456
penge cuccok
  • Glpetyus
  • Punkerwork
  • Glpetyus
    Ilyenem van :)
    Nagyon jó kés

• hen-tes
    ezek nem jók
    katana isten :D
  • Voltan

Itt egy igazi (Nem kamu) fegyver a Naginata.
  • Glpetyus
    Brutal
  • Glpetyus
    Ezek qrvára szépek
  • LSL
    #2 kép teteje. Ott van a hozzátartózó tőr is.
  • Factor_007
    Az itt látott képek közül nálam ez vitte a pálmát :)
  • Aspyrin
    tiszta starwars:-)
  • LSL
    Nagyon cool a pengén lévő minta!
  • hen-tes
    szép
  • LSL
    Ez meg úgy néz ki, mint a minták, amiket az unalmas órákon szoktam rajzolni.

• LSL
    az említett fakardok:
  • Voltan
    Érdekes, hogy a nindzsák például gyakran nem az igazi ninja-tot vitték magukkal a küldetésekre, hanem a fa gyakorló kardot (Ilyen van nekem is). Könnyebb volt, egyszerűbb volt elrejteni, vagy álcázni, és ők ugyanúgy tudtak vele ölni.
  • Zsoldos
    Hat a legjobb minosegu fegyvereket nem feltetlenul hasznaltak harcokban. A tokelyre fejlesztett tudomany azert nem egy hatrany egy csataban, de teny, hogy minden a szituaciotol fugg, es meg egy szimpla bottal is konnyen lehet olni (egy hires szamuraj kardmester ment csatazni fakarddal, es nem volt ellenfele). Mindenesetre az eselyeket noveli. A landzsak es alabardok hasznalatat pedig ugyanugy ki kell gyurni, mint a kardforgatast, nem tudom miert helyezed alacsonyabb szintre oket. Azok kozul is vannak ugyanugy "legendas" fegyverek es hasznaloik. A kard kozelharcra jobb, mig a landzsa nagyobb tavolsagban. Szemtol szemben harcban egy lovas landzsas egy kardost eleg jo esellyel keresztulszur mielott barmit tehetne. Kozelre viszont nem tul hatekony a landzsa, ezert hordtak oldalfegyverkent kardot.

A lofegyverek elott is ottvolt az ijaszat mindig is magas fokon (ugyebar addig taroltak, amig nem keveredett a 2 sereg), bar teny hogy a lofegyverek hasznalatba vetele volt a kegyelemdofes. A tobbsoros ismetlo sortuz mindent letarolt mielott kozel ertek volna.
  • Kutyika
    Hát, szal, igaz, de egy mesteri fokon kardforgató harcost elég nehéz hosszú lándzsákkal vagy alabárdokkal eltenni láb alól, legalábbis szerintem(de lehet, hogy nincs igazam). Az igazán nagy csapás a kardok és a kardforgatók ellen a lőfegyverek feltalálása volt, (szerintem). De, az már egy másik történet.:)
  • steweee
    hát igen, gyönyörű fegyvereket lehet csinálni. a szomorú a dologban az, hogy vki éveket töltött azzal hogy tökélyre fejlessze a kardforgató tudományát, csodás kardot csináltatott magának, aztán egyszerre csak orvul leszúrták egy rozsdás konyhakéssel vagy csatában 2-3 ellenfél egyszerűen agyonszurkálta hosszú lándzsákkal vagy alabárdokkal, amihez sem ész, sem tudás nem kell, és végtelenül olcsó és egyszerű fegyverek
  • Dzsini
    a hajtogatás nálam is stimmelt, csak itt a különleges hogy többféle acélt használnak :)
  • Kata
    Na, erről csipogtam. :)
  • Dzsini
    na kicsit utánanéztem, mert számomra a damaszkolás szó ismeretlen volt, és a damaszkuszi acélra asszociáltam, de:
    "Az első dolog a damaszkolt pengék megértéséhez, hogy tudjuk mi a különbség az eredeti damszkuszi acél és a damaszkolásnak elnevezett eljárás között. Az utóbbi eljárásnál általában kettő vagy több különböző széntartalmú acélokat hegesztettek egy rúddá kovácshegesztéssel, majd ezt hajtogatták, hegesztették és alakítottak ki különféle felületi mintázatokat az acélrétegek színének megfelelően, ennek egyik módja a lapdamaszkolás, melyet a Japán kardoknál is alkalmaztak. A damaszkuszi pengéket viszont egy, egyforma széntartalmú tömbbõl kovácsolták, és a felületi mintázatot a cementit alakította ki, és nem két v. több különféle fémbõl hajtogatták és hegesztették."
    forrás:
    http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?cid=3094

