Pc tuning
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A régi szép idők mikor 17 éve még Borg szólt ránk a spamelés miatt és mentek a diskurálások Ollie, Gab, Narancs, Pontius, Zetorg, Cucli, Akuma, Punker és a többiekkel. :)
Ha valaki ide tévedne az akkori "srácok" közül írjon egy mementó üzenetet, hogy jól vannak.<#email>#email>
Hogy megy az idő elképesztő...<#love12>#love12><#wave>#wave>
Wow, de nosztalgikus olvasgatni a 18 évvel ezelőtti agymenéseket.:-) Am prohardver: M0Dair
Úgy tűnik mégiscsak jó lesz.
ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/
lényeg:
2 - Set max turbo ratio to 45.
Enter your ram section.
Enter the timings (your ram timings for the ram you bought. ie, 7 7 7 24 or 9 9 9 28 etc).
Leave the rest of the 'sub timings' on 'auto' Leave the RAM speed at AUTO unless it is miss reading (ie you have 1600 reading as 1333). In that case enter the correct number (ie 1600)
3 - Go to the voltage section. Set CPU and RAM to manual. Leave the rest of the voltages AUTO.
The RAM should be set to the 'sticker voltage', ie, 1.5v.
The CPU, set to 1.35V (for sandybridge 2XXX cpus), and about 1.25V (for Ivybridge 3XXX cpus)
4 - Find Load Line Calibration, or LLC. Set it to 50%. If it is in levels, 5/10 or 3/5.
5 - Go to CPU features turn off C5 C1 and EIST / Speedstep . Some CPUs/boards will still hold this OC with speedstep left on. I suggest you turn it off for now. Also turn off any power saving features. You may also disable virtualization if you will never use it. Note that, SOME CPUS may require CPU PLL overvoltage to be turned on to hit 4.5Ghz. It is unlikely.
6 (optional) Go to onboard devices and shut off anything you arent using (USB3/Firewire controllers, extra LAN controllers, Extra SATA controllers)
-----
Ezeket mind megcsináltam, kivéve a második pontban lévőket. Sima CPU clock ratio x39 és Turbo Ratio-t akartam változtatni, de sokszor visszaugrott auto-ra, valamiért. ezért maradtam 42-41-40-39 en.PWM et szintén megemeltem.
Alábbi kép csak illusztráció:
Prime 95 alatt core speed cpu-z és core temp szerint csak 3,9 re ugrott fel, kb mint eddig, viszont vagy 15 fokkal melegebben ment (gondolom a fesz állítás miatt).
Kérdésem: Miért nem ment 4Ghz föléa teszt alatt? Csak most, miközben ezt írom (cpu kihasználtság 3-8%) a core speed eléri néha a 4177 Mhz-et.
// Bár lehet jobb lenne ha megtalálnám azt a pontot ahol max 70 fokik megy el. Teszt alatt felment 77re.
Utoljára szerkesztette: Jim Morrison, 2018.03.18. 11:56:57
ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/
Asus TUF Gaming F17 17,3" Intel Core I7 11800h, 2x8 Gb Ddr 4, 500 Gb Ssd, Rtx 3050ti.
Érdemes lenne ebben a konfigban lecserélnem a procit,alaplapot,memóriát?
erről:
FX6350
2x CORSAIR 8GB Vengeance DDR3 1866MHz CL9 KIT
ASUS M5A99X EVO R2.0
erre:
AMD Ryzen 5 1600X 3.60GHz
ASUS ROG STRIX B350-F GAMING
HyperX 16GB Fury DDR4 2666MHz CL15 KIT HX426C15FBK4/16
a többi cucc ami maradna:
SAPPHIRE R9 380X 4GB GDDR5 NITRO
Corsair H105
Corsair RM750x
WD BLUE 1TB
SAMSUNG 250GB 850 EVO SSD
Előre is köszi
A táp simán elbírja. A RAM jó, maradhat.
