Baldur's Gate 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Egyébként teljesen igazad van abban amit leírsz, a magunkfajtáknak, meg az utóbbi évek AAA-nak titulált sz@rjai között (tisztelet a kevés kivételnek) ez a game maga a csoda, de én még várnék ezzel a kijelentéssel egy pár hónapot hogy tényleg megéri-e ilyen játékokat csinálni, MerlinW kollégával egyetértve : A hírverés miatt sok olyan macskajancsi is megvette ezt akit igazából a közelébe nem szabadna engedni, és megy már a nyervákolás is erősen, hogy "mi ez a sz@r"...

Én remélem igazad lesz, de a mai gamertársadalmat ismerve...
Így 20 év után végig kéne már tolnom az első kettőt...
Mindenféle formában megvan az összes, de valahogy soha nem szántam rá az időt...
Egyébként teljesen igazad van abban amit leírsz, a magunkfajtáknak, meg az utóbbi évek AAA-nak titulált sz@rjai között (tisztelet a kevés kivételnek) ez a game maga a csoda, de én még várnék ezzel a kijelentéssel egy pár hónapot hogy tényleg megéri-e ilyen játékokat csinálni, MerlinW kollégávak egyetértve : A hírverés miatt sok olyan macskajancsi is megvette ezt akit igazából a közelébe nem szabadna engedni, és megy már a nyervákolás is erősen, hogy "mi ez a sz@r"...

Én remélem igazad lesz, de a mai gamertársadalmat ismerve...
Vannak kisebb problémák a játékkal az igaz, de a károgókkal nem érdemes foglalkozni. Közepes gépen játszok, high grafikán és elég jól fut. Egyedül a töltési idő, ami zavaró, de ez már a DOS2-ben is így volt. Nehéznek viszont nem mondanám. Aki meg tacticianon kezd úgy, hogy fogalma sincs a mechanikáról, az meg is érdemli, ha a játék szivatja.
Futottam bele pár zavaró bugba viszont: pl. felszedtem pár csapdát, elmentettem a játékot és amikor visszatöltöttem, felrobbant a már felszedett csapda a karakterek alatt. Szintén zenész, amikor elkezdem hatástalanítani a csapdát erre a companion belemászik és robbant. Az útkeresés DOS2-es és volt hogy az egyik csapattag "elveszett", mert valamiért felment egy kis ház tetejére és csak manuálisan lehetett onnan lehozni. Futottam még bele olyanba, hogy a táborban nem tudtam kinyitni a központi ládát csak miután kimentem és visszamentem. :)
Ezek a problémák max néhány kellemetlen percet okoznak, de a játék minősége Simán kárpótolja az embert ezekért zavaró momentumokért, amiket úgyis kijavítanak majd.
Szívesen.
PiszkosFred
"BG3-ból kb 4-5 millió példányt kell eladniuk hogy nullán legyenek"

Csak az early access 1 heteben eladtak 1 misit, majd a kov. 3 evben az EA alatt 2.5-3m darabig meg sem alltak. A megjelenes ota eleg komoly hatszele van a sajtoban, plusz az ertekelesei is egesz komolyak, biztos, hogy ez a szam minimum duplazodik PC-n, es akkor a konzolos premierrol meg nem is beszeltunk.

Viszont a fejlesztes koltsege szerintem sokkal magasabb, mint azt gondolnank, igy aztan a fene sem tudja, mikor jonnek ki nullaszaldora es mikortol termel hasznot majd a BG3.

“Yesterday is over. Tomorrow is yet to come. Today is yet unknown. Let's go!”

Köszi!

ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO, Ryzen9 5900X 3.7GHz, 2*16GB DDR4 Crucial Ballistix 3600MHz, Kingston A2000 256GB M.2, Samsung 870 Evo 1TB, MSI 4080 SuprimX, Gigabyte FI27Q-PEK, Seasonic Prime 1600 Titan

Ebbe lehet változtatni, de normálon is vért izzadsz benne. Ezzel tolom én is, találtam valami kutat is lementem azt a pókok kinyírtak mint a huzat.
Mi a helyzet a nehézségi szinttel, menet közben tudom változtatni? Divinity Original Sin mindkét részével megjártam, mert menet közben túl könnyű lett egy idő után, de nem lehet változtatni, csak modolással.

ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO, Ryzen9 5900X 3.7GHz, 2*16GB DDR4 Crucial Ballistix 3600MHz, Kingston A2000 256GB M.2, Samsung 870 Evo 1TB, MSI 4080 SuprimX, Gigabyte FI27Q-PEK, Seasonic Prime 1600 Titan

Hát nem tudom, lehet azok csak trollok, amúgy láttam én is, volt vagy 2 woke topic már az első oldalon.
Ha az lenne amit írsz, akkor nem állna 95%-on a legutóbbi 30 nap szerint (amúgy 91%-on áll össz).

Amúgy nem tudom mennyire pontos, de a játékos adatoknál 5-10 millió közötti eladott darab van..
MerlinW
Senki sem mondta hogy nem lehet csinálni, azt viszont igen, hogy többnyire nem éri meg. BG3-ból kb 4-5 millió példányt kell eladniuk hogy nullán legyenek, amire személy szerint nem látok sok esélyt, lévén igen réteg stílus a crpg. Elég csak megnézni a Steam fórumot (tegnap egy rossz pillanatomban ránéztem és kiosztottam pár pofont xD), még azok a zoomerek is, akik megvették sem értik mit kaptak. 90% ott sír hogy nehéz, lassú, szar. És persze a legnagyobb problémájuk a játékkal, hogy túl woke, hogy szar a karakter kreáló, stb. A játékról kb egy szó sem esik, mert a tutorial-on elhasalnak :)

[merlinw.org]

lwb
Rongyossá játszottam az első két részt, act 2-ben vagyok a bg3-ban (nem kapkodom el, meg jó hosszú is a játék) és eddig volt azt hisztem talán kettő hivatkozás az előző részekre, mindkettő inkább csak olyan poénos kikacsintás, amit szerintem azok fele se vesz észre, aki 20 évvel ezelőtt játszott az előző részekkel.
A játék vége lehet, hogy ettől eltér. De ahhoz meg tele az internet ilyen összefoglaló videókkal, amit meg tudsz nézni 20-30 percben.

A területekre vissza lehet jönni?
Köszönöm szépen! Akkor meg is veszem Steamen.

PiszkosFred
Nem kell, anelkul is elvezheto, teljes es szorakoztato. Viszont van rengeteg olyan kikacsintas vagy komolyabb kapcsolodasi pont, amikor a regi jatekok ismerete megkonnyiti a dolog megerteset (es surubben labad konnybe a szemed) :)

6 évig csinálták. A biovare nem tudom mennyit tolta 2003 tól.
Még csak annyi kérdés, hogy kell ismerni a játékhoz az előző két részt? Sosem játszottam velük.

Am kíváncsi vagyok h mennyire jön be nekik anyagilag, kb 400 ember dolgozott rajta kb 4-5 évig, ha jól tudom ? ( nincs kedvem utána googlezni most)
Ez azért elég sok pénz, gondolom elég magas a fizetésük is..
AnuluWork
Ennyi.

"Awdsmfafoothimaaafootafootwhscuseme" JB

Én is kinyitottam a szarkofágot csak nem tudtam hogy csapda azt ki is nyírt. Az éjjel is eléggé megszívtam mikor a börtönnél kiakartam nyitni az ajtót. A küldetést adó fickó is közte volt azt megöltem. A nagy csata után tölthettem vissza.
lwb
Ha valaki legközelebb azt mondja, hogy ma már nem lehet olyan játékokat csinálni, mint régen, amelyek single playerek voltak, tele tartalommal, jó történettel, egy rakás választási lehetőséggel, igényes grafikával és jó történettel, akkor annak csak mutassuk meg a BG3-at és hogy mekkorát megy, pedig egyelőre még konzolra ki sem jött.

