980
Új fejlesztőktől
  • fluency
    Ha újra rendezed a cuccaidat, akkor elvileg eltünteti az üres helyeket és általad választott sorba rendezi őket. Erre írtam, hogy néha meghülyül az inventory és nem rendezi újra sehogy sem, megmaradnak az üres helyek a tárgyak között.

A companionokat vedd be a csapatba és lépj velük szintet.

Van értelme "ajándékot" adni az árusoknak, de ezt mindig úgy csináld, hogy egy értékes tárgyat egy 1-es szintű karakterrel adj (respecelheted is a karaktert és nem lépteted feljebb addig). A rendszer valamiért többet számol így, mintha magasabb szintű karakterrel adnál. Olcsóbban tudsz venni az tuti. Az eladást nem néztem meg, de logikus, hogy annak az összege is emelkedik.

Én az elején loptam, mint állat. Na jó, nem csak az elején. :)

Lopni egyébként elég hasznos dolog. Én erre Brinna-t (hireling) használom. Ő a halfling luck miatt nem dobhat 1-et. X szint tolvaj: sleight of hand, stealth. 2 szint knowledge cleric: guidance (+1d4 ability check), knowledge of the ages (egy meghatározott tulajdonság dobásaidra advanced-et kapsz a következő long restig).

Még valami, ami mindenkinek jól jöhet: minden egyes szintlépéskor az árusok kínálata újra generálódik. Ez tuti mindenkinek oké szerintem, de az már nem biztos, hogy mindig olyan szintű kínálata lesz az árusnak, amilyen szintű karakterrel beszélsz az árussal. Ha egyes szintűvel, akkor ahhoz generálódik a készlet. Ha 8-as szintűvel, akkor ahhoz. Ebből következik, ha mondjuk szintet lépsz egy karakterrel lvl-2-re, de a 8-as szintűvel lépsz az árushoz és beszélsz vele, 8-as szinthez generálódik a készlet. Ez a potiknál és az alapanyagoknál elég jól jöhet.
  • coolpet
    Köszi!

A sortingolás az oké, csak ha eladtam a sok sallangot, akkor lukak maradnak, ás azért a megmaradt 15 tárgyért scrollozni kell, és azt hiszem nincs is olyanom :)

Withert nem bátcsuk akkor :D

A Companionokat azért nem mertem vinni, mert én már 4-es vagyok, még midig a Druida ligetnél járok, de ők meg 1-esek.

Egyébként van értelme free-t adni a merchantoknak, hogy jobban kedveljenek? Drágábbért tudom majd eladni a cuccaim, olcsóbban venni?
    Egyébként még semmit nem vettem, csak eladtam még a kagylót és a fakanalat is :D
  • fluency
    1. Van automata rendezés, az inventory menüben felül van a short by, ott tudsz rendzeni többféleképpen. Néha bebugol és nem akarja megcsinálni, de ez nem végleges. Az ablakban meg a Showing all-ra kattintasz tudsz szűrni tárgytípusokra. De gondolom erre már rájöttél.
    2. Witherst nem érdemes agyonverni ( mondjuk nem is próbáltam), mert ő lesz az, aki respecel és nála lehet hirelingeket felfogadni. Egyelőre úgy tűnik, hogy egyszerre 3 hirelinged lehet.
    3. Néhány könyvnek van haszna, de a legtöbb csak lore. Van egy achi, amit akkor kapsz, ha 100 könyvet elolvastál.
    4. A companionok elvileg veled együtt szinteződnek. Nincs olyan, hogy 1-es szintű marad. Ha beveszed a csapatba magasabb szintűként, akkor azonnal szintet lép és veled egy szintű lesz/lehet. Persze megteheted, hogy nem lépteted szintet, de annak nem sok értelme lenne. :)
  • coolpet
    Sziasztok!

Pár gyors kérdés:
    - Ha inventory-ban rendezkedek, nincs olyan hogy auto short? A kiszedett itemek helyére nem igazodnak a régiek, rengeteg lyuk van benne :)
    - A Withert mi lesz ha megtámadom? :) Vagy rossz választ adok neki?
    - Ha a talált könyveket elolvastam, van valami hasznuk, vagy csak eladás 5 aranyért/db?
    - A táborban hagyott companionok lvl1-esek maradnak, ha úgy döntök velük megyek? Most már van pluszban vagy 4 csatlós akit csak otthagyok. Nem lenne jó, ha lvl4-5 körül lecserélném a partit, és lvl1-es tagokkal folytatnám.
  • Daermon
    Druida ligetben lesz vendor.
    O betű a taktikai nézet.
  • coolpet
    Sziasztok!

