2234
\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
-
Miféle részecskék, megfigyeltek már ilyeneket ? -
Azért nem teljesen "semmi".
Az űr "anyaga" maga a tér. Még egy olyan doboz sem teljesen üres, amiben teljes vákum van, hiszen állandóan virtuális részecskék keletkeznek és tűnek el benne. -
Azért valamiből csak áll az űr, mert a rádióhullámok is terjednek benne meg a fény.
Ez már régi nagy kérdés, ami vitákat is kavart. -
Na de annyit én is tudtam :o) Épp arról van szó hogy nem első közelítésben miből van a világűr anyaga -
Ezért írtam, hogy első közelítésben, leegyszerűsítve. :) -
Komolyan kérdeztem ... Nincs olyan hogy semmi. Nincs tökéletes vákum stb stb. Szóval nem semmi -
A semmi... :)
(Első közelítésben, leegyszerűsítve.) -
Télleg elméletileg mi az űr anyaga???? -
Bámulatos, hogy már 1976 -ban képesek voltunk ilyet építeni,
és azóta kinnt van az űrszonda 2-3 Kelvines hőmérsékleten
és mégsem ment tönkre. -
A Voyager szondák energiaellátásáról úgynevezetet Nukleáris Hőelemek (Radioisotope Thermo Generator - RTG) gondoskodnak. Ezek belsejében, egy kapszulában egy erősen radioaktív anyag (általában Plutónium-238) van, amely a maghasadás miatt folyamatosan hőt termel, és ebből a hőből úgy állítanak elő energiát úgy, hogy az RTG külső felén hűtőlamellák vannak, és egy olyan anyag van a hőátadásnak kitéve, amelynek ha az egyik felét melegítik, és a másik felét hűtik, elektromos energiát ad le (van valami pontos meghatározás erre az anyagra (talán Thermoelektromos anyagok?), de most lusta vagyok utánanézni...:)).
A probléma az, hogy bár a Plutónium felezési ideje 90 év felett van (tehát a radioaktvitása miatt ennyi idő alatt egyszerűen különböző hullámhosszú sugárzássá alakul a tömegének fele), de elöbb-utóbb egyszerűen már nem ad le annyi hőt, hogy elegendő mennyiségű energia termelődjön.
Egy RTG modelje -
Értem, köszi Cifu.
Azért bámulatos dolog, hogy a Voyagerek még mindig működnek 26 év után is,
a tudósok maradandót alkottak.
Azt olvasom, hogy 2020 táján kifogy az üzemanyagból, de nem tudom miféléből, mert valahol mondták, hogy atommeghajtású az energia-ellátó rendszere.
Igaz lehet ez ? -
Prank #143 azért nem lehetett semmi kiszámítani és megtervezni egy ilyen útvonalat... -
OFF:
Igen, amennyire én tudom a magyar netes közegben nincs másik Cifu, de külföldön rengeteg van (főleg Spanyolok).
LittleL:
Eredetileg a Voyager 1 és 2 csak a Jupitert és a Szaturnuszt látogatta volna meg, de két különömböző pályán indították el őket. A Voyager 2 esetén egy olyan pályát határoztak meg, amelynél ideális esetben elérhették az Urányuszt és a Neptunuszt. A Voyager 1 egy másik (biztonságosabb) útvonalon repült (bár 16 nappal később indult, elöbb érte el a Jupitert, mint a Voyager 2), hogy ha esetleg a Voyager 2 valamiért kudarcot vallana, akkor is elérjék a kitűzött célt, a Jupiter és a Szaturnusz vizsgálatát. -
Íme így látta a Voyager 2 űrszonda a Naprendszert
1990 -ben, ez volt az utolsó küldött képe.
Csak apró pont vagyunk a világűrben. -
Cat #140 mért nem ütöd be a keresőbe hogy voyager?
http://www.sg.hu/cikk.php?cid=29731 -
Azt találtam, hogy a Voyager 1 , 1980, november 12.-én
kezdte meg az útját kifelé a Naprendszerből, amikor végzett a
Szaturnusz felderítésével.
