Helyesírás?Minek?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

I.C.ram
és nem mászok, hanem mászom. 😊 késõ van...
I.C.ram
+z
I.C.ram
Ettõl mások a falra!!!!

"2002-BE rossz volt a termés." ami helyesen így lenne: "2002-BEN rossz volt a termés."

Megkéne már tanulni a BE, BEN, BAN, BA használatát.
Hunnenkoenig
En a hivatalos irodalmi nyelv nyelvtani szabályai szerint nem tartom öket szabályosnak! :-)

Hunnenkoenig
A lik es a tik az tajszolas! Szerintem semmi esetre sem mondhato szabalyosnak! :-)
De inkabb befogom a pofam, mert megint marhasagot mondok :-)

Hunnenkoenig
Hogy ezt is megertük!!!! :-))

Egyebkent a magyar nep meglepöen sokat olvas! Ha azt veszzük, hogy egy haverom a 80' evek vegen könyvesbodeval gazdagodott meg....

Ausztriaban ilyen elkepzelhetetlen, hogy minden sarkon alljon egy fabol összetakolt stand, ami könyveket arul :-) Igaz egyreszt, mert rontana a varoskepet es ezert tilos, de ha bemesz egy sima könyvesboltba, ott sem sok embert latsz lezengeni :-))

RelakSfromhome
Tudtommal a tizenegyedik kiadás van érvényben.

hisz 82., hisszük, hittük, higgyük, hidd v. higgyed

296. Az évet és a napot jelölõ számjegyekhez a toldalékok pont nélkül, kötõjellel kapcsolódnak: az 1838-i árvíz; Magyarország 1514-ben; 1848. márc. 15-én; április 4-ig vagy 4-éig; 12-tõl vagy 12-étõl; stb.
Az elseje, elsején, elsejéig stb. szóalakok számjegyes írása: 1-je, 1-jén, 1-jéig stb. Az elseji v. elsejei szóalakok számjeggyel írva: 1-ji v. 1-jei

Idézve a Magyar Tudományos Akadémia A magyar helyesírás szabályai címû kötetébõl. Tizenegyedik kiadás, negyedik (változatlan) lenyomat. 1987.

( 😊 )

VIP regem 05.14-én lejár. Akkor elbúcsúzom mindenkitől, és továbba csak mint RelakS leszek jelen :)

Hunnenkoenig
Ok, vissza az egész.... kicsit elhamarkodtam...utananeztem a sulineten
:-)

Azok szerint is "Higgye" bar en elegge szkeptikus vagyok.....

Mas forrasoknal pedig "Hidjen" Szoval ezen is lehet vitatkozni...

Hunnenkoenig
Bazek Dynamic! Mi pofazunk nyelvtanrol, azt mi vagyunk a legnagyobb analfabetak!!! :-))

Tegnap ejszaka hasitott belem a felismeres, hogy az bizony nem "Higyje el" de leginkabb nem "higgye el" hanem "HIDJE EL"!!!!!!!!

Hidd el
Hidje el
Hidjük el

En legalabb emlekeztem, hogy "je" a vege, de annyira összezavartak itt ezek a talalgatasok...

A "Mondja már meg..."-et sem "Monggya mán mög" -nek irjuk :-)

Ennel mar csak a "tudhassa" meg a "mondhassa" a jobb :-)

I.C.ram
Utánajártam ennek az elsejének, de tanácstalan maradtam, mert mindkettõre találtam példát.
see.aakogh
Na bazz végre egy értelemes topic. A népek a NYELVTANROL flamelnek! jee

I.C.ram
A jó édes anyád a paraszt! Képzeld, hogy régen nem volt LY te nagy okos. A luk igenis létezett régen, és abból jött a LYuk. Engem te ne parasztozzál...
I.C.ram
Hát én minden hivatalos formában 1-én láttam. Szerintem még az MS word helyesírási szabályzata is így fogadja el. 1985-ös helyesírási szabályzat kicsit régi szerintem.
Tikal
és azt hogy kell irni hogy a zoxigén? teccikérteni?

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

[HUN]PAStheLoD
huzhou városban v. városában ??

hátö .. az előző aláírásom sokkal jobb volt :]

[HUN]PAStheLoD
1-ji ?? elég fura.

Dynamic
Gondolom az "elsõ(e)" a szótõ amihez hozzájön a "-jén". Az "elsõ(e)j" szótõnek kicsit furcs lenne.
Dynamic
"Az elseje, elsején, elsejéig stb. szóalakok számjegyes írása: 1-je, 1-jén, 1-jéig stb. Az elseji v. elsejei szóalakok számjeggyel írva: 1-ji v. 1-jei."

A magyar helyesírás szabályai (súgó változat: Taracsák Gábor 2002.)
Letöltheted a #97-es hozzászólásban adott linkrõl.
Galy
te meg akkor nagy paraszt vagy!!!

LYUK az egyetlen magyar szó. ami "LY"-nal kezdõdik!

Ebbõl lett vidéken és a bunkóknál "luk"

[HUN]PAStheLoD
Az igen durva 😊) add má oda nekem 😊)

[HUN]PAStheLoD
egybe ?? kit érdekel!

