22335
-
#2397 zéfal air 3 alu
-
#2396 mint outi úgy nem igazán híres, persze lehet hogy attól még jó -
#2395 Ez a beülés téma ok! De nem csak ezt állitja.. Az én mostnai villámon mondom 3 tekerentyü van. (olaj+acél rugos)
a szárában van fent egy.. Ez az elöfeszitó.. Ezzel tudom azt állitani hogy hogy mzogjon.. Lehet tök keményre beállitani ilyenkor olyan hogy fullra ráterhelek nem tudom összenyomni csak max olyan 5-6cm-t. Ha kilágyitom egy nagy lerugással majdnem összekoppantom.. Tehát ez tutti biztos hogy az acél rugót erősití vagy gyengíti. Abban perseze igazad van hogy magát a rugó anyagot nem tudja állitani hiszen az az acél és a rugó emelkedésének milyensége határozzza meg.. De ha ezzel a "menettel" a rugót összebbnyomod akkor bekemyényedik, mert már feszül ha kiengeded akkor pedig nagyon kicsi hatásra nár mozog.. Az is igaz, hogy lent tehát az utolsó 2-3cm -en már nincs különbség..
A csillapitás az ok... Alsó tekerő allitja ezt, ha betekerem akkor szépen lassan engedi ha ki akkor meg vissza rúg. Mivel hogy Dh-zom vele, igy nekem elég gyorsra van állitva ez.
Aztán a harmadik pedig a méretét változtatja.. 90-120mm.
-
Gabo #2394 Lehet, hogy nem fogalmaztam egyértelműen. Én se a rugóút hosszának módosításáról beszéltem.
Az előfeszítés beállítása arra szolgál, hogy a teló terhelt és terheletlen állapota közötti "holtjátékot" állíthasd. A teló akkor van jól beállítva, ha ez a "beülés" 1-2 cm nem több.
Minimálisan lehet, hogy változik tőle a teló keménysége, de túl nagy eltérést nem fogsz észlelni.
A teló keménységét, karakterisztikáját alapvetően a rugózó elem határozza meg. Magyarán az, hogy mennyire erősek a rugók, vagy levegős teló esetében mennyire keményre van pumpálva a légrugó benne.
Arról, hogy a teló mennyire legyen aktív, a csillapítás gondoskodik. Ez olcsóbb telóknál az elasztomer (egy gumi szerű anyag) dolga. Azzal lassítja a teló mozgását, hogy némileg lomhábban reagál, mint az acél rugók, amikkel össze van társítva. (Hidegben hajlamos megkeményedni és merevé változtatni a villát. ;o) ) A jobb telóknál vagy olaj, vagy levegő csillapítás van. Ezeknél a teló belsejében mind a berugózáskor, mind a kirugózáskor egy szelepen kell átáramolnia az adott anyagnak. A szelep nyílásának mértékén állítva lehet a csillapítást módosítani. (Illetve az olaj sűrűsége, vagy levegős csillapítás esetén a légkamrák nyomása is számít.)
Akadnak persze olyan vegyes felépítésű telók, ahol a viszonylag puha acél rugókat, légrugóval és olajos csillapítással kombinálják. -
#2393 az simán, én mondjuk nem bírnám, úgyhogy nem is azért mennék azzal, hogy szétcsesszem magam, inkább csak a poén kedvéért. szóval elvben beengednek bicóval is a kiállítók közé? -
#2392 Hát ha bírja a kerékpárod P
-
#2391 most ez lehet, hogy nagyon bugyuta kérdés, de ugye biciklivel lehet menni? :D -
#2390 Kiállítók
200 nm-es standok:
Olimpia (Gepida kerékpárok)
Bikefun (Merida, Sigma, Ritchey, Lazer, UMF)
X-factor (Kona, Rudy Project, Fox, Hayes)
Avex - Greenzone (Hauser, Caprine, Wenson, Haro, Trinity, Maxxis)
100 nm-es standok:
Velotrade (Shimano, Specialized, Cube, Pro)
Mali (Mali, Mongoose, Wheeler, Marzocchi)
Neuzer (Giant, Neuzer, TacX, Michelin, Uvex, Sun Ringle)
Schwinn- Csepel (Schwinn Csepel, Schwalbe)
Cicli Mata (Mata, Bianchi, Colnago, Scott, Go Fast)
50-70 nm-es standok:
Berguson (Kellys)
Bikeline (Kryptonite lakatok, Cratoni sisakok)