-
Engem még érdekelne az, hogy ugyebár voltak Voyager űrszondák,
és az egyik ugye rendesen végigment az úton : Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz, és még a Plútóról is készített egypár távoli fotót.
De, a másik űrszonda a Szaturnusz után kirepült egyenesen a világűrbe.
Tehát, hogy a Voyager 2 (vagy 1 azt nem tudom)
műszaki/technikai hiba miatt repült el, vagy így tervezték a mérnökök ? -
OFF:
No problem, elég sokféleképpen szólítanak itt a nickem alapján, és az elgépelt változatokat is felismerem. :D
Amúgy ugye te futsz más fórumon is Cifu néven? -
Bocs Franx, tényleg távolodik a Hold
Ti tudtátok jól -
OFF:
(Bocs Gesztenye, egy "z"-t kihagytam az elöbb, így járok, ha sietve gépelek... Maxima Mea Culpa!) -
Prank #134 én csak onnan vettem, hogy a Hold közeledik, hogy még a suliban asszem földrajz órán ezt mondta a tanár, és azon viccelődtünk, hogy majd évek múlva ha felkel a Hold, akkor mindenki le fog hajolni és elrepül fölöttünk:) -
Az IE6 nekem is lehalt :(
De azért Mozillával megoldottam:
"Mivel a Föld folyamatosan elfordul a dagálykúp alatt, súrlódás lép fel, ami bolygónk tengelyforgását lassítja, és a Hold pályájának sugarát fokozatosan növeli." -
Akkor megoldódott a kérdés: FtranX tudta jól. (köszi a segítséget Gestenye!). -
SZTAKI szerint: receding: hátráló, csapott (homlok,áll)
Eszerint tehát távolodik. -
Az Apollo-program Hold-Föld lézer-távolságmérő programja
Itt ezt írják:
"Measurements show that the Moon is receding from Earth at a rate of about 3.8 centimeters per year."
A kérdés csak az, hogy a receding mit jelent, mert ezt az angol szót még nem hallotam, de nekem úgy hangzik, mintha csökkene a távolság a Föld és a Hold között, mintegy 3,8cm/év sebességel. -
link?
Katt ide (7. oldal alja) (idézni nem tudok, mert ha megpróblom kijelölni a szöeget, lefagy az explorerem)
-
Ott már négy dimenziórol is beszéltek, vagy mi.
A tudósok mindenesetre ezzel ezt az elméletet könnyen
befogadták, mert jól tudnak vele boldogulni/számolni. -
Prank #127 jaja én is ott láttam... -
Ja, a spektrumon láttam én is.
Vannak ugye az atomok, azon belül protonok..., azon belül kvarkok,
és azon belül a húrok.
Elég érdekes volt. -
Egy időben úgy hitték, hogy lassulva tágul, majd megáll, és
szép lassan elindul zsugorodni.
Most azthiszem az a verzió van, hogy egyre csak tágulunk. -
Prank #124 én a szuperhúrokról hallottam, de ez is csak egy elmélet... -
És a Pulzárokról hallottatok ?
Olyan is akad köztük ami 600 -szor forog a tengelye körül
egy másodperc alatt.
De, hogy hogy is keletkeznek, azt nem pontosan tudom. -
a világegyetem tényleg exponenciálisan gyorsulva tágul? -
Eldöntöttem: ebben a topikban a SZPEM-szerű hozzászólásokra nem fogok reagálni... -
Nem igaz, hogy távolodik, mert közeledik a Hold -
Prank #119 akkor ezt megúsztuk:) -
Ez elég Blikkesen hangzik:) -
a Hold évente kb. 4 centit távolodik a földtől. -
Prank #116 és mi van a Holddal, úgy tudom egyre közelebb kering a Földhöz... vagy hülyeségeket beszélek? -
a nap tágulásásval a gravitációja nem növekszik, hanem állandó marad.
Arra meg rendkívül kicsi az esély, hogy egy bolygó pályája úgy módoduljon, hogy eltalálja a földet vagy hogy egy óriásmeteor eltaláljon. (ez mindösszesen egyszer történt meg a Föld története során)