22786
Html-, css- és php-help
-
#20823 Likes tábla és ott eltárolod a user_id-t és a comment_id-t, esetleg a komment alatt annyit, hogy mennyien likeolták, hogy egy countot megspórolj és csak akkor olvass a likes táblából, hogyha ki kell listázni a felhasználókat, vagy a felhasználó likejait. Valószinüleg többet néznek meg egy kommentet, mint amennyien likeolnak. -
#20822 TABLE facebook_likes('id', 'user_id', 'comment_id') -
#20821 ha egy facebook like rendszerhez hasonló megoldást szeretnék, minden adatbázisban tárolt kommentekhez, akkor szerintetek mi a legjobb megoldás ennek tárolására?
Jelenleg likes mezőben letárolom a userid-ket #-el választva.
Például 1#16#12#56 és ha dolgozok vele, explode-al tömbbé alakítom. -
#20820 Tényleg innen vannak itt akik valamilyen csatornán összegyűlnek? Azt tudom, hogy Cat futtat egy botot. :)
Ha nem, akkor az is egy opció lenne még. ^_^ -
#20819 Na, megjelent a jQuery 2, persze nem kell sokat várni tőle, aki eddig nem figyelte a fejlesztés irányát, lényegében egy refactor, a 2.x branch böngésző támogatásából dobták a régebbi IE-ket és fogják majd sorban alacsony piacú böngészőket. A különbség a 1.x és 2.x között lényegében ennyi, modern böngésző támogatás, alacsonyabb file méret, gyorsabb működés, a jövőben belekerülő fícsörök is bekerülnek mindkettőbe majd. -
#20818 Parancsolj :D
import requests
while True:
r = requests.get("http://localhost")
print r.content
Mondjuk több szálból indítani biztos hatékonyabb lenne. -
Dodo55 #20817 Közben APC-vel kísérletezgetek. Már maga az opcode cacheing a negyedére vitte le a nemrég linkelt keretrendszerem fejlesztésekor tesztelésre használt scriptem futásidejét (4ms-ról 1ms-ra) :)
Elvileg az Apache mpm-worker változata esetén PHP-FPM kell az értelmes működéshez (hogy a processek között osztani tudja a memóriát ellentétben a sima cgi-vel), ezt jól tudom?
(Már azzal megy egyébként, de előtte én mod_fcgid - php5-cgi párossal sem tapasztaltam a sok helyen említett problémákat, persze lehet önmagában az F5 csapkodása egy szem gépen nevetségesen kevés új processt szülni :D) -
F1re #20816 Ez az oldal tényleg jó ötlet, segítek én is szívesen ha fogok tudni (úgyse :D) -
Dodo55 #20815 Na alakul ez akkor :)
Malakai: a keretrendszerem amire tervezem építeni már eleve az: https://code.google.com/p/apdl/ :)
(A főoldalon összeganyézott példák formájában vegetáló dokumentáció és egyéb ordító dolgok felett kérnék mindenkit elsiklani egyelőre, nem véletlenül van alpha állapotban a projekt :D)
És igen, a logo nem véletlenül tűnik ismerősnek -
#20814 Az oldal maga is lehetne opensource akkor már. :) -
Én szívesen segítek majd, ha nem is php kódolással (mert azért az én szintem még messze van a profitól), minden másban szerintem tudnék segíteni. (Akár moderátori szerepet is betölthetnék, vagy más, apróbb dolgok fejlesztése, stb) -
Dodo55 #20812 "és valaki tolná is a szekerét"
Hát amennyire majd a szabadidőm engedi fejlesztés terén eléggé oda tudnám magam tenni (eleve nagyon sok testreszabhatóan reusable cuccot állítok elő munkám során, sok van amiből könnyen tudok majd építkezni), tartalmakat is állítanék rá elő (cikkek pl a főoldalra), viszont az elterjesztése, a közösség építése egyedül nehéz lenne :) Ebben (meg persze bármi másban is :D) örülnék a segítségeteknek.
Ötleteket is szívesen várok, bár a stackoverflow szerű Q&A rendszer önmagában elég vonzó dolog, mindenképp az egyik alapkőnek szánom, de jöhet még sok minden más is :)
Ha már itt tartunk egyébként én mindenképp szeretnék egy tradícionális fórumot is mellé, illetve mint említettem a főoldalra cikkeket, plusz valami jól struktúrált tutorial szekció sem ártana.
Amit meg még eléggé hiányolok, az egy olyan hely, ahol be lehet mutatni figyelemreméltóbb saját projekteket, akár kész (ingyenes vagy minimum ingyenes csomaggal rendelkező) webes szolgáltatásokat, akár open source megoldásokat.