Biketex (Montana kerékpárok, Adidas)
Fitness Trade (Polar kerékpáros órák és pulzusmérők)
Biketrade97 (Peruzzo kerékpárszállítók)
Yasec (Yasec kerékpárok és X2S csapat)
Biker (Sidi, Rock Shox, Cateye, Avid, FSA, SRAM)
Bemp (Spank, Sombrio, Morewood, Atomlab)
Skarpea (Skarpea kerékpárok)
10-40 nm-es standok:
Velo.hu (Bringamagazin és honlap)
LTV Racing Kft. (Squeezy táplálék kiegészítők és LTV kerékpáros csapat)
Solo (Karbona kerékpárok és kiegészítők)
SH+ (SH+ bukósisakok és kiegészítők)
Trek (Trek kerékpárok, Bontrager kiegészítők, Nike ruházat)
Isostar (Isostar táplálék kiegészítők)
Biondobike (Biondo, Pinarello, Opera, Willier, Fondriest)
Rubena (Rubena kerékpárgumik)
Velvárt (BMX-ek)
Megabike (Mavic)
Bikeart (Orbea kerékpárok)
Annyira Más Bringabolt (Rekumbens, azaz fekvő kerékpárok)
Evobike (Rekumbens, azaz fekvő kerékpárok)
Bikemag (Kerékpáros magazin)
Creativebike (Kerékpáros fényvisszaverő ruházat)
Bikeholidays (kerékpáros utak)
Win Sun travel (kerékpáros utak)
Kryptonics (Kerékpáros bukók, kesztyűk)
Magyar Kerékpáros Klub
PORT.hu
-
Eljött a bringások ideje!
Nem csak a megszállott kerékpárosokat várják március 28. és 30. között a budapesti Vasúttörténeti parkba a PORT.hu BringaExpo-ra, hanem azokat is, akik csak azért pattannak nyeregbe, mert egyszerűen szeretik ezt az érzést. A 3 napos kiállításon a legújabb kétkerekű csodákat lehet megnézni és kipróbálni, de aki az idősebb, különleges darabokat szereti, az sem marad hoppon. A szervezők a családosokra is gondoltak.
Hagyományteremtő szándékkal hozták tető alá a kiállítást, eddig ilyen idehaza még nem volt, hogy speciálisan a kerékpárokra és az ezzel kapcsolatos életmódra fókuszáló expo kerüljön megrendezésre.
A 3 napos eseményen szinte az összes hazai kerékpár forgalmazó kiállít a 3.000 nm-es csarnokban, aki pedig a tavaszi bringás kirajzást spórolással akarja kezdeni, szintén megtalálja a számára csábító ajánlatokat.
A régi idők szerelmesei különleges oldtimer bringákat csodálhatnak meg, a kihívásokat kedvelők dirt, triál, monocikli és BMX bemutatókat izgulhatnak végig. Akik pedig az aktív kikapcsolódást részesítik előnyben, egy ezer négyzetméteres tesztcsarnokban tehetik próbára ügyességüket, és kipróbálhatják a kiállítók jónéhány termékét.
Természetesen a bringázás családi élmény is lehet, ezért aztán a gyerekeknek is van terep a „száguldozásra”. Őket ügyességi és KRESZ pálya várja, de kisvasútra is szállhatnak és akár hajtányolhatnak is.
A PORT.hu BringaExpo egyben a Vasúttörténeti Park hivatalos szezonnyitó eseménye is, így a látogatók két legyet ütnek egy csapásra, azaz egy belépővel két rendezvényt is körbejárhatnak.
Belépőjegy árak:
Felnőtt: 1.300 Ft/nap
Gyerek (12 év alatt) : 700 Ft/nap
Nyitvatartás:
2008.03.28, péntek: 10:00-20:00
2008.03.29., szombat: 10:00-20:00
2008.03.30, vasárnap: 10:00-18:00 -
#2388 pont pár napja magyarázta el nekem a boltos, hogy pl a korábban mutatott Dema-hoz (azt hiszem a Lucca) , ha szeretnék másik kormányt stucni-t vagy esetleg merev villa-t akkor a gyártól kell megkérdeznie van-e ilyen.
Elég hülyén mutatna egy tök design-os outi hozzá pl nem illő egyszinű alkatrésszel
És hiába tudsz beszerezni alkatrészt ugye az ilyenkor nem ingyen van
és outikon euzeknek is elég jó ára van amit gariban ilyenkor ingyenesen cserélnek.
Utánállításról esetleges nyereg cseréléséről másikra még nem is szóltam.
