22786
Html-, css- és php-help
  • CSABESZnick
    Minden menünek és almenünek is más háttere lenne.
    Így képzelted? (két menü almenükkel)

<nav>
    <ul>

<li class="left-menu-level-1"> <a href="#"><span></span>MENU_1</a>
    <ul>
    <li class="left-almenu-level-1"> <a href="#">TIPP 1</a></li>
    <li class="left-almenu-level-2"> <a href="#">TIPP 1</a></li>
    </ul>
    </li>

<li class="left-menu-level-2"> <a href="#"><span></span>MENU_2</a>
    <ul>
    <li class="left-almenu-level-3"> <a href="#">TIPP 1</a></li>
    <li class="left-almenu-level-4"> <a href="#">TIPP 1</a></li>
    </ul>
    </li>

</ul>
    </nav>

köszi
  • bracsek #20702
    Igen kb így, de ha a TIPP 1-eknek ugyanaz kell legyen a hátterem, mindeniknek adhatod a left-almenu-level-1.

mondjuk én nem menu és almenüként neveztem el hanem a szineket jelöltem a level-1 és level-2 vel, de ahogy írtad így is működőképes, csak akkor felesleges a level szócska az egészbe, ha menu és almenü szintezéssel dolgozol.
  • CSABESZnick
    Köszönöm.
    Tehát így?
    <nav>
    <ul>
    <li class="left-menu-level-1"> <a href="#"><span></span>TIPPEK</a>
    <ul>
    <li class="left-almenu-level-1"> <a href="#">TIPP 1</a></li>
    <li class="left-almenu-level-2"> <a href="#">TIPP 1</a></li>
    <li class="left-almenu-level-3"> <a href="#">TIPP 1</a></li>
    <li class="left-almenu-level-4"> <a href="#">TIPP 1</a></li>
    <li class="left-almenu-level-5"> <a href="#">TIPP 1</a></li>
    </ul>
    </li>
    </ul>
    </nav>
  • bracsek #20700
    Gondolom hogy egy UL > LI listából dolgozik, én ajánlanám mindeniknek adni egy egy class attributumot pl.: class="left-menu-level-1" class="left-menu-level-2" class="left-menu-level-3", és a style részre

.left-menu-level-1 { background: ... }
  • CSABESZnick
    Nagyon köszönöm!!! tökéletes.

lenne még egy kérdésem.
    Van egy vertikális menüm ami oldalra nyitja az almenüket.
    hogy tudom megcsinálni, hogy minden fő és almenüben más kép jelenjen meg.
    gondolom, minden menüt külön kell valahogy megnevezni.

köszönöm.
  • bracsek #20698
    A style részre írd be hogy html { overflow-y: scroll; } így mindig lesz scrollbar, csak le lesz tiltva, ha nincs annyi tartalom, így nem ugrál az oldal.
  • CSABESZnick
    sziasztok.

azt szeretném megoldani, hogy egy weboldalon minden oldal elég hosszú, így jobb oldalt meg van a scroll, de van egy, ahol elég kevés szöveg van,
    így elugrik jobbra. van megoldás arra, hogy ez ne legyen?
    most beállítottam átmenetileg 1000px height-re, hogy ott legyen ennél is a scroll, de elég béna :)

köszi előre is.
  • Matty01
    Köszi úgy néz ki ez volt a hiba! hogy nem szúrta ki a szemem! :D
  • MerlinW
    Első körben, egyik <ul> sincs lezárva.
  • Matty01
    Sziasztok!

Kellemes Ünnepeket mindenkinek!

Van egy kis problémám, hátha rájöttök,mit nem veszek észre:

Valamiért nem jön elő a dropdown az oldalamon, pedig nem találok benne semmilyen hibát. Valami ötlet esetleg?

belinkelem ide kattints

Dekoráció menüpont a kérdéses dolog. a grafika menüpont, mint látjátok simán bejön, pedig ugyanúgy csináltam mindent a dekorációnál is.

menu.html-t szerkesztettem

üdv
  • Dodo55
    RewriteBase-t jobb nem használni ha nem muszáj, nagyobb környezetfüggetlenséget biztosít az elhagyása.

Amúgy én egy tetszőleges GET paramba nyomatom a valós path utáni szegmenseket, majd azt explode-olom. Ez azért jobb szerintem, mert ha épp nincs mod_rewrite egy szerveren, akkor egy config érték átállít és máris működik a dolog bármiféle egyéb kódváltoztatás nélkül (természetesen ilyenkor a linkek is ennek megfelelően generálódnak le :)).
  • MerlinW
    Én így használom:

RewriteEngine On
    RewriteBase /project/
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
    RewriteRule ^(.+)$ index.php [QSA]

Aztán explode-olom az URL-t, majd a router elküldi a megfelelő helyre / betölti a szükséges osztályt.

Így lesz a leghosszabb URL-em ilyen: www.domain.hu/project/module/function/param
    Ha több paramétert akarok átadni, akkor ajax. $_GET-et nem használom:)
  • Dodo55
    Na igen, nekem olyan a routerem, fordítva is tud működni :)
    Megadod neki a controllert és az esetleges paramétereket aztán az épp aktuális szabályok alapján legenerálja hozzá az URL-t.