I.C.ram
ugyan az=ugyanaz. 😊
I.C.ram
Az elsején szvsz 1-én, és nem 1-jén.
[HUN]PAStheLoD
az elgépelés az nem ugyan az!

see.aakogh
Néha nálom is elõfordul 😊

Amugy én is hozzászólok. Én így szoktam meg hogy elég helyesen írok (fõleg itt fórumban), nekem így kényelmes, így tudok gyorsan írni. Azt speciel rühellem amikor valaki írásjelek nélkül ír összefüggõ szöveget, mert teljesen érthetetlen sokszor, na meg ha van olyan szó ami ékezettel és ékezet nélkül is értelmes (kerek/kérek/kerék), és nem teszi ki az ékezetet akkor sokszor nehéz rájönni hogy a személy akivel társalgunk mire is gondol valójában...

I.C.ram
Luk teljesen helyes! Tudniillik, hogy a Lukból jött a LYuk is. Régen így hívták.
I.C.ram
pls=pl.: 😊 agyamra ment a sok PLS és már a példa helyett is pls-t írok. 😊
I.C.ram
Oda-t lehet használni, ha pls másnak kell adni valami, és nem magunknak. Pl.: Add oda a sótartót nagyanyádnak.
I.C.ram
Az egy tanárom szokott olyanakot mondani, hogy LETANÍTANI, FELDIKTÁLNI, LEREAGÁLNI. Borzalmas!
I.C.ram
Egyelõre: Egyelõre még fáj a hasa Pistinek.
Egyenlõre: Egyenlõre kell rakosgatni a mérleg két szárát. 😊
Dynamic
Pesten sokan használják az "oda" szót az "ide" helyett.De az elég gáz, hogy a filmekben is nagyon gyakran "add oda"-t mondannak ill. szinkronizálnak.Vagy gondoljunk csak Auth Csilla egyik számára, amikor a refrénben folyamatosan ezt énekli:"Add oda nekem".
Nem nevetséges?Nem igaz, hogy valakik megírják a dalszöveget, sokan elolvassák megzenésítik stb. és nem veszik észre, hogy itt valami nem stimmel?
Galy
Amire én ugrok az a "luk" - lyuk helyett...
Galy
Végre egy komoly topik!
"xsak hogy valamit a nyelvtanról... én épp 9edikes vagyok és jó helyesírónak tartom magam"

Te jó ég, mi van itt, ha ez itt a "jó" szint. Akkor milyen lehet a rossz? Brr....
RelakS
😄

FÁÁÁJ A LÁÁÁBAM!

sg discord: https://discord.gg/ezkyQvNE

Dzsini
...meg az orrodat is tisztíccsa.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

RelakS
Haver kért vlamit gyerek korában: Add oda azt! Add IDE azt! helyett...

Õ tartsa azt a vödröt. Õ tartja azt a vödröt.

sg discord: https://discord.gg/ezkyQvNE

Dynamic
Igen az elején ezt is akartam írni, mert sokan ezt is elrontják.Tehát a "hadd" a jó.Mármint, ha olyan értelemben használod, hogy "Hadd menjen".
A "Had" szónak más a jelentése.Pl. katonai értelemben, mint a "hadsereg".
Dynamic
És vajon "kókuszdijó" vagy "kókuszdilyó"?😊
RelakSfromhome
Csak mer hejesen tundi kel írrni.

(téllewg, az óriás hány j? 😊

VIP regem 05.14-én lejár. Akkor elbúcsúzom mindenkitől, és továbba csak mint RelakS leszek jelen :)

Dynamic
Felraktam a Magyar helyesírás szabályai c. kis "könyvet".Akit érdekel szedje le nyugodtan. Szerintem hasznos segítség és csak 300 kbyte.Bár nem a legújabb(1985), remélhetõleg fedi a valóságot😊

KLIKK IDE!
Dzsini
most már mindkettõ elfogadott... nekem is nagyon fura az 'ettõl nagyobb' 'ettõl jobb', de általánosan használt... hogy honnan jött passz 😊

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Dynamic
Hidd el, hogy "higgye" lesz.Ezt is kivételesen megjegyeztem, mert évekig bajom volt vele😊
Dynamic
Az elsõnél a "higgye" a jó, a másodiknál mindkét mondat jó.
Dzsini
lécccciiii 😊))

Hunnenkoenig
Légy szíves ket szo es "Higyje el nekem!"
A játssza szorol mar volt lejebb hozzaszolas...

Sokan írják a "bátyám" szót is "bátyjám"-nak, pedig helytelen.

Szerintetek hogy írják: "Hadd menjen" vagy "had menjen" Szerintem ket d-vel, de ezzel is sokaknak van gondjuk szerintem.

Tikal
még a hogy szót is rövditi😊))) h., de legalább megsporol 2 billentyu lenyomást 😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Hunnenkoenig
Na, jo! Masok mar megmagyaraztak az egyelöret, talan en is hibasan tudtam, de a többi stimmel!! :-))

Hunnenkoenig
*folrmalya = formája

Hunnenkoenig
Az "egyelöre-egyenlöre" olyan, mint a "víztároló-viztározó" vagy az "avval-azzal" Mindket folrmalya HELYES!!!!!