Kések, kardok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
tom, sajnos... na meg nem is dídztárgynak akartam...
a francba, mindig mondtam hogy nem jó korban születtem (és nem jó helyen sem) 😞
- éppen d[-_-]b - hogy csinálod ezt a fordított \"b\" bet?t? - ööö, mind1...
De azt nyugodtan felejtsd el, hogy azzal valaha is vágni fogsz. Ha arról nem is tudlak meggyõzni, hogy gyakorlatilag használhatatlan, arról biztosan, hogy annyiba fog kerülni, hogy még az állványáról is csak selyemkesztyûvel emeled majd le. 😄
de nagyon szép kis kard
Gigabyte GA-965P-S3|Q6600+ASUS Silent Knight II|4x1gb KingmaxDDR2-800|VTX HD 6870| Samsung 750gb|Sb X-fi XtremeMusic|Samsung P2770HD| Corsair TX650 v2|Megaworks 550|G9|win7 64-bit
Ugyanakkor nem gondolod, hogy ha olyan könnyen porlik és rideg - hatalmas feszültség van az anyagban, akkor megintcsak nem lehet ürrepülõnél/ûrtechnikában használni?
A titán törékenységét nem az alaptulajdonságai adják, hanem az öntési hibánál keletkezõ zárványok; ez azonban más fémekre is igaz, az acélra is éppúgy, mint a titánra.
A jól alakíthatót azt ipari szinten képzeld, ne otthon a sufniban...
Mindamellett az sem kizárt, hogy ötvözetet használnak erre a célra. A titán-vanádium pl. a fegyvertechnikában amúgy is használt ötvözet.
pl.: Smith & Wesson M337 AirLite Ti
"...A titán rugalmasabb, erõsebb, ellenállóbb, nagyobb szakítószilárdságú, mint az acél, még olvadáspontja is kb. 200 fokkal magasabb. Ugyanakkor sûrûsége csak körülbelül a fele az acélénak. Emellett kémiailag rendkívül ellenálló, teljességgel rozsdamentes, hiszen a felületét tömör oxidréteg borítja, hasonlóan az alumíniumhoz. Az ásványi savak többsége sem oldja szobahõfokon..."
Forrás: www.kaliber.hu (archívum, 23. szám)
Ha a link vmiért nem jönne be, akkor www.kaliber.hu, katt a kaliber menüre, és ott archív, azon belõl a lap alja felé a 23. szám... és azon belül "Smith & Wesson M337 AirLite Ti"
Persze Ti tudjátok.
A demokrácia és a jogállam egy helyen található meg az egész Világon: A szótárban.
szerintem mindkettõtöknek igaza van, leszámítva ezt a "jól" alakíthatós tulajdonságot!
♠♦♣♥
Háát, sztm nagyon erõsen kevered a titánt valamilyen másik fémmel.
Így leírás alapján a vidiával (Tungsten-carbid, ha jól tom az angol megnevezését).
Tuti nem rideg és törékeny..., van titán "feszítõvas"-m ;-)
A titán egy könnyû és rendkívûl szívós anyag. Hidegen is hajlítható (már ha megbírod hajlítani), de melegen jó alakítható (akár kalapálás útján is). Azonban érdekes módon önmagával sem lehet (kovács)hegeszteni, ezért pl. titán lapdamaszkolt pengével nem igen fogsz találkozni.
És bár szívós anyag, nem éltartó; tehát valóban nem való pengének.
Amit korábban írtam, nos... utánna jártam. Az edzés vonalak - már ha így nevezik õket, mert ezt nem kérdeztem, mind1 - nos azok nem úgy keletkeznek, ahogy írtam.
A két külöbözõ széntartalmú acél összekovácsolása után (amely rétegek száma simán elérheti a több milliót is) a kétféle acél valamennyire továbbra is magában hordozza a rá jellemzõ sajátos jegyeket. Tehát pl. mindkét acélnak más-más hõmérsékleten jelenkenek a futtatási színei. Így amikor a végén sor kerül az edzésre és megeresztésre, akkor olyan hõmérsékleten történik, hogy csak az egyik acélrétegen jelentkeznek ezek a futtatási színek.
Bandew!
"Amúgy meg nem utána görbítik, hiszen akkor már annyira meg van edzve, hogy ez hihetetlen nagy munka lenne."
Nos ez akkor lenne igaz, ha nem melegen alakítanák, mert akkor valóban nagyon nehéz lenne a megfelelõ formára kovácsolni. De mivel ezt a folyamatot is hevítés után, izzó állapotban teszik, így nem probléma, a kívánt rétegek létrehozása után kialakítani a penge végleges formáját.
A demokrácia és a jogállam egy helyen található meg az egész Világon: A szótárban.
♠♦♣♥
szal, ha meg lehet csinálni a kardot akkor meg lehet csinálni normálisan hogy ne törjön ki a csuklóm és legyen éles is <#eplus2>#eplus2>
Mert rá nézésre a súly elosztás 5:1 penge javára igy talán csuklo is hamar nyugdijba mehet 1 küzdelem után.