Csak félek kicsit majd nagyobb szabálybázissal hogy fog teljesíteni, mert tele van csúnya 3-4 szinten ágyazott foreach-ekkel :D
  • Malakai
  • SzirmosSzisza
    Ha ilyen szintű oldalt csinál valaki, akkor nem hiszem, hogy a felénél jut eszébe, hogy mod_rewrite kéne :D
  • Malakai
    De ha jól van összerakva, akkor a linkeket egyébként is egy method generálta és nem te írtad be kézzel mindenhova. :)
  • SzirmosSzisza
    Ha már van kész weblapod, akkor sokkal egyszerűbb az első módszerrel átírni, hiszen elég a mod_rewriteot megcsinálni és megy is (meg persze a linkeket átírni :D).
  • Dodo55
    "akármit is írsz be URL-bek átirányítod az index.php-ra és ott "/" alapján explodeolod az URL-t"
    Én pont erre használom a mod_rewrite-ot :)Jobb így szerintem, mert egy url routerrel mellette teljesen szabad kezem van.
  • CSABESZnick
    Nagyon köszönöm! Tökéletes!
  • Norbi779
    Köszönöm a választ, utánanézek.
  • SzirmosSzisza
    Keress rá arra, hogy .htaccess mod_rewrite.

Vagy csinálhatod azt is, hogy akármit is írsz be URL-bek átirányítod az index.php-ra és ott "/" alapján explodeolod az URL-t, de a mod_rewrite sokkal elegánsabb + nem kell átírni az oldalt.
  • Norbi779
    Üdv. Nekem jelenleg úgy van az oldal, hogy az index.php -ban mindig behívja az adott oldalt és így van az url pl.: www.valami.hu/index.php?op=main&lang=hu&valami=valami a main helyére mindig az adott oldal. Elég sok oldalon láttam, hogy az URL így van: www.valami.hu/main/hu/valami. Itt is az első az adott oldal, nálam az OP értéke, a hu meg a nyelv ami nálam a LANG értéke. És ezt hogyan lehet megcsinálni PHP-ben hogy úgy legyen az URL mint a másik példámban?
  • vafeN
    Esetleg? Ha mégse akkor itt van még ez az oldal: http://css3menu.com/
  • Jim Morrison
    ... megnyitottam, majd alt taboztam és nem értettem mi csipog :D visszanézek az oldalra... ja b+ :D
  • Voyager5
    Munkahelyre kollégák idegesítésére:
    http://restlessdesign.github.com/pestilence/

:)
  • CSABESZnick
    Köszi a választ!

Nekem csak olyat sikerült találnom js- nélkül, ami lefelé nyílik, de az több okból sem jó.

Ilyet szeretnék js-nélkül:
    http://www.htmldrive.net/items/demo/57/Simple-unlimited-levels-vertical-drop-down-navigation-menu-jquery-plugin

A nyilat megnézem, mert ez a "0x2190" nem tudom mit jelent.

köszi.
  • SzirmosSzisza
    Hali, ha meg lehet csinálni CSS-sel (és ezt meg lehet) akkor érdemesebb inkább azzal.

Második kérdésedre: http://www.fileformat.info/info/unicode/block/arrows/utf8test.htm (gondolom úgyis utf-8 lesz az oldal, szóval nem probléma)
  • CSABESZnick
    Sziasztok!

Egy függőleges menüt szeretnék az oldalamra, ami oldalra adja ki az almenüket. Csak JS-est találtam.
    Szerintetek foglalkozzak azzal, hogy van, aki nem engedélyezi ezt a böngészőjében?

Ill. szeretnék egy kis oldalra mutató nyilat, ahol lesz almenü.
    Ezt csak bg-dal tudom megoldani, vagy van erre karakter kód is?
    Melyiket érdemes?

köszönöm!
  • Culram #20675
    Köszönöm! Kezd magas lenni. Sajnos azt a kód részletet már töröltem, de furdalta az oldalamat, mert maga lapok betöltése load-dal jó megoldásnak tűnt.

Egybe azért sem raknám mert mindegyik oldal tartalmaz lehívásokat és az a betöltéseket szerintem nagyon lassúvá tenné. Plusz a lekérdezéslet csökkenteném és amit lehet front-end végeznék el.

Plusz egy kis alkotói válság. :)
  • Dodo55
    Ehhez fontos hozzátenni, hogy az init_hovers()-ben ez esetben csak az ajax-al betöltött tartalomra szabad (natúr) bind-eket írni, mert ha állandó elementekre is tartalmaz, akkor azok halmozódnak majd (kezdő jQuery-s időszakom rémálma :D).

A delegálás (statikus szülőre on + subselector bármire) ennyivel jobb, nem kell az ilyesmitől tartani.
  • Lazarus
    $.load('file.php', {mindenféle data}, function(response){$('#content').html(response); init_hovers();});
  • SzirmosSzisza
    jQuery alatt $(function() { /*ide ehh */}); simán JS alatt meg valami window.load.

Szerintem arra gondolt amúgy, hogy jQuery-vel, ha szépen felrakod a bindokat (hover, click, etc) és betöltsz egy új HTML-t loaddal, akkor azokon nem lesz rajta, csak a régi HTML-en, emiatt újra kell. (picit pongyola a megfogalmazás, de szerintem érthető :D)
  • passatgt
    jquery? akkor írd át a hover funkciót így:

$(document).on('mouseover', '.selector', function() {
    //do something
    });
    $(document).on('mouseout', '.selector', function() {
    //do something
    });

vagy

$(document).on(
    {
    mouseenter: function()
    {
    //stuff to do on mouseover
    },
    mouseleave: function()
    {
    //stuff to do on mouseleave
    }
    }
    , '.selector'); //pass the element as an argument to .on
  • Culram #20670
    js hover. Lehet ez a baj. Tudsz példát mutatni arra, hogy kell load után is initializálni?
  • Lazarus
    css hover vagy js? Utóbbi esetben gondolom a főoldal betöltése után initializáltad, a load után is kell. De így látatlanba csak tippelni tudok :)
  • Culram #20668
    Pont a kód túlzsúