15585
Rajzolás,Festészet,Digital art...stb.
  • hen-tes
    Csak arra céloztam, hogy pl a graphire is elegendő lehet.
    De ugye te tudod, hogy mire akarod használni. :-)
  • Malakai
    Énnekem is Intuos3 A5 van, én spec jó áron tudtam venni, de ez nem ezen múlott, spec a Codrából vettem én is. :P
  • cenobite
    Wacom Intuos:

Én a napokban vettem egy A/6-ost és nagyon meg vagyok vele elégedve! Pontos, precíz, nagyon jó vele dolgozni. Féltem, hogy az a6 kicsi lesz, de hozzá lehet szokni. Ha a5-öt akarsz, akkor meg mégjobb! :)
    Lentebb volt két link is, ha itthon szeretnéd beszerezni, külföldi témában sajnos nem tudok segíteni. :(

Egy szó mint száz: Ha komolyabban foglalkozol grafikával szerintem elengedhetetlen egy idő után. Ne habozz, jó befektetés!!! Én legalábbis már nagyon vártam, hogy megérkezzen a tablet és használom is rendesen. Annyi ötletem van, hogy ihaj! Időm meg... Eh... no hát az nem annyira ihaj... ;)
  • HUaRC
    En ugy erzem, ha komolyan akarja valaki elkezdeni a digitalis grafikat (barmilyen formaban)annak mar majdhogynem kotelezo egy digitabla. Engem kimondottan a Concept/Storyboarding/MattePaint erdekel, elobb-utobb ugyis kellene, de javits ki ha tevedek :) De hogy kicsit inspiraljam is az idetevedo embereket, itt egy cikk az en egyik kedvenc "digimagusomrol" :)
    http://features.cgsociety.org/story_custom.php?story_id=3164&

• hen-tes
    Ha intuost akarsz venni, akkor jól gondold meg, mert ugye nem kétforint, hogy ki fogod-e használni.
  • HUaRC
    Sziasztok!
    A Hardware forumrol lettem atiranyitva ide Wacom ugyben :) Szeretnek venni egy Intuos2/3 6x8(A5) tablat, csak nem nagyon tudom, hogy hol eri meg megvenni. Utananeztem az araknak itthon, es eleg dragan adnak meg egy Intuos2-t is (A 3-rol mar nem is beszelve ~80-100K).E-Bayen egy Uj Intuos3 ~60K-rt meglenne, de nem szallitanak ide, szoval a kerdesem az lenne, hogy tudtok-e olyan viszonteladot itthon v. EU-ban ahonnan "olcson" lehet digitablat rendelni :) Erdekelne meg, hogy ki mit tapasztalt Wacom tabla teren :) Koszi
  • cr3ativ3
    lol :) dejó

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    de szar innen suliból netezni. Ie mindenhol, és egy rendes billetyűzet, amiket ugy kell utni mint egy irogeopet, mellesleg angol nyelvu. Ezert inkabb 'ekezetesen' gepelek.
  • cr3ativ3
    értem :)
  • Gabo
    Egy kis tutorial:
    Scannelés után a képen, ugyan úgy mint ahogy digitális fotóknál is, némi utómunkára van szükség. Ezt PS-ben vagy Gimp-ben tudod legkönnyebben elvégezni.
    Először forgasd be a képet a megfelelő pozícióba, ha szükséges vágj belőle vagy méretezd át. Ez után jöhet a finomítás.
    Egy sima grafit vagy toll vázlat esetén a vonalaidat úgy tudod a legkönnyebben a szürkeségből kiemelni, ha ráengeded a képre a Levels eszközt. Ezzel az eszközzel a kép dinamikáján tudsz finomítani. Látni fogsz egy hisztogramot, ami a képed szürke árnyalatainak eloszlását mutatja. Egy jó kép esetén a hisztogram végig ér a teljes tartományban és sehol nem verdesi a plafont vagy megy le teljesen nullába. (Fotó esetén legalábbis...) A hisztogram alatt lehet látni három csúszkát. A bal oldali a sötét, a középső a közép, a jobb oldali a világos tartományt engedi módosítani. Ezekkel a csúszkákkal játszva tudod a kiemelést elvégezni. Ha nem akarsz vacakolni a kézi beállítással az Auto gomb is sokszor jó eredményt ad. (Színes képnél azért lehet, hogy jobb eredményt ad, ha kézzel állítgatsz rajta. Így kisebb az esély arra, hogy a fehéregyensúlyod eltolódjon.)
    Ez után esetleg még érdemes (fotó esetén a méretezés után szinte kötelező) a Sharpen vagy a Sharpen more, de sokkal inkább az Unsharp mask használata. Ezzel az eszközzel a kontrasztosabb (éles fény-árnyék átmenet) éleket lehet kiemelni. Konkrét értékeket nem írok, mert képe és a szerkesztést végző ízlése válogatja, hogy melyik a jó érték. A PS-sel vagy Gimp-pel foglalkozó oldalakon lehet még tippeket találni.

A fenti fogások egyébként a kész képeken is használhatóak. Így lehet korrigálni utólag a színeken, vagy éppen nyomtatáshoz, netes publikáláshoz előkészíteni a képet.

