9143
HTML-szerkesztés kezdőknek!!!
  • braaa
    köszi szépen
  • Dj Faustus #7061
    "de a * az a bodyra van értelmezve, nem pedig az összesre"
    "The universal selector, written "*", matches the name of any element type. It matches any single element in the document tree."
    Forrás: W3C - CSS 2.1 reference - 5.3 Universal selector

Ugyanez (pontosabban kicsit régebbi verzió) magyar nyelven.

A táblázatos dolgot még eggyel kiegészíteném:
    table {
    border-collapse: collapse;
    }

Ugyanis a táblázatnak "speciális" szegélye van, ezt is ki kell iktatni.

"helóztok, a kérdésem az lenne hogy h milyen kóddal lehet a képre kattintva linket tenni, úgy hogy a kép körül ne jelenjen meg az csúnya keret? "
    CSS-sel:
    a img {
    border: none;
    }

De ha a stílusdefiníciók elején minden elemre alkalmazod az is jó:
    * {
    margin: 0px;
    padding: 0px;
    }

Utólag majd amelyik elemnek kell, teszel margót, szegélyt kitöltést.

"akkor egy síma lenyíló menü háttérszínnel???"
    Varázsszó: dropdown menu
  • braaa
    helóztok, a kérdésem az lenne hogy h milyen kóddal lehet a képre kattintva linket tenni, úgy hogy a kép körül ne jelenjen meg az csúnya keret?
  • ldavid
    akkor rosszul tudod
    a * egy "univerzális szelektort," amit ott megadsz az minden elemre vonatkozni fog
    a body-hoz meg értelem szerűen a body szelektor tartozik
  • Nosztredamus
    CSS-el szeretném
  • kispeki
    Ha JavaScripttel akarod, sok oldalon ismertetk, pl:Thomas Web Műhely

Ha CSS-el akard megoldani, az egy kicsit hosszadalmasabb munka.
  • kispeki
    Faustus jól megoldotta, de a * az a bodyra van értelmezve, nem pedig az összesre. Tehát a table tagnek szedd le a margin-padding-borderját. Legalábbis én mindig ugy tudtam hogy a csillag magára a bodyra értelmezhető.
  • Nosztredamus
    akkor egy síma lenyíló menü háttérszínnel???
    xD
  • asdasddsadsa
    használok CSS-t és meg is adtam ezt az értéket.
  • Dj Faustus #7053
    "hogy táblázattal egymásmellé tettem 5képet"
    <table> tag cellpadding és cellspacing attribútumát állítsd 0 értékűre.
    De egyébként ha CSS-t használnál az oldalszerkezet kinézetének formázására, akkor a stíluslap elején szanálható lenne minden margó, kitöltés, és szegély:
    * {
    margin: 0px;
    padding: 0px;
    }
  • asdasddsadsa
    negatív
  • Cat 02 #7051
    A kódban ne rakj közéjük entert, hanem 1 sorban legyenek.
  • asdasddsadsa
    Nah sikerült divezés:D
    Viszont most az a gond hogy táblázattal egymásmellé tettem 5képet, de van hely köztük. Azt szeretném h ne legyen köztük üres rész hanem érintsék egymást. Van erre megoldás?
  • Nosztredamus
    nagy segítség kéne :)

szerkeszthető,lenyíló menüt szeretnék!
    képekre gondolok.
    úgy,hogy amikor lenyílik akkor látszódjon úgy mintha egybe lenne az oldallal.

példa: -->KATT IDE<--

Előre is Köszönöm!
  • kispeki
    Adj meg a div-nek egy id-t vagy egy class-t pl kozep néven. A CSS-ben ha div:

#kozep {
    (ha a divben lévő szöveget akarod középre tenni:) text-align: center;
    (ha magát a divet, akkor:) margin: 0 auto;
    }

ha class:

.kozep {
    (ha a divben lévő szöveget akarod középre tenni:) text-align: center;
    (ha magát a divet, akkor:) margin: 0 auto;
    }
  • asdasddsadsa
    így én is próbálta, de nem sikerült.
  • viso 007
    Én így csinálnám:
    #valami {
    text-align: center;

}
  • asdasddsadsa
    CSS-ben milyen értékkel tudom megadni hogy egy div tag tartalma középre kerüljön? mint az "align=center"-nél.
  • Bobber
    kk

Köszönöm a választ, sajnos én is erre kezdek kijukadni, hogy nem a legmegfelelőbb irányból közelítem a problémát:)
    Úgynéz ki megint elő kell vennem a java leirásaimat és egy futtatható java progit irni de azt is csak azért mert ahoz van magyar leirásom:)
    de azért köszi :)

• Dj Faustus #7043
    "extránál meglehet azt csinálni vhogy,hogy van egy welcome és egy index.html fájlom és azt szeretném,hogy a welcome.html-t rakja kezdőoldalnak."
    Ha az Extra adminisztrációs felületén nincs erre mód, hozz létre egy index.html-t, amiben átirányítod a welcome.html-re a látogatót.
    <meta http-equiv="refresh" content="0;url=http://example.com/welcome.html"/>

(De azért tegyél egy linket az index.html oldalon a welcome.html-re, ha neadjisten az átirányítás le lenne tiltva.)
  • CattiBrie
    Én Delphiben csinálnám meg. :)
  • Dj Faustus #7041
    Helló,
    a feladat megoldható PHP-val illetve Javascripttel is, csak egy vala a bökkenő: mind a kettőnél a szkript futási idejének korlátja van. És mivel nagy állományokról beszélünk, ezen szkriptek sokáig fognak futni.
    PHP esetén esetleg ez kikerülhető, ha ebből futtatható állományt generálunk (Bamcompile) - ezáltal a szkript futtatási korlátja felszabadul - és azzal végezzük el a konverziót.