Elég sok kerékpárversenyző van a környezetemben én biztos a szervízt választanám. -
Gabo #2387 Ma egy bicon jóformán csak a váz az, ami gyártónként egyedi. Az alkatrészek úgy is valamelyik, a topik fejlécében felsorolt szettből kerülnek ki. Ami pedig nem, az is "szabványos", cserélhető.
A régi gépekre pedig azért nehéz megfelelő alkatrészeket beszerezni, mert a legtöbb ilyen alkatrész már nincs gyártásban. Ezen az se segítene, ha a bringát egy jó boltból vásároltad volna.
Szóval nézőpont kérdése a dolog. -
#2386 elég sok minden
pár hete beszélgettünk erről a helyi biciklistákkal erről, hogy vmelyik régebbi biciklihez milyen nehéz megfelelő alkatrészt szerezni
(pl az adott kerékpárhoz megfelelő stucni stb)
És ha még kapsz is akkor is magad fizetheted.
Szval én inkább választom az ingyenes szerizt illetve garit -
#2385 rohadt drága a postakültség én akartam rendelni kintről. csomószor a hivatalos cég nem is szállít, csak viszonteladók, azok közül sem mind és horribilis áron... szóval nem tudom. ez mondjuk az usa-ra igaz, ha ausztriában vagy esetleg németországban megtalálod (mármint online boltokban), akkor onnan jóval olcsóbb. -
#2384 hmm, rákérdezhetek? Dunakeszin laksz. :))))
Najó, ez csak humor volt. Csak nekem odáig el kell jutnom bp-ről :) -
Gabo #2383 A közös túra ötlete nekem is tetszik.
Van néhány útvonal, amit évente többször is be szoktam járni. Ezek egyáltalán nem a behalós, megszakadós utak közé tartoznak. Mindegyik aszfaltos és nincs igazán komoly emelkedő bennük.
Szentendre kör:
Dunakeszi - Újpest - ÚVH - Római part - Szentendre (itt pihi) - Leányfalú - Tahi - Tahi híd - Tahitótfalu - Szendendrei sziget - Horány (komp) - Dunakeszi.
Ez egyrészt bico út, másrészt kisforgalmú közút. (Kivéve a Leányfalu és Tahi közötti szakaszt.) Táv: 65 km.
Esetleg alternatíva lehet, hogy Horány helyett Vácon jövünk át komppal. (A komp ott kb. 2x annyiba kerül... :o/ )
Egy másik kényelmes út:
Vonattal fel Szobig. Szob - Zebegény - Nagymaros - Kismaros - Verőce - Vác - Szöd - Göd - Dunakeszi.
Az útvonal a Dunakanyarban megy, Végig bico út, kivéve egy kis szakaszt Verőcén. Előnye, hogy ha valaki nem bírja a gyűrődést, bármikor vonatra pakolhatja magát. A táv: 55 km.
Persze az útvonalak módosíthatóak, de ezek bejárt és általam ismert utak. (Szóval nehéz lenne eltévedni. ;o) )
-
#2382 PL?
Milyen olyan dolog lehet egy kerékpáron amit egy magyar boltban vagy szervizben nem tudnak megjavitani vagy alkatrészt hozni hozzá?Vagy ha minden kötél szakad akkor kicserélem egy olyanra ami van. nem csinálok belöle nagy ügyet. -
#2381 és ha különleges alkatrész kell?
-
#2380 Már nagyfiú vagyok! Akinek egy bicigli szerelés nehézséget okoz az már öreg hiba.Egyébként meg gépész ember vagyok nem okozhat problémát az ilyen.Nem szoktam az ilyen dolgokért szervizbe járni és pénzt kiadni. -
#2379 és akkor a szervízét hogy intéznéd?
és ha pl nyerget cserélnél van elszakad a lánc? -
#2378 Arról tudtok valamit mondani,hogy érdemes-e külföldröl behozni bicajt?
Mennyi a postaköltség és egyéb költség?Esetleg pár europai webshop cimet is adhatna az aki már rendelt kintröl.
Én néztem a mongoose-nak a hivatalos oldalát ott 83k-nak megfelelö dollárért adják azt amit nálunk 115k-ért árulnak.Ha ilyen árrés van a külföldiek között akkor megérné.Bár nem vagyok jártas az ilyen rendelésekben igy nem tudom hogy most hogy vannak az EU-s szabályok vám és egyéb dolgokban vagy az EU-n kivüli országokra mi vonatkozik. -
#2377 Nekem Manitou Minute van. Azon az egyik száron az előfeszítést lehet állítani, a másik száron az utat (100 és 130 - valójában 90 és 120 között) és alul az egyik száron pedig a visszaút csillapítást. -
#2376 X-Factornál most
EXTRA KEDVEZMÉNY MINDEN TERMÉKÜNKRE!2008.03.21.
