456
penge cuccok
-
#296 Rettentő Barátom!
Előbb vegyél és gyakorolj aztán csináld meg az ijjadat.
Addigra tudni fogod milyen tipus,kor. ÉN mongol tipust szeretem, mert dinamikus és gyors. -
Cleawer #295 Lentebb megjegyeztem a zárójel után hogy kovácsolás :P
Csak nagy általánosságban irtam ,mert acélból is jó sok van a széntartalom,hűtési sebbeség,hőntartás függvényében...
Titán: valósszínüleg a nagytisztaságű,ötvözetlen titánra irtam,és az "ötvözettelen" acélra vonatkozik
nem reklám de érdemes megnézni bót -
#294 "hogy több lemezt összekalapáltak(ugye milyen szép szakszó:) )"
Igen, ez a kovácshegesztés.
"Persze a lemezek széntartalma különböző volt és ezért más-más tulajdonsággal rendelkeztek,"
Nem feltétlen volt a damaszkolt penge előállításakor a két (vagy több) összekovácsolt acél széntartalma eltérő. A japán kardok esetében valóban, de tudtommal a perzsáknál nem - igaz megjegyezted, hogy a Te itt a katanára írtad.
"Vki említette a Nitrogént(mocsár):én trágyával hallottam,de talán igaz ,mert a nirtogén beépül(diffundál) a penge "burkolatába" és szilárdabbá teszi."
Emmeg a nitridálás. Ehh, ebbe most nem akarok bővebben belefolyni... (szerencsétekre :) )
"Titán:fele olyan rugalmas mint az acél,szilárdsága az acéléval..."
Egy kicsit még mindig visszakanyarodva a titánhoz, illetve most mégsem egészen. Azért így merész kijelentés, hogy fele olyan rugalmas, mint az acél... mint melyik acél - a kismillió ötvözeti formák közül? Mert ez csak ugye egy gyűjtőnév...
Igen, biztos van olyan, ami X-szer rugalmasabb; ilyen pl. a rugó acél, hogy mást ne mondjak, de mondjuk a szerszám acél már nevetségesen szar rugalmassági tulajdonságokkal rendelkezik, még a titánhoz képest is.
Sekta v. sekta(?) !
Én is ijászkodnék, de egyelőre nem tom, hogy csináljak-e, vagy vegyek-e íjat. De ha veszek, az olyan mű, a csinálás meg a régi eljárás szerint... hát bajos.
Valahogy a tradicionális ijak jobban tetszenek, mint az akármilyen teljesítményű újkori íjak - amit persze sintén lehet venni, de akkor is...
Meg az különben sem ez a topic... -
#293 Végre 1értelmes embör -
Cleawer #292 persze a katanára irtam,nehogy vki azt higgye hogy igykészült a lovagi marhaszeletelő.... -
Cleawer #291 Üdvözletem!
Nékem is van pár bicskám,de ezek inkább dísznek vannak,vagy levélbontónak(már csak a felépítésből adódóan,az anyag meg pláne....).
Picit belekontárkodnék a beszélgetésbe.
A kardokat úgy készítethették hogy több lemezt összekalapáltak(ugye milyen szép szakszó:) ),na jó kovácsolták ,és szépen kikloffolták kb olyan vékonyra mint pl az alufólia és összehajották vagy rákovácsolták egy már készülő kardra(amolyan rétegelés).Persze a lemezek széntartalma különböző volt és ezért más-más tulajdonsággal rendelkeztek,(szívósság,szilárdság,alakíthatóság,hajlékonyság...)
MIndegyik lemezt máshogy hűtöttek le ,hogy kemény legyen ,vagy rugalmas(és ennek változatai)
A legvégén jött az összedolgozás amikor a rétegeket mégjobban össze sűrítették a hagyományoknak megfelelő eljárásokkal, és utána a hőkezelés,edzés,megeresztés,díszítés.
Szerintem igy lehetett.
Vki említette a Nitrogént(mocsár):én trágyával hallottam,de talán igaz ,mert a nirtogén beépül(diffundál) a penge "burkolatába" és szilárdabbá teszi.
Titán:fele olyan rugalmas mint az acél,szilárdsága az acéléval egyező,merevsége kb fele akkor mint az acéloké..Kis sűrűségű,kíváló mechanikai tulajdonságú.
