69149
98a2ea10-f187-4148-a03d-25b6020db8a7.jpe
  • lac coo
    Jóez !
  • lac coo
    Szupi ! Nekem is kellene most egy fa, készen nem lehet kapni szépet? Amit én láttam az elég moha kinézetű volt .
  • kemszi2
    köszönöm. Lehet nem ártott volna letakarítani fotó előtt :D
    A fényezésre szokás szerint ráb****am...Pedig dolgoztam már ezzel a kombóval a subarukon. Autós alapozó+tamiya spray+2K-s lakk, de valamiért lakkozás után "előjöttek" az eldolgozott öntési vonalak és néhol fura lett a festék is,mintha feloldotta volna kicsit, a felpúposodott matricákról nem is beszélek.
    Lehet csak a szín miatt de érdekes módon a napfényben ebből alig látszik valami
  • McFrost
    Kicsit szöszös, de menő!
  • kemszi2
    Elkészült a kis Pug:

• McFrost
    Készülnek a fák 2.
  • kemszi2
    Valamennyire sikerült letakarítani:
  • kemszi2
    a forrasztó járt nekem is az eszembe, majd kipróbálom. Ezzel az "öv" anyaggal először dolgoztam így igazából nem volt még vele dolgom. Vagy le van szabva alapból szélességre, vagy műanyag fóliából készült, illetve volt már hogy jobb híján maszkolószalagból csináltam :D ilyen szöszölős öntapadós anyaggal először dolgozom,de ezt adták a maratáshoz most
  • zsgaby
    Áhh pont azért kérdeztem mert esélytelen szerintem, kicsit meghúzod véletlenül és a mellette lévő szál is kijön. Én megpróbálnám gázforrasztóval óvatosan lepörkölni, vagy valami ragasztóba mártott fülpiszkálóval végighúzni az élét. Azt hittem neked van kidolgozott eljárásod azért kérdeztem
    Utoljára szerkesztette: zsgaby, 2019.05.29. 19:55:28
  • kemszi2
    Sehogy,mert eddig fel sem tűnt :D
    majd lecsipdesem vmivel a hosszabbakat
  • zsgaby
    Az övek széléről a szálakat hogyan fogod leszedni?
  • kemszi2
    "kicsit" (úgy 3 hónapra :D ) félre raktam a Pug 206 WRC-t, csináltam 2db 1:18-as modell autó átalakítást és javítást
    Itt tartok a beltérrel,kaptak egy kis karbon fóliát az ajtó panelek:

Lassan a végére érek a beltérnek
  • lac coo
    Fényképezős napom volt tegnap ... :)

• lac coo
    Cartoon tank, rozsdás, agyonkopott festéssel lesz, ha el nem rontom :)
  • McFrost
    Ez mi? Jól néz ki!
  • lac coo
    , Egyszer jó lenne megtanulni ezt is ! :)
  • lac coo
    Rozsdás tank izé , alap festés ...:)

Utoljára szerkesztette: lac coo, 2019.05.19. 12:02:21
  • McFrost
    Készülnek a fák.
  • zsgaby
    Áhá, szóval háttér domborzat lesz, köszi szépen. Valahogy éreztem csak a lépcsőzetessége tévesztett meg.
  • McFrost
    Keress a képek között egy fekete fehéret és megérted.
  • zsgaby
    Ok, de miért van annyi kép róla, vagy mi lesz belőle? Még nem állt össze a kép :)
  • McFrost
    Laminált padló alá való szigetelő hungarocell.
  • zsgaby
    Már régebben meg szerettem volna kérdezni hogy az a harsányzöld izé az micsoda?
  • McFrost
    Fontam 4 fát(nyír-hárs-fenyő-bükk., pill.ragasztóval már be vannak folyatva:
    Képek.
  • Microbacchus
    Köszi a tippeket! Egy hétig hagytam száradni a lakkot (AK fényes akril), szerintem rosszul vihettem fel (vagy ez a Cast Textures anyag "beitta"?), mert voltak részek, ahol minden rendben volt, és voltak, ahol úgy éreztem, mintha nem is lenne rajta lakk. Lakkozás után a makett minden része csillogott, majd ahogy száradt, a Cast Textures-szel borított részek újra matt felszínűek lettek:( Mindenhol máshol megmaradt a csillogás.

