22335
11330766891279474906.jpg
  • szieszáj
    akkor jol irtam :)
  • Quki
    gordon, ha kicsit utána olvasnál egy két dolognak , akkor tudhatnád...h a suntour gyártja az olcsóbbik marzo villákat :)
  • Quki
    kérlek szépen...elől egy láncfeszítő van , hátul meg 7 sebességes fogaskoszorú :)
  • VRSDM
    neki (cimbi) is ilyen van, és ááh. istenes :)
  • gordon 24
    Én is elfogadnám:D Mondjuk nekem volt manitoum az nem tetszett ezért vettem marzot. De ez nagyon jónak tünik.
  • Truck Driver001
    pedig azt mondják a Duro,Epicon,és a Rux elég jók.erősek,és szép mozgásuk van.
  • VRSDM
    bestest. és még footjamelni is lehet ;)
  • Truck Driver001
    35ezer a 150-es?hol?linket!:D
    azt csak azért nem mondtam,mer 60ezrekért látom mindenhol.
  • szieszáj
    az én bringám overáljához nem menne :D
  • gordon 24
    Hát izlések és pofonok szerintem kegyetlen:D

• szieszáj
    terepmintás dolgok nem teccenek :)
  • gordon 24
    Jaja.. Nagyon szépek.. Hihetetlen szép formás villákat gyártanak!
    Ami még nagyon szép az a terepmintás Sherman Manitouból:D
    De hát az ár is fasza mind a 2-nek..
  • VRSDM
    van ilyenis esgén? jólátni :P
  • szieszáj
    ami egy nagyon szép darab az a Marzo 55 :) egyik szerelö ismerős most vett olyat (y)
  • szieszáj
    *irtál .
  • gordon 24
    Jó az oké! Koppintani le lehet. Attól sose lesz marzocchi.. A Sauntor és az rst is ezt csinálja ujabban. Pedig az rst-de fasza volt régen.. Jól elszarták azt is.
  • szieszáj
    jah igen most látom nem csak dh-t irtam :)
    arra gondolok hogy pl az idei duro az a tavalyi dj-n alapul .
  • gordon 24
    Mivan??
    A Dirt az ugra bugra, meg brutálkodás..

A Dh meg szágúldás ki montda hogy ugyan az?? Ne kötekedje:D
  • gordon 24
    Hát ezt ne hidd.. A Sauntor az egy elég amatör valami.. A Marzo pedig igen csak az elit osztályba tartozik..

A legjobb villa igaz a FOX, de hát az ára is szép.
  • szieszáj
    dirt mióta dh ?:D
  • szieszáj
    Sountour + marzo = ugyanaz a belső alkatrészek,működési elv !!! (nem mind1iK)
  • gordon 24
    Hát én santourt tutti nem vennék!
    Marzo, Manitou, Rock Shockx ezen kivűl semmit. Mindegyikből van 100-150 között állitható megoldás..

Ha Dh-ra meg ugrálásra akarod:
    Marzo:
    Drop off, z1 freeride, z1 sport, Dirt Jumperek stb.

Manitou:
    Sherman , Black (ebből a freeride van belőle csak cc)

Szóval ilyesmiket..

Ha gyors záras a kereked és nem akarsz cserélni! Van a Drop offból sima papucsos is.. A Dirt Jumperek között is van olyan..
    Az átütős olyan mint az enyém.

Én ezt vettem 65000ft-ért egy fél éve Z1 freeride: (enyhe Dh dirt-re van..)Igaz használt!
  • szieszáj
    Amelyik nekem tetszik és megis éri szerintem az a Sountour Rux E 150mm-es most 35k ha jol emlékszem én azt venném most .
  • Truck Driver001
    Na..közben döntöttem.végül maradok a Suntour-nál,de azon belül szerintem Epicon lesz.100-tól 140-ig állítható a rugó útja.Elvileg jobb mint a Duro,bár véleményeket nagyon sehol nem találtam.szóval szerintetek?ha nagyon lájtos dh-t,és max fél méteres ugrásokat kibír,akkor beruházok rá.
  • Torta
    Gabo!

