69149
98a2ea10-f187-4148-a03d-25b6020db8a7.jpe
  • Norby646
    Sziasztok!

Időközben elkészült a makett, hát nem mondom, hogy zökkenőmentesen ment minden... Az biztos, hogy Italeri gyártmányt nem érdemes venni, mert nem találsz 2 elemet, ami alapból úgy illeszkedne, ahogy kell. Sajnos nekem az ajtókkal gyűlt meg a leginkább a bajom, ha lecsukom akkor nagyon csúnyán elállnak... Mindegy, nyitva úgyis jobb. :D 5-6 napot vártam a lakkozás után a polírozással, aránylag jól sikerült, 1-2 élnél még így is sikerült lekapni még a színt is... Szerencsére könnyen javítható helyeken fordult csak elő, de emiatt a nehezen hozzáférhető helyeknél inkább hagytam egy kicsit narancsosabbra a felületet minthogy elszúrjam. Egyelőre csak 1 képet hoztam, csináltam többet is, csak még nem dolgoztam mindegyiket fel.

• lac coo
    Nem kell, ezzel mindent tudsz majd fújni .
  • xblades
    Ok köszi. Még egy kérdés emellé kellhet egy másik amivel pl lakkozok? Mondjuk egy ad 370. Vagy mindegy milyen anyagot váltogatok egy pisztolyban, persze kellő tisztítással
  • lac coo
    Ezzel le .
  • xblades
    Na őt néztem ki Harder & Steenbeck 126003 Evolution Silverline 2 in 1, ehhez jár 0,2 mm-es és 0,4 mm-es porlasztó fúvóka, 2 ml-es és 5 ml-es festéktartály. Ezzel minden munkát lefednék, teljes alapozás + finom aprólékos munkát is?
    Utoljára szerkesztette: xblades, 2020.01.27. 23:00:27
  • McFrost
    Mindenképpen jobb!
    Én vettem egy alap evot, azt bizniszeltem hozzá külön határolót és egy kisebb düzniszettet.
  • lac coo
    Az EVO-ból van a Silver azon van ütköző . szerintem jó ha van .
  • xblades
    Az ad370-nél nem csavaros a düzni akkor az jobb?
    És az Evolutionnél az állitható ütköző hiánya nem gond?

köszi
  • kemszi2
    Nekem is innen van az AD370, előtte egy cromax volt talán, már nem is tudom pontosan,az kb 10ezer ft volt ,de azt nem igazán szerettem,az állító csavarnál nem tömített rendesen
  • McFrost
    Itt érdemes nézelődni.
    Kompresszorom innét van, és egy stukker az AD319. Eddig egyikkel sem volt bajom. A stukkert a durvább dolgokra használom, mint az alapozás és az alapszín. Finomabb melóra van egy Evolution, az penge, könnyen kezelhető és tisztítható.
    Az AD-nál nagyon észen kell lenni a gyors és alapos takarítás elengedhetetlen, mert itt csavaros a dűzni.
  • xblades
    Van-e olyan airbrush pisztoly márka ami kerülendő a minősége miatt?
    Az olcsobb makett bolti pisztolyok milyenek?
    Közép kategória az ami érdekelne.
    köszi
  • McFrost
    Kezdetét veszi a figurázás.
  • McFrost
    Persze, jól hitted. A matrica az alapszínek után jön.
  • xblades
    Ja azt hittem a szatén lakk az egész makettre megy a legvégén védőrétegként.
  • kemszi2
    szép lesz!
  • McFrost
    Mondom, hogy szatén.
    Igen, direkt alapozóval, én pl. csak szürkével. Mr.Surfacer a kedvencem.
  • Norby646
    Köszi!
    Utoljára szerkesztette: Norby646, 2020.01.20. 21:55:56
  • xblades
    Értem, és akkor a matricára fényes vagy matt lakk megy a makettől függően gondolom.
    Mivel alapoztok, kimondottan alapozó festékkel (abból így elég sok kelhet) ? Fontos a szín vagy mehet világos v. sötét szürke?
    köszi
  • McFrost
    H!
    A fényes lakk a matrica alá kell. Én csak oda fújok/ecsetelek. A végén szatén lakkal zárok.
    Mindig alapozok, elő hozza a hibákat.
  • McFrost
    Marha szép lett!
    A technikai részéhez nem értek, de hagyjad már a kezdő vagyok dumát! :D
  • Norby646
    Időközben elkészült a lakkozás, még hátra van pár nap mielőtt neki állok polírozni. 3 Tamiya lakk spray ment el rá. :D Összesen 7 réteg, ebből 3 vékony, 2 közepes és 2 vastag. Lehet kissé overkill, de mivel nincs nagy tapasztalatom, így inkább biztosra akartam menni a polír miatt. A matricákkal se volt gond szerencsére. :) Hoztam is pár képet, miután nagyjából 30000 porszemet "fotosoppoltam" le róluk... :D