Megy ez, ahogy régen is ment egy BG2, PS: Torment vagy KOTOR vagy Arcanum vagy Fallout 1-2. Csak el akarják az emberekkel hitetni, hogy ma már nem lehetséges ez, mert több pénzbe kerül egy játék elkészítése, meg változtak a fogyasztói szokások. Bullshit. Hazugság. A BG3 csak elővásárlásban és csak steamen 2.5 millió példányban fogyott, megjelenés utáni számok még nincsenek is. Ebben én benne se vagyok, mert én gog-on vettem meg pl. A steamen a második legtöbbet játszott játék, megelőzi a DotA-t meg az Apex Legends-et, csak a CS van előtte, ami egészen elképesztő. Single player CRPG nem szokott top10-be se beleférni. Ha valami jó és igényes, azt megveszik a játékosok, az óriási anyagi siker. A kiadók szeretnék, ha elhinnéd, hogy ma már muszáj a MTX a játékba, meg muszáj a grind meg a paywall meg a loot boxok. Hogy az jó játékmenet, ha 20 órát grindolsz +10% stat boostért. Hogy remek szórakozás uigyanazt a 4-5 pályát játszani napokig. De ahogy 2015-ben a witcher 3 világcéget csinált a garázscég CDPR-ből, úgy a BG3 most szintén megmutatta, hogy ez nem igaz.

Kösz, ezt is felfedeztem már, csak én a DeepL telepíthető változatával.

Illetve a MORT megnézem még, köszönöm!

Amúgy van még más megoldás is ha nem értesz annyira angolul, pl képfordító, kijelölöd a szöveget, és felugrik egy ablakban a lefordítottja, pl Crow trasnlate, vagy screentranslator: https://github.com/OneMoreGres/ScreenTranslator meg hasonlók, meg amit nemrég találtam a mort:

https://github.com/killkimno/MORT ez olyan h nem kell kijelölni semmit, felismeri ha megjelenik valami írás a képernyőn, és kijön felette vagy ahol beállítod a szöveg magyarul, de még nem volt annyira időm tesztelni...
Utoljára szerkesztette: Anonymusxx, 2023.08.05. 19:50:56
Szia, köszi!

Pont oda húztam bele, ahol a Paplovag azt mondja, hogy gépi magyarítás, ezért van benne hiba. Azért nem tűnik rossznak, ráadásul ahogy nézem, elég gyakran frissítik. Azt hiszem holnap megveszem a játékot.

Nézz bele: https://www.youtube.com/live/dLA3ZuP6oZ4?feature=share , a rövid egy-két szavas dolgokat nyílván szarul fordítja le, mivel egy szónak több jelentése van, a normál mondatok jobbak.

Szóval a karaktergenerálásnál illetve a skillek nevénél van probléma főleg. de nyílván van benne bőven hiba amúgy is..
Utoljára szerkesztette: Anonymusxx, 2023.08.05. 19:30:52
Köszönöm!

Nem DeepL sajnos hanem Gpt4.Google fordítónál kicsit jobb Deepl-hez képest meg nagyon elmarad.
Nagyon robot fordítás én nem ajánlom
Sziasztok!

Itt is megkérdezem, milyen ez a gépi magyarítás, amit fórumtárs említett pár hozzászólással lejjebb?

Köszi!

Egy kis infó a respecel kapcsolatban (hátha valakit érdekel): a kinézetet, a fajt, a backgroundot nem lehet megváltoztatni (legalábbis eddig). A multiclasshoz nem kell semmilyen előfeltétel. Bármilyen kasztot lehet választani. A respec és a hireling is 100 aranyba kerül. Hirelinget csak akkor lehet felbérelni, ha van hely a partiba és ami meglepő, hogy itt kötött a hireling kinézete, faja és a backgroundja, ezeket nem lehet megváltoztatni, akár csak a companionokét. Más játékokban a felbérelhető karaktereket teljesen testre lehet szabni, itt sajnos nem.