Köszönöm a kimerítő válaszod!! Keresek néhány tipust és tanácsod megfogadva beírom majd ide, ami biztos tetszik és árban még olyan határeset a MONGOOSE 2008 ROCKADILE AL, nem tudom erről mi a vélemény...
    Mongoose 2008 Rockadile AL
  • szieszáj
    a hardy váz 160-asig bírja :)
  • Balci HB
    Nekem egy alap UMF 3 -am van 2 éve és már nagyon szétzúztam szegényt.
    Arra gondoltam, hogy átállok cc-re, mert itt kőszeg felé már unalmasak a pályák. Tudtok valamit ajánlani?
  • Szabi84
    150mm nagy bele, inkább kisebbet vegyél nehogy eltörjön a váz!
  • Atti12
    Sziasztok! Nem is tudtam hogy van ilyen topic :)
    Itt az én keróm:

Tudom nem egy nagy gép, de én imádom :)). 3 éve van meg, eddig semmi komolyabb baja nem volt. Minden gyári rajta, egyedül a műanyag pedált cseréltem le egy alumíniumra.
  • Truck Driver001
    UMF Hardy-ba.no igen,elvileg a váz maximum 120-as villát bír el,de sok embertől hallottam,h a duplavállast is fogadja.persze nem úgy,ha gyilkolják.mert elég merev a fejcsőnél a heggesztés.no mindegy,nem veszem meg,mert agyat nem akarok cserélni.tökéletes az,ami van.most viszont a Duro,és a Manitou Splice Super között gondolkodok.mindkettőről elég jó véleményeket olvastam.szóval vacilálok.
  • bardocz
    Nagyon jól néz ki És lehet ugyan olyan felnim van,mint neked is,nagyon jó a fékpofáknak csinált rész rajta.
  • Gabo
    A Polaris egy jó kis XC gép. Sokan amatőr szinten versenyzésre is használják.
  • Gabo
    Átütőtengelyes villába csak átütős aggyal készült kerék megy be.
    Viszont átütős agyak egy részéhez lehet átalakítót is kapni, amivel normál, gyorszáras villába is rögzíteni lehet őket.
    Nagy átmérőjű féktárcsa használata mellett az átütős megoldások egyértelműen jobbak, merevebbek.

Amúgy milyen vázba tennéd be ezt a villát?
  • Truck Driver001
    Hali!ismét pár kérdéssel fordulnék felétek!szóval villát szeretnék vásárolni a gépembe,de nagyon nem vagyok otthon e téren!:D
    kinéztem egy 150-es Marzocchi Drop OFF villát..[sokan dicsérik,nekem nagyon gyenge DH-ra kéne igazándiból]na most elvileg ennek a villának [nem tudom biztosra] van átütőtengelye.igazság szerint fogalmam sincs,h ez mit takar.de ha jól értelmezem,a gyorszáras első kerekem,nem fogom tudni belegyúrni.csak agy cserével.amit nem akarok,mert arra nem költenék.Stance Kingpin-t néztem még,de az is átütős.na szóval akkor jól sejtem,h az első kerekem,agy csere nélkül az ilyen villákba nem megy bele?
  • Vaxi
    Szép bicaj
  • JAG1
    KTM elég régóta gyárt biciklit. Hogy milyen minőséget, azt nem tudom...

Én egy ilyennel tekerem mindennapjaim.

[tárcsa nélkül]
  • Gabo
    Ha sisakot választasz először ne az árat nézd!
    A jó sisak nem nyom, nem szorít sehol sem. Könnyen a fejméretedhez lehet állítani. Nem lötyöghet. Ezen kívül legyen jó a szellőzése.
    S persze az sem mellékes, hogy nézzen ki jól, máskép nem fogod hordani.
    Jó nevű gyártók: Uvex, Cratoni, Giro, Met, Bell, Casco
    Értékben 8-10k körül már biztonságos és jó minőségű sisakokat lehet kapni.
  • Gabo
    A dolog annyiban igaz, hogy jó néhány gyártó telepítette a vázgyártó részlegét Ázsiába, vagy gyártat ottani beszállítókkal. A legnagyobb ilyen beszállítók a Giant és a Merida. (De gondolom akadnak més mások is rajtuk kívül.) Precíziós robot gyártósorokon készülnek a vázak.
    A tervezést általában az anyavállalat végzi a saját székhelyén. A fémmunkákat és néha a festést is Ázsiában végzik. Majd összeszerelésre az anyacéghez szállítják a bringákat. Ma már legfeljebb csak a csúcs modellek készülnek közvetlenül a cég saját gyártásában.
    A Trek vázakat pl. a Giant készíti. Persze a Trek alapanyagából és a Trek tervei alapján dolgoznak.
  • Gabo
    MaSzKa:
    Lehet, hogy a bringa valóban KTM bringa és hogy évek óta gyártják lényegében változatlanul, de ebből tévesen vonod le azt a következtetést, hogy ez a bringa egy csúcs modell.
    A KTM és még jó néhány gyártó (pl.: Schwinn (nem Csepel), Mongoose) adja a nevét olyan tömeggyártásban készülő kínai gagyikhoz, amiket aztán a tecsóhoz hasonló nagyáruházak kilóra árulnak. Egyszerűbb ez, mintha a kínai hamisítókkal kellene pereskedni. Így legalább kapnak egy minimális részesedést és a nevüket reklámozzák. A sok láma pedig csupán a márkanévnek bedőlve ("Hiszen ez egy KTM! Akkor rossz már nem is lehet!"), veszi is ezeket a bringákat, mint a cukrot. A nagy áruházláncoknak pedig az az üzlet az egészben, hogy így nyugaton is el tudják sózni a gagyijukat. Kint már nem lehet márkanév nélkül eladani semmit.