Uff -
#290 Igen, lehet, hogy nehezebb minden egyes réteg után hajtogatni a pengét, de amit korábban állítottál, miszerint:
"...Amúgy meg nem utána görbítik, hiszen akkor már annyira meg van edzve, hogy ez hihetetlen nagy munka lenne..."
... azért nem állja meg a helyét, mert minden újrahevítéskor - még ha korábban meg is edzették - azonnal kilágyul az anyag. Ezért csak akkor edzik meg, amikor a végeleges alakját elkészítik és többé már nem kell olyan hőmérsékletre emelni a pengét, ami annak lágyulásához vezetne.
A kard alakjának kialakítása... :-)
"Én egy szóval sem írtam, hogy a kard minőségét az alakja határozza meg, itt valamit félreértettél. "
A jó az, hogy én is ezt mondom (hogy nem a kard alakja határozza meg a penge minőségét), de azt nem értem, hogy Te miért hiszed azt, hogy én azt hiszem?
A vitánk abból indult ki, hogy ami szimmetrikus, azt nem könnyebb előállítani, és csak és kizárólag az alakról van szó (a penge anyagi minősége a jelenlegi kérdésben teljesen másodlagos).
És az edzésvonal még mindig nem azt jelenti, mint amit én írtam, hanem tök mást; minden amit én írtam ezzel kapcsolatban, az hülyeség... -
#289 Ez sem igaz, mert addigra a fém már nagyon sok hajtáson átesett. Természetesen a hő nagyon sokat segít, de hajtásonként egyre nehezebb hajtani, formálni még tüzes állapotban is. -
#288 Én egy szóval sem írtam, hogy a kard minőségét az alakja határozza meg, itt valamit félreértettél. Csupán csak arról van szó, hogy a kard alakjának kialakítása elenyésző ahhoz munkához képest, amit az igazi minőséget hozza létre. Vitánk kiinduló alapja pedig ez volt. Hogy melyiken dolgoznak többet. De mivel a katana sokkal kiválóbb penge, mind mondjuk egy szimpla hosszúkard, ezért több meló van vele. -
#287 Én meg maradok az íjnál. =) Nem dúl nagy dúzisokban, de élet-alapelem. =) -
#286 by by
-
#285 jah, ijjaszat se lehet olyan rossz... mondjuk én inkább kardmániás vok :)
I love minden ami kard -
#284 A kép tavaly készült Cseszneki várjátékon, ahol 2-3 lovagrend is fellépet.
Volt számszerij bemutató is nekem ez is bejönne -
#283 hát jó :)
végülis a miénk is ilyen, csak mi nem lovagok vagyunk hanem gladiátorok :)
de mi is valódi fegyverekkel kardozunk (vagyis én nem, mert én még kezdő vok) de egy éven belül már kardozhatok fémfegyverekkel ^^ -
#282 NEM!!!
Barátom ez a Szent György Lovagrend mely valodi fegyverekkel( kard, pallos, kopja,csatacsillag, ijak, csatabárd.....stb).
Szóval ez nem az amire gondolsz!
.
-
#281 már ha ez az, de nagyon hasonló a S.A.G.A. egyesületre! -
#280 S.A.G.A.?
ez egy nagy szar!!!!!
baromi idétlen szabályai vannak!
akkor kapsz jó pontot ha befizeted a tandíjat :-/
szar, egy csomóan mondják
akkor már inkább
www.gladiator.hu -
#279 Ime 1lehetőség amit én tudok ha vivni szeretnék
-
lord nihilus #278 AK-47 bajonet rulz! :) -
#277 Azért morálcsökkentésre még nagyon is be tud válni... :D -
#276 Mindenki kovácsol, vagy kardozik?
16 évesen úgy gondoltam - heh, mit nekem olvasztótégely, csinálok én olyan kést, hogy megszólal...
Na persze szar volt az anyagválasztás és a tudásom is a témáról elég sekélyes volt így igazából ezen a szinten rekedt a project :-) -
#275 Kíváncsi vagyok, hogy is zajlik egy ilyen, de erősen helyfüggő a meglátogatás esélye és érzésem szerint nem sok helyen van ilyen okítás Mo.-n. -
#274 húúú, miért? :)
csak nem akarsz jönni? :P -
#273 hát ha valami könnyebb anyagból csinálnák meg a pengéjét... sztem van esély arra hogy használni is lehessen, és... esetleg... még kardforgatásra is alkamas lehetne -
Ez a legutóbbi szerzeményem. -
#271 Ez tényleg szép. Mibe fáj egy ilyen? -
#270 Minden közelharci fegyvernél a súlyeloszlás a lényeg. Ennél már ránézésre is nagy gáz van. Szépnek tényleg szép, de kardforgatásra alkalmatlan. -
#269 Persze, fontos a kinézet is, de ha használni akarom, akkor fontos, hogy a funkcionalitás rovására ne menjen a külalak.