♠♦♣♥
Egy kard pengéjét nem hiszem, hogy egy lépésben meg tudod hajtani, vagy ha igen, akkor nem tudom mien eljárással csinálják és akkor igazad van. Ha több lépésben csinálod, akkor viszont óhatatlanul torzulni fog.
"Amúgy meg nem utána görbítik, hiszen akkor már annyira meg van edzve, hogy ez hihetetlen nagy munka lenne."
Ennek komolyan utánnajárok/kérdezek. Lehet Neked van igazad, de én ezt így nem hiszem el.
"...De ennek a nehézsége nem attól függ, hogy szimmetrikus vagy sem! Ennek semmi értelme! A penge minõsége a lényeg, az alakja az már csak egy egyszerû terv és hidd el nem nehéz "szimmetrikus" kardot csinálni, ami persze matematikaileg nem az, csupán egyenes."
Egyrészt nem a minõség volt a kérdés, hanem a megformálás nehézsége, erre Te jössz, hogy a penge minõségét, nem az alakja határozza meg. Remek, csak ezt senki nem vitatta.
Másrészt attól még hogy a vércsatorna egyenes, nem feltétlen párhuzamos vele a kard éle. Ettõl persze még az egyenes kardok családjába tartozik, de nem jelenti azt, hogy ezt a szimmetriát olyan könnyû lenne lekövetni, mint ahogy mondod. Lásd Glamdring.
Ha mindkét kard (japán és európai-"egyenes") pengéjét ugyanannyi lépésbõl csinálják meg és csakis a penge alakja a lényeg, akkor sztm a szimmetrikus penge megformálása semmivel sem könnyebb, mint a szamuráj kardé.
Mondjuk amit furcsáltam a topic átolvasása közben, hogy a japán kardok egy igen jellegzetes okát, hogy miért is oly kiváló minõségûek - a lapdamaszkoláson kívûl -, valahogy senki nem említette.
Az alapul szolgáló acéltömböt - tudtommal - egy mocsárba helyezték (~20 év) ahol a magas nitrogén tartalomnak köszönhetõen vmilyen szinten nitridálódott az anyag. Ezzel roppant szívóssá téve az ebbõl készülõ kardpengét.
(Én sokáig úgy tudtam, hogy a kész kardpengét nitridálták, de aztán egy japán kardokról szóló könyvben azt írták, hogy az alapanyagot... kicsit bánom, hogy nem vettem meg)
Azt nem tudom, hogy konkrétan 1 bizonyos mocsár volt-e, vagy mindegy csak mocsár legyen, de ez mindenesetre hozzátartozik a japán pengék jó tulajdonságához.
amúgy meg szeretnék csináltatni egy különleges kardot 😊
aki ismeri a kardot, az biztos hülyének néz
de szerintem egy nagyon szép kard, és sztem meg lehet csinálni (my favourite)
♠♦♣♥
A nevét nem tudom de az acélban 1kõrte nevet szokott bele helyezni ez a cég "logo"-ja.
♠♦♣♥
de rettentõen kard mániás vagyok (ezért is imádom a Prince of Persiát 😛) és szorítok idõt rá, mert úgyis este van (7 körül) és élvezem, leszámítva hogy edzés végén majd meg halok (de nem a gyakorlatok miatt, hanem a bemelegítéstõl :-/)
♠♦♣♥
One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all... and in the darkness bind them.
Te meg hajtogass össze egy pengét 3000x és próbáld megcsinálni, hogy egyenes és szimmetrikus legyen.
És különben is sztm a végén kovácsolják a megfelelõ alakúra, másképp kicsit logikátlan, sztm; nem pedig közben vigyáznak arra, hogy megfelelõ ívû maradjon.
De csak egy egyszerû feladat, hogy még ne is kovácsoljunk semmit.
Próbálj meg szabadkézzel, üres lapra, egy tükörszimmetrikus kardot rajzloni, valamint egy aszimmetrikus, egyhén ívelt pengéjût.
Persze lehet, hogy Te egy rajzisten vagy és neked nem gond, de ha nem az lennél, akkor azért próbáld meg, sztm nem olyan egyszerû szimmetrikus bármit is alkotni.
sajna a dolgokhoz hozzászólni nem tudok igy csak bölcsen figyelek😊😊
Nem vagyok magamnál. Kérem, hagyjon üzenetet.
One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all... and in the darkness bind them.
Na várjál. Tehát, asszem sejtem már mi ez, de kijavítasz, ha nem. Szóval.
Az edzést - gondolom rétegenként hajtották végre, mert elvileg ezek tudtommal réteg edzett kardok, de lehet nem. Az edzést követi a megeresztési folyamat, mely azt tartalmazza, hogy a kardot edzés után adott x hõmérsékletig felmelegítették és hagyták lassan lehûlni.
Amikor a megeresztést végzik, akkor az acélt fel kell melegíteni egy adott hõmérsékletre. Azt hogy az acél milyen hõmérsékletû, azt a futtatási színekbõl lehet megállapítani. Ezek meghatározzák a fém hõmérsékletét és logikus, ha a megfelelõ hõmérsékleten veszik ki a tûzbõl akkor pl. kék színû lesz (290-320°C között, 10 °C-nként, 4 féle kék színt különböztetünk meg).