Ahogy a képeken látszik sajnos először elfelejtettem lefesteni a beltér külső részét, de azóta orvosoltam a problémát. Nem lett tökéletes, mentségemre szolgáljon tapasztalatlanságom, de eddig elégedett vagyok az eredménnyel többnyire.

Amúgy verseny autókban nem igazán gondolkozok, inkább utcai, ezentúl 1:24-ben, és főként mercik. De egyelőre nem hiszem, hogy belekezdek egy másikba, most más dolgokra kell koncentrálnom. :)
    Utoljára szerkesztette: Norby646, 2020.01.20. 20:08:02
  • xblades
    Hello

Kezdő szintű kérdések:
    A fényes lakkal bevont matricát és környékét mivel mattosítjátok vissza?
    Másik, airbrush festésnél szoktatok-e alapozott felvinni?
    És a végén valami fedőréteget? Matt vagy fényes lakk vagy más anyagot.
    Repülőgép és tankoknál.
    köszi
    Utoljára szerkesztette: xblades, 2020.01.20. 18:03:22
  • kemszi2
    A Tamiya lakkot nem ismerem, azzal még nem volt dolgom , de első körben mindig nagyon vékonyan kell a matricára fújni, szóval az lesz a megoldás. Ennél annyira lesz ezzel gond,de ha pl verseny autót építesz majd amiben azért akadnak nagyobb matrica darabok akkor nagyon fontos hogy nem maradjon alatta levegő és rendesen le legyenek simítva (illetve ha a verseny autók is érdekelnek akkor kelleni fog a matricához setter és lágyító, főleg az utóbbi)
  • Norby646
    Kipróbáltam 2 matricával, hogy milyen "vastagon" lehet lakkozni, mert több helyen olvastam, hogy a tamiya lakk spray-vel először csak vékony rétegekben szabad ráfújni, majd fokozatosan vastagabban, mert különben tönkremegy a matrica. Az egyiket viszonylag vastagon fújtam, az szinte egyből feljött egy részen, a másikat vékonyan fújtam, azzal nem történt semmi. Most nem tudom, hogy valamit egyébként is rosszul csináltam vagy tényleg bejött, amit írtak.

Köszönöm, eredetileg az egész króm, de néhol javítgattam a molotow-val. Igen, 2 félét vettem, egy vöröset és egy sötét szürkét, majd meglátjuk melyik passzol jobban. :) A terv az, hogy ecsettel "lefestem" a kívánt részt és arra szitálom majd rá flokkoló cuccost (egy videóból lestem el).

Őszintén szólva nem ragaszkodom a nagyobb méretarányhoz, amúgy sem túl nagy a választék sajnos, szerintem inkább az 1/24-ben fogok gondolkodni legközelebb, ha úgy alakul, hogy csinálok másikat. Ezt a makettet csak azért választottam mert szeretem ezt a típust és megtetszett, hogy a szokványosnál nagyobb méretarányú, mutatósabb. Amúgy totál random ötlet volt, hirtelen felindulásból. :D
  • kemszi2
    Köszi! Tamiya alap+tamiya szín, TS-31 Bright orange, és ts-26 pure white. A lakk lesz most egyedül airbrushal fújva.

Mit értesz az alatt,hogy egyből annyi a matricának? Rá kell lakkozni ,mert ha nem akkor gyorsan öregszik , majd idővel berepedezik ,és lepereg róla. Egy utcai autónál annyira nem is feltűnő ,de egy verseny autónál annál inkább :)

Szép lett a műszerfal, gondolom a króm az molotow filccel lett megoldva :) A beltér meg fog kapni szöszmöszt is ha jól láttam a "kezdő" felszerelésed , ha igen akkor azt hogy tervezed csinálni?

Egyébként ha bejön ez a hobby és ilyen nagy méretarányban akarsz maradni ,akkor a Tamiyanak Decemberben jelent meg egy 1/12-es Porsche 934 RSR készlete (én is megvettem,bár nem tudom mikor fogok neki ugrani). Igaz az versenyautó de biztos hogy nem lehet összehasonlítani minőségben az Italerivel...mondjuk ez árban is más liga az is igaz ,de ugye nagyobb,részletesebb, van hozzá fotomaratott cucc,kábelezés, rendes rugók, biztonsági öv stb ,egy szóval nagyon szép dolgot lehet belőle összehozni.
  • Norby646
    Ötletes! :) De én nem merem lenyúlni a tűt. :D

#68718: Ezeket mivel fújtad? Szépek nagyon, na meg a motor+futómű kombó is ütős lett!

Az italeri-vel kapcsolatosan: Most már mindent értek... :D Nincs két panel, ami illeszkedne egymással, gyalázat. A hátulján lenne egy csillag meg egy 300sl felirat, a 3D-s krómozott verzió elég gyengén sikerült, sajnos az alternatívaként kapott matrica sem az igazi, de végül is az lesz, mert még így is szebb. A tervem, hogy még a lakk előtt felrakom a matricát, aztán megpróbálok nagyon óvatosan lakkozni majd, mert egy előzetes próba alapján ha csak egy kicsit is vastagabb lakkal borítom a matricát, egyből annyi. Pont olyan helyen van, hogy nagyon zavarna a fénytörés a matrica miatt ha a végén raknám fel. :(

Végül pár kép, továbbra is borzalmas minőségben de még mindig lusta vagyok. :D

Eredetileg nyitható lenne a csomagtérajtó, azonban olyan gagyin van megoldva, hogy soha nem illeszkedne pontosan, amikor lecsukom, úgyhogy inkább feláldoztam a csodálatos pótkerék látványát és megcsináltam fixre. Így viszont van egy hézag, ami számomra zavaró volt, ezért egy darab ónnal oldottam meg a problémát.

Műszerfal nagyjából kész, illetve le vannak festve az elemek is, aránylag jól sikerült, persze majd a lakkozás+polírozás után szebb lesz.

Utoljára szerkesztette: Norby646, 2020.01.13. 21:40:30
  • kemszi2
    Akkor egy kis alfa 155
    A martini motorja (még nincs kész) és első felfüggesztése, fog még kapni kábelezést,de csak majd ha bekerült a helyére hogy lássam hova mi férhet el

a két karosszéria mármegkapta a színt

és a 2 felni szett,szintén nincsenek még készen ,de ezek már legalább a lakkor megkapták
  • kemszi2
    ha véletlenül az egyik kő nem úgy áll ahogy szeretnéd, és újra akarod kezdeni akkor szívesen átveszem :D Tank helyett jól mutatna ott egy rally autó is

+1 az italeri ellen :D
  • kemszi2
    a lengéscsillapító szára egy tűből lett kipótolva (remélem asszony nem akar mostanában varrni :D ) A rugó az saját gyártmány ,igazából az első makettemnél aminél ezt a cserét csináltam annak a rugótekercsei között hajtom meg. Először tollnak a rugójával próbálkoztam ,de azt nehezebb alakítani a végénél , mivel csak a látványhoz kell így tökéletesen megteszi puha rézdrótból .
  • McFrost
    Elkészültem az úttal, majdnem egy év volt, a szabadidőm/kedvem függvényében. Még lefestem a keretet, rögzítem a Zrínyit és jöhetnek a figurák.
    Képek elől.

U.i.: Italeri készletet nem vennék soha! :D
  • Norby646
    Köszi, igen fel kellett szerelkezni, de tuti, hogy lesz még valami ami hiányzik... :) Sajnos a kormány nem lett tökéletes, de már nem mertem vele tovább babrálni. :D azóta a forrasztásnál ki gletteltem, majd meglátjuk milyen lesz lefestve.

