69149
98a2ea10-f187-4148-a03d-25b6020db8a7.jpe
  • McFrost
    De, tök szürke az én monitoromon. Tuti jó festéket kentél?
  • Microbacchus
    Hétvégén tudtam haladni kicsit a Shermannel, a kerekeket lefestettem: M4A1 kerekek. Szerintetek nem túl szürkés a gumi rész? AK Rubber Black RC022 színt használtam. Olaszország, 1945 kora tavasza lenne a cél, amikor az esős tél után minden felszárad, és az utak is világosan fakók, rászáradt vékony sár/por van mindenen. Mondjuk ez lehet a sózás miatt van csak így, és új jelenség:D Szóval világos sár/por lesz a weathering leghangsúlyosabb része a tervek szerint, amihez passzolhat is ez a szürkeség, de azért más sherman maketteken jellemzően feketék a gumik, szóval nem tudom mennyire volt jó ötlet ez a festék.
  • McFrost
    Én legtöbbet a MIG Wash nevű cuccát használom, az kész, csak kenni kell.
    https://www.tankmodelshop.com/sotetbarna_atmoso_zold_jarmuvekhez_dark_brown_wash_for_green_vehicles_1287
    Emellett használok egy tubusos Van Dyck barnát, nálam ennyi a bemosó.
    Rozsdát legjobban a vallejo barnája jön be, kiváló alap és csak grafittal kell kezelni:
    https://www.amazon.com/Vallejo-Tank-Brown-Paint-17ml/dp/B002ZJ5630
  • zsgaby
    Kösz.
    2 művészboltban is jártam a sokat emlegetett "művészolaj" keresése közben. Szintén antikolás, befolyatás témakör miatt kerestem. Jártam valahol a Blaha közelében, és a Kosztolányi tér közelében is művészboltban. Szóval még én éreztem magam kellemetlenül, azután is hogy elmeséltem milyen célból mihez kell.
    Nekem igazából valami "all in one" híg festék kellene amivel szép rozsdás antikolást lehetne csinálni. Olyan cucc ami megmarad a sima műanyagon is (modellvasút), és az akril festéken is (makettek). Tudom hogy van ilyen de hogy soha sehol sincs az is biztos.
    Utoljára szerkesztette: zsgaby, 2019.04.01. 20:18:16
  • Microbacchus
    Köszönöm!:)
  • McFrost
    https://www.artexport.hu/termekek/muveszellato/festeszet/olajfestes/winsornewton-olajfestekek/winton/?order=title_asc&limit=12
  • Microbacchus
    Köszi a válaszokat!:) A tubusus olajfestékhez tudtok ajánlani boltot/típust? Makettboltban nem láttam ilyesmit eddig.
  • McFrost
    Én a kész filtereket és a tubusosat is használom, szerintem ez tök mindegy. Mindegyiket supralux h100-al higítom.
    Használatuk ugyan az, pénztárca függő.
    Matricához én speciel Mr. Mark Setter matrica feszítőt használok, erre esküszöm és egy üveg az örök élet meg 10 év.
    http://dreamkit.hu/spd/Ms234/Mr-Mark-Setter-40ml-Matrica-feszito#page_artdet_tabs
  • ToxiMaxi
    Gondoltam előbb informálódok, hátha valaki csinált már ilyesmit és van valami tuti tippje :)

Detroit become human játékban volt. Ajándék lesz egy havernak.

Azóta gondolkodtam egy krómos felületen is de előbb megnézem milyen festékem van itthon aztán abból főzök, ami van :)
  • Glpetyus
    gyakorlatilag válaszoltál a saját kérdésedre :D

szerintem rozsdásan jól mutatna.

minek a logoja?,nagyon ismerős :)
  • ToxiMaxi
    Sziasztok!

