9143
HTML-szerkesztés kezdőknek!!!
  • tomimate
    Beírtam hogy <div class="menu" align=center> és a CSS fileba a #menu { margin: 0 auto; } és nem működik
  • kispeki
    Épp ezért jó a margin: 0 auto; :) az minden felbontáson középre rakja. :P
  • ldavid
    mind2 CSS, csak az első inline

ha pedig csak fix bal padding-et használtál eddig, az érdekesen nézhet ki különböző felbontásokon
  • kispeki
    Jah, és persze a divnek adj meg egy szélességet, különben nem fogja középre rakni
  • kispeki
    HTML kód: <div id"mittomén">...menü...</div>

CSS:

#mittomén { margin: 0 auto; }
  • Nosztredamus
    legalábbis én ezt a 2-őt használom és nekem bevált :)
  • Nosztredamus
    <div style="text-align: center;">
    </div>
    vagy css-el:

body
    {
    padding-left: x%;
    }
    természetesen az x helyére azt írsz amit akarsz :)
  • tomimate
    Újabb problémával fordulok hozzátok:).
    Van egy oldal és azt szeretném kérdezni hogy hogy lehetne középre rakni a menüt?
    Mert nekem nem sikerült:|
    Ha valakinek van valami tipppje vagy esetleg letudná írni a kódot azt megköszönném! :) Köszi
  • tomimate
    köszi Dj Faustus
  • Dj Faustus #7133
    "Van egy oldal aminek a szélén van egy CSS menü, és az kéne hogy középen legyen egy frame és ha valaki kattint a menüben akkor a frameban változzon a szöveg."
    Ez a kérdés két részre osztható:
    1. A középre pozicionálás problematikája - mihez képest legyen középen? Az oldalhoz képest? A menühöz képest? Csak vízszintesen? Vagy függőlegesen?
    Ehhez javasolok egy olvasnivalót.

2. A keretben (illetve inkább az esetleírásból következtetve soron belüli keretben) való tartalomfrissítés egy link hatására:
    <a href="oldal1.htm" target="tartalom">Menüpont1</a>
    <a href="oldal2.htm" target="tartalom">Menüpont2</a>
    <a href="oldal3.htm" target="tartalom">Menüpont3</a>
    <iframe src="oldal0.htm" name="tartalom"></iframe>

Azaz a link(ek) (<a>) target attribútuma(i)nak értéke(i) egyezzen(ek) meg az <iframe> elem name attribútumának értékével.
  • Cat 02 #7132
    http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1172325655
  • asdasddsadsa
    Letöltöttem a Clearbox 2.5öt. egy sima weblapba illesztettem a kódokat ami csak a 4 képet tartalmazta amit megjeleníteni szerettem volna. Teljesen hibátlanul működött ez nem is meglepő dolog. Ezt azért írtam le mert egy másik lapon amit itt már többször beillesztettem nem működött. Mi lehet az oka ennek? Van olyan kód esetleg, vagy tag amivel nem tud együtt működni a script vagy mi?
  • Nosztredamus
    kéne egy kis segítség :)
    én találtam .::EZT::.
    engem csak a következő 2 érdekel:
    .balsav
    {
    position: absolute;
    left:0;
    top:0;
    width:200px;
    background:#a44;
    padding-bottom:10px;
    color:#d94;
    }
    .balteteje
    {
    background-image: url(img/.);
    text-align:rightright;
    padding:10px 10px 10px 10px;
    font-size: 14px;
    border-bottom: 10px solid #333;
    }
    .balkozep
    {
    }
    .balalja
    {
    text-align:rightright;
    }
    .jobbsav
    {
    position: absolute;
    rightright:0;
    top:0;
    width:200px;
    background:#a44;
    padding-bottom:10px;
    }
    .jobbteteje
    {
    font-size: 14px;
    }
    .jobbkozep
    {
    }
    .jobbalja
    {
    }

Persze ez már kicsit át van "dolgozva".
    Az érdekelne hogy ezt a két oszlopot hogy lehet úgy hozzácsatolna az oldalam
    tartalom részéhez,hogy ne legyen köztük rés.
    Egyszer sikerűlt beállítanom,de mindig elmozdult.FF-hez igazítottam,de azzal is sokszor gond volt :S
    Ha tudtok segíteni azt megköszönném :-)

