visszatölteni a mentést, akkor meg kell mindenkit ölnöd a toronyban - ami nem feltétlen nagy baj amúgy. Mégiscsak az ellenség főhadiszállása az.
  • Tibbbor
    Bajban vagyok, segítsen valaki! A Moonrise Tower-ben kiszabadítottam a foglyokat, majd a menekültekkel együtt elhajóztam a Last Light Inn szigetére. A börtönben a fogolyszöktetés közben muszáj volt néhány őrt megölnöm, eközben kaptam meg az "Enemy of Justice" debuff-ot. Azt viszont nem gondoltam volna, hogy ennek ilyen durva következményei lesznek: amint belépek a toronyba - ahol még bőven lenne teendőm - mindenki megtámad! Nem csak az őrök, mint ahogy ez a debuff megjegyzésében szerepel, hanem a konyhások, a tanoncok, szóval aki csak él és lát a környéken. Ez egy bug lenne?

Mit tegyek? Visszatölteni biztos nem fogom a börtönös részt, mert azóta nagyon sok mindent teljesítettem, de ez azért abszurdum. Meg lehet ettől valahogy szabadulni vagy esetleg a toronyban kell úgy közlekednem, hogy ne lássanak meg?
    Valaki került hasonló helyzetbe?
    Előre is kösz a tippeket!
    Utoljára szerkesztette: Tibbbor, 2023.08.21. 12:34:09
  • Kandurex
    Megnéztem a magyarítást. Gyerekek, ez állat jó. Nem is gondoltam volna, hogy a Deepl ennyire jól fordít.

Magyarítás oldal

közvetlen link

használatához töröld az eredeti english fájlt

• lwb
    Ezek jó dolgok, de ugyanakkor pl. az hiányzik, hogy nem tudok odamenni egy akárkihez és mondjuk megkérdezni, hogy XY hol van. Sétálok a városban és quest markereket keresek, ha épp rak ki a játék, mert amúgy nyilván fogalmam sincs, hogy az X kocsma vagy Y akármi, aminek csak a nevét tudom, az merre van. Szóval porszívózom a térképen a fog of wart, ami viszont nem reális. ha egy hullát meg tudok kérdezni, hogy ki ölte meg vagy egy tehenet, hogy mit látott, akkor az egyik npc-t miért nem tudom megkérdezni arról, hogy merre van a kocsma pl? Ugyanúgy mehetett volna narrator hangon és mondjuk, ha válaszol, akkor eltűnik a fekete köd a térképen azon a részen és kész, ennyi. Akár egy mod is meg tudja csinálni később.
  • Daermon
    Ne is mond. 2. végigjátszásra Dark Urge… Hát mondjuk úgy mindenképp máshogy megy a sztori, én meg még rá is gonoszkodok egy lapáttal. És teljesen ki van dolgozva így is meg úgy is a játék. Zseni!
  • Kandurex
    Ja és mindent megdughatsz, a medvét kétszer is :D