Azzal kapcsolatban kérném segítségetek, hogy adott ez a 3d nyomtatott tárgy: link, szeretném lefesteni de eddig sok ötletem nincs, hogy hogyan lehetne ezt megcsinálni. Valami olyasmire gondoltam, hogy fémszínűre lealapoznám aztán, rá egy kis chipping folyadék és ráfújnék feketét majd visszamosnám, esetleg megkarcolnám, vagy mint egy régi érmét patinásra kellene lefesteni. Igazából minden ötlet érdekel, akár lehetne rozsdás is vagy csinálnék rá egy golyónyomot. Akrilból van és a felszíne fényes.
    Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2019.04.01. 14:20:23
  • lac coo
    Mindent ki lehet keverni ha van eleg idod ra.
    Olajbol en Ammo oilbrishert, vagy Abteilung olajat ajanlom, egesz egszeruen mert jo szinek vannak, a rozsda rozsda , a por por, nem kel kevergetessel szorakozni.
  • Microbacchus
    Köszönöm a segítséget! Akkor ha jól értem, azt mondod, hogy ehelyett a Microscale Micro Sol/Micro Set páros helyett vegyek egy fényes lakkot (pl. AK192), és egy lágyítót (például egy ilyet: AK Interactive AK582 MATRICA RÖGZÍTŐ FOLYADÉK)? (Azért írok AK termékeket, mert a hétköznapokban útba eső bolt csak azt forgalmaz - mondjuk ez a Microscale pont van nekik.)

Egy másik kérdésem az olajfestékekre vonatkozna. Sok, a különféle technikákat bemutató videóban látom, hogy a kész filterek, bemosók, stb. helyett tubusos olajfestékekből keverik ki ezeket lakkbenzin hígítóval, ami így sokkal gazdaságosabbnak, illetve szabadabbnak is tűnik. Viszont szinte mindenki, akit addig láttam/olvastam csak ugyanazt a két festékmárkát használja (Wilder Models és Winsor and Newton). Van ezekben a festékekben bármi speciális (finomabb pigment méret pl.), vagy akármilyen művészboltban kapható olajfesték megteszi?
  • McFrost
    Mondom a legegyszerűbbet: ecsettel fényes lakk a matrica alá, csak oda, ahol a matrica lesz. Felteszed a matricát lágyító folyadékkal, ez szép vékonyra kihúzz és felveszi a felület minden formáját. Száradás után pedig az egész makettet félfényes lakkal kell lefújni. Ennyi.
    A félfényes lakkot érdemes úgy kiválasztani, hogy milyen alapú cuccokkal akarsz koszolni. Ha olaj alapúval, akkor akril alapú lakk kell és fordítva.

Ha nem megfelelő az alapozás és az alapszín fújása, akkor semmi sem védi meg.
  • lac coo
    Hu, ez hosszu, majd otthon elolvasom. :)
    De fenyes lakk szvsz mindenkeppen kell a matrica ala....
  • Microbacchus
    Sziasztok!

Első (nem kisgyerekként összerakott:) ) modellemmel (Italery 1:35 Sherman M4A1 76) eljutottam a matricák felrakásáig, és több dologban is segítséget szeretnék kérni. Most itt tartok, így néz ki a tank: M4A1. Eddig nagyjából mindennek utána tudtam nézni, de a matricák felrakásához két eltérő módszert is találtam. Az egyik, hogy az egész, alapszínűre festett makettet lefújom fényes lakkal, felteszem a matricákat, majd száradás után újabb fényes lakkozás; a másik a Micro Sol/Set páros használata, de fogalmam sincs melyik az előnyösebb. Eredetileg az első módszert akartam követni, mert így csak olyan vegyszereket kéne vennem, melyeket a készítés más lépéseiben is használnék, de a tank festése kicsit sötétebb lett, mint szerettem volna, így azon majd változtatni akarok. Az itt látható technikával próbálnám világosabbá tenni/fény-árnyék hatásokat kialakítani. A linkelt makettező közvetlenül az alapszínre viszi fel az olajfestékeket, ami nekem elsőre kicsit ijesztő lenne; a leírásban írta, hogy fényes lakkal bevont felületen nem működik a módszer, mert túlságosan "elfolyik" a festék. Szerintetek matt lakkozás után működne, esetleg próbáltatok már hasonlót? ez akkor úgy módosítaná a matricázást, hogy fényes lakk, matrica, matt lakk; ez egy járható út? Ti milyen festéket használnátok ehhez (a videóban említetteket szerintem nálunk nem forgalmazzák)?