Az SSD miatt az "élményindexed" jelentősen jobb lessz. <#vigyor0>#vigyor0>
Esetleg GTX1060, ha belefér, és jó darabig nem kell hozzányúlni.
A következő 3 éves gépet szeretném upgradelni és ehhez kérnék tőletek segítséget. Jelen configuráció:
Intel Core i5 4570S @2.90Ghz, 4 mag, 6MB cache
+CM Hyper TX3 EVO hűtés ( :D )
ASUS B85m-G USB3.0 (socket 1150)
NVIDIA GeForce GTX 750 1GB
2x4GB Kingston Dual-Channel DDR3 @800MHz
1TB TOSHIBA HDD (SATA)
Mindehez alap 500W-os PSU, valami puttó optikai meghajtó meg egy Cooler Master Elite Knight ház. Ezt egy üzlet állította össze.
Amit szeretnék:
új videókártya: Gigabyte Nvidia GTX 1050 G1 2GB GDDR5 PCI-E
új winchester: WD Blue 250 GB 3D NAND SATA SSD
Muködhet ez így? RAM-mal kezdjek valamit? Táp és a többi elbírja? Egyáltalán "megéri" ezeket belerakni a meglévő configba?
Elore is köszi, minden tanácsot szívesen fogadok.
Volna egy olyan kérdésem hogy a processzort szeretném egy kissé felgyorsítani, találtam hozzá fesz adatokat meg miegymást hogy merre kellene állítani, csak egy gond van, miszerint a bios-ban nem lehet állítani, ott vannak a beállítások, de nem engedi módosítani, megpróbáltam az AMD OverDrive programot, de az meg nem ismeri fel.
Az alaplap az egy Gigabyte M61PME-S2P, valami dupla bios-os cucc, a processzor pedig egy AMD Athlon X2 255-ös jószág.
Elméletben 3,8GHz-ig még biztonságosan feljebb lehetne vinni, de nem látok rá módot hogy hogyan, van erre valami módszert, vagy valami program??
Leszek ideges, simogatlak meg fejszével! Az emberiség megérett a teljes resetre.
ASRock H97 Peromance Fatal1ty | i5 4590 | CM Hyper TX3 Evo | MSI GTX960 Gaming 100ME | HyperX Fury 120Gb SSD | Kingston 8Gb RAM Enermax Triathlor ECO 550W | NZXT S340
ASRock H97 Peromance Fatal1ty | i5 4590 | CM Hyper TX3 Evo | MSI GTX960 Gaming 100ME | HyperX Fury 120Gb SSD | Kingston 8Gb RAM Enermax Triathlor ECO 550W | NZXT S340
Ellenorizd,hogy az alaplapodhoz van-e ujabb BIOS (vegleges,nem BETA) ha van,akkor frissitsd.
unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep
egyre biztosabb vagyok benne hogy ezt már nem fogják cserélni, pláne a többi karc miatt ami keletkezett, szóval mostmár csak az a kérdés, hogy számít-e a hûtésben. Köszi a segítséget elõre is.
Vasárnap vettem egy cooler master hyper 212 EVO-t, és észrevettem hogy van egy karc a réz részénél. Kérdés, ez mennyire befolyásolhatja a hûtés teljesítményét, illetve a 3 napos cserére hivatkozhatok-e ilyen hibánál, vagy elzavarnak? A rendeltetésszerû használatot akadályozza-e?
Képet sajnos nem csináltam a karcolásról, de igazából elég meleg a processzor. Q9550-et 3,4 GHz-re húztam fel, és 73 fokra is felmegy 100% terhelésnél, míg mások 212+-al 3,91 GHz-ra is simán felhúzzák, lehet akkor a hûtõ a problémás?
A 2 meglevo RAM KIT pontos tipusszamat letudnad irni?