Ami a KTM-et illeti. Attól, hogy a motorok terén komoly névnek számít, a bringák terén még nagyon újfiú. Attól, hogy a motornak és a bringának is két kereke van, technikai szempontból még rengeteg különbség van közöttük. Nem törvényszerű az, hogy ha valaki ért az egyikhez, akkor a másikban is ász. Ha majd kihoznak néhány egyedi, önálló innovációt, amit a versenyeken elért eredmények és a nemzetközi szaklapok tesztjei is igazolnak, akkor esetleg érdemes lesz őket komolyan venni. Addig csak egynek számítanak a számtalan feltörekvő gyártó közül.

Az össztelós gépekről kijelenteni, hogy "az össztelós bicaj 1 szar" szintén elég erős.
    A teló rendszer lényege, hogy a kényelem fokozása mellett javítsa a bringa úttartását.
    Gondold végig, hogy egy merev bringával hányszor kell kiállnod a nyeregből a kátyúk és a rázósabb útszakaszok előtt. Hányszor dobja meg a kereket egy-egy szikla vagy gyökér. Hányszor veszíti el a hátsó kerék a tapadását azért, mert nem tudja lekövetni a terep egyenetlenségeit. Valamint az se mellékes, hogy mennyi rázkódást továbbít a váz a kerekek felöl a kezeidhez, a lábaidhoz és a hátsó feledhez.
    Egy jó össztelós gép nagymértékben kíméli a bringást. Kevésbé fog elfáradni az út végére és kisebb az esélye arra is, hogy az ízületeket érő terhelés miatt lesérül. A jobb úttartás miatt felfelé is, de főleg lefelé sokkal nagyobb sebességet tud megengedni magának. Ez technikásabb versenyeken akár több helyezést is jelent. Marathónokon, túrákon pedig azt, hogy nem félholtan érkezel meg a célhoz.
    Ami a pedálozásba fektetett erő elnyelését illeti, pár évvel le vagy maradva. Néhány éve már gyártanak olyan telókat és rugós tagokat, amik kiküszöbölik a pogózást. Talán utána kellene olvasnod, hogy mit jelent a propedal, az spv vagy a lockout (csak, hogy néhányat említsek.) a telók esetében!
    Persze egy jól megtervezett rendszert meg kell fizetni.

Amit pedig jó lenne tudomásul venni végre neked és még sok más embernek az, hogy a 100k alatt amit bringaként kapsz az a legtöbb esetben a belépő kategória alja. (Igen, az általad emlegetett Cube is az.) A minőséget, mint mindenhol, itt is meg kell fizetni. Az ár-tartósság-tömeg hármasból csak két feltétel az, amit kedvezően össze lehet hozni. Minél optimálisabb eredményt szeretnél elérni, annál több tervezést, annál kifinomultabb gyártást és alapanyagokat igényel. Ez pedig pénzbe kerül.
    Gondolom senki nem várja el, hogy egy Trabant áráért egy F1-es versenyautót kap. Ugyan ezt miért várja el valaki amikor bringát vásárol?

Ahelyett, hogy a vergődéseddel lejáratod magad és hozzászólásról-hozzászólásra azt bizonyítod, hogy mennyire nincs rálátásod a témára, inkább hallgass és olvass! Ha pedig valaki rávilágít arra, hogy valószínűleg tévedsz, akkor pláne. Használd ki az internetet és olvass át néhány bringás fórumot, oldalt magyart, angolt, németet! Esetleg vegyél kézbe néhány szaklapot!
  • cargame
    Meg hatso valto sem igazan szukseges.