Nagyon jó lett a lengéscsillapító, az valami tollnak a rugójából van? Marha jó lett. :)
    Utoljára szerkesztette: Norby646, 2020.01.11. 13:29:57
  • kemszi2
    szép kezdő szett :) úgy látom van ott minden ami kellhet hozzá

Illesztési hibákat (ha kisebb) én megszoktam festeni piros alkoholos filccel

És addig csiszolom amíg teljesen el nem tűnik, persze az olyan esetekben ahol nagy a hiba mint a tiednél jobb a puty-t használni
    A kormány tetszetős ,egy nagyon pici törést látni benne még az első képen ,de összerakva már az sem látszik, baba lesz

Én most 2db 155-ös DTM Alfának ugrottam neki "egyszerre" egy Jéger és egy Martinis változat
    Épp az utóbbinak a futóművével bűvészkedem:
  • Norby646
    Sziasztok! Elkezdődött a projekt, egyelőre csak a kasztnit csiszolgattam, javítgattam (öntési hibák, sorják stb.) többnyire, illetve csináltam egy kormányt is, mivel ezt a típust ha jól tudom gyártották egy 3 ágú fa kormánnyal is, még kell vele dolgoznom, nem lett tökéletes, de örülök, hogy egyáltalán így sikerült, majd szebb lesz ha le lesz festve. :) A kasztni majdnem kész, még egy kicsit kell javítani némelyik glettelésnél, de tapintásra már sima. Sajnos elég nagyok voltak az illesztési hézagok akárhogy próbálkoztam, így maradt a putty. :) Egyelőre ennyi, folyt. köv. A képek minőségért sry, igazából lusta voltam összerakni az állványt, gépet stb., majd talán legközelebb. :)

Utoljára szerkesztette: Norby646, 2020.01.10. 23:31:00
  • Norby646
    Igen, lehet igazad van. 50-re jönne ki a kompresszor+airbrush+tömlő, ami nem kevés. Ha kedvet kapok hozzá, akkor azért beruházok majd egyre. Tamiya spray-ket néztem egyelőre, jónak tűnnek, remélem a lakk is jó. Ez a lakk is jó lehet amit küldtél, csak ha Tamiya festéket fújok rá, akkor gondolom célszerűbb Tamiya lakkot is használni. Amúgy a beltér elemeit is kéne lakkozni mondjuk szatén vagy matt lakkal szerinted? Alul a szőnyeget flokkolni szeretném, meg lehet a tetőkárpitot is, valami egész finom anyaggal, mert ha jól tudom eredetileg ilyen bársonyszerű.
  • kemszi2
    én akkor első körben nem vennék kompresszort+pisztolyt(hacsak nem kell másra is), a kettő együtt azért minimum 35-40ezer Ft és akkor még lehet keveset is mondtam neked. Alap+szín+lakk pedig megvan 10ezerből kb
    Ezt a lakkot használtam már nekem nem volt vele gondom, de gondolom a Tamiya féle se lehet rossz, ahhoz még nem volt szerencsém.Illetve most ilyenem van még itthon, ezzel szoktam a kisebb dolgokat megfújni, ha hirtelen kell valami és nincs kedvem ezért szarakodni a pisztollyal :D
  • Norby646
    Na akkor ezt a festés dolgot még átrágom, hogy spray-vel csináljam vagy vegyek egy airbrush/kompresszor kombót. Nem tudom, hogy mennyire ránt magával a makettezés, meglátjuk, bár a kompresszor jól jönne a fotózás miatt is, a szenzor tisztításához. Igazából még úgyis csak hétfőn/kedden érkezik a makett. Majd csinálok képeket, legalább látjátok majd mit szerencsétlenkedik egy amatőr. Köszi a mindent! :)
  • kemszi2
    Igazán nincs mit, és köszönöm!
    A tamiya spray-vel szépen lehet dolgozni ,szépen terít nem túl nagy a szóráskép sem, és nem lesz vastag az eredmény viszont bizonyos színek nem fednek jól(pl ilyen a fehér szín és fehér alapozó). Köpni a pisztoly is tud, annyi a titka hogy sose a modellnél kezd el fújni és mindig csak a modell után vedd el. Illetve indítás előtt egyet nem árt vele "köhinteni" a levegőbe csak úgy. Ez érvényes a sprayre is és akkor olyan nagy baj nem lehet. A megfolyás miatt szintén nem kell aggódni ha pl Tamiya spray-ről beszélünk ,a fentebb említett kisebb szóráskép és kijuttatott festék mennyiség miatt. Nekem pl Tamiya sose folyt meg. 1:16nál pláne nem félnék ettől.
    A Zero valóban drága, és van barátom aki esküdik rá hogy sima autós festék ,csak drágábban adják. Ezt részben alátámasztja az hogy ha túl nagy mennyiségben juttatom a felületre akkor az képes megmarni a műanyagot. Szóval érdemes több időt várni a rétegek között, ez pl a Tamiya festék spraynél nincs így.
    Illetve még egy dolog ,hogy lakkozás előtt azért több napot simán várok vagy inkább hetet, és ez sokszor több mert nincs is idő éppen foglalkozni vele
    Ha bármi kérdésed van írj nyugodtan, illetve várjuk a képeket is az építésről
  • Norby646
    Köszönöm a válaszod! Egy 1:16-os 300SL Merci az alany. Az alapozó már megvan, Tamiya spray formájában. Ez a Zero festék tényleg jónak tűnik, kicsit drága de az is igaz, hogy a mennyiség is nagyobb és hígító se kell hozzá. Eredetileg azon is gondolkodtam, hogy spray-vel festem és akkor nem kell kompresszor meg airbrush, viszont tartok tőle, hogy túl vastagon terít, könnyen megfolyik, ráadásul a festék spray-k hajlamosak "köpni" amennyire tapasztaltam régebben. Na meg ugye elég sok anyag megy szanaszét. A csiszolásnál/polírozásnál majd figyelek az élekre. Köszönöm a segítséget! :) Komoly lett a verda amúgy!
  • kemszi2
    Hali!

