36836
-
#2789 Az űrjárművek/marsszondák esetén más okból alkalmaznak aranyfóliát burkolásra, nem jó példa... -
Pontius #2788 És különben sem buktam olyan nagyot, mert ha utánnanézel akkor mindenhol ahol megengedhetik maguknak arannyal vezetik el a hőt.
Néhány pl: Az összes Mcmaren F1 GTR motortere arannyal van kibélelve, vagy a nemrég a marsra küldött szondák is aranyborítást kaptak...
Amugy zalman hűtők között is van aranyozott, nem véletlen... Elég borsos áron... -
#2787 Ne vitázzatok már, egyébként is ez a hűtés topikba tartozik! -
Pontius #2786 LOL vagy hallod..., ahhoz képest, hogy "MŰSZAKI SZAKKÖZÉP"-be jártál ezt nem tudod???? Saját magad égeted te veréb! -
#2785 Szóval akkor parasztvakítás a "pure copper" szöveg a különféle gyártóknál, kezdve a Zalman-tól?!? -
#2784 Borg!
Ha már ez a szakmád akkor írd már le hogy mennyi a hővezetési tényezője ezeknek a réz ötvözet bordáknak. -
#2783 Borg!
nem tudnál nekem szerezni egy réztömböt?
vízhűtéshez kéne! -
Borg #2782 Ezt annyiban helyesbíteném, hogy a komolyabb kategóriás hűtők SEM tiszta vörösrézből vannak.
Két okból. Egyrészt a természetes vörösréz revésedik. Ez egy elszineződést hoz létre a felületén, amely marketing szempontoknak ugye nem kedvez. Ezenkívül olcsóbb is, ha mindenféle ötvözőkkel megspékelik. Csillog, rézszerű, király. De a természetes tiszta vörösrézhez sok közük nincs.
A közel tiszta vörösréz az az, amit én a ferroglobustól, vagy máshonnan tömbanyagként rendelek, és azt vágok belőle amit akarok:) -
#2781 De azért nagy felület kéne, és nem mikrométer vastagságú. -
#2780 Szerintem már sokszor elhangzott a kérdés, de a RAM-oknak emelni kell (szabad-e egyáltalán) a feszültségét, ha húzni akarom? -
#2779 Nomeg talán vékonyan befújni porral a bordákat. -
#2778 Meg nem lenne muszáj egy teljes bordát csinálni, csak egy 4-5mm-es lapot amit a processzor meg a borda közé raksz. (Úgy hogy a borda alját vágigérje, ne csak a processzort) -
#2777 NAde egy marófejjel komoly munka van, mire megfelelő méretű, minőségű lessz....
Ide elég csak lapokat akasztgatni. -
#2776 de nem kéne elvileg nagy hűtés mert olyan jól vezeti a hőt:) -
#2775 Általában felületkezelt a legtöbb esetben, de amennyire én tudom, csak desing elem. -
#2774 10.000Ft-ből???? Egy darab vágókés annyi egy CNC gép marófejéhez, oké, de azon van egy kb. 10x10x5-ös vágóél (miliméterben), ami igencsak kevés lenne hűtésre... :)))
Inkább milliókról lenne szó, hogy egy minimalista hűtést összehozz ebből... :)) -
#2773 Ha már itt vagy még annyit kérdeznék, hogy miért festik az alu bordákat feketére, kékre, meg még rengeteg szint láttam. Ha az alu nem közvetlenül a levegővel érintkezik akkor nem rosszabb a hőátadás? Vagy ez nem festék? -
#2772 arra van a nyitott neonnal kivilágitott ház:) -
#2771 De az ipari gyémánt nem 'túl' drága, úgy 10000Ft-ből kijönne egy kissebbfajta borda, erre már én is gondoltam. -
#2770 Én a fémek hővezetését tudtam kinézni táblázatból, mivel az volt meg a könyvemben, azt nem tudtam, hogy a gyémántnak ilyen jó a hővezető képessége, de realitás szintjén ez itt nem játszik :) -