no hát ezt nem tudtam...
  • Kata
    Nem. Én úgy hallottam, hogy az eljárást hívják damaszkolásnak, amikor rengeteg rétegből kovácsolják ki az élt, vagy mi... Nem értek hozzá, csak valami ilyesmit hallottam. :)
  • Kutyika
    Nana, nem leszólni a svájci becskát!! Állítólag még az ürhajósoknál is van, szal, ez tényleg jó, és nagyonsok fajtája létezik ha jóltudom, valahol látam a tv-ben egy svájcibicska gyüjtőt, egy egész szoba tele volt veleük.
  • Dzsini
    "a penge markolatában a készítő bevéste a nevét,a készítés idejét, meg ilyesmiket.(lehet hogy a könyv szerzője túlzott egykicsit?)"

egy kicsit sem túlzott. a markolatban levő pengerészben benne van a kard készítőjének jele, az szénceruzával átrajzolva a "születési" papírjára, és mellette a pontos leírása, hogy melyik mester, hol, mikor, és mennyi ideig készítette.

és alkalmanként van egy második papír is a kardhoz, az pedig a cuba (a "keresztvas") papírja, ami szintén hosszadalmas munkával készül a pengéhez.

Kata nem damaszkuszi pengéről volt szó? merthogy az még "a név" a kardgyártásban a japán mellett. (bár minden kultúra rájött, hogy a rétegelt acélnál sokkal jobbat nehéz kézi erővel előállítani)
  • Kata
    Egyik ismerősöm ilyen, és ehhez hasonló "fantasy" kardokat gyűjt. Azt mondja csicsák, de semmire nem jók. Viszont vannak ilyen katanái is, amiket ti linkelgettetek. Van neki egy damaszkolt pengés is, az állítólag tök ritka, mert Xezer rétegű, és vagy 2-3 milla.

kép
  • Aquir
    há ilyen van nekem :DD
  • Kata
    Úszik, fütyül, fára mászik, és időnként ellátja az állatokat. És csak 500 az ecserin.
  • Kutyika
    Köszi, erre gondoltam.
    Az lehet hogy korra jellemzőek az edzési volnalak.A jó kardnak neve van, ez is igaz, de úgy rémlik a kardot(mármint a valódit) egy bizonyos embernek készítették, szal nemcsak úgy most készítünk egy kardot alapon, azt is olvastam valahol, hogy a penge markolatában a készítő bevéste a nevét,a készítés idejét, meg ilyesmiket.(lehet hogy a könyv szerzője túlzott egykicsit?)
    Természetesen gépekkel is lehet kardokat kovácsolni, de,(nem kukacoskodásból) szal, eszmei értékben egy géppel készült penge felér egy kézzel kovácsoltal? Minőségileg biztos,hogy jobb, sőt, kiválló, de hogyanmondjam... szal, szerintem nincsen"lelke"... Titánötvözteket használnak? hátnemtudom, elég nehéz lehet megmunkálni, a titán miatt, sőt, már a króm-nikkel ötvözeteket sem könnyű.
    Műanyagból is jobb minőség előállítható... Jaj nemá' most miért kell meggyalázni ezt is az üveg-szénszálas technológiával? szerintem nem sok értelme volna, hacsaknem érdekességként, de nem sokra tartanám az ilyen kardot.(már bocsánat)
    Amuty próbált már valaki kovácsolni, pengét? Kést akármit?
  • Tetsuo
    Az edzési vonalak korra ill iskolára jellemzőek, általában nem mestertől függtek. Ezek a vonalak a pengére felvitt és kellő helyen lekapart agyag/hamu keveréktől alakultak ki speciális edzés hatására ill később salétromsav hatására.
    Az edzési vonalak (Hamon) néhány típusa:
    Sugu - teljesen egyenes vonal
    Notare - enyhén hullámos
    Gunome - sűrűbb hullámú
    Choji - mandelbrot ábra szerü sűrű hullámok
    Toran - kisebb/nagyobb hullámok
    Hako - szinte szabályos négyszögjel
    Midare - szabálytalan vonal, mintha repedés lenne
    Sanbonsugi - szinte szabályos szívritmus :)
    Togari - ritkán dobbanó szív ritmusának képe
    Yahazu - mintha csipkés lenne
    Mimigata - ez másféle csipkés
    Sudare - több hullám egymás fölött s mellett (like a beach)
    Kikusui - hullámok közt virágok (like a bitch :))
    Hitatsura - foltos (like a cow :))