A hétvégén volt időm festékszórós festést gyakorolni. 0,2-es tű, 18PSI, AK Real Colors fehér akril festék, 50-50% arányban hígítva a gyárilag hozzá ajánlott hígítóval (AK High Compatibility). Mindent alaposan felkevertem/szuszpendáltam (betöltés előtt hígítottam, nem a pisztolyban; egy közös hígításból festettem végig, betöltés előtt mindig őjra felszuszpendálva az elegyet). Három műanyag tárgyat festettem le (előtte csiszolva, polírozva, közvetlenül festés előtt IPA-val áttörölve). Mivel elég ellentmondó festési technikákat olvastam eddig, ezért mindhármat megpróbáltam, és nagyon eltérő eredményeket kaptam.

Az első egy nagyobb darab (kb. 1:35-ös tank méret) Barbie kád volt. Ezt ennek és ennek a guide-nak alapján festettem. Tehát vékony, fátyolszerű rétegeket vittem fel addig, amíg teljes borítást nem kaptam (az egyes rétegek között hagytam 10 percet a száradáshoz). Az eredmény egy homogén fehér felszín lett, viszont tapintásra durva felszínű és teljesen sima foltok váltották egymást. A kádon lévő textúra minták is megmaradtak, tehát valószínűleg egy makett részleteit sem fedtem volna így el, viszont az érdes foltok elég aggasztóak.

A második egy nagyobb tenyérnyi műanyagdarab volt (egy kádba való forgatható dugó ki-be emelő, tehát nem csak egy lap, volt egy körbefutó él, és konkáv/konvex részletek is). Ennél ezeket az elveket követtem, ami a gyakorlatban annyit tett, hogy a felszínt minél kevesebb, de minden esetben nedves réteg festékkel borítsam. Az eredmény tökéletes lett, teljesen homogén fehér szín, tapintásra szinte üvegszerűen sima, semmi megfolyás, stb. Az egyedüli, amit nem tudok, hogy milyen vastagon boríthattam be, mivel itt nincsenek minták a műanyagon. Lehet hogy egy maketten így feltölteném a kisebb mélyedéseket? Elég közelről fújtam, mert csak így tudtam a felszínen lévő festéket nedvesen tartani, és látszódtak a vonalak, ahogy felvittem a friss nedves festéket (közelről, csak vékony vonalakkal tudtam festeni), de száradás után ezek mind eltűntek. Szóval az eredmény nagyon tetszik, csak bennem van a bizonytalanság, hogy esetleg vastag a festékréteg.

A harmadik, legkisebb műanyag kört messzebbről, sok festékkel (jól hátrahúzva a ravaszt), közel maximális levegőmennyiséggel (jól lenyomva a ravaszt) festettem. Közvetlenül festés után szép egyenletesnek tűnt, de száradás után a középső részen láttam, hogy érdes a felszín, tehát itt már látni is lehetett, nem csak kitapintani ezt a felszíni érdes felületet.