A futtatási színek a 200 °C-tól fémesen fehértõl a sárgán, a vörösön és a kéken át a szürkéig terjed, ami már 330 °C és a feletti tartományt mutat.
A hevítés, hajtogatás, kovácshegesztés, hevítés...stb-bõl eredõ mintázatot, melyet az alapul használt sodrott acél/vashuzalokból kovácsolták, - melyek fonási mintája sztm befolyásolta a késõbbi mintát is - , tájegységenként, mesterenként változott. Ezek a damaszkolási pengeminták.
És ezen két dolog együttesen adná az edzési vonalat?
Titkon remélem, hogy az életben, lesz lehetõségem kardot és/vagy egyéb korabeli fegyvert készíteni.
OFF
Látom íjászkodsz is. Saját készítésû íj, vagy vásárolt?
de nem vívás, az szar, hanem ókori kardokkal, mondjuk úgy hogy gladiátor vagyok, mert gladiátor egyesületbe is járok, sajnos még nem tettem le az elsõ vizsgámat így fém, kovácsolt fegyverem még nem lehet, de én nagyon szeretem, jó, (nehéz, kemény) hangulatos
♠♦♣♥
"Utána mintha jajszó szállna. Félig mély csönd, és félig lárma"
Valaki kifejtené mik azok az edzési vonalak?
Mert így a #28-as hozzászólás alapján, azok nagyon nem azok..., hanem damaszkolt pengeminták (amik a sajátos lapdamaszkolási eljárásnak köszöhetõek).
Nos persze tévedhetek, de akkor ezek ugye nem a futtatási színek és ha nem is a damaszkolási pengeminták... akkor mik azok és hogy is keletkeznek? Esetleg képpel illusztrálva, ha lehet. Vagy ez amolyan fémszinezési eljárás, amit nem feltétlen edzéskor végeznek, bár az oldajbamártós edzés az feketít... jó lenne valaki kifejtené.
Bandew:
"A katana többször hajtogatot, így nyílván sokkal nagyobb munka van vele, fõleg ha figyelembe vesszük, hogy nem is szimmetrikus kard"
Hát nem tudom. Nem kötekedés képp, de sztm ez így hülyeség amit írtál.
Sztm szimmetrikus bármit alkotni, kicsit nehezebb, mint aszimetrikusat. Nem Photoshop, hogy letükrözd a féligkész oldalát...
A japán kardot nem emiatt volt nehéz megcsinálni, persze lehet megint én tévedek, vagy félreértettem valamit.
A vágó él hiánya gondolom megincsak felépitésébõl adódik : Ilyan nehéz penge bõven elegendõ erõvel csapódik akár húsba , akár páncélba , hogy mindent szétroncsoljon maga elõtt . Ráadásul egy élesre kifent éllel rendelkezõ pallos szinte állandóan kicsorbult volna . Ezeket a fegyverek a kisebb kardokkal ellentétben szinte minden esetben vértes , pajzsos ellenség ellen veteték be . Ha éllel rendelkeznek sokkal hamarabb tönkre mentek volna .
Gigabyte GA X48 ds5 rev2.1| Core2Duo E8200@3,4Ghz | 2x2Gb DDRII OCZ Reaper kit 800Mhz@1020Mhz | Sapphire Radeon 4890 vapor-x 1gb OC | 500Gb WD SataII | FSP Bluestorm II 500W táp
Gigabyte GA X48 ds5 rev2.1| Core2Duo E8200@3,4Ghz | 2x2Gb DDRII OCZ Reaper kit 800Mhz@1020Mhz | Sapphire Radeon 4890 vapor-x 1gb OC | 500Gb WD SataII | FSP Bluestorm II 500W táp
A világ legjobb üzlete lenne,ha embereket vehetnék annyiért,amennyit érnek, és eladhatnám őket,annyiért,amennyit gondolnak magukról...
"Utána mintha jajszó szállna. Félig mély csönd, és félig lárma"
itt van kép a sírjáról is.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Hattori Hanzō (1541-1596), also formally known as Masanari or Masashige (Hattori Masanari), was a ninja, the son of a certain Hattori Yasunaga.
...
In Kill Bill, his name is shared by a master swordsmith played by Sonny Chiba.
mondtam, hogy google a te jóbarátod... Hanzo nem volt kardkészítõ, és mint ninja is inkább a rövidlándzsákat kedvelte (kicsit utánakeresel, még képeket is találsz róla)
http://www.answers.com/topic/hattori-hanzo
http://www.skhquest.com/articles/HanzoHattori.aspx
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
gondolod hogy csak a poén kedvéért nevezték el a kardokat Hatori Hanzo kardoknak?
(ui.: Hattori Hanzo ninja volt, és hadvezetõ)
no mind1
http://lsl925.deviantart.com/gallery/ AMD A10-5800K, Gigabyte GA-F2A85X-UP4, GEIL Value Plus CL9 2*4096/1600 DDR3, Asus HD7770, 2,5TB HDD