22335
11330766891279474906.jpg
  • Gabo
    A Barbieri-nek van/volt egy lánctisztító készüléke.
    Ezt fel kell tölteni zsíroldóval. (Brigeciol?) Fel kell csatolni a láncra. Ezután a pedált tekerve szépen átpucolja a láncot. A ketyerében van három kefékkel ellátott görgő. A lánc ezek között fut végig. A kefék a zsíroldóval szépen leszednek minden piszkot a láncról.
    Ezt után le kell törölni a láncot, majd száradás után mehet neki az olaj.

A másik módszer.
    Lebontod a láncot. (Ez csak akkor járható gond nélkül ha Sram powerlink-kel van szerelve a lánc.)
    A lebontott láncot belerakod egy 0,5 literes üdítős flakonba. Ráöntöd a zsíroldót majd jó alaposan többször átrázod. Kipecázod a láncot. Letörlöd, megszárítod.
    Visszaszerelés után jöhet az olajozás.

Az olajozáshoz én varrógép olajozót használok. Kicsi műanyag flakon, hosszú vékony csővel a végén. Ezzel szépen a lánc csapjaihoz lehet csöpögtetni az olajat.
    A felesleget le kell törölni és lehet menni tekerni.
    (Múltkor már emlegettem ezt...)
  • vass17
    Köszi a tippet, megpróbálom így csinálni:)
  • gordon 24
    Igen!

Én sose mosom magasnyomásúval. Ha csurom sár akkor is max slag, de úgy hogy a kerekek nincsenek benne. A magsnyomású az összes csapágyból mindenhonnan kiviszi a kenő anyagot. Tönkre vágod az egészet azzal.
    Sőt én igazán mosni sem szoktam.
  • vass17
    Azért szoktam magasnyomásúval, hogy levigye a fogaskerekekről is a koszt, de akkor ezt abbahagyom:D
    Egyébként minden nap olajozzam, amikor vtam vele földúton, vagy néha elég a törlés is...?
  • gordon 24
    Ez tökéletesen rossz amit csinálsz:D

Én Dh-zom, szerinted mennyire poros utánna?? Alig látszik ki belőle:D

Szóval..
    Vizet felejds el!
    megfogsz egy ronygot, átfogod vele a láncot, és el elkezded tekerni a pedált és fogd a rongyot. Magyarul töröld át vele.
    Aztán oljat neki.
    Ujra áttöröl, olaj, ujra átöröl jó alapossan
    Mivel nem az a lényeg hogy cuppogjon a lánc az olajban, hanem az hogy a forgáspontoknál legyen olaj.
    Ezzel a techinikával lesz ott olaj, de elkerülöd azt, hogy ráragaodjon az összes dzsuva..
  • piros mogyi
    MKaw megyek biciklizni a Kis-Háros szigethez.
  • vass17
    Szükségem lenne a tanácsotokra: mivel minden nap a gáton megyek 20 vagy annál több km-t, ami azért elég poros, szóval a hajtás hangosabb lett, mint korábban. Néha megmosom a láncot, és a többi dolgot, ami érintett, de minden nap nem akarom megcsinálni, szóval nem tudom, hogy lehetne segíteni a helyzeten.
    A láncot mostanság nem olajoztam, mert egy úton felszed annyi port, hogy csak rosszabb lesz tőle.

Gondolom nem én vagyok az egyedüli, aki nem aszfalton közlekedik elsősorban, így szívesen fogadnék építő jellegű tanácsot, hogy mit lehet csinálni a nem kívánatos zajok ellen??
  • Gabo
    Egyszer egy bringás fórumon egy srác készített egy aktív html oldalt, ahol egy nevesebb belépő szintű bringa alkatrészeinek árarányát lehetett egy tetszőleges árú másik bringáéhoz hasonlítani. A tecsóbájkod esetében kb. 1000 Ft-re jött ki akkor pl. a komplett fékrendszer. A többi alkatrészre szintén elég rémisztő adatok jöttek ki.
    Te rá mernéd bízni a saját vagy a gyereked életét egy 1000 Ft-s fékre?
  • Gabo
    Torta:
    Olvashattál néhány választ és ha visszalapozol, volt ez már téma máskor is.
    Én mielőtt bármilyen márkát javasolnék előbb azt tanácsolom gondold végig alaposan a következőket:
    Milyen körülmények között szeretnél tekerni, sík vagy hegyvidék a jellemzőbb? Városban is használnátok a bringákat?
    Milyen útfelületen? Aszfalt, földút, erdei ösvények, keményebb terep?
    Milyen rendszerességgel tekernétek? Minden nap, hetente, ritkábban? A kikapcsolódás, esetleg a rendszeres sportolás vagy a versenyzés a cél?
    Milyen hosszú utakra mennétek? Csak rövidebb körökre vagy esetenként komolyabb, hosszabb távú túrákról lenne szó? Hosszabb túrák esetén egy egynapos kerekezés és egy többnapos csomagos túra is más más igényeket támaszt.
    Milyenek a testi adottságaitok? A testtömeg alapvetően befolyásolja az alkatrészeket érő terhelést. Az se mellékes, hogy mennyire vagytok sportosak. Egy formában lévő ember, sokkal nagyobb terhelést tud kifejteni izmaival, mint akinek csak Húsvét és Pünkösd között jut eszébe a mozgás.

Ha az aszfalton való suhanás a legfőbb cél, akkor országútiban (népiesen versenybringában) kell gondolkodni. Városi használatra, könnyebb túrázásra, könnyű terepre trekking bringák között érdemes válogatni. Viszont hegyvidékre, kicsit komolyabb terephasználatra monti a jó választás. Mind a három típus kicsit más tartást igényel, a hosszú távú kényelem szempontjából ezt is érdemes figyelembe venni.
    Egy mtb-t a mai alkatrészkínálatnak köszönhetően könnyen igazítani lehet bármilyen felhasználáshoz. Alacsony mintázatú (semi-slick vagy slick) gumikkal, csomagtartóval és sárvédővel bármilyen túrázásra alkalmas. Ugyanakkor az erősebb váznak és kerekeknek köszönhetően jól tűri a mostohább használatot is. (Azért komolyabb igénybevételhez már nem a belépő kategóriában kell nézelődni!) A kormány és a kormányszár cseréjével a bringázáshoz szükséges testtartáson is lehet némileg finomítani.
    Vázanyagok közül az alumíniumot javasolnám. Könnyű és korrózióálló. A hiten vagy szénacél kerülendő. Cro-Mo azaz króm-molibdén-acél ötvözet még jó választás lehet. Bár olcsóbb, belépő szintű bringáknál ma már nem sűrűn találkozni vele. Ha meg tudod óvni a rozsdától, hosszú ideig hű társad lesz.
    Az útfelület alapvetően befolyásolja azt, hogy milyen legyen a gumi felülete. Aszfaltra, döngölt földútra alacsony mintázatú, vagy a futófelületen vezetőéllel ellátott gumit érdemes választani. De mást igényel a lazább erdei talaj vagy a sziklás hegyi ösvény. Hosszú csomagos túrákhoz pedig érdemes a valamivel nehezebb, de megfelelő defekt védelemmel ellátott túra gumik között nézelődni.
    A gumi mintázata mellett a szélessége, ballonossága befolyásolja még a gördülési ellenállást alapvetően. A ballonosabb gumik kicsit lassabbak, de cserébe jobb a rezgés elnyelő képességük. (Merevfarú bringa esetében ez is számít a kényelem szempontjából.)
    A terep típusa kellene, hogy döntő legyen abból a szempontból is, hogy kell-e teló és ha igen, akkor milyen. A belépő, olcsóbb modellektől túl sokat nem szabad elvárni. A minőségibb darabokat bizony keményen meg kell fizetni. (50-60k körül kezdődnek...)
    A meghajtásnál, tehát az első-hátsó váltó, a lánc, a fogaskoszorú és az első lánckerekek valamint a középcsapágy és a hajtókar esetében szerintem a Shimano Acera/Alivio szettjeinél alább adni nem érdemes. Ezek hobbi használathoz már elég erősek és pontosak. Rendszeres sport használat esetén még szóba jöhet a Shimano Deore szett. De ennél feljebb menni csak akkor érdemes ha pénzzel bírjátok vagy a versenyzés a cél. Váltóknál még jók lehetnek a Sram X sorozatába tartozó váltók is. A Shimano komfort/túra kategóriás, általában C-vel vagy TY-nal jelölt szettjei nekem túl rugalmasak voltak, így nyugodt szívvel csak kis termetű, könnyebb, kezdő bringások alá merném javasolni őket.
    A kerekek duplafalú felnivel és ha lehet ne noname kerékagyakkal legyenek szerelve.
    Fékek esetében a megfizethető legjobbat kell választani. Új mtb esetében ma már a tárcsaféket javasolnám. Ezekről is érdemes azt tudni, hogy a drágábbak minőségükben, beállíthatóságukban és adagolhatóságukban szinte mindig jobbak az olcsóbb belépő modelleknél.
    A fék és váltó karok esetében érdemes a kombinált fék+váltókar megoldás helyett a különálló változatot preferálni. Így az adott rendszerek egymástól függetlenül is cserélhetőek.
    A nyergek esetében fontos, hogy anatómiailag legyenek helyesek (női/férfi modellek), terepen ne akadályozzák a szabad mozgást és nem biztos, hogy a pihe-puha a legkényelmesebb hosszú távon. A nyereg kényelmét a nyeregsín is sokban befolyásolja. Egy cro-mo acél csőből készült nyeregsín már önmagában is sok rezgést, ütést elnyel, csillapít.

