Helyesírás?Minek?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"2002-BE rossz volt a termés." ami helyesen így lenne: "2002-BEN rossz volt a termés."
Megkéne már tanulni a BE, BEN, BAN, BA használatát.
De inkabb befogom a pofam, mert megint marhasagot mondok :-)
Egyebkent a magyar nep meglepöen sokat olvas! Ha azt veszzük, hogy egy haverom a 80' evek vegen könyvesbodeval gazdagodott meg....
Ausztriaban ilyen elkepzelhetetlen, hogy minden sarkon alljon egy fabol összetakolt stand, ami könyveket arul :-) Igaz egyreszt, mert rontana a varoskepet es ezert tilos, de ha bemesz egy sima könyvesboltba, ott sem sok embert latsz lezengeni :-))
hisz 82., hisszük, hittük, higgyük, hidd v. higgyed
296. Az évet és a napot jelölõ számjegyekhez a toldalékok pont nélkül, kötõjellel kapcsolódnak: az 1838-i árvíz; Magyarország 1514-ben; 1848. márc. 15-én; április 4-ig vagy 4-éig; 12-tõl vagy 12-étõl; stb.
Az elseje, elsején, elsejéig stb. szóalakok számjegyes írása: 1-je, 1-jén, 1-jéig stb. Az elseji v. elsejei szóalakok számjeggyel írva: 1-ji v. 1-jei
Idézve a Magyar Tudományos Akadémia A magyar helyesírás szabályai címû kötetébõl. Tizenegyedik kiadás, negyedik (változatlan) lenyomat. 1987.
( 😊 )
VIP regem 05.14-én lejár. Akkor elbúcsúzom mindenkitől, és továbba csak mint RelakS leszek jelen :)
:-)
Azok szerint is "Higgye" bar en elegge szkeptikus vagyok.....
Mas forrasoknal pedig "Hidjen" Szoval ezen is lehet vitatkozni...
Tegnap ejszaka hasitott belem a felismeres, hogy az bizony nem "Higyje el" de leginkabb nem "higgye el" hanem "HIDJE EL"!!!!!!!!
Hidd el
Hidje el
Hidjük el
En legalabb emlekeztem, hogy "je" a vege, de annyira összezavartak itt ezek a talalgatasok...
A "Mondja már meg..."-et sem "Monggya mán mög" -nek irjuk :-)
Ennel mar csak a "tudhassa" meg a "mondhassa" a jobb :-)
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
A magyar helyesírás szabályai (súgó változat: Taracsák Gábor 2002.)
Letöltheted a #97-es hozzászólásban adott linkrõl.
LYUK az egyetlen magyar szó. ami "LY"-nal kezdõdik!
Ebbõl lett vidéken és a bunkóknál "luk"
Amugy én is hozzászólok. Én így szoktam meg hogy elég helyesen írok (fõleg itt fórumban), nekem így kényelmes, így tudok gyorsan írni. Azt speciel rühellem amikor valaki írásjelek nélkül ír összefüggõ szöveget, mert teljesen érthetetlen sokszor, na meg ha van olyan szó ami ékezettel és ékezet nélkül is értelmes (kerek/kérek/kerék), és nem teszi ki az ékezetet akkor sokszor nehéz rájönni hogy a személy akivel társalgunk mire is gondol valójában...
Egyenlõre: Egyenlõre kell rakosgatni a mérleg két szárát. 😊
Nem nevetséges?Nem igaz, hogy valakik megírják a dalszöveget, sokan elolvassák megzenésítik stb. és nem veszik észre, hogy itt valami nem stimmel?
Te jó ég, mi van itt, ha ez itt a "jó" szint. Akkor milyen lehet a rossz? Brr....
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Õ tartsa azt a vödröt. Õ tartja azt a vödröt.
sg discord: https://discord.gg/ezkyQvNE
A "Had" szónak más a jelentése.Pl. katonai értelemben, mint a "hadsereg".
(téllewg, az óriás hány j? 😊
VIP regem 05.14-én lejár. Akkor elbúcsúzom mindenkitől, és továbba csak mint RelakS leszek jelen :)
KLIKK IDE!
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
A játssza szorol mar volt lejebb hozzaszolas...
Sokan írják a "bátyám" szót is "bátyjám"-nak, pedig helytelen.
Szerintetek hogy írják: "Hadd menjen" vagy "had menjen" Szerintem ket d-vel, de ezzel is sokaknak van gondjuk szerintem.
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''