Ez így együtt véve szerintem egész szépen centralizálhatná a jelenleg eléggé szétszóródott webfejlesztő közösséget, ami szerintem semmiképp sem ártana senkinek :) -
#20811 SG-n kívül nagyon nem hallhatsz mást, bármelyik oldal legyen az összehasonlítás tárgya. :P
És de, ph-n van PHP, HTML, webes fejlesztés általában, programozás általában és egyéb nyelveknek külön relatíve látogatott topicok (php pl elég látogatott), van szoftverfejlesztés alfórumuk. :) -
#20810 prohardveren nincs olyan téma? (nem szoktam odajárni, csak mindenhonnan azt hallom, hogy az színvonalasabb, mint az SG :D) -
#20809 Gondolom az a nagy, mindenféle programozós site kategória. :)
Habár érdekes lenne egy külön hely, de az azért kérdéses szerintem, hogy mennyire érdemes, amennyien páran itt irogatunk kétlem, hogy nagyon kihasználnánk, persze ha a terv az, hogy jöjjön a nép és valaki tolná is a szekerét, akkor hajrá. :) -
#20808 prog.hu ?:) -
#20807 jó ötletnek tűnik a külön portál. Tárhelyet szerintem tudnák biztosítani... (mondjuk van egy olyan érzésem, hogy nem én vagyok itt az egyetlen :) ) -
#20806 Ezek közül mi egyiket se tanultuk egyetemen célzottan, szóval maradnak a könyvek. (mármint PHP + mySQL nincs) -
Szeki26 #20805 Elméletileg semmilyen szinten nem tudok programozni, de gyakorlatilag mivel angolul tudok már építettem be oldalba slidert, meg módosítgattam sok dolgot,de mikor komolyabb kódok vannak, sajnos nem tudom megcsinálni azt amit szeretnék.Jelenleg a munkám is ez, több weboldalt karbantartok (saját admin felülettel),de van olyan,ami elavult nem CMS,és rengeteg termék van fent,amit nagy munka lenne új oldalba fektetni,így fejlesztenem kell.Kezdőnek nem mondanám magam,de szeretném a programozást megtanulni.
Amiket Dodo55 felsoroltál, szerintem egyetem kívül ilyen mélyen sehol se lehet megtanulni,csak könyveket olvasva. -
#20804 Egy stackoverflow szerű jó lenne ^^ -
Dodo55 #20803 Én nem, de utánanéztem mik ezek és ha nagyobb infrastruktúrával dolgoznék bizony jól jönnének :)
Más: Azt látom mostanában elég sok hasonló téma megy itt köztünk tapasztaltabb fejlesztők között, szinte ketté vált a topic az eredeti "Html-, css- és php-help" téma és az ilyen jellegű témák között.
E mellett az az igazság nem igazán tudok komolyabb magyar, kifejezetten webfejlesztéssel foglalkozó oldalról (persze ott vannak a nagyobb programozással foglalkozó oldalak, de úgy gondolom a webfejlesztés egyre inkább kinövi magát külön témává)
Elgondolkoztam most kicsit azon, hogy összedobhatnánk esetleg valamit ami az ilyen komolyabb témáknak adhatna külön helyet. Szabadidőnk, energiánk, stb függvényében gondolok itt szélsőséges esetben akár csak egy sima topicra a sajátban vagy egy forum.sg.hu-s fórumra, vagy a másik végletre, hogy akár egy komplett portált (ami hosszabb távon viszont akár bőven vissza is hozhatná a belefektetett energiát valamilyen numerikus formátumban :)).
Igaz, hogy gondolom mindegyükünk perfekt angolból, de ettől függetlenül nekem pl. jól esne néha az anyanyelvemen, magyar szakmaibeliek írásait olvasgatni, megosztani velük a gondolataimat, stb...
Mit szólnátok, láttok benne fantáziát? -
#20802 Kicsit visszakanyarodva az eszközökhöz, használ itt vki (deven) Puppetet, Chefet, vagy hasonlót? :) -
Dodo55 #20801 Nem tudom, de ha értelmes tudást szeretnél, mindenképp olyan képzést keress, ahol az alábbi dolgok benne lesznek az anyagban:
-HTTP Protokoll alaposan
-PHP 5 Objektum Orientált Programozási Modell (OOM)
-Naprakész PHP 5.3+ dolgok (az 5.3 annyi fontos új dolgot hozott, hogy eredetileg PHP 6 lett volna már, csak egy lényeges karakterkódolási fejlesztés elhalasztása miatt a végén mégsem léptették a major verziót)
-Használható MySQL ismeretek (ne csak a nagyon alap CRUD lekérések, annál kicsit részletekbemenőbb dolgok is)
-MVC általános elmélet szintjén, beleértve a template rendszereket is (a mögötte álló elv a lényeg, nem egy-egy konkrét keretrendszer)
-Alapvető biztonsági és minimális titkosítási ismeretek
-Gyakoribb PHP extensionök ismerete (GD, CURL, stb...)
-LAMP szerver beállításával, kezelésével kapcsolatos dolgok sem ártanak
Ha ezeket megtanulod és szerzel bennük gyakorlatot, akkor már elég széleskörűen használható tudásod lehet :)
(A nagyon alapvető dolgokat nem soroltam fel, feltételezem azt azért mindenhol tanítják, pl HTML, CSS, programozási és programtervezési alapelméletek, egy kis JS esetleg, FS/IO témák, stb...) -
#20800 Szia!