Kérdés: Most még a parton a hajó mellett vagyok, de már 4-en vagyunk a csapatban. Legyűrtem az ajtónál a goblinokat, meg a törpéket is akik romokat akartak felkutatni.
    Hol tudok eladni?

Lehet e állítani a kameraszögön, mert amit az egérrel döntök, meg forgato zoomolok, az nagyon kevés :) Kicsi részt látok.
    Pl ha valaki olyan high broundon van, ami közel van hozzám, nem is tudom úgy forgatni, hogy beleférjen, és támadni tudjam.
  • Emet-Selch
    Szia!

Lehet akármekkora dobású a karakter ha a játékos nem elég felkészült. Szerezz még csapattársakat, nézd meg milyen hasznos varázslatai vannak pl. Jaheira-nak, menj el máshova és lépj 1-2 szintet stb.

Ez az open world teljesen más alapokon működik mint a DOS.

Itt nem fogja senki a kezed
  • militavia
    OFF

85-ös dobású az alap karakter.
    Sajnos ez is pont annyira "open world", mint a DOS2 vagy sok más játék.
    Lényegében adott szint alatt nem tudsz semmilyen questet megcsinálni.
    Tehát lényegében akkor minden open world játék csőjáték, csak a cső láthatatlan...

Itt is akkor először el kell vergődni akkor a fogadóig, ahol majd várnak rám.
    Gondolom én.

Legközelebb az első rész topikjába írok majd.

ON
    Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.09.12. 08:52:32
  • militavia
    .
  • Daermon
    Ja lemaradt: Azért még jó páran olvassák az első rész topicját szerintem (nekem is bent van kedvencben).
  • Daermon
    OFF.
    A gond veled van :D Egyszerűen meg kell tanulni azt a rendszert, mert nagyon más, mint amihez szokva vagy. Nehézséget vedd lejjebb, meg adj időt magadnak megtanulni a játékot. Guidok is vannak a neten szép számmal.
    Mindenképp amit javaslok: legalább generáláskor minimum legyen 85-87 kidobva. Ez jó alap.
    Az EE jóval játszhatóbb, komfortossabb, mint amilyen eredetileg volt.
    Szerintem ne add fel! Menni fog, és egy jó nagy kalandban lesz részed. Főleg, ha az egész trilógiát lenyomod.
    ON
    Azt hiszem a 4. körben gith main kari végigjátszás lesz.
  • fluency
    Még csak gépi fordítás van a játékhoz: link. Nem tudom, hogy milyen, nem próbáltam.
  • militavia
    OFF

Nem tudom ki olvassa az első rész topikját. 20+ év után rászántam magam az BG-re. EE kiadás.
    Nem tudom, hogy bennem van-e a hiba, de ez valami BŰNSZAR játék eddig.

Abban a faluban vagyok, ahol vegzálnák a varázsló csajt vagy a varázslónő akart tőrbe csalni ékszereket hozó embereket.
    Velem az törpe is, aki karavánokat akart felderíteni.

Gyakorlatilag játszhatatlan a játék. Mindig meghal mindenki.
    Taktikázási lehetőség SEMMI, hiszen mindenki 1. szintű, semmid sincs.
    Mi a ló 5. lábát kéne csinálni? Ez lenne a fantasztikus open world RPG?

A varázslónőt vegzáló csapatot egyszer eddig le tudtam győzni, az 5 emberből meghalt 2.
    Fantasztikus.,..

Nem is a legkönnyebb, de nem is a legnehezebb szinten tolom.
    Vagy ezeket mind később kéne csinálni...?
    Nem értem..

ON
  • coolpet
    Okés köszönöm!

Magyar nyelv vagy magyarítás van a játékhoz?
  • Emet-Selch
    Szia!

A ládákat probléma nélkül simán csak összetörheted, nem semmisül meg semmi ami benne van. A csapdákat pedig könnyű a megfelelő skill-el meglátni és simán kikerülni. Vagy ha pedig elég felkészült vagy akkor még ha bele is sétálsz egybe akkor se lesz gond.