Ha egy vázlat előkészítését végzed a festés megkezdése előtt, akkor még érdemes elvégezni egy-két dolgot.
    Keresd meg a szín szerinti kijelölést végző eszközt. Érdemes a tűréshatár értékén állítani (treshold ha jól emlékszem), mondjuk 50-65%-ra felvinni. Ez után a vázlat egy tiszta fehér felületére kattintva lényegében kijelölöd a kép összes olyan felületét, ami a fehér és a szürke tartomány között helyezkedik el. Ez után a kijelölést invertálva/megfordítva megkapjuk a képünkön a legerősebben kihúzott, legsötétebb vonalak kijelölését. Az így kijelölt körvonalakat át kell másolni egy új, átlátszó hátterű rétegre. Ez után az eredeti képet tartalmazó réteg törölhető is. Amink marad, az egy átlátszó réteg, rajta a körvonalainkkal.
    A körvonalak rétegen be kell kattintani az átlátszóság megőrzését. Ez után már bármilyen színnel át lehet húzni a körvonalakat, az átlátszó felületek meg fognak maradni. Az áthúzáshoz érdemes egy nagy méretű ecsetet választani, olyan színnel, ami illeszkedik a leendő festmény színvilágához.
    Ez után csak arra kell figyelni, hogy ez maradjon a legfelső rétegünk. Magyarul az új rétegeket ez alá kell rendezni, és ezeken kell a tényleges festés végezni. Így a körvonal réteg láthatóságának be/kikapcsolásával mindig rendelkezésünkre áll a vázlat és úgy tudunk dolgozni, hogy közben a vázlatunkat nem "festékezzük" össze.

Ezeket az infokat egyébként a neten fellelhető tutoriálokból gyűjtögettem össze. Nem mondom, hogy ez egy szentírás, de nekem eddig ezek a fogások tűntek a leghasználhatóbbnak.
  • Gabo
    A lineart lényegében vonal rajzot jelent, de akár vázlatnak is nevezheted.
  • Gabo
    Lehet egérrel is képet készíteni. (Szándékosan nem "rajzolni"-t írtam.)
    Erre valók a vektoros grafikát használó progik, mint pl. az Inkscape vagy a Corel Draw. Ezeknél görbéket és a görbékből felépített síkidomokat, polygon hálókat lehet szerkesztgetni és ezek segítségével kialakítani a képeket. Ez már jóformán csak annyiban különbözik a 3D-s progiktól, hogy csak síkban tudsz dolgozni. Kb. olyan, mint amikor színes papírokból vágod ki a kép elemeit és azokat illeszted össze egy mozaikszerű képpé. Persze ez erős leegyszerűsítése a dolognak. Ezekkel a progikkal is lehet igen látványos dolgokat elkövetni, elég szétnézni a neten.
    Bár hozzám akkor már inkább közelebb áll a 3D-s grafika. Ezt akár számítógépes szobrászatnak is lehet tekinteni és megvan a saját varázsa.

De valódi szabadkézi rajzoláshoz, festéshez legközelebb a raszteres rajzprogik és a teblet használata áll. Tablet segítségével sokkal finomabban lehet dolgozni, mint egérrel lehetne. Pontosabban lehet pozícionálni és a nyomásérzékenység sem mellékes. Ráadásul a számítógép és a programok nyújtotta rugalmasság sem elhanyagolható. Pl. egy autóról készült koncept rajznál anélkül tudsz változtatni a részleteken, hogy újból és újból meg kellene rajzolnod az egész kocsit. Kipróbálhatod, hogy milyen lenne másik felnivel, visszapillantóval vagy egy teljesen más színösszeállítással. Nem véletlen, hogy azok a grafikusok is akik eredetileg hagyományos technikákkal dolgoztak, fokozatosan, egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a digitális technikákra. Talán elég ha a Boros Szikszai páros nevét megemlítem. Ha megnézed a netes albumukat, látni fogod, hogy az újabb képeiknél vegyesen használják a hagyományos és a digitális technikákat.
  • cenobite
    Most hagytam abba. :) Még csak a vázlat/skicc készül, nem tudom mikorra lesz kész a teljes kép. Majd teszek be WIP képeket, ha alakul valamerre.
  • hen-tes
    Jah és tessék vele rajzolni! :D
  • hen-tes
    Kb. ugyanannyi:o
  • cenobite
    Én itt vettem az enyémet (Intuos3 A/6) 50.900+Áfa áron.
  • Malakai
    Codra, elsődleges forgalmazó itthon. Az ami már jó elég relatív. :) Amúgy a topicban korábban is volt már rólla szó, Graphire család az alsóbb kategóriás, de már profibb termékük (A6:28E, A5:50E), az Intuos pedig a felsőbb kategória, amelynek van pár plussz fícsörje (gombok, touchpad, dőlésérzékenység, szoftverben több beállítás), plussz pontosabb (2x akkora nyomásérzékenység, két és félszer akkora felbontás), gyorsabb, és persze az ára is nagyobb (A6:63E, A5:92E, A4:130E, A3:200E)...
  • Lazarus
    Mipénz egy wacom tábla, ami már jóak? Ti hol vettétek?
  • Fantos
    tuti lineart de offend
  • Malakai
    Az meg lineal és nem lineart.
  • Fantos
    dehogynem legalábis németül :P
  • Malakai
    a Lineart vonalzót jelent nem?
    Nem.
  • Fantos
    Ja és KÖÖÖSZ!
  • Fantos
    a Lineart vonalzót jelent nem?mindegy...
  • cenobite
    Nézzél szét itt!
    Nagyon jó tutorialok vannak. Ami Téged érdekel, az a Lineart-al kapcsolatos dolgok. Jó böngészést!
  • Fantos
    egy mésik fórumon pont most mondta valaki hogy egy darab copic asmivel így lehet rajzolni 1300 Ft O_O
  • Fantos
    szal..becsanelem akkor nem lesz fekete meg nem is mindenhol egyens de láttam mér valahol hogy emg lehet oldani ezt a problémát csak mér nemtom hogyan
  • cenobite
    Hogyan? A kontúr fekete legyen? Nem értem... Ha beállítod a színt 100% feketére és esetleg azzal kontúrozol? Vagy félreértettem valamit?
  • Fantos
    én nekem nem enyire nagyok a vágyaim nekem simén megteszi ha normálisan tudom árnyékolni *na meg hogy a kontur vonalak teljesen feketék legyenek amit nemtom hogy lehet megoldani*
  • cenobite
    Corel Painter Essentials 2-t kaptam hozzá. Még nem telepítettem fel, de ki fogom próbálni.
  • cenobite
    Nem arról van szó, hogy béna vagy sem... Egyszerűen a tablet segítségével feleannyi idő és idegeskedés mellett tudsz pontosabb, precízebb képeket készíteni. Próbáld ki egyszer ha tudod, tuti beleszeretsz Te is! :)
  • cenobite
    Végülis sajtreszelővel is lehet recskázni...