A megújult webshopunkon vásárolt termékeinkre most extra kedvezményt adunk! Minden, az új webshopunkon megvásárolt terméket az általatok kiválasztott Spot-partnerünkhöz küldjük le (Spot-partner listánkat itt találod), ahol átnézve - beállítva - hiánytalanul - legfőképp a megfelelő papírok kitöltésével veheted át, mindezen felül most extra 10% kedvezményt írunk jóvá Neked*!
Böngéssz és vásárolj extra kedvezményekkel és extra szolgáltatásokkal!
Hátha vkit érdekel itt
-
#2375 Gabo ebben vitáznék! A két tekerő a rugó elöfeszitést állija! Nekem is volt olyan rst-m. Ha kiengeded lágyabb mozgást ad neki, ha betekered erössebb lesz! Nem állit mozgás utat. Azt tudod vele állitani, hogy kisebb erőhatásra meg induljon vagy sem.
Lehet hogy más telókon mást jelent de rst-nél ezt. Nekem a mostani manitoun is ezt állitja. Ha balra tekerem erőssebben tudom csak lenyomni ha jobbra könyebb. Alul van rajta két állitási lehetőség az állitja a rugozási hoszt Asszem 80-120mm között a másik meg a csillapitást! -
#2374 vagy ha tudod a típust a google-n rákereshetünk -
#2373 -
Gabo #2372 Megoldható, csak idő kérdése. -
#2371 A Mali-s katalógusban láttam ezt a modellt
Grabber mester tud róla vmit? -
#2370 képeket tudsz mutatni róluk? -
Gabo #2369 A magam részéről két pumpát szoktam használni.
Az egyik egy kisebb, kompakt, teleszkópos, nyomásmérős BBB pumpa. Autó és szingó szelepre egyaránt rámegy. (Szingó szelepes belsőket használok, így ez nálam szempont volt.) Minőség szempontjából nem egy nagy szám, de használható. 3-4 bar-t bele lehet vele szuszakolni egy mtb gumiba, de azért le is izzad vele az ember. Ez mindig nálam van, a kulacstartó mellé van felrakva a konzoljával. Volt már, hogy szükségem volt rá.
A másik egy nagyobb, talpas, álló, "műhely" pumpa. Wrenchforce márkajelzés alatt fut és a Nellánál vettem néhány éve. Szingó és autó szelepre egyaránt rámegy és van rajta egy méretes, jól olvasható nyomásmérő is. Mivel több bico is volt otthon a sajátomon kívül, ezért döntöttem a beszerzése mellett. Lényegesen kevesebb fáradtsággal jár ezzel felpumpálni a gumikat. Valószínűleg egy oúti gumit is viszonylag gyorsan fel lehet vele nyomni 10 bar környékére. -
#2368 Oké benne vagyok! -
#2367 annyira nem kell, én sem ilyen iszonyat túrákra gondoltam, csak plé kiválasztunk valami szép helyet, tekerünk, megállunk, tekerünk, szép light-osan :) -
#2366 Engem is érdekelhet, addig összeszedem magam. :) -
#2365 én benne vagyok ha van időm elmennék néha:) úgyis nagyon ritkán megyek csak túrázni -
#2364 Na ez, amit leírtam, kb. nyelvtanilag egyenlő a nullával, de remélem érthető :))))) -
#2363 lassan jön a tavasz és arra gondoltam, hogy nem szerverzünk-e kisebb-nagyobb túrákat? én legalábbis szívesen mennék hétvégente többször biciklizni szép helyekre is, de sokszor nincs kivel, illetve nem tudom, hogy melyek azok az utak, ahol nem halok meg az emelkedők miatt, de mégis nem teljesen sík és főleg a természetben kerekezhetek. szóval vélemény? -
#2362 Én kompresszorral fújom. Autómhoz van ilyen szivargyújtóról működő kompresszor. Mondjuk azt nem szoktam magammal vinni biciklizni. :D -
#2361 Wow! Köszönöm szépen, hogy ennyi időt szántál a válaszra. Megfontolom a tanácsaidat. Köszi! :) -
#2360 Ez se néz ki rosszul
-
#2359 csavarmenetes nem jó rá az autópumpa
kisebb átmérőjű
-
#2358 hogyhogy?:O