456
penge cuccok
  • Nuki
    Jólvan, nyertél :D
  • PrasCo
    Ezért kell csatacsillaggal nyomulni! ^^
  • Nuki
    Francba ezt inkább élőben kéne kipróbálni :P
  • Broafka
    szerintem ez nem teljesen így működik, a lendületet nyílván te adod, meg az energiát, hogy milyen sebességgel repüljön a kés, de ahogy előredobod a súly a dobás irányába húzza, szóval a pengét húzza arra, lehet pördül az még1-et ha nagyon erősen dobod, de elég gyorsan tovább pördül a súly miatt, így végül (kivéve azt a rövidke századmásodpercet mikor megpördül) a penge mindig a cél felé áll
  • Nuki
    Nem is tudom... ha pördül egyet, akkor a lendület viszi tovább, szóval nem 100% hogy az lesz elöl... Mert ugye eldobáskor adtál neki energiát a pörgéshez, akkor az pörög tovább. Szóval mindenképpen úgy kell eldobnod, hogy amikor a kezedet elhagyja, a penge a cél felé álljon, és ne végezzen semmilyen egyéb mozgást azon kívül hogy a cél felé tart.
  • Broafka
    az vicces lenne, hát vagy úgy dobod hogy a pengét fogod, vagy a nyelét, de ha jól tudom akkor teljesen mind1, mert ha a pengében van a súly akkor ígyis úgyis a penge lesz a cél felé
  • Nuki
    Nem úgy kell dobni eleve, hogy mikor elhagyja a kezed már úgy áll, ahogy akarod, hogy beérkezzen, mint egy darts-ot?
  • Broafka
    félreértesz, nem úgy értettem hogy eltörik! hanem egy normális konyhakést azért nem tudnál jól késdobásra használni, mert annál a nyele súlyosabb mint a pengéje, így dobásnál, hát, a nyele fordulna előre a penge helyett
    egy dobókésnél viszont a penge a súlyos...
  • PrasCo
    Például. ;]
    A súlyelosztás azért nem tényező, mert még a leggagyibb dobótőrök is többé-kevésbé megfelelő alakkal bírnak. Az anyaguk pedig homogén, tehát ha a súlyuk és/vagy méretük kismértékben eltérő is, a tömeggközéppont arányaiban ugyanott lesz. Ha betonból öntöd, ha kartonpapírból vágod ki. Az "elsőre eltörős" dobótőrök meg kerámiából vannak. Hidd el, egy akármilyen gány C35-es acél sem fog törni (ahhoz már komoly művészet kell, vagy masszív neutronbesugárzás), legfeljebb csorbulni. Az meg egyrészt mindegyik fog, másrészt ezeknek a cuccoknak azért elég robosztus hegykiképzésük van. Ez meg amúgy baromi könnyen elkerülhető azáltal, hogy mondjuk polifoam lapon gyakorolsz kazánlemez helyett. ^^

A másik meg, hogy azt teljes mértékben megértem, hogy mondjuk egy vadászkésnél csakis a lehető legjobb választás jöhet szóba alternatívaként, de az ember dobálni - pláne, ha sűrűn használja - nem "többet-ér-mint-az-életed"-wakizashikat szokott. =) Érted, vennék ötszámjegyű összegért egy darab erősen ötvözött, korrektul hőkezelt, esetleg különlegesen legyártott kést, utána nem merném, csak gipszkartonba dobálni, oda is csak úgy, hogy párnát teszek alá. :D
  • Broafka
    azért egy jó, nem elsőre eltörős dobókésnek ára van, már csak a speckó súlyelosztás miatt is
    de még mindig nem tudtam meg hogy pl konkrétan hol lehet kapni dobókést! :D
  • PrasCo
    Hoppá, jogos.
  • Nuki
    Hozzádvágnak? o.O
    Akkor már megkezdődik az edzés, csak nem a dobásra, hanem kitérésre
  • PrasCo
    Szirszarokat már ezresekért hozzádvágnak. Igazából nem egy komplikált eszközök. =) Gyakorolni fogyóeszköznek akármelyik piacos jó.
  • Broafka
    hali, valaki tudna adni dobókést? :)

neked honnan van? és mennyi volt?
  • 554
    Sziasztok!
    Vki meg tudna tanítani kést dobni?
    én progikkal viszonoznám!!!
  • Phery
    Sziasztok!