Problémám az lenne, hogy 4Gb RAM helyett 8Gb RAM-ot szeretnék vettem is még egy 4Gb-s RAM-ot ugyan az a gyártó cikk szám is egyezik kivéve az utolsó 3 betût beleraktam a gépbe elindul de nem tölt kép sincs, jó akkor kiveszem a régit ugyan az a jelenség átraktam a régi helyére hátha de semmi vissza rakom a régit tökéletes, barátnõm gépébe beraktam ott meg mûködik annyi volt, hogy indításnál kiírta nyomjam meg az F1-et a BIOS elõhívásához megnyitotta a BIOS-t de nem kellet semmit se csinálni látta a 8Gb RAM-ot kiléptem újra indult és tökéletes, neten utána néztem az én alaplapomnak is kéne tudnia a 8Gb-ot most pontosan nem tudom leírni a típusát de egyébként ASUS. Ja és még annyi hogy 1333-as RAM van benne ennyit kéne tudnia az alaplapnak is rajta van a dobozán de nem megy csak 800-on ezt is feljebb kéne küszködni :)
A haz hatuljaba mekkora venti megy?
Ha a gep hatuljaba vannak bedugva a dolgok akkor meg feltetelezem,hogy van annyi hely.
Ilyenre gondoltam.
A passzív borda ez például ez? Csak mert erre sem a tetejére engedi rakni a ventit :/
Szerintem komolyabb hutok eseteben nem igazan volt/van olyan gyarto,amely szivassal oldana meg a feladatot. Szinte mindegyik fuj az alaplap fele.
A legegyszerubb az lenne ha vennel egy passziv bordat,ami az alaplappal parhuzamos meg arra tennel egy ventit es forditva raknad ra. (de elore szolok,hogy az bizony cudar hangos lesz :D)
Amugy a haz hatuljan nincs semmilyen meretu ventinek hely? :O Meg egy 8 vagy 9cm-es venti is megtudna oldani,hogy a meleget kitessekelje a hazbol es akkor nem kenne szivni ezzel a megoldassal.
Nem ismer valaki jó hûtõt, ami a prociról "felfelé" szívna 775-ös foglalatban, és jó a teljesítménye is?
Elõre is köszi a segítséget
És ebben az esetben, mikor a pc nem csinál semmit ugye visszaveszi a proci a feszülségest és az óralejelet, de mivel a visszavett feszültség már túl alacsony a mûködéshez akkor leáll.
Gigabyte Z170-HD3P, I5 6600K@4Ghz@1,17V, 2x8 DDR4 Corsair Vengeance 2666Mhz, NZTX Kraken X61, EVGA Supernova G2 750W, Samsung 850 evo 128Gb, WD Blue 1TB, Phantes Enthoo Pro M Acrylic
De arra nekem sincs lövésem. :/
Lenne egy olyan kérdésem hogy mi okozza azt hogy ha
egy FM 2+ A10 5800k vagy egy FX8150 pocit meg húzok kicsit
terhelés alatt 100% jó minden de
ha bekapcsolva hagyom a gépet egy estére ( pl torrent ) akkor lefagy vagy újra indul a pc.
Mi okozza ezt?!
Lövésem sincs mi a fenétõl van az hogy ha nincs terhelve a pc akkor ilyen módon szenved a gép.
Ha sima DDR1,akkor hagyni kell a banatba. Ellehet kezdeni gyujteni uj gepre.
A buszsav pedig rengeteget szamit :)
Amúgy tudom, hogy nem bántásból mondtad :)
Elvileg azt mondta a srác ez az egyik legjobb kártyája (neki) vagy szerez nekem 20ért egy ati radeon hd6570 ultimate-et 128bit szélessávval meg 1giga rammal
Amugy nem bantasbol irom,de aki azt mondta neked hogy ez az egyik legjobb vidkari az egy boduletesen nagy barom. Az a 9800GT (vagy ezekszerint GX2) mar jo 3 evvel ezelott is egy elavult kartyanak szamitott.
Ettol fuggetlenul a DMC3 gepigenyet elnezve siman kene futnia a jateknak meg fullon is,szoval lehet hogy nalad CPU limit van,vagy valami mas komponensnek log ki a laba.
:DDDD
Az a "vidkari" mar egy oskovulet.