#2769 Figyi, ha már AKMS-47-et és HK MP5SD csinálnak aranybevonattal, meg Audi-t tiszta króm bevonattal, akkor csak a piactól függ, csinálnak-e ilyen eszement dolgokat. Bár egy hűtés nem túl feltünő, és aki ilyesmire szán pénzt, az már látni is akarja általában a sokmillió $-os cuccát :)) -
#2768 Egyébként te is tévedtél, a legjobb hővezető nem az ezüst, már lentebb írtam csak borg törölte, mert elbasztam a táblázatot. A gyémánt kb. 10x olyan jó hővezető mint a réz, az árát meg inkább hagyjuk. -
#2767 Az valami Szilicium-féle az AMD CPU-k esetén, és azért nem réz, mert akkor már jobb közvetlenül a sziliciumot hűteni, mint még egy hőátadó közeget beiktatni :)
A Pentium prociknál nem tudom hogy oldják meg a hűtést, bevallom ebben nem vagyok különösebben otthon... -
#2766 Nem komolyan gondolta -
#2765 tudom csak hülyeségből raktam be de tényleg az a legjobb hővezető, és nem mondtam hogy abból legyenek a hűtő(bordá)k;) -
#2764 És a processzorok hőátadó felülete az miért nem réz? Vagy a bevonat alatt réz van? Mert olyan vas szine van. -
#2763 LoL... :)))
Ezzel "csak" annyi a gond, hogy a gyémánt nagyon nehezen megmunkálható, plusz egy ilyen hűtés többe kerülne, mint komolyabb budai palota... -
#2762 A vörösréz sokkal drágább, mint az aluminium, emiatt kevésbé népszerűbb, de azért ha megnézed a jobb hűtőbordáknál legalább a közvetlen hőátadó felület réz (rézmagos alu bordák), míg az igazán prémium kategóriás hűtők teljesen rézből készülnek (ha megnézed a Zalman 7000-es szériájú CPU hűtőit, ott is ez a helyzet: a belépő csak aluból készül, a középkategória réz és aluminium, a csúcsváltozat pedig tiszta réz). -
#2759 -
#2758 gyémántból kell csinálni az vezeti a legjbban:)
Anyag, Sűrűség, Hővezetési tényező, Fajhő
Gyémánt
3500
2300
509
Hővezető paszta
2400
0,87
2093
-
#2757 Ez az egyetelen oka hogy a műszaki cikkek min 90%-ában alu borda van? -
Borg #2756 Pontosan, 2x drágább.
És kb 4x nehezebb! Na ezért..
(csak onnan tudom, mert én pont hűtőbordák gyártásával foglalkozok...) -
#2753 Szerintem nyersanyagárba nem sokkal drágább, csak tisztán előállítani lehet költséges, na mindegy majd cifu megmondja a frankót, én már inkább nem foglalok állást abban amiről (ezek szerint) csak felületes a tudásom. -
#2749 Kirakom link-be mert nem megy fel: Anyagok hőtechnikai jellemzői -
#2745 Műszaki szakközépbe jártam egyébként ha érdekel, de nemigazán tud érdekelni a személyeskedésed. Te meg itt buktál nagyot, mert elektromos vezetőképessége a legjobb az aranynak, nem a hővezetőképessége. -
#2744 Stone!
Ezt láttad? -
#2743 Sztem drágább a réz, mint az alu, azért nem rezet használtak! -
#2742 Hy cifuatwork!
Azt kell hogy mondjam, igazad van. Kicsit tévhitben éltem de kösz a kiigazítást (komolyan). Mondjuk azt nem nagyon értem hogy mindezidáig miért használtak alu bordákat mindenbe (tápegységek, erősítök, videók... és még rengeteg dolog), a nagytisztaságú rezet ilyen nehéz előállítani? Írhatnál még egy kicsit erről mert egyébként tényleg érdekel a téma. -
Pontius #2741 Sajnos igazad van
Még a réz is jobban vezeti a hőt mint az arany, ezt eddig nem tudtam -
#2735 Abból következtetett sztem arra, ha gyorsabban olvad, biztos a hőt is jobban vezeti!