Nekem sincs túl nagy tapasztalatom a témában még, egy pár autót csináltam még csak meg airbrushal, szóval bőven nem szentírás amit írok :D
    Ha nem akarsz kutyulni meg szórakozni a higítással akkor ajánlom a Zero festékeit, azok alapból erbrush ready-k, vagy csak szimplán bemész egy autós festékboltba és úgy kérsz bekeverve színkód szerint festéket
    De kell majd alapozó is azt se felejtsd ki a sorból.
    Lakkból ez nekem nagyon bevált.
    Mennyiséget ugye nehéz meghatározni sok mindentől függ, mennyire takar ,hogy van beállítva a pisztoly, milyen autó stb. Nekem Alder AD370-van 0,5-ös fúvókával ,a középső tartályt használom ami ha jól emlékszem 7ml. Egy 1/24-es makett autónál kb 1-1,5 tartály amit elfújok lakkból 2-3 rétegben.
    Csináltam nyáron 1:18-as modell autót ott simán elment 2 de lehet a 3 is majdnem "elment" már pontosan nem emlékszem
    A csiszolással meg óvatosan ,az éleknél sose lesz elég vastag a lakk,egy erősebb polírral is simán "alámész" .

Egyébként pár hszel lentebb van a Lancia Delta S4. ott simán tamiya spray volt az alapozó és a szín is ,csak a lakk lett airbrushal fújva
    Utoljára szerkesztette: kemszi2, 2020.01.03. 18:39:47
  • Norby646
    Sziasztok!

Nem vagyok egy nagy profi a témában, hosszú idő után most tervezek összerakni egy 1:16-os autó makettet. Egy kis segítségre lenne szükségem, mert kezdem elveszíteni a fonalat... :) Airbrush-al festeném, viszont nem tudom, hogy akril (Vallejo Model Air, esetleg más?) vagy műgyanta alapú (Tamiya LP) festéket használjak inkább. A másik problémám, hogy nem tudom mennyi festékre és lakkra lesz szükségem a külsejéhez... A fényezést a végén szeretném vizes csiszolni és polírozni ezt is bele kell kalkulálnom a lakkvastagságba szerintem. Továbbá a hígítást milyen arányban érdemes végezni ezeknél a festékeknél?

A segítséget köszönöm előre is!

Üdv, Norbi
    Utoljára szerkesztette: Norby646, 2020.01.03. 17:49:38