22335
-
#2437 Azt nem tudom ennyit írtak
Mesélj nekem erről a karbon villáról kicsit.
A fehr festésűn nem látszik meg jobban a kosz? -
#2436 tiagra az majdnem 105-ös, egyszóval igen megéri. a sorában sok a műanyag a tiagrában már annyra nem dominál. full szettek vannak rajtuk, szal úgy hogy a hajtókar is az? -
#2435 A kerékpár tisztítása, karbantartása, bringamosás.
A legegyszerűbb, és általában olcsóbb is, ha a megelőző karbantartásra koncentrálunk mint új kerékpárra gyüjtünk.
Hamar szert lehet tenni némi rutinra, és jó érzés arra gondolni, hogy nem a te géped robbant le a kiránduláson, mert éppen egy hete vizsgáltad át. Vannak olyan emberek, akik annyira tudnak csodálkozni azon, hogy három éve nincs problémájuk a biciklijükkel, aztán hirtelen elszakad egy kiszőrösödött bovden, rozsdásodik a váz, nem vált jól, vagy egyáltalán nem vált…
Mindenkinek van vödre, mosószere, szivacsa, súrolókeféje, törlőrongya és némi varrógépolaja, ami éppen elegendő a tisztogatáshoz, újrakenéshez. Ha nincs, akkor is bagóért beszerezhetőek a nagy barkács áruházakban.
A monti attól jó, hogy valamivel többet bír, mint az átlagos kerékpárok, ami a vízre is vonatkozik. Az egész mikéntje abban rejlik, hogyan állsz neki lemosni a bicajt.
Felejtsd el a fogkefét és a finom kis odapiszkálásokat, és láss neki a dolognak, de úgy emberesen… A legjobb, ha van valamiféle állványod, amire felakaszthatod a vázat. Ha nincs, akkor próbáld ki a fákat a kertben. Felülről lefelé dolgozz, a nyeregnél, és a kormánynál kezd a mosást. Minél sárosabb, ragacsosabb, próbálj annál több szutykot leszedni a locsolótömlő segítségével. Spiccelj be az összes kis résbe, zugba, csak arra vigyázz, hogy sose tartsd sokáig egy helyen a vízsugarat.
A hajtómű megtisztítása a legfontosabb. Itt nem maradhat semmi szennyeződés, nyugodtan használj durva kefét a dörzsöléshez. A fogaskoszorú, a váltók, a lánc és a hajtókerekek legyenek olyan tiszták, hogy csillogjanak. Ettől fog tovább tartani ezen alkatrészek zöme. Ne feledd, hogy a gördülő elemek, a teleszkóp valamelyest szigeteltek, de nem tesz jót nekik, ha a csapágyazásba, vagy a szimeringbe spriccelsz.
Ha már a nagyja trutyi lejött, következhet a vegyszer. Tegyél vizet egy vödörbe, és önts hozzá mosószert. Igen, mosószert! Tedd bele a szivacsot, és jól nyomkodd meg, amíg olyan habos nem lesz, hogy már nem látod a kezed tőle. Ezzel a habos, vizes eleggyel kendd át a bringa egészét. Haladj itt is föntről lefelé. Ha alapos munkát szeretnél végezni, akkor vedd ki a kerekeket, így jobban hozzáférsz a fékekhez. Az sem baj, ha nem veszed ki őket, de a fékeket legalább csatold szét, és jól habozd össze mind a négyet.
A hajtómű, az agyak, a kerék elég zegzugos hely. Itt aztán minden alakú és nagyságú kefe, szivacs jól jön. Ha már nem látod a szivacsod eredeti színét, dobd a vödörbe, és vegyél elő egy újat. Végül egy tipp a küllők tisztításához, mert ha ezek csillognak, akkor szinte az egész bringa csillog. Fogd a kefét a kezedbe (jó, ha nagy felületű), és úgy pucold a kereket, mintha a küllők által kifeszített síkot kellene tisztára súrolnod. Így egyszerre akár 4-5 küllőt is dörzsölhetsz. Most már csak egy kis várakozás kell, míg a mosószer megteszi a hatását, és jöhet a végső mosás.