A gyártók közül a Magellánt, a Meridát és az Authort javasolnám. De érdemes megnézni a többi neves gyártó modelljeit is. (Trek, Giant, Kelly's, stb.)
    Kiindulásnak két link gyűjtemény:
    http://bicikli.lap.hu/
    http://hegyikerekpar.lap.hu/

Azt javasolnám még, hogy ha lehet ne a pénz legyen az elsődleges döntési szempont, hanem inkább az, hogy minél kevesebb kompromisszumot kelljen meghozni a bringa esetében. Hosszabb távon olcsóbb lehet egy drágábban megvett, jobban felszerelt bicó, mint egy rosszabb felszereltségű de olcsóbb és apránként fejlesztgetett bringa. (Ha nem hiszed, számolj utána az alkatrészárakat figyelembe véve!)

A keró mellé pedig vegyetek bringás sisakot is!

Ha még van kérdés, jöhet! Illetve ha kinéztetek egy-egy modellt, akkor linkeld be ide, hogy véleményt tudjunk róla adni!
  • Pistike 007
    Ha nagy a tárcsád elől és nem túl jó minőségű a teló akkor megcsavarhatja.
  • Truck Driver001
    értem.akkor ezért láttam általában mindenkinek elől nagyobb tárcsás féket.kösz a tippet!
  • Pistike 007
    Nekem mindig úgy jön össze ha később veszem észre hogy piros van:D
  • bardocz
    Főleg ha azt veszem,hogy néha olyat fékezek az első vfékkel,hogy ha ülök elemelkedik a hátsó kerék:D
  • gordon 24
    Persze szerintem is, de nem mindig valósulhat meg..
    Nekem abban az évben elég jól jöttek össze a dolgok.. De az én fékeim a kerekekkel eggyüt 120000ft be kerültek.. Szóval azért ha az ember ezt nézi.. Lehet elég csak egy :D
  • Pistike 007
    Teszkóbálykokon szokott lenni olyan hogy elől valami szánalom bowdenes tárcsa, hátul v fék.
    Szerintem úgy az igazi ha ugyan az elöl hátul.
  • gordon 24
    Miért??
    Nincs azzal semmi baj.. Van aki a pénz miatt dönt igy..
    De az is lehet hogy nem akar csak egy tárcsát..

1 a lényeg, meg tudjon állni.. Az hogy hogy az egy másik kérdés..

