840
Helyesírás?Minek?
-
#203 Enyim meg a 203., be-be-beee -
#202 :) Legalább a 200. üzenet az enyém volt :) -
#200 egy hétig ment a topik, és utána slussz :) Kihalt, -
#199 "2. 80%-ék (Aaarrrggghhh.)"
Hübazz!! -
#198 "-mindig és nem mindíg
-muszáj és nem muszály
-plusz és nem plussz
-egyelőre és nem egyenlőre"
Jajj, de nagyon egyet tudok érteni, jajjajj!
A szlenggel nincs különösebb bajom, de a következőktől egyszerűen falra tudok mászni:
1. -al -el végződés -val -vel rag gyanánt...
2. 80%-ék (Aaarrrggghhh.)
3. 0-át.
4. PS2-őn. (Uáárrrghh.)
-
#195 Egyelőre!!! :D -
#193 Egyet mondok: tökmindegy hogy "luk" vagy "lyuk" vagy "lik", egy a lényeg - hogy nő is legyen körülötte mert azt szeressük mi férfijak! :) -
#192 ok, akkor használd a lukat -
#191 Az a lik nem a luk!!!!!!!!!! LUKnak semmi köze a népiességhez!!!!!!!!!! Argghhhhhhhh ne idegeljetek már. :) -
[Walaki]D`Lair #190 :DDDDD
jól van na... -
#189 Magasról leszarom azt is meg téged is!
Még jó hogy te mindig helyesen írsz... -
[Walaki]D`Lair #188 ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
ÁjjLe BoBBI (4:12 PM) :
jóvan ......nyisd csak ki az ajtót......kopoktat egy láb....azzal taposlak szét
kopoktat :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD -
#187 pontosan ez a baj, hogy sokan használják, fővárosiak is, pedig már elavult
mostani Csepel újság, keresztrejtvény, vízsz. 46 : LYUK népiesen (3 betű)
na erről beszélek... -
#186 Elég sok helyen éltem/jártam már Magyarország területén, és egyeltalán nem mondhatom hogy a "luk" szó használata elalvult lenne, vagy csak a "parasztok" használnák. Sok helyen sok ember még ma is használja, teljesen változó hogy ki mond "luk"-at és "lyuk"-at...
----------------------------------------
Harder
http://www.gyik.com -
#185 de ma már ez az értelme az, amivel használják... amire te gondolsz az az etimológia :) sokmindent nem használunk már úgy, ami az "eredeti" értelme...
ja, erről jut eszembe - egyik kedvenc - volt már szó róla?
a médium az egyesszám, a média pedig a többesszám. olyan, hogymédiáknincs. a rádió 1 médium, a média pedig a tv, rádió, net, stb együtt... rengetegen keverik és nem tudják. -
#184 Valamit tisztázzunk!:)
A "szatír" szó a lexikonok szerint olyan kéjenc embert jelent aki nőkkel erőszakoskodik.
Emlékeim szerint is a szatírok, a görög mitológia alakjai voltak(patás, pánsípos alakok), akik a nimfákkal "erőszakoskodtak".
Nos akkor nem értem, miért használják a "szatír" szót a mutogatós emberekre?(Most pl. a Fókuszban is.)Helyes ez egyáltalán?Szerintem abból eredhet, hogy a mutogatós ember, néha erőszakoskodik is, de alapjában véve a mutogatós ember egyáltalán nem biztos, hogy szaír?Nem? -
#183 ez mind világos, de itt a hangsúly a "régi"
aki régen művelt költő volt, az ma már csak egy kalapos parasztnak lenne elég, ennyit fejlődött a kultúra, és vele együtt a nyelv is
a számítógépet is hívhatnánk masinának, de elég vicces lenne.... -
#182 Hát mindjárt korrektebb a régies. A régies nyelv nem= a parasztos nyelvvel. Ha elolvasol egy régi verset, azt sem parasztok írták, sőt többségük egyetemen tanult ember volt. -
#181 nem mondtam, hogy nyelvtanilag helytelen, csak egyszerűen a mai magyar nyelvben nem használatos
ha nem tetszik a "parasztos" jelző, akkor nevezd "régies"-nek -