Egy mester élete során kb 30-40 jó kardot csinált, a többit (anyaghiba miatt) újraolvasztotta.
    Egy jó kardnak neve van. Általában a japán középkorban egy rendes kardot többre becsültek mint egy házat. (Ma már egy japán ház (forintosítva:) száz milla fölött van, a kardok közül kevés lehet ilyen értékű de sok családnál a vitrinben eszmei értéket hordoz.

Nagyon jó minőségű pengék voltak/vannak , de ma már gépekkel ill titánötvözetekből s talán műanyagokból is jobb minőség előállítható.
  • LSL
    13.000$os Katana
  • Kutyika
    Hát, annyira azért nem, csak olvastam róla, mert érdekelt a dolog. Az edzési vonal természetesen nem egyforma, én úgy jellemezném, ahány mester annyi féle, szal mindenki másként csinálta egy picit.(de lehet hogy rosszul tudom)Gondolom vannak akik az edzési vonalak neveit is tudják.(természetesen japánul)
  • mícs
    csak az elokelo, vagy magas rangu katonaknak volt kivalo kardaj, mint a szamurajoknak. a tobbi, mezeinek egyszeru, konnyen elkeszitheto szerszama volt, de persze az is borotvaelesre fenve!!
  • LSL
    Huh úgy látszik elég járatos vagy a témában.Én is láttam hogy más készítő munkályán más a csík.
  • Kutyika
    Pfff... "lekalapálják"
  • Kutyika
    #17 - #18 szal, lekalaőálják lemezzé... Ezt egy kicsit kifejteném, ha nem gond.
    Adva van a nyers alapanyag (régen nyersvas, tömbbe öntve, vagy egyéb vas alapanyag) Ezt a mester kovácsolta lappá, majd több bevágást ejtett rajta, összehajtogatta lapjára, öszekovácsolta, majd újra lapra nyújtotta, bevágást ejtett rajta, és így tovább... Sokszázszor sokezerszer, az is előfordult, hogy a keresztirányban is nyujtották, ezáltal a fém szerkezete teljesen megváltozott, de nem csak ez a japán kard lényege, hanem az edzés. #17. képen nagyon szépen látszik az edzési vonal, az a hullámos csík a pengén, szép munka!
  • Kutyika
    Aszem, de ez nem biztos, hogy nem minden katonának volt tökéletes és kiválló minőségű kardja. Egy kardot elkészíteni nem egyszerű feladat, nagyon hosszadalmas és időigényes munka, feltéve ha ténylegesen a régi technológia szerint készítik. Arról nem is szólva, hogy a régi kardkovács mestereknek sok titkuk volt, amit néha magukkal vittek a síba.
  • LSL
    1 év?? Akkor hogy tudtak a japánok akkora sereget kiállítai, még ha csak a felének is kellett új kardot csinálni? Hány fegver kovácsuk volt?
  • mícs
    ja, kb ez a jo magyarazat!
    a kardkeszites igen hosszadalmas dolgok. 1 kard elkeszitese 6-12 honap mininum!
  • QuippeR
    lekalapálják egy vékony lemezzé, majd összehajtják, hogy vastagabb legyen. aztán újra lekalapálják, és összehajtják, és így tovább, amíg úgy nem gondolják, hogy most már jó.
  • LSL
    Katana
    Viszont vki el tudná magyarázni, mit jelent az, hogy többször hajtogatott fém?