Nekem mondjuk elől hátúl tárcsa van. És egyforma, csak a hátsó tárcsa kisebb.
  • Pistike 007
    Ha egy bringán más fék van elöl meg hátul az nekem mindig gyanús:D
    (vfék/tárcsafék)
  • bardocz
    Tudom,nekem van elöl,igaz csak v-fék,de mivel jól fog,így hátra raktam a tárcsát.Nameg úgy volt,hogy majd én is dirtölök,aztán nem igazán...
  • gordon 24
    Tudom de tudod a tényen nem változtat. Ha gyorsan mész egy bringával és jó fékhatást akarsz akkor előre kell a nagyobb fék!
    Streetre nincs igazán jelentősége.
    De Dirtnél már igen, Dual Slalom stb ott már igenis számit.
    Persze mindenki ugy csinálja ahogy akarja:D
  • bardocz
    Street-re meg dirt-re nagyon sokan nem raknak előre féket,sőt,vannak barmok,akik brakeless mennek dirt-en:D
  • Vaxi
    ahha, köszönöm :)
    bár valószínűleg csak az új bicaj esetében fogom ezt meglépni :)
    az meg még nem most lesz sajna :)
  • gordon 24
    Két dolog kell hozzá..

1:A felfogatás. (ezen a villán pont szembe az a két fül)
    Mind az első villán és a hátsó villán (vázon is)

2:Az agy.
    az első és a hátsó agyon is kell lennie ilyen csavarhelyeknek.:

Ha ezekkel rendelkezel mehet rá igen..
  • Vaxi
    de lámázzatok...
    előbb járt a kezem mint az eszem...
    bocs xDDD
  • Vaxi
    aham. és az a keréken van? :D
    [ne lámázzatok le xDD]
  • Szabi84
    ha van rajta tárcsafelfogatás akkor lehet
  • Vaxi
    és egy olyan bicajra, ahol nincs tárcsafék, rá lehet tenni?
    sry, csak nem nagyon ismerem azt a fékrendszert
  • gordon 24
    A fékerő előre kell!
    Nézd meg a Gyorsásagi motorokat elöl dupla hátul szimpla és kisebb tárcsa.

Ha igazán jót szeretnél, előre nagyobb erössebb fék hátra gyengébb fék.. Mivel ha olyan helyzet van a hátsó kerék a teher mentesülés miatt ugyis megáll és csak az elsővel tudsz fékezni..

Én azt javaslom ha veszel előre vegyél egy komolyabbat hátul maradjon a régi.

A másik kérdés..
    Akkor tudod csak előre feltenni a tárcsaféket, ha olyan agy van a kerekedben, és a villán van tárcsafék konzol. Ha ez megvan rá tudod tenni, de igy is kb 90% hogy egy adaptert kell venned, hogy megfelelően álljon..
  • Szabi84
    Komolyabb fék előre kell, sosem hátra!
  • Truck Driver001
    Napot!olyan hülye kérdésem lenne,h a bicómon hátul van ügye tárcsafék..elől viszont nincs.na most azt át lehet szerelni az első kerékre?:D
    mert igazándiból szeretnék hátulra vlmi komolyabbat,de a régit meg elől használnám.bár szerintem ez nem kivitelezhető,jól gondolom?
  • torokandras
    nem hinném h itt autókrol is kéne írni...egyébként ha lenne 1.5 millám ,simán bicajt vennék ,semhogy autót!!
  • Szabi84
    Ennyi pénzért tényleg nehéz választani, gondolom nem éjjel nappal nyúznátok, biztos megteszi ez is!
  • Torta
    Köszi a segítséget..
  • Torta
    Szeretem az ilyen építő hozzászólásokat...
    Nem biztos, hogy ami drága az jó is!!

Gondolom azért ez nem fos: MONGOOSE 2008 ROCKADILE AL 53 és 60 között van.
  • Vaxi
    nekem kínáltak mongoose bicajt 55k-ért, és elég jó kis bicajnak tűnt.
    nyilván még húzni kellene rajta, de gyengébb terepre megtenné.
    jövő nyáron veszek is egyet.
  • szieszáj
    te már megint hülyeséget beszélsz .
  • szieszáj
    szintén
  • gordon 24
    Kezdem unni!!
  • Pepsi Twist
    jézus :D én max 20eFTér vennék a teszkóba :D
  • poppe
    jáj de jó lett az új banner
  • MaSzKa