Igen, már említetted, hogy Gladiátornak tanulsz :-), csak azt nem, hogy hol.
A szakállas, karmos, recés kardnak meg szerintem addig van szerepe, amíg az ellenfél nem visel semmilyen különösebb védőfelszerelést, mert pl. egy sodronyinggel szemben (is), már nem biztos, hogy szerencsés. Annyira sztm nem tudod meglendíteni a kardot - akármilyen brutális állat is vagy :-) -, hogy átüss egy láncinget, viszont az ilyen pengéből kiálló biszbaszok remekül bele tudnak akadni, legalábbis sztm. -
#268 nem, igazad van, én járok kardozni, (nem vívni!!!), ilyen gladiátor suli (vagy már említettem? ) szal kard kard, ez csak játékokban van hogy minnél dizájnosabb, meg nagyobb meg minden, annál erősebb (mondjuk vannak olyan kardok amik recések, karmosak, és ha egy sima karddal megvágsz valakit, akkor vérzik, de még harcképes maradhat, de ha egy recéssel megvágsz valakit, az beleakad, mélyebb, csúnyább sebet ejthet az áldozaton)
de ha már van egy kardod, és használni is akarod :D akkor nézzen már ki valahogy, nem? :) -
#267 Jajj, nem akartam én a lelkedbe gázolni :-)
Nem azt mondtam, hogy nem elég egyedi az alaja, vagy nem eléggé eredeti, csak sztm - bár még nem kellett kardoznom éles helyzetben - egy szimpla, nem ennyire dizájnos karddal jobban boldogul az ember, persze én is tévedhetek. -
de ez kard :P
nem bozótvágó kés, de a karddal is hamar elintézném a kertet, én meg pont az alakja miatt szeretem mert szebb mint a (többi PoP-os kard)
de lehet hogy fantázia kard, de van benne egy kis eredetiség is, úgy értem akár normális, nem fantázia kardnak is elmenne -
#265 Sztm így első nekifutásra az alakja nem a legszerencsésebb - mint ahogy az ilyen fantazi kardok javarészének, de bozótvágókésnek lehet jó lenne. Mindkét kézbe egy... hamar lerendeznéd a kertet :-) -
#264 de figyelj, mi a különbség, úgy értem, csak a pengének az anyaga más, meg kicsit élesebb mint egy díszkardnak, szal ezt meglehet csinálni igazi éles használható kardnak -
#263 huhh ez tényleg szép ez a kis bökő:):):) -
#262 Ezekben a kardokban az a vicc, hogy totálisan használhatatlanok lennének éles csatában :) Max díszkardnak jók.
Ismeritek azt a japán márkát, hogy MCUSTA?
Tudtok valahol boltot, ahol lehet ilyet kapni:
-
#261 hát nem díszkardot szeretnék :)
szal, legyen erős, éles, és végülis a minta alapján, ha szépet akarok, akkor azt mondom legyen a markolata, hááát, nem tom, én azt márványnak néztem, de kardban márvány? :-/ -
#260 Még azt sem mondom, hogy olyan sok pénz kell hozzá.
A végösszeg erősen függne attól, mien megkötéseket szeretnél a fegyver létrehozásában, a minta elkészítésében... -
#259 talán amit sekta mondott, hogy a súlyeloszlása!
De én már fogtam olyan pehelykönnyű kardot, szóval még az se lenne nehéz megcsinálni
egyszerűen csak pénz kell hozzá, meg egy jó kovács :) -
#258 Annyira nem bonyolult sem alakra, sem díszítésre ez a fegyver.
Nem azt mondom, hogy gravíroznám egy délután alatt, de egy igazi mesternek semmilyen különös problémát nem okozhat... -
#257 jah :)
egyébként sztem nem lehetetlen megcsinálni azt a kardot!!
de az tény hogy k*rva drága lenne :(