Tud valaki közületek mondani valamit ennek a szúrókésnek a márkajelzéséről? (GEMA STEEL) Kézzel kovácsolt, a felújítást végző vállalkozó sem tudta megmondani a kés gyártóját.
  • Relax99
    Tudnátok segíteni? van egy kb 70 éves "Hack-werke" gyártmányú vadász késem,
    és idáig a bőr tokban állott a pára meg egyébb hatások miatt felületen rozsda foltok jelentkeztek mit tudnék tenni vele?
    előre is köszi
  • Nuki
    Köszönöm szépen :)
  • PrasCo
    Természetesen, parancsolj.
  • Nuki
    Megtudhatnám mi az a 1993 kormányrendelet? :)
  • PrasCo
    Ezért illik egyfelől kinyomtatva nálad lenni az 1993-as kormányrendelet szövegének; másfelől amennyiben lehetséges, egy egyesület papírkájának, amellyel igazolni tudod, hogy sportcélból van nálad a cucc. Az íjjal mindig így csinálom, kvázi "sebezhetetlenné" tesz.
  • Mirk
    és még a rendőr is megbasz miatta:)
  • Broafka
    most miért? :D
    lazán hordhatod a hátadon, kicsit feltűnő lennél, de most istenem :P

viszont a tőr az elfér melletted, és hosszabb, és lehet dizájnosabb is :)
  • Mirk
    csak ez mindig nálam lehet és bárhol elővehetem, a karddal meg nem ez a helyzet
  • Broafka
    én nem vagyok oda az ilyenekért, akkor már inkább egy tőr legyen, vagy kard! :D
  • Mirk
    egyébként ma vettem egy ilyet
  • Mirk
    egy kis olvasmány
    "Although large, measuring 60-70 in/150-175 cm overall, it was not as hefty as it looked, weighing something of the order of 5-8 lbs/2.3-3.6 kg"
    ezek a leghatalmasabb kardok is 2, max 4 kilogrammosak voltak. ezeknek a használatát külön tanították, teljesen máshogy kelllett használni őket mint egy normál kardot. láthatod hogy a keresztvasnál majdnem mindegyiken van egy-egy gyűrű, ezek azért vannak, hogy az ember beleakassza az egyik kezét, a másik kezével meg megfogja a markolat végét, és így, kaszaszerűen tartva a kardot lehetett szúrni vele, vagy pedig a keresztvas és a kis tüskék közti részt fogták meg, asszem van is egy ilyen kép az oldalon.
    Ezt a súly dolgot ne úgy képzeld el minthogy felemelsz egy súlyzót. Felőlem megtarthatsz te a levegőben egy 5 kilós súlyzót, de az a kezed végén van. Ezek másfél méteres kardok, a súlypontja valahol fél méterre lehet a kezed végétől, teljesen más így megtartani valami. Köss rá egy félméteres bot végére egy 2 literes ásványvizet aztán nyújtsd ki magad elé ha bírja a csuklód.
    Még ezek is olyanok voltak, hogy ha egyszer meglendítette az ember, lehetett cigiszünetet tartani szinte(na jó ez nem igaz, mert aki tudta használni, az nem volt lassú vele)mire visszajött, de egy 6 kilós kardot képtelenség lenne forgatni(esetleg scharzenegger, de ő is csak akkor ha a markolatra esik a súly nagy része)

Az íjászat megint más dolog. Nekem is van egy 40 fontos íjam amit simán kihúzok, ez ugye 20 kilót jelent. Csakhogy egy íj megfeszítésekor rengeteg izmod dolgozik, mindkét karod, az egész hátad...
    Az hogy az akkori emberek képesek voltak irdatlan íjakkal is harcolni egyszerűen azért volt mert így éltek, gyerekkoruk óta ezt csinálták, ehhez fejlődött a tesük
  • PrasCo
    A homokformás öntés amúgy aránylag olcsó dolog, és dísznek azért megteszi. Hőkezelés után meg talán még kicsit strapabíró is lenne, acéltípustól függően, de arra már a gatyád rámenne. :)

Eladó íjam nincs, valahogy úgy vagyok vele, hogy amíg egy íjamat ronggyá nem lövöm, addig nem adom el, utána meg nincs pofám eladni. Amúgy szarj rá az egyesületre, susnyásban is lehet vadmalackodni, csak ne közterületen, ne más magánterületén, ésszel, és mindenekelőtt tartva a biztonságot. És az nem kerül semmibe. De pl. a Kerecsen lőterére sem kell semmiféle egyesületi tagsági, az Elevenbe sem.
    De ha komolyan érdekel, nézz esetleg körül a szip.hu apróiban, ott helyenként pofátlanul olcsón akar valaki megszabadulni gyorsan valami gyöngyszemtől (ritkán, de kifogni ilyent is, persze olyankor 1.) pont nincs pénzem 2.) nem tudnék vele mit kezdeni... ^^ ); vagy van 2008-as Kassai árlistám, Grózertől még nem kértem. Szkítában láttam pöpec kis Kassai Barantát, Kerencsenbe nemrég érkezett egy vagon új Grózer, Csodaszarvas tömve van Szimeiszterekkel, stb.
  • Broafka
    nincs eladó 40 fontos íjjad? :D
    asszem régen azzal lőttem.
    tök szívesen mennék az egyesülethez lőni, de álandóan pénzt akarnak lehúzni rólam, és idegesítő (mondjuk talán azért mert egyszer sem fizettem? :D)