Maga a tank összeragasztás, Milliputtal való tömítés (sok helyen kellett, néhol vastagon, pl. daru horgok hegesztése) után AK Cast texture-t kapott (ezzel próbáltam a torony bal oldalán lévő töltőnyílást is valósághűbbé tenni, mert a készlet eredeti megoldása nem is hasonlít az igazira; sajnos a hátsó rész csúnya lett, majd ponyvával/pokróccal kitakarom - élőben annyira azért nem ronda, mint azon a súroló fényben készült képen:) ), festéshez AK szürke primerrel fújtam le (a textúrás részek szinte itták a festéket), száradás után pedig Real Colors 023 (Olive Drab N9/22; a tank angol lesz - 2nd RTR Olaszország - de elvileg ezek nem voltak SCC15-re átfestve) színnel festettem. Érzésem szerint kicsit sötét lett, ezért az eredetileg tervezett "weathering" eljárásokon felül, ki akarom próbálni a linkelt fény-árnyék technikát is, hátha az megoldja ezt a problémát. Jó sok ládát, pokrócot, stb. is tervezek feltenni (hogy eltakarják a készlet nem túl szépen kidolgozott szerszámainak javát), de ezek közül még csak a belinkelt liszteszsákot, és egy félig majd takarásban lévő pokrócot készítettem el, úgy, hogy az aljukat enyhén rányomtam a tervezett helyükre, így már könnyen felragaszthatóak lesznek. Közben türelmetlenségből:) lefestettem a tankot, viszont így félek, hogy a még formázható Milliput feltépi a festéket az alakítgatás során, ettől szerintetek egy lakkréteg megvédene? ha igen, akkor melyik jobban a fényes, vagy a matt? összességében hány ilyen réteget lehet egy modellre felvinni (ha jól tudom, akkor ezek megvédik az addigi munkákat, így, ha valamit nagyon elrontok, akkor a megfelelő oldószerrel csak a legfelső lakkrétegig bontom vissza a festést/effekteket)?

Bocsánat a hosszú posztért, de sok kérdésem van még:) és előre is köszönöm a segítséget!:)
  • lac coo
    AT-.AT , Bandai 1/144 .

• lac coo
    Grat !!
    Nem volt nalam a latoszemuvegem, csak most itthon kepekrol esett le a mualkotas cime ....:)
  • McFrost
    Bronz siker.
  • lac coo
    Köszi !

Valamit te is kaptál, nem ? Csak a mű címe rémlik, de nem emlékszem mit kaptál ! :D
  • McFrost
    Én is gratulálok Neked a díjakhoz!
  • lac coo
    Jah, aha, értem :)
  • McFrost
    Köszönöm!
    Azért mert ezek a szereplők így együtt, egy helyen és egy időben nem szerepelhettek. E 25 nem tétezett, 45 szeptemberében vége volt a háborúnak, és Paksra sosem ért el a front.
  • lac coo
    Megneztem, eloben meg faszabb ! :)
    De miert sci-fi ben inditottad ?
  • lac coo
    no majd jól megnézem holnap szolnokon ! :)
  • McFrost
    Köszönöm!
  • Glpetyus
    Tökéletes,gratula !
  • lac coo
    Állat lett, grat ! Szépek növények, a jármű meg az emberek is, a ház meg tutijó !
  • McFrost
    Elkészült végül a kép. Majdnem napra pontosan 1 év alatt. Végül a mami a fa felől érkezik, mert így a mozgásával és a civilségével visz egy kis ellentétet az összképbe!
    képek
  • lac coo
    Akkor onnan, úgy is jó. De jobbról balra haladó téma nem természetes ...
  • McFrost
    Ott fúrtam ki, ahol áll, itt nem takarja semmi.
  • lac coo
    Egy picit beljebbről, a kapu után közvetlen :)
  • McFrost
    A kaputól?
  • lac coo
    Balról !
  • McFrost
    Még nem tudom honnan jöjjön, jobbról vagy balról.....
    Képek.
  • McFrost
    Alakul a Mamika.
  • McFrost
    Elkészültek a figurák, majd mennek a helyükre: Képek.
  • Glpetyus
  • lac coo
    :)
    az a vicc, hogy sokan azt hiszik, hogy a gyufával kapartam, csiszoltam le... :) mondjuk még nem próbáltam :)
  • McFrost
    Teljesen tök állat és pazar! Persze mindenkinek van egy ekkora gyufája

Nálam már erősen célegyenesben vannak a figurák: képek.