Shadowheartból azonnal war priestet csináltam a trickery helyett. :)
Úgyis találsz szerintem még jó fegyvereket, én nem dobnék a levesbe 3 órát...
Bocs rosszul emlékeztem. A szarkofágban a The Watcher's Guide van: link
A greatsword az 2d6 alap +1d4 burn sebzéssel rendelkezik. Te döntöd el, hogy kell-e neked. Szerintem nem akkora érvágás, bár az ütésenkénti 1d4 tűzsebzés mindig jól jön. Amúgy a commandert nem kell megölni fegyverért, elég ha command spellel eldobatod vele és valamelyik karaktereddel felveszed.
Astarion tolvaj. Ő tud csapdákat leszedni és lopni. Tolj rá Guidance-t, meg ha már megvan cat grace-t és nagyobb eséllyel jársz sikerrel. A szarkofágban nálam egy +1-es spear volt bent.

Hogy vissza lehet e jönni később azt nem tudom.
Kérdés: megéri újrakezdeni, ha nem szereztem meg a hajón a lángoló kardot? Most járok ott, hogy kiszabadítottam a githvalami csajszit a ketrecböl, megvan a vámpír, Gale meg Shadowheart, de még csak a kezdöterületen kóborolok, a katakombát kitakarítottam, bár a szarkofágot nem tudtam kinyitni, mert nem tudom hatástalanítani a csapdát.

De csak a kard miatt nem kezdeném újra, igaz, kb. 3 óra játék menne csak a levesbe, de ha nem muszáj, akkor nem tenném. De ha jól sejtem, máshonnan már nem tudom megszerezni a kardot, igaz?

Illetve vissza lehet jönni késöbb még erre a területre, ahol lezuhant a hajó? Nagyon érdekelne, hogy mi van a szarkofágban, csak elöbb be kéne vásárolnom csapdahatástalanítót meg álkulcsot.
Utoljára szerkesztette: hawkie22, 2023.08.05. 07:56:12

Acer Predator Helios 700, i9-9980HK, 64GB RAM, NVidia GeForce RTX 2070 8GB, 2TB SSD, 1TB HDD, Win 11 ASUS Rog Strix G17, AMD Ryzen 9 7945HX, 64GB RAM, NVidia GeForce RTX 4080 12GB, 6TB SSD, Win 10

Magyarítást rakjátok rá.
Tényleg. Állítólag a Larian eltörölte a kasztok követelményeit. Vagyis nem kell pl. min.13-as karizma ahhoz, hogy paladin legyél. Elvileg bármilyen kasztot választhatsz a neked tetsző értékekkel. Ezt majd meg tudja erősíteni valaki?
Köszi!
:)

Gondolkoztam rajta, hogy csinálok egy social skilles karaktert és azzal tolom végig a játékot. De először látnom kell, hogy mi mennyire működik és milyen lehetőségek/opciók vannak a játékban. Néztem egy interjút, ahol a Larianos csávó arról beszélt, hogy a játékos szinte minden helyzetből ki tudja dumálni magát. Jó, mondjuk óvatosan fogalmazott, mert gondolom bizonyos szituációkat nem tudsz megúszni harc nélkül, de kíváncsivá tett, hogy mennyire élhető ez "mindenből kidumálom magam" vonal. :)
Nagyon vártam már.
PiszkosFred
"Beteg" resz: Speak with Animalshoz kapcsolodoan
Pl egy szituacioban talalkozol egy aranyos kis allatkaval, probalsz vele beszelni, az cserebe megmar, mert megiscsak egy vadallat, te meg visszakezbol a sziklafalnak rugod, lezarva ezzel eme tragikus kis szosszenetet. Ilyet mas jatekban nem nagyon latsz, itt siman vannak ilyen elborult szituaciok.:)
Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2023.08.03. 19:20:02

Morti video review. Ő egész korrekt szokott lenni.