Az érdesség okaként, utánaolvasás után, a levegőben megszáradó festék tűnik a legvalószínűbbnek, viszont azt nem tudom, hogy ezt az első módszer mennyire veszi figyelembe, milyen tippek vannak ennek a kiküszöbölésére. A második módszernél ilyen nem lehet, viszont ott nem tudom, mennyire tudom a festékréteg vastagságát kontrollálni. A harmadik módszer teljes zsákutcának tűnik. Ti melyik módszert ajánljátok/használjátok? Köszi, és boldog Húsvétot!:)
  • lac coo
    Wash előtt egy félfényes ( akryl ..) lakk egy napig száradni hagyva....
  • McFrost
    Ellenkező nemű anyag használata és a kikeményedési idő a lényeg, nem a száradási idő a lényeg.
  • McFrost
    Mindenre, ami az alapszínen van.
  • Microbacchus
    Sikerült haladnom a Shermannel, elég vegyes eredményekkel, és sok meglepetéssel:) Lefújtam AK fényes lakkal (vízzel hígítottam fele-fele arányban), majd az előre bevizezett felületre feltettem a két matricát, utána pedig a lágyítót, szépen rásimult, pedig eléggé féltem a Cast Texture miatt. Ezután AK sötétbarna (zöld járművekre) bemosóval akartam kiemelni a csavarfejeket, motorház vonalait, stb. de semmi nem úgy ment, mint ahogy kellett volna. Egy nagyon kis ecsettel vittem fel a jól felrázott bemosóból, épphogy csak hozzáérve pl. egy kibúvót övező réshez. Elvileg a bemosónak körbe kellett volna folynia a barázda mentén, de ehelyett mintha szivacs lett volna úgy beszívódott a Cast Texture rétegbe (elvileg lelakkoztam). White spirittel (lakkbenzin) lemostam, amennyire csak tudtam. Végül azt találtam ki, hogy előre felvittem a lakkbenzint, hogy azt szívja be, és utána a bemosót, így az már nem diffundált el, ezzel a módszerrel egy elfogadhatónak tűnő eredményt kaptam. A motortér hátsó paneljére nem került ebből a Cast Textrures anyagból, és fényes is volt a lakktól, ott simán ment a pinwash technika, nem kellett előre hígítóval kezelni. Viszont a motortér felső része sem volt kezelve, sőt egyik kibúvó sem, és ott is beszívódott a bemosó, tehát lehet, hogy a lakkozást rontottam el.
    Ezután egy zöld járművekre való filtert vittem fel, abban a reményben, hogy világosítok a tankon. Mivel mindenhol azt olvastam, hogy a filtereket felvinni milyen egyszerű, és milyen minimális a hatásuk, ezért nem lakkoztam előtte. Kár volt, mert a filter teljesen másképp viselkedett, mint a videókon... ragacsossá tette az egész makett felszínét, és elképesztően erős türkizkék színe volt, próbáltam eldolgozni, de nem sikerült, végül hígítóval addig mostam az egész napi munkámat, amíg le nem jött ez a rémes szín a tankról, sajnos elveszett a bemosóval való kiemelés is:( Teljesen nem tudtam lemosni, így egy másik filterrel (Africa Corps) is rámentem, amivel a zöld alapszínen egy ilyen, a képen is látható, poros hatást sikerült elérnem azzal, hogy nagyobb mennyiségben hagytam rajta (érdekes, hogy ez a filter nem tette ragacsossá a tank felületét). Nem valami szép így, de legalább nem kék:D ha lesz időm innen tudom folytatni majd.
  • Microbacchus
    Köszi, beleolvastam:) Az ujjal visszatörlős módszer jól értem, hogy bemosókra vonatkozik?
  • McFrost
    Köszi!
    Van, de sajna a google+ megszűnésével a képek eltűntek mellőle.
    Zrínyi.
  • Microbacchus
    Egyszerre nagyon élethű és fémszerű, miközben izgalmas is a sima zöld szín ellenére:) Sok, főleg egyszínű tankot látok, ami olyan rajzfilmszerű lesz, és, mint makett tetszik, de egyáltalán nem élethű. Van esetleg leírás arról, hogy milyen technikákat használtál?:)
  • McFrost
    Köszi!
  • lac coo
    ez szép jószág, profi építés !
  • McFrost
    Elkezdtem a Zrínyi alá a diorámát. Egy út lesz a hegyoldal mellett fákkal, támfallal, meg stb.....
    Képek az albumban, legalul.
  • McFrost
    Fekete volt a gumi. Ezek azért ilyenek, mert vagy tökre poros, vagy mert ha átfújták a tankot, akkor a gumit nem maszkolták ki....
  • Microbacchus
    Köszi a tippet, megnéztem, teljesen homogén az alja is. A festék még világosabb is, mint amilyen a végeredmény lett. Ezek persze már nagyon régiek, de a színük elég szürkés.
  • lac coo
    Nincs leülve az aljára egy kis fekete pigment ?
  • Microbacchus
    Köszi, akkor nem volt alaptalan a félelem:) élőben jobb a helyzet, de nem sokkal. Jól felráztam, majd fel is szuszpendáltam pipettával, elcserélni pedig csak az olivával tudtam volna, mert ez a két festékem van még csak:) Az AK weblapja szerint is sokkal feketébbnek kéne lennie...
  • lac coo
    Nekem is szürkébb mint kellene..

Ha sok kosz lesz rajta akkor akár a sima fekete is jó alapnak .