Milyen szinten tudsz php-t programozni, az-e a hobbid, vagy csak munkának szeretnéd, programoztál-e mást valaha - a középsulis számtech szakkört leszámítva? -
Szeki26 #20799 Sziasztok !
Tudtok ajánlani komolyabb sulikat, ahol munka mellett php webprogramozást lehetne elvégezni ? Én szegedi vagyok, de nem találtam nekem megfelelőt, hátha távoktatásban vannak megbízható cégek. -
#20798 Végül ez lett a megoldás:
SELECT
UM.uid , UM.user ,
(
SELECT PV.pvalue
FROM users_pnames PN , users_pvalues PV
WHERE PN.pname = 'zipcode'
AND PN.pid = PV.pid
AND PV.uid = UM.uid
) AS zipcode
,
(
SELECT PV.pvalue
WHERE PN.pname = 'city'
AND PN.pid = PV.pid
AND PV.uid = UM.uid
) AS city
,
(
SELECT PV.pvalue
WHERE PN.pname = 'street'
AND PN.pid = PV.pid
AND PV.uid = UM.uid
) AS street
,
(
SELECT PV.pvalue
WHERE PN.pname = 'address'
AND PN.pid = PV.pid
AND PV.uid = UM.uid
) AS address
FROM users_main UM
-
#20797 Pont most lesz ajax-ra cserélve az iframe... -
#20796 Az iframe használatát pedig elfelejteni:) div, overflow, ajax powa:) -
#20795 Igen, hiszen onnan tölti le. Amúgy kitörölni azt a kommentet/hírt/akármit amiben benne van az iframe. -
#20794 iframe injection malware ellen mit lehet tenni, miután már felkerült egy oldalra?
A domain megvan, ahonnan tölti le a dolgait. Ha arra rákeresek a file-okban, akkor megtalálhatom?
Elvileg ez az oldal: carbonitesbalked.biz -
#20793 -
Norbi779 #20792 Köszönöm a segítséget, már működik! :)
-
#20791 Az ajax-al hívott url minden kimenete (html header-től a footerig minden) bekerül a result-ba, az meg az elembe (div-be) amit frissítesz. Tehát neked csak arra a kimenetre van szükséged amit az üzenőfalon szeretnél látni.
20788-ban leírtam hogy rakhatod be a dolgot az index-edbe. -
Norbi779 #20790 Nekem úgy vaa az oldal, hogy mindig az adott oldalt hívja be az index.php-ba.:
<?php
if(isset($_GET["op"]) && $_GET["op"]!="") {
$op = $_GET["op"];
if(file_exists("inc/".$op.".php")) {
include_once ("inc/".$op.".php");
} else {
include_once ("inc/404.php");
}
} else {
include_once("inc/main.php");
}
?>
és akkor a többi php fájlban már csak az van amit akarok az oldalra. és akkor nem csak az üzenőfalat tölti újra? -
#20789 Itt még 10 percig ilyen valós idejű dologról lesz előadás :D
Amúgy, ha static fájlt töltesz meg akkor az nem lesz dinamikus. -
#20788 Az azért nem jó, mert így az egész oldal bekerül a result-ba, neked pedig csak a frissített adatokra van szükséged. Ha nem szeretnél külön php-t, akkor küldj az ajax-al egy paramétert (legyen pl. ajax) amit vizsgálsz, pl:
if ($_POST['ajax']) {
print új_adatok();
exit;
} -
Norbi779 #20787 ezt a módszert megpróbáltam, a "php_ami_lekeri_az_uj_adatokat.php" helyett odaírtam ugyan azt a fájlt amiben meg van írva az egész. az baj? mert most ha frissítem az oldalt akkor bejönnek az üzenetek az oldalról, aztán eltűnnek. -
#20786 Valahogy így csinálnám szépen (nem biztos, hogy tökéletes, most rántottam össze gyorsan):
html
<body onload="updateTimer();">
javascript
function updateTimer() {
doReload();
t = setTimeout("updateTimer()", 3000);
}
function doReload() {
var parameterek = { param1 : 'ertek1', param2 : 'ertek2' }
$.ajax ( {
type: 'post',
url: 'php_ami_lekeri_az_uj_adatokat.php',
data: parameterek,
success: function(resultData) {
$('#div_amit_frissiteni szeretnel').html(resultData);
}
} )
}
-
#20785 *ill az iframe-en belüli oldalra rakhatsz egy frissítés linket, aminek a hivatkozása megegyezik az iframe hivatkozásával és az is újratölti neked az oldalt -
#20784 legegyszerűbb ha a divet lecseréled egy iframe-re, és az azon belüli dokumentum tetejére beírod ezt:
<meta http-equiv="refresh" content="30">
ez 30 másodpercenként újra fogja tölteni az iframe-et automatán