Ha van a slag végén olyan állító/tekergető, akkor addig forgasd, míg olyan nem lesz, mintha permeteznél. Így már nem is kell rázogatni, csak tartsd oda, a víz pedig szépen elvégzi a munkáját. Ha a hab lejött, nézd meg, hogy maradt-e sár valahol, és ha igen, akkor gyorsan keféld le a mosószerrel, majd fröcsköld le. A bringát ebben a helyzetben magára hagyni tilos! Le kell törölgetni rongyokkal. Ezelőtt viszont a nagyja víz eltávolítható, ha megrázogatod a bicajt, vagy a kerekeken a földhöz pattogtatod párszor. Nézd meg a bowdeneket, a mozgó és viseletes alkatrészeket, és mindent, ami más lett, mint volt. Javítsd meg, vagy cseréld le őket. Ne gondold, hogy ha eddig kibírta, akkor ez így lesz eztán is. Ha nem mersz hozzányúlni, vidd el a szerelődhöz, de egy bowdencsere, váltóállítás, vagy fékpofa beállítás nem jelenthet gondot. Nyugodtan kérdezd ki a srácokat a bringaboltban, ők szívesen elmondanak egy-két trükköt ezzel kapcsolatban.
Nem maradt más hatra, mint a kenés, zsírzás. Az elérhetetlen mozgó alkatrészekhez használj injekciós tűbe felszívott olajat, vagy hosszú műanyag csövecskével ellátott Teflon tartalmú sprét. Mindig töröld le a felesleget, mert az csak újabb adag port szív be, amitől jobban fog kopni az alkatrész.
Mit mivel kell kenni? A láncot legegyszerűbb kerékpárolajjal, ennek viszont alacsony a viszkozitása, és sok kell, hogy jól kenjen. Használj helyette kifejezetten láncra való anyagokat, Teflon, vagy más összetételűt. (kiváló anyagok a FinishLine, Rolhoff, Haseline, Berner, TipTop) Ha fújóst használsz, akkor vigyázz, hogy sose menjen a gumira, vagy a felni fékfelületére. Használat előtt takard le a kereked a permetezés környékén. A váltók forgáspontját a paralelogramma idomnál olajozni jó, az előbb ismertetett fecskendős módszerrel (8 pont elől és hátul is). Az SPD pedál rugóját szintén fújni kényelmes, de sűrű folyékony dolgot is csöppenthetsz bele. Ezen kívül az összes imbusz csavarba pöttyinthetsz egy kevés olajat, ami megakadályozza, hogy beleszorult vízcseppek kikezdjék őket.
Ne hagyd kint sokat esőben, vagy hóban a bringád, ha már pénzt adtál érte!
-
#2434 Minek úgyis csak belekötnétek :-)
Korábban pár hete részletesen képekkel volt erről szó
És a Kelly is előkerült -
#2433 ?? -
#2432 Nem mondtam, hogy szar az izlése.
Nőjjél már fel fontos neked mindig kötekedni? -
#2431 JA ez lemaradt: :) -
#2430 Esetleg tehetnél egy konstruktív hozzászólást is, és elárulhatnád mit vettetek. -
#2429 ilyen erővel neked szar az izlésed -
#2428 Sértegeted a párom? -
#2427 korábban ezt kibeszéltük milyen biciklit a nőnek címszó alatt
mi pont tegnap vettünk egy nőit alaposan körbenéztünk a boltban
szerintem sokkal szebbek voltak
Mondjuk ez szubjektív. -
#2426 mi a bajod ezzel a bícóval?teljesen jól néz ki,nem csicsás,nem hurkaváz -
#2425 jó izlése van -
#2424 júúúúj :O -
#2423 Nem, utálja! -
#2422 És ez neki tetszik? -
#2421 Ez érdekelt igazából, hogy aluminiumhoz köze van -e, mert nincs 14 kiló sem a gép. Barátnőmnek lenne, neki több mint elég mindenre. -
Gabo #2420 OK!
Ebben az esetben valamilyen alumínium ötvözetről van szó.
Bicok esetében még lehet találkozni olyannal, hogy pl. alu 6061. Ebben az esetben a kód az ötvöző anyagot és mennyiségét is jelöli. (A részletekre már nem emlékszem pontosan.)