• Nosztredamus
    inkább haggyuk majdd lesz valami belőle :)
    Köszi mindent :)
  • tomimate
    Helló!
    Egy kis help kéne
    Van egy oldal aminek a szélén van egy CSS menü, és az kéne hogy középen legyen egy frame és ha valaki kattint a menüben akkor a frameban változzon a szöveg..Remélem értitek, eőre is kösz :)
  • Nosztredamus
    lécci ezt írdd le én nem igazodom el rajta :S
  • Dj Faustus #7126
    Amíg nem lesz elterjedve a CSS3 rendesen, addig marad a trükközés.
  • Nosztredamus
    :S tudnál nekem írni egy példát???
    nem jeleníti meg a képeket sztem én vok béna :)

így csináltam :
    .felso
    {
    position:absolute; top:0;
    backgrond-image: url(img/felso.gif);
    }

és íg a többit is
  • Nosztredamus
    köszi de azért ennyire nem akarok belebonyolódni xD
    elég nekem egyfajta keret elleszek divekkel :P
  • Simaji
    Lehetséges csak - mint gondolom tudod - CSS kell hozzá. :)

A dinamikus szélességet legkönnyebben úgy tudod elérni, hogy nem egy fix pixel méretet adsz meg hanem a webhely szélességének egy bizonyos százalékát. Pl.:

Mondjuk 1024 px az oldal ebből a 800 px széles kép úgy is meg adható, hogy 78%. Igaz ez nem a legpontosabb de ha ennél pontosabbat akarsz akkor szerintem a JavaScript segíthet. :)

A képeket elrendezni szintén CSS-el kell. Mindegyiknek csinálsz egy div-et (vagy span-t vagy p-t de a div-el a legegyszerűbb) és az adott div-et be pozicionálod. A trükk itt az, hogy minden div-nek máshogy kell megadni.

Pl.:
    Felső div position:absolute; top:0;
    Alsó div position:absolute; bottom:0;
    Bal oldali div position:absolute; left:0;
    Jobb oldali div position:absolute; right:0;

Persze ha valami nem olyan mint kéne, hogy legyen ezekkel a beállításokkal lehet szórakozni. :)

Ha mondjuk azt akarod, hogy másik lapra átmenve a keret automatikusan változzon a tartalomhoz képest akkor arra JavaScript-et javasolok de ha ebben nem vagy jártas akkor csinálhatod úgy is, hogy minden oldalnak külön beírod a stíluslapot. Ha a JavaScript mellett döntesz akkor van egy ötletem. :)

Csináld meg a 4 keretet egy div-en belül amit top:0px; és left:0px pozícióba teszel és közéjük rakj be egy inframet aminek a tartalmát változtathatod JavaScript-el és amikor ez a tartalom változik egy úttal a keret szélességét is állíthatod.

Sok szerencsét ha valamit nem értesz vagy nem megy nyugodtan szólj!

Bye!
  • Nosztredamus
    érdekelne,hogy valahogy meg lehet-e csinálni azt,hogy van egy háttérszín és az köré jobbról,balról,fentről és alulról egy kis kép ismétlődve legyen berakva?
    tehát mint egy képkeret legyen olyan.csak mindenhol más képet szeretnék.valamint nem szeretném,hogy fix szélességű legyen tehát ha mondjuk a keret 800 px széles és berakok mondjuk egy képgalériát aminek jóval szélesebb hely kell akkor a keret illeszkedjen hozzá :)

Huhh ez sok volt most :)

Ha tud vki segítsen :)
    Előre is köszönöm :)
  • Borgi
    köszi
  • ldavid
    használd ezt a sablont
  • CattiBrie
    gondolom így van beállítva a szerver..

index.html-ben irányítsd át az oldalt a php-re
  • robos
    Hello!

Vki mondja meg, h miért nem mehet az uw.hu-n az oldalam, ha index.php-vel indítom?!
    Ha .html az index akkor simán megy, de .php-vel nem jön be az oldal, csak ha végig írom a címet: pl.: xyz.uw.hu/index.php