Ezek miatt Astarion elég hasztalan volt számomra. A küldetése az Act 3-ban se adott semmi jó varázstárgyat. És könnyű is volt.
  • Evoluti0N
    Fluency hozzászólásához még azt hozzáadnám, hogy sokszor olyanokkal is lehet kereskedni, akik nem kereskedők (van ikon bal alsó sarokban, miközben beszélsz velük), de logikus módon nincs annyi cuccuk meg aranyuk, mint a kereskedőknek.
  • Daermon
    Én nem mondanám. Én tactical nehézségen azért párszor vért izzadtam. Persze nem volt lehetetlen feladat.
  • fluency
    A táborban van egy láda, abba be tudod pakolni a cuccaidat. Ha ez betelik, lesz egy másik ládád, gyakorlatilag végtelen cuccot tárolhatsz ott. De be tudod játék közben is rakni a cuccokat, ha nyomsz egy jobb klikket a tárgyon vagy tárgyakon és send camp ponttal beküldöd. Ezt el tudod játszani akár hordókkal is.
    Az elején lesz pár trader velük lehet kereskedni vagy meglopni őket. Értelem szerűen akivel loptál, azzal elhúzol onnan jó messzire, mert az árus körbejár és elkaphat, ill. érdemes az őröktől távol állni, mert úgy is lefülelhetnek.
  • coolpet
    Sziasztok!

Első alvásom.
    Tábor. Először is a cuccaimat le tudom tenni a ládákba, vagy csak a térképen jelöltbe?
    Van valami bolt, ahol el is tudok adni, illetve tudok venni új cuccokat?

Most menekülünk a tengerparton Shadowhearttel, miután lezuhantunk.

Köszi!
  • Evoluti0N
  • lonvard
    Köszi az infókat!
  • fluency
    Tolvaj "dolgokért" a Sleight of hand nevű skill a felelős. Ez dex alapú. Tehát, ha van egy nagyobb Dexterity-s karaktered azzal tudsz/érdemes lopni, zárat nyitni és csapdákat hatástalanítani. Persze csinálhatsz olyan főkaraktert, akinek van a background miatt sleight of hand, de egy paladinnál ez kicsit furán jönne ki. Ha meg odaérsz, simán fel tudsz bérelni egy hirelinget, akinek ez alapból van. :)

A papok egész jók. A játék elején a guiding bolt nagyon durván sebez, a sacred flamet pedig úgy is sebez, hogy nem látsz rá rendesen a célpontra. Javaslom, hogy Shadowheartot mihelyst lehet képezd át war vagy light clericre. A trickery domain nem valami hasznos neki.

• lonvard
    Na ez jó infó. Akkor a high elf paladin karimat törlöm is. Épp most győztük le a Nautiluszban azt az ördögöt, de akkor vissza az egész. :D

Te idefigyelj annak az 1. szintű pap nőnek olyan brutál sebző varázslatai vannak, szóval mellette a paladinom kezdő hülyegyerek. Pedig ugyanúgy 1. szintű. Nem lenne jobb papként indulni? :DD

Jut eszembe: Van az az Astarion (vagy mi) nevű vámpír tolvaj. Mi van ha a paladin karakterrel összevesznek, tegyük fel megölöm, vagy lelécel.

Szóval akkor ugrott a tolvaj segítségem. Nincs zárfeltörés, csapdakeresés, meg ilyen tolvajos dolgok. Hogy van ez megoldva? Vehetek még fel helyettük ilyen npc tolvajokat, vagy mi?
    Utoljára szerkesztette: lonvard, 2023.09.10. 17:55:04
  • Emet-Selch
    Sziasztok!

Más szerint is nagyon könnyű a játék? Tegnap fejeztem be Tactician nehézségen de még az Act 3-ban is simán feltöröltem a főellenségekkel a padlót gyakran 2-3 kör alatt úgy, hogy közben a csapatom alig sebződött. Az első kettő fejezet pedig még ennél is könnyebb volt.