#180 Az teljesen más, mert az tájszólás! Az önkényesen átalakított szó. De a luk nyelvtanilag teljesen helyes, ebből a szóból jött a lyuk. Ez olyan mint a kocsi meg az autó. Régen kocsinak hívták. (Régen egy magyar faluban gyártottak európa legjobb lovaskocsiait (vagy feltaláltak valamit hozzá, nem tudom pontosan) De még az angolok is használják ezt a szót, csak kicsit angolosan "Coach". Az auto meg az automobilból jött, ami nem is magyar szó. Mégis használjuk a kocsit is, csak már hivatalos nyelven inkább "gépjárművet" használnak. -
#179 Nemetül mar novemberben kijött. -
#178 Kihagytad a Látjátok feleim szümtükhel... dolgot -
#177 És mi van a jobbággyal? Ha jól emléxem, a paraszt volt a gazdagabb. -
Cat #176 őstermelő ;) -
#175 de ilyen alapon minden valaha használt magyar szó helyes, te gyakorlatilag ezt állítod
hát legyen, ok, helyesek, de ennek ellenére mégsem használják őket a médiában, politikai beszédekben, vagy egyáltalán a köznyelvben, kivéve néhány durván vidéki településen, ahol na kik élnek?? a jó magyar parasztok (szalonna, kolbász, kapanyél - minden nap)
ezek után nem értem, min vagy felháborodva, ha olyan szavakat használsz, amik kihaltak és a mai helyesírási szótárakban max. a függelékben szerepelnek, és leparasztoznak
érted, a vödör is volt valaha VEDÉR meg a tömjén és TEMJÉN, de azok az idők már elmúltak -
#174 németül már rég kijött vagy tévedek? -
#173 Te várjál csak.... Gothic 2 ki sem jött, vagy tévedek? :)))) -
#172 Földműves. Szerintem ez a legjobb. -
#171 Közepkori Fantasy környezetröl van szo RPG-ben! :-) -
#169 Végre egy alkalom, hogy jól belémkössél... Engem ne egy olyan ember parasztozzon, aki szarik a saját Himnuszára. Jó lenne felfogni, hogy a luk teljesen értelmes, és semmi köze a parasztsághoz. -
#168 Agrár ipari szakember :) vagy Agrármérnök. :) bár az utolsó inkább komoly végzettséggel rendelkező ember. -
#167 Na igen, csakhogy a Lobart az nem jobbagy, hanem szabad ember, akinek van egy nagy tanyaja es munkasokat alkalmaz rajta. Ö a földbirtokos (erdetileg Großbauer) es a munkasai a parasztok (Bauer) öket földmüvesnek forditom, mert a földmunkas is mast jelent :-) -
#166 jobbágy? :D -
#165 Ez annyira igaz, hogy a Gothic2 forditasanal mar nagy gondban vagyok, mert ott sokszor elöfordul a paraszt szo, mivel a nemetben az meg tenyleg a földmüvelö embert jelenti. Nekem mar földbirtokosra, földmüvesre meg mittomen mire kell forditanom, hogy ne legyen nevetseges mikor Lobart-rol a parasztrol van szo! :-)) -
#164 hmm, szerintem mindig is a paraszt volt a dolgozó társadalom legalsó szintje, és RÉGEN is büszkébb volt magára mondjuk a GRÓF.... -
#162 Kár, hogy ma már a paraszt a lealacsonyítással egyenlő, régen büszke volt magára az arc, ha paraszt lehetett -
#161 ehe...ehee... -
#160 az tök komoly, tudsz te, ha akarsz, EMBÖR! okos kölök vogymuk azt a ripityom teringettét!
Mondd csak, tudod te hogy közben valahol elhagytuk a második évezredet? És tudod, mitől lesz PARASZT valaki?? Attól, hogy képtelen lépést tartani a nemzete kultúrájával, és 100 éve nem használatos szavakat használ!
"Nekem ne gyere azzal, hogy 2003 van, nem RÉG, mert a nyelvtanunk nem egy 2 éves darab!"
Nem mondod... Akkor téged tényleg nem zavarna, ha valaki az Ó-magyar Mária siralom nyelvezetét alkalmazva szeretne veled beszélgetni?? Elvégre minden abból ered, az az igazi magyar nyelv bazze... Kérdezd meg akármelyik aszfaltozó munkást, ők is megmondják!! -
#159 K. Attila üzeni J. Atillának, hogy ety lukas garrast se adna az elöte heverő lyukas e-mentaáli sajtért!
Tessék, lehet elemezni ;)
----------------------------------------
Harder
http://www.gyik.com -
#158 Rendben, de azért nem kell a torkának esni.Válaszolj, majd tudd le ennyivel a dolgot.Minek feleslegesen vitázni?