Nem megbántani akarom az egérrel rajzolókat, de ha pl. ilyen, vagy esetleg ilyen, netán ilyesmi cél lebeg a szemed előtt, mint elérendő szint, nos... akkor csak sok sikert és kitartást kívánnék Neked és az egérnek.
  • Fantos
    tom hogy béna nem kell megerősíteni
  • hen-tes
    Lol.
  • Fantos
    aha...ez simán egérel lett
  • Gabo
    Én is fordítanék egyet a kérdésen.
    Addig, míg csak a papír+ceruza+radír felállás játszik valószínűleg nem fogod érezni a szükségét annak, hogy érdemes lenne beruházni egy tabletre.
    Viszont amint felmerül benned a vágy, hogy kipróbáld a vízfestéket, az olaj festéket vagy éppen az airbrusht ráébredsz arra, hogy a költségek a csillagos égig szaladnak pusztán az alapanyagok és az eszközök beszerzésével is. Ebből pedig legfeljebb akkor jön vissza valami, ha értékelhető az, amit alkotsz. Pusztán ahhoz, hogy kísérletezz, próbálgass ezt-azt, ahhoz nagyon költséges szórakozás lenne.
    Ehhez képes számítógépen ki tudod próbálni a dolgokat, a fentiekhez viszonyítva minimális költséggel.
  • Gabo
    Amúgy milyen szoftverek járnak az Intuos mellé?
  • cenobite
    Köszi! :)
  • cenobite
    Nem beteges, hanem HASZNOS

Ha sokat rajzolsz és szükséges használnod hozzá a számítógépet is (mert mondjuk komolyabb munkákat is készítesz, esetleg megrendelésre), akkor rájössz, hogy sokkal kényelmesebb, mint szkennelgetni, stb... Így egyből vázolhatsz/festhetsz/javíthatsz/színezhetsz/kísérletezhetsz a különböző technikákkal. Természetesen ezt is meg kell tanulni, ki kell tapasztalni. Én nagyon sokat rajzoltam szabdkézzel is és nagy segítség a tablet! Csak ajánlani tudom mindenkinek, akinek lehetősége van beszerezni egyet és komolyabban érdekli a rajzolás/festészet.

• Fantos
    akkor másként:ez a digitális tábla dolog nem kezd beteges lenni?
  • Gabo
    Ha már használtál másik tablettet és van összehasonlítási alapod, akkor tudod, hogy miért dicséri mindenki a Wacom táblákat.
    Ha meg nincs mihez hasonlítani, akkor legyen annyi elég, hogy ha egy kicsit is komolyabban akarsz foglalkozni a számítógépes grafikával, akkor előbb-utóbb be fogod látni, hogy nagyon kevés olyan konkurens termék van, ami esetleg labdába rúghat mellette.
    Én is úgy voltam vele, hogy miért vennék közel kétszer annyiért digitáblát, ha látszólag ugyan azt megkapom egy másik terméktől. De úgy kellett nekem. Aki nem tanul más kárán, annak meg kell fizetnie a tanulópénzt. Másodjára már nem akartam hibázni.