Remélem a Larian kiad valami nehezítő patchet vagy egy extra nehézségi szintet mert ez így elég gyenge eresztés.
  • fluency
    A wood elf nagyon jó íjásznak, de simán jó a forest gnome is. Jó tippeket találsz YT-n a játékkal kapcsolatban. :)
  • fluency
    A Tiefling viselhet sisakot vagy más fejfedőt. A karakter képernyőn kikapcsolhatod a fejfedő megjelenítését, ha nem szeretnéd látni.
    Ja és a szarvad nem fog kilógni a sisakból. :)
    Utoljára szerkesztette: fluency, 2023.09.10. 16:30:36
  • coolpet
    Sziasztok!

Én most fogok nekiállni, és hát... Nem tűnik egyszerűnek.
    Régen nagyon sokat NWN-eztem, Hammervale, Dalakora, Lost Tales, de ez most egy kicsit másnak tűnik :)

Majd kérni fogok segítséget, tippeket szerintem.
    Nagyon szeretem az íjászós karaktereket, meg a varázslókat, valamelyik lesz amivel indítok.
    Íjásznak Elf-Ranger?

Mi az amire nagyon figyeljek oda?

Még egy kicsit más:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Virágbolti verziót próbálom meg, és ha tetszik megveszem, mint minden más játéknál ami bejött.
    Aki szintén RUNE verzióval nyomja, azt hogy illik patchelni?
    Van 2 patch hozzá, meg 2 language pack, valamint láttam hozzá egy #hotfix-6-ot is.

Köszi!
  • lonvard
    Én meg bzmeg elvesztem a karaktergenerálásban. Túl sok lehetőség van. Azzal hogy minden faj lehet minden, olyan dolgokon kell agyalnom, hogy ha például thieflinget akarok paladinnak, akkor vajon lehet-e majd sisak rajta.És ha lehet, hogy fog az kinézni kiálló szarvakkal?

Vagy például nem értem, hogy miért jobb a half-elf high elf felmenőkkel, mint maga a high elf. Mert mindenhol a topba sorolják a half-elfet, az elfet meg sehova, de most nem értem mi a lényegi különbség. Half-elfnek van alapból pajzshasználat szakértelem meg közepes páncélig, na de ha paladint választok, annak is alapból mindez megvan, és akkor ha high elfet választok, akkor még extrák jönnek rá. Mégis a half-elfet javasolják paladinnak, és nem a high-elfet. A cantrip választásnál meg egyenesen szorongok. A magic hand-et akarom a paladinnak adni, de közben választhatnék valami fasza kis sokkolást vagy egyéb támadó varázslatot, és egyszerűen nem tudom megítélni, hogy mennyire kardinális kérdés, hogy legyen nekem egy magic hand-em. Mert valahol olvastam, hogy ez a cantrip eléggé fontos, sok helyzetben un. gamechanger opció. És akkor van 1 cantrip helyem.

Ekkor döntöttem el, hogy mephistopheles tiefling paladint indítok. Annak alapból van magic handje, illetve később kap burning hands és burning blade varázslatokat faji alapon. Ez nekem egy bosszúálló paladinra teljesen jó. Ekkor jött képbe a szarv. Lehet-e egyáltalán így sisak rajtam? Mert ha 6 óra játék után jövök rá, hogy rohadtul nem, vagy tök bénán néz ki mer nincs normálisan megcsinálva, hogy a szarvai kilógnak a sisakból és onnantól kurvabéna a karakter, valszeg kiakadnék és abbahagynám a játékot.
  • Daermon
    Elkezdődött a kézi fordítás is!
  • Evoluti0N
    Az igen. :D Gratula. Én még csak 1x játszottam végig. Nem volt kimondottan bugos a játék nekem, de várok, hogy mit változtatnak meg adnak hozzá a patchekkel és a második végigjátszásra dark urge van betervezve.
  • Daermon
    3. végigjátszás kész és 100% achi is :D Zseniális játék! 4. végigjátszás elött viszont pihi, mert ez masszív volt így :D
  • fluency
    "A background hogyan lesz lényeges? Más küldetéseket kapunk mellé?" Tudtommal nem. Spéci cuccok sincsenek ehhez kötve. Az csak az Inspiration link miatt számít, na meg a kezdő skillek miatt. Meg hát a játék szerepjátékos része miatt. :)

• lwb
    Azt hiszem egy-két dialógust befolyásol meg az inspiration szerzését befolyásolja. Küldetést tudtommal nem adnak.
  • lonvard
    A background hogyan lesz lényeges? Más küldetéseket kapunk mellé?