hát lehet hogy 3 kilósak voltak, nem tudom, nem éltem akkor (sajnos) mindenesetre én se úgy gondoltam azt a kardot hogy most tényleg használni lehessen, kezdjük azzal hogy a kardot kovácsolják, egy ilyen fantázia kardot, vagy díszkardot pedig öntenek, ami bizony nem túl strapabíró, de én annak is örülnék ha ezt valaki kiöntené nekem :P
  • PrasCo
    Lövök pár éve... :) Saxton Pope tesztjei óta vakarják ezen a fejeket az okosok, és úgy tűnik, a tüzet 200 méter körül nyithatták meg. 120-130 fontos íjak ezek, ami 70-80 kilót jelent. Csakhogy ők gyerekkoruktól edzettek, törvény kötelezett rá, ennek megfelelően a csontozatuk deformált volt (a Mary Rose leletei alapján). Hiszed vagy sem, még egy nagyobb, de jó egykezes lovassági pallos sem volt több három kilónál, de inkább csak kettő. Fennmaradt leletek vannak, nem a levegőbe beszélek. Sőt, ha megemelsz egy levelesbuzogányt, és egy háromkilós súlyzót, is meglepő dolgot fogsz tapasztalni... ugyanis bizony, egy csatában nem negyed órát kellett ezekkel csápolni. És lehettek edzett emberek, de ők is csak emberek voltak - az meg nem túl profi dolog, ha három elemi erejű csapás után nem tudod megemelni a karodat.
    Most a harmadik íjamat szaggatom, ami 20 kilogramm erejű. Átviszi a bőrvértet, mégis leadok vele Neked egy óra alatt kétszázötven lövést. És olykor ez a döntő, nem a puszta erő. Lásd pl. pont a lent emlegetett könnyűlovassági szablyát.
  • Broafka
    szerintem a kardnak amit belinkeltem csak a súlyeloszlásával van baj. Az elején túl vékony, a végén meg túl nagy és vastag szerintem, így elég könnyen el tudna törni a kard, de nem lehetetlen megcsinálni úgy hogy használni lehessen, én még mindig azt mondom :)
  • Broafka
    azért én válaszolok, de tényleg dúrva miylen régi hsz! :)
    A súlya amit mondtál az realisztikus, hogy 6-7 kiló, most gondolj bele, nem tudom hogy az ijjakhoz mennyire értesz, de egy olyan agnol íjj a longbow, nah azt ki se bírnád húzni, olyan erős, vagy hogy mondjam
    az angolok régen ilyen íjjakkal lőttek több méter messzire (nem akarok semmit sem ondani mert rossz az ilyen távolság érzésem, de 100métert biztos lőttek ilyen íjjakkal ha nem többet)

szóval ezzel csak azt akarom mondani hogy ha nem fantáziának nézzük ezeket a kardokat, akkor simán lehetett hogy ekkora súlyuk volt és elbírták azok az emberek

és most ne beszéljünk a több kilós páncélokról

én voltam Gladiátor egy egyesületben, az edzés marha jó volt, nagyon kemény ovlt, a társaság borzalmas volt szerintem, de a kezembe nyomtak egy pajzsot, először azt hittem hogy összeesek, kicsit gyúrtam rá, de később se volt azért sokkal könnyebb
  • PrasCo
    Hjah, felejtsd el, hogy ezt HASZNÁLOD egyszer is. Emlékeim szerint a Kaliberben volt egyszer egy magyar kés-, és kardkészítővel interjú, ahol fantáziakardok rajzát vitték be elkészíttetni, és nem hitték el még azt sem, azon felül, hogy teljesen használhatatlan, hogy hat-hét kiló lenne egy ilyen kézben...
    Plusz egy ilyen poncolt cucc nem állna meg ötvenezernél. Egy egyszerűbb honfoglaláskori-mintájú szablya húszezernél kezdődik.

Nem mintha nem kétéves HSZ lenne.
  • Mirk
    semmi esély nincs rá hogy használni lehessen... persze attól függ mire akarod használni, bozótot lehetne irtani vele talán
    láttál már képeket, antik, történelmi, középkori stb. fegyverekről? azok azért olyan egyszerűek mert azok a legjobban használhatóak. a kard funkcionális, az első és legfontosabb szempont egy kardnál a használhatósága, ha ezt figyelmen kívül hagyjuk csak díszkardról beszélhetünk
  • Nuki
    Én meg csak a véleményemet mondtam el :P

#340: oké értem. :)
  • viktor9999
    Figy én nem azt mondtam hogy nekem nem tetszik más mint a kés... Sőt néhány kard sokkal jobban tetszik mint néhány kés. (Bocs marcinger xD)
  • marcinger
    Egy oldalról rendeltem. És azért választottam mert tetszik.
  • Nuki
    Elmondom őszintén, én inkább kard párti vagyok mint kés... Pl.: tanultam harcmüvészetet katanával, és nagyon imádom ahogy kinéz
  • viktor9999
    Ugyanmár nézz csak rá...Ha első kés akkor nagyon is jó a sokadik akkor is :D (lehet hogy nem vok nagy kés/kard guru de azért nekem nagyon tetszik)
  • Nuki
    Milyen úton-módon jutottál hozzá? Kiszállították? (buta kérdés tudom)

Miért pont őt választottad?