Ezen kívül több gyártó is előállt a saját alu ötvözeteivel illetve gyártási technológiával. Pl.: Terk bicoknál Alpha Aluminium.
Merida bicoknál, de más gyártóknál is lehet találkozni váz anyagoknál magnéziummal. Ez valójában ugyan úgy alu ötvözet, ahol a fő ötvöző anyag jelen esetben a magnézium. (Rugalmasabb ötvözet, így jobban elnyeli a rezgéseket és kevésbé hajlamos kifáradni.) -
#2419 Konkrétan itt. :) -
Gabo #2418 Linket tudsz adni, hogy hol botlottál bele? -
#2417 A "protec alloy" az milyen anyag? -
#2416 Grabbertől kérdezném (vagy más hozzáértőktől)
Most akciósan 179 910,- Ft a Dema Ventto 08-as modell
Az Alvito DC pedig 111 510,- Ft
A különbségek
A Ventto Carbon villával van, teljes Shimano Tiagra szettel szerelve, ajánlott
Az Alvito DC Shimano Sora, és 2200-as szettel van szerelve. Mindkét váz alumíniumból készül
Megéri a Carbon villa és a másik szett ez a különbséget?
Külsőre az Alvito DC sokkal jobban tetszik igaz azt láttam élőben -
Gabo #2415 Dunakeszi stimmel. (Nehéz volt kitalálni... ;o) )
Pestről 15-20 km bicon, vagy néhány állomás vonaton. Persze tudom, az egyik fárasztó, a másik meg drága.
Amúgy nekem is ez a bajom. Nem mindegy, hogy mennyit teker a tényleges túra előtt az ember.
Ezért írtam egyébként, hogy az útvonalak módosíthatóak. A Szentendre körbe pl. az ÚVH-nál is be lehet csatlakozni. Onnan indulva, oda érkezve ugyan úgy 65 km-re jön ki. A szobi túra pedig amúgy is vonatozással indul.
Néha Királyrétre is fel szoktam tekerni. Illetve a Fót, Galgamácsa körüli dombokon is lehet jókat túrázni. De ezek már a combosabb utak közé tartoznak, ezért mellőztem őket az előző leírásból.
Mások is megírhatnák a kedvenc útvonalaikat és akkor lehetne szervezkedni. -
gettobuxa #2414 itt van a bringaexpo honlapja ha érdekel valakit
bringaexpo -
#2413 Tudod, az újszülöttnek minden új. :) -
#2412 csak 15? x) nem láttma amúgy,amit én láttam legnagyobb az 40-50 láb magasról volt,nwd-ben:) -
#2411 van ilyen, hogy biciKlivel leugranak ilyen magasról, sőt magasabbról is, ajánlom figyelmetekbe a New World Disorder sorozatot. youtube-on keressetek rá: NWD -
#2410 jaja én is láttam :)
gazdagok sportja az ennyire extreme sport :D -
#2409 Fókuszban láttátok a gyereket? :D 15m-es falról ugratott le biciglivel az állatja Kerepesen. Beszarás. :))) -
#2408 kisbox 1m magas,azt még olcsóbb bicó is kibírja,negyed meg döntött falakhoz meg nem értek -
#2407 De én ezt külföldi Mali partneroldaloakon láttam -
#2406 a 2007-es Biker's Guide-ben pedig van ilyen, hogy Mali Magician Xenon
Szett: Campagnolo Xenon
én nagyon jól néz ki kék színben -
#2405 a máli az egy magyarországi nagykereskedés (nem összekeverendő a márkával), aki árul még kiskerként is. -
#2404 De ez hogy kapcsolódik a Mali márkához? -
#2403 na ez faszás lehet az ultegra cuccokkal :) -
#2402 mint márka tökjó, de hogy mi lehet rajta (mármint szett), azt erről a képről nem lehet megállíptani, kedves Brekimester :) -
#2401 maxibike-ban vette Érden :) -
#2400 na végre már olyat nézel, amin valami értelmes szett van :P -
#2399 Mivel lesz többféle verseny igen -
#2398 #2371