Például nekem tetszene bárdként a criminal háttér, mert az lopakodáshoz és megfélemlítéshez ad bónuszokat, ugyanakkor lehet hogy a mutatványos háttér az speciálisan bárd küldetéseket ad, és mittudomén bárd spéci eszközöket, páncélokat. Egyszerűen nem tudom előre megbecsülni, hogy minek mi lesz a következménye. Nem szeretnék elesni egy specializált eszköztől azért, mert a játék legelején hoztam egy döntést.
  • fluency
    Ennyire ne agyald túl a dolgokat. A pajzs az AC szempontjából jó. A blade ward hasznos, mert minden fizikai támadást a felére csökkent ( a távolságit is). Az én hirelingemnek volt: Vicious mockery, blade ward és minor illusion. Később ez bővülhet.
    Ha cantrip, akkor inkább fire bolt. Sok hordó van amit távolról is fel lehet gyújtani/robbantani.
    De lehetsz multiclass is és akkor azt csinálsz amit akarsz. Később úgyis tudsz újra tudod húzni a karakteredet, úgyhogy próbálgasd mi fekszik neked.
    Egy a lényeg: a kinézetet (egyelőre), a backgroundot és a fajt NEM lehet megváltoztatni. Szerintem inkább erre figyelj, mert azzal a karakterrel kell végig játszanod a játékot, amilyennek megalkottad. A többi változtatható. :)
  • JonasSandor
    Rendesen megtud szopatni ez a dobókocka bassza meg. 2 órát szórakoztam miatta hogy a nővéreknél mi lesz a sorsa a csávónak.
  • Daermon
    Majd kitapasztalod :)
    Amúgy meg bármikor újraoszthatod a pontjaid, kasztodat, stb, ha nem tetszik.
  • lonvard
    Még nem játszottam a játékkal, ezért nagyon sok kérdőjelem van karakteralkotás közben. Nem tudom, hogy mi válhat be később a játékban, és nem akarok csalódni hogy elkezdek egy karakterrel, és közben jövök rá, hogy tök haszontalan cantripeket válogattam be neki.

Bárddal akarok indulni, hogy a párbeszédeket megfelelőképpen ki tudjam élvezni.

Félelfet választjuk ugye a pajzs lehetőség miatt, és akkor a dilemma:

Wood-elf legyen a fater, hogy jól bánjak az íjakkal és harc közben másfél méterrel messzebb jussak, vagyis tudjak menekülni, vagy
    High-elf legyen a fater a plusz egy cantripért.

És ha már cantripek, akkor melyik három a leghasznosabb egy bárdnak? Például a mágikus kéz az annyira hasznos, hogy feltétlen belerakjam? A Barát cantrip annyira hasznos, hogy érdemes? A Vicious Mockery-t mindenki ajánlja harc közbenre, de a másik kettőnél gyötrődöm baszki. Nem értem, hogy a pengefalat mért nem ajánlják, miközben az felére csökkenti a harc közbeni elszenvedett sebzést. Én azt raknám be. De szeretnék a Friends lehetőséggel a párbeszédekben hülyülni, de nem tudom mennyire működik az. De szeretném a mágikus kezet is. De feltétlen szeretnék akkor már azt a frostos cuccot, amivel 3 méterre csökkentem az enemy mozgáslehetőségét és jégpályát is csinálhatok. De a sokkoló kéz is érdekel.

Vicious Mockery, Friends, Magic Hand
    Vicious Mockery, Friends, Ray of Frost

vagy hagyjuk a Friends-t és

Vicious Mockery, Mage Hand, Minor illusion
    Vicious Mockery, Mage Hand, Light

Melyik képességeket használnám leggyakrabban, ez a kérdés. Fogalmam sincs.

Vagy hagyom az egészet a vérbe, Wood-Elf az ős, és akkor gyors vagyok, jól bánok az íjakkal is, és két darab cantripem van, amiből a Vicious Mockery az egyik, és a másik...megint nem tudok dönteni basszus. :DD

Segítsetek már! :)

Utoljára szerkesztette: lonvard, 2023.08.28. 21:56:13
  • Daermon
    Na végeztem a Dark Urge végigjátszással is. Érdekes volt azért sztori szempontjából a plusz infók. Szerintem bőven megéri a +1 végigjátszást. :)
  • militavia
    Akkor el leszek vele. Köszi.
    Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.08.25. 19:27:46