//www.youtube.com/embed/8h64EYMoLF8
Mint lwb írta, nem lesz ez annyira "vicceskedő", nekem legalábbis nem rémlik, bár már elég régen próbáltam. Lesznek benne elég beteg részek is, ahogy láttam, főleg ha rendelkezel nagy "social" skillekkel. :)

Amúgy az act1-et, ha jól emlékszem, kibővítik. Valahol azt olvastam, hogy nagyobb lesz, amint a korai hozzáférésben.
Utoljára szerkesztette: fluency, 2023.08.03. 16:53:41
lwb
Hát, nem tudom, mi fog azon változni. Nekem eléggé vegyes véleményem volt az első fejezetről, de alapvetően sokkal kevésbé volt olyan vicceskedő, mint a DOS1-2, ami jó hír.
Meglátjuk.

itt senki sem játszotta az early acesst h elmondja mennyire humoros? Gondolom nem nagyon változtattak az első fejezeten ilyen téren...
PiszkosFred
A korabbii EarlyA klienst meg tavaly toroltem valamikor, igy uj install lesz. A steamen 80gb-ba kezdene bele, de mivel 17:00-kor van a hivatalos 0day release, igy gondolom jobb, ha varok, mielott kiderul, hogy 16:00-kor meg a regi verzio toltheto csak :)

Hogy mennyire lesz humoros, nemsokára kiderül. Nagy volt a hype, nagyok is az elvárások a játékkal szemben. Meglátjuk, hogy ez mennyire sikerült jól. Amiket néztem meg olvastam azok bíztatóak. Mondjuk nem lennék meglepve, ha lennének még olyan dolgok, amik kicsapnák a biztosítékot egyeseknél (és nem bugokra gondolok). :)
lwb
Igazából a varázsló karaktereket szeretem az rpg-kben, de szerintem a DnD alvós-memorizálós mágiarendszere nem igazán jó egy videojátékban. Lényegében lépésenként arra van ösztönözve az ember, hogy aludjon a partival, mint valami narkolepszia-szimulátor. Egy asztali játéknál ez nem gond, mert nincs minden sarkon valami random encounter harc, pláne alacsony szinten. Meg nincs az a souls-játékokon érlelt videojátékos elvárás, hogy minden harcnak Get Gud kategóriás kihívásnak kell lennie és ezért a varázslónak el kell lőnie a legjobb varázslatait, ha jön akármilyen ellenség. A DnD 4 és a PoE2 /encounter varázslatrendszere jobb megoldás volt videojátékokra, mint az itt használt DnD 5, amit az asztalra találtak ki.

Meglátom. Igazából mindegy is a karakter, jobban félek a Larian DOS-ból ismert vicceskedő hangvételétől inkább. Egy kis humor jó, de a belga humor az szerintem oximoron, olyan nem létezik.

Preparing for launch (Larian): link
Ó, én hülye, még csak most lett 3-a. :) Bocsánat, éjszakás ügyeletben vagyok, ilyenkor teljesen más az idöérzékem. Még egy napot várnom kell. :)

Acer Predator Helios 700, i9-9980HK, 64GB RAM, NVidia GeForce RTX 2070 8GB, 2TB SSD, 1TB HDD, Win 11 ASUS Rog Strix G17, AMD Ryzen 9 7945HX, 64GB RAM, NVidia GeForce RTX 4080 12GB, 6TB SSD, Win 10

Most ez hogy van? Nekem csak 64GB-t tölt le a Steam. Amikor elindítom a játékot, akkor pedig pár lehetöséget nem tudok választani a karakterkészítésnél, pl. az "Eredettörténetek" közül csak az elsöt tudom kiválasztani, a többinél azt írja, hogy Early Accessben nem elérhetö. De hát anno megvettem a játékot, most akkor hogy is van?

Lehetsz Oathbreaker Paladin is lwb. Téged ismerve úgysem hagyod majd ki. :)
PiszkosFred
Nalam olyan ez, mint a sportban a valogatok/selejtezok. Az elso menet mindig biztonsagi "jatek" es csak utana lehet varialni. :) Ha tenyleg igaz az, amit irtak a jatekrol es nem lesz ket egyforma vegigjatszas, akkor jon meg itt megannyi class is a kov. evekben.