Mi lehet a gond? Pls help, köszi...
  • Borgi
    de az nemjo, mer ki kellene töltse az oldalt. a két szélső az fix szélességű, de a közpésőnek meg %-ban van emgadva a szélessége :C

vagy esetleg máshogy gondoltad?
  • ldavid
    rakd bele az egészet egy fix szélességű div-be
  • asdasddsadsa
    Nah nagyjából elkészült. A menüt is sikerült beállítani. Csakhogy IE ben és Firefoxban is másképp viselkedik:D és a slussz poén hogy mindkét böngészőben rosszul:D Kölcsey League
  • Borgi
    Segítségeteket szeretném kérni:
    http://borgi.extra.hu/bip/
    Itt ezen az oldalon, amit most próbálok összerakni, hogy tudom rávenni a jobb oldali oszlopot, hogy ne a másik két oszlop alá ugorjon ha kicis a felbontás, ahnem maradjon ott és inkább legyen scrollbar? Nem táblás módon ;>

Köszi a válaszotokat
  • Dj Faustus #7113
    float tulajdonságnak nincs center sem auto értéke (sőt a menu osztályú elemet nem is kell lebegtetni).
    left, right, none értéke lehet.
    Olvastad, ami írtam?

Másrészt az mp osztályú elem szélességét ne rögzítsd 638 pixel szélesre. Vedd akkorára amekkora a kép maga.

Mellesleg - bár ez nem az adott problémához tartozik - a HTML kódban az attribútum értékének megadásánál XHTML módban KÖTELEZŐ az értéket idézőjelek közé rakni.

Íme ha a Firebug Firefox-kiterjesztéssel átalakítom a CSS-kódot.
  • asdasddsadsa
    Akármilyen értéket adok meg a floatnak akkor sem kerülnek egymás mellé a képek:( most itt tartok: Kölcsey League
    tipp?
  • Amadeuslaca
    Dj Faustusnak újabb örök hála

Persze hogy működik, amit mondott.

Köszönöm
  • Dj Faustus #7110
    No mégegyszer

Másrészt: középre igazítás

• asdasddsadsa
    Egy rész találtam részmegoldást a floattal, hogy right vagy left értéket adok meg így egy sorba rakja ugyan, de vagy jobb vagy bal oldal felé húzta:D

másrészt a link amit beillesztettél Faustus az nem található:(
  • Dj Faustus #7108
    float CSS tulajdonsággal.
    Bővebben
  • Dj Faustus #7107
    #bal #li.item87{background-color: #valami;}
    helyett
    #bal li.item87{background-color: #valami;}
    Mivel a #bal egy id attribútumra utal, az li egy tagre.

A background-color után meg akkor kell #, ha a színt hexadecimális alakban adod meg (például: #ffeebb).

De ha jól látom, nem is a #bal li.item87 adja meg a háttérszínt, hanem a hierarchiában eggyel lentebb levő #bal li.item87 a. Szóval ott állítgasd a színeket.
  • asdasddsadsa
    megcsináltam divvel de így most egymás alátette a menüpontokat. milyen értékkel vagy paranccsal kell tudtára adni hogy egymás mellé szeretném őket?
  • Amadeuslaca
    Egy újabb kérdés!

Szeretném ennek az oldal bal menüjét átrendezni. Túl zöld ezért szeretnék az egyes menüpontok alá más más háttérszínt vagy háttérképet betenni.
    web developerrel megnézegettem és a következő css vonatkozi az egyes menöpontokra

...div#bal>div.modultable>ul.menu>li.item85>a
    ...div#bal>div.modultable>ul.menu>li.item86>a
    ...div#bal>div.modultable>ul.menu>li.item87>a
    .
    .
    . és így tovább

a #bal {stílussal elemekkel} megadtam az egész bal menüre vonatkozó kritériumokat

a li.itemxx-ben kellene az egyes menüpontok kinézetét megváltoztatni?

ilyennel próbálkoztam #bal #li.item87{background-color: #valami;}, de nem jó. Minek adjak id-t (#?????) ?

köszö az ötleteket
  • asdasddsadsa
    tyűha:D hát igyekszem divekkel megcsinálni akkor a menüt is de táblázattal sokkal egyszerűbb az ilyen kis részelteket.
  • Vorpal
    nnah ezzel semmi sincs rendben,)

tablet ne használj div ekkel rakd össze pl. a köv módon

[container]
    [header]
    [/header]
    [menu]
    [menupontok]
    [/menupontok]
    [/menu]
    [/container]

a css hivatkozás nem kell bele vedd ki - a containert pedig középre zárod margin: 0px auto val - ha ezt a csikit tablekre használod minden cellát kinyit ezért csuszik minden.
    ha nemmegy az oldalad FF alatt az hogyismondjam - elégtelen.)