Bár szvsz. erre a célra jobban járnál egy C-ben (Pascalban, Basicben) megírt programmal, azok egy kicsit hatékonyabbak, mint egy szerveroldali szkriptnyelv.
  • Nosztredamus
    lehet ezt se ide kéne,de csak leírom :)

extránál meglehet azt csinálni vhogy,hogy van egy welcome és egy index.html fájlom és azt szeretném,hogy a welcome.html-t rakja kezdőoldalnak.
    az indexet ne makarom átnevezni,mert akkor minden oldalon átkéne írnom xD

Előre is köszönöm!
  • Bobber
    hiho mindenki:)

Tudom a problémám nem teljesen ide való de ha nem gond akkor mégis ide irnám:))
    Szóval az lenne a feladatom hogy van egy TXT file amiben vannak adatok, történetesen számok sorokban pl.: fok perc másodperc (Ez egy sor adata) Ezekből a sorokból van mondjuk 66000.
    Direkt irtam ennyit mert az excel csak 65k sort tud kezelni igy ott nem végezhető el amit akarok.
    Tudom adjam be 2x re de ez se igazán járható mert mondjuk átlagban ami txtket kapok azokban mondjuk 1 milla sor van.
    Na de a lényeg ezekben a sorokban szereplő adatokat kéne átszámolnom mondjuk egész és tizedes jegyeké a további feldolgozhatóság érdekében. Majd egy másik txt filéba kiirni szintén a sorok létrehozásával.
    Szóval olyan tutorialt keresnék ahol ez java vagy php vagy nem tuom hogy megoldható.
    És hogy legyen egy is köze a html-hez is a problémának mondjuk ugy szeretném megcsinálni hogy egy html oldalon bekéri a file nevét, elvégzi a műveletet amit kell a script és megadhatom hogy milyen néven legyen elmentve:))
    na jó ezt a végét csak tényleg heccböl irtam. A lényeg az adatbeolvasás, műveletvégzés majd adatkivitel lenne.
    Segítségeteket előre is köszönve: Bobber
  • CattiBrie
    Akkor itt az "idő mindent megold" rész érvényesült. :))
  • marsu
    igen mindent próbáltam. De mára megjavul minden. kösz
  • Nosztredamus
    ilyen nálam is volt már.

Töröld a fent levő fájlokat és másold fel.
    Ha nem jó akkor próbáldd azt,hogy törlöd a fájlokat és vársz 1-2 órát mielött újra felmásolnád :)

Nálam bejött
  • CattiBrie
    és olyat próbáltál már, hogy megfogod a szerkesztett fájlt, ami mondjuk legyen az index.html és a <body> után beírod, hogy "xxxxx", tehát egy olyan karaktersort, amit tuti, hogy felismersz, és ezt felmásolod, majd megnyitod a böngészővel

ha megjelenik az xxxxx, akkor ugye jó fájlt szerkesztesz és jó helyre másolod és jó url-t nézel
  • CattiBrie
    és felmásoltad és felülírtad a jó fájllal a régit?
    és úgy is próbáltad hogy kitörölted a fent lévőt és úgy másoltad fel?
  • marsu
    igen igen igen.
  • CattiBrie
    és ctrl-f5-tel is próbáltad? és másik böngészővel? és másik gépen?
  • marsu
    Én frissítek f5-el, a szerver nem frissít úgy ahogy én szeretném!
  • gaborf
    Tehát ha egy grafikus oldalt készítek, akkor a .html fájlokat menthetem UTF-8 ként (ha ékezetes betűt írok, nem is engedi ANSI-ben menteni), de minden .html meta tagja tartalmazza a "charset=iso-8859-2" -őt?
  • Dj Faustus #7029
    Magyar nyelvű oldalaknál két fajta kódolás használandó: ISO 8859-2 és UTF-8. Ezeknél a karakterkódolásoknál, ha mindent rendesen állítottál be (szerver rendesen szolgálja ki, meta tag jól van beállítva), akkor az ékezetes karakterek natívan használhatóak, nem kell semmi speciális entitás.

"olyan különleges karakterek, mint pl. %20-szóköz..."Ez az url kódolása nem a HTML állományé.

"tudok róla, hogy vannak "kódok""
    Például - ez ISO 8859-1-hez.
    De mint hozzászólásom elején mondtam: ha megfelelő karakterkódolást használsz, nem lesz gondod az ékezetes karakterekkel.
  • gaborf
    Sziasztok.
    Olyan kérdésem lenne, hogy ha egy fájl ANSI kódolású, akkor a magyar ékezeteket nem jeleníti meg (ha jól vettem észre). Ha a html fájlt UTF-8 ként mentem el, akkor meg a Mozilla Firefox nem jeleníti meg a karaktereket, csak ha beállítjuk, hogy UTF-8 ként jelenítse meg az oldalakat.
    Viszont vannak olyan különleges karakterek, mint pl. %20-szóköz... tudok róla, hogy vannak "kódok" (ő = �). Ezekkel ki lehet váltani az ékezetes betűket? Tud valaki olyan oldalt, ahol ezek a "kódok" össze vannak gyűjtve?

Köszi.
  • CattiBrie
    ctrl-f5?
  • marsu
    Sziasztok!

Honlapom elkészítésénél, elkövettem pár hibát. De hiába rakom fel az atw-szerverére az elméletileg kijavított oldalakat, nem akar frissülni.

mit rontottam el?
  • Japep
    Huh...köszönöm a kimerítő választ, megvilágosodtam... :D
    Köszi, hogy nem csak 1-2 mondattal válaszoltál! :D

Ahogy látom te eléggé értesz ezekhez a dolgokhoz... :)
  • Dj Faustus #7024
    Egy weboldalnak a következő funkciói vannak:
    * adat
    * struktúra (az adat funkcióját írja le: ez egy címsor, ez egy bekezdés, ez egy kép, ez egy rendezetlen lista)
    * kinézet (ez piros háttérszínű, 320 pixel széles, félkövér,...)
    * viselkedés (ha rákattintok a listaelemre, nyisson új ablakot, ami 640*480 pixel méretű státuszcsík nélküli ablakot)

Az (X)HTML elsődlegesen a struktúráért felelős, másodlagosan (statikus - szerveroldali nyelvet, adatbázist/adatállományt nem használó - honlap esetén) az adatért.
    A CSS a kinézetért.
    A Javascript a viselkedésért (és ez okból kihatással lehet az összes többire is).
    A PHP a szerveren levő adatokból (amit tárolhat egy állomány, vagy egy MySQL/Postgresql/... adatbázis, vagy más szerveroldali erőforrás) generál adatokat - ha kell, akkor a HTML struktúrába ágyazza bele; ha kell kihatással van a Javascriptre/a CSS-re is (például a szerver órájá napszaktól/a szerver adatállományaitól függő design létrehozása).

PHP csak akkor kell, ha szerveroldali erőforrásokat (állományok, adatbázisok, eszközt) használsz, ha a felhasználótól kívülről adatokat vársz, és azt a szerveren akarod feldolgozni. Tehát ha üzenőfalat, fórumot, vendégkönyvet, CMS-t (tartalomkezelő rendszert: Drupal, e107, Joomla/Mambo), hírlevélküldőt, CRM-met (ügyfélkapcsolat-menedzsment szoftvert), számlázóprogramot, hálózatfelügyelő-programot (Cacti, Zenoss, Nagios), blogmotrot akarsz csinálni akkor kell PHP (vagy más szerveroldali nyelv: Perl, JSP, ASP,CFML,...).

Javascript a böngésző viselkedésének módosítására alkalmas. Például ellenőrizhető vele, hogy egy űrlap helyesen lett-e kitöltve, és még az elküldés előtt értesíthető a felhasználó. Vagy ha egy tartalmat külön - menüsor, ikonok, címsor, státuszcsík nélküli - ablakban kívánjuk megnyitni, arra is alkalmas. Vagy mindenféle izgő-mozgó látványelem létrehozására is jó (Nézz szét a script.aculo.us, és a moo.fx függvénykönyvtárak környékén).

Viszont mivel a Javascript a böngészőben fut le, ezért letiltható. Illetve sok zavaró dolog miatt (ilyenek a popup-ablakok, animáció - ez zavarhatja a látogatót) is óvatosan kell vele bánni.
    Szóval úgy kell tervezni az oldalt (hacsak nem valami Javascript-orientált alkalmazásról van szó), hogy Javascript nélkül is használható legyen az oldal. Illetve ügyelni kell a diszkrét beillesztésre (azaz a Javascript-kód ne pofátlankodjon bele a HTML-kódba).
    No és ráadásul ott van a különböző böngészők különböző Javascript-értelmezési problémái is (mint a HTML, CSS esetén is vannak differenciák a böngészők között).
  • Japep
    Mint lentebb írtam, megvan a könyv...igaz, még nagyon az elején vagyok, mert mostanában nincs időm - de lenne egy kérdésem:

Ugye a (X)HTML az alap - ennek a kinézetét lehet javítani a CSS-sel (legalábbis én ezt vettem ki a könyv alapján).

Na most, ha valaki normális oldalt akar majd készíteni, akkor kellene tudnia még a php vagy a javascript nyelvet is (vagy egyáltalán mik ezek, mire valók, mert ez nincs benne... :S )?
    Vagy ezek nélkül is lehet igényes, jó lapo(ka)t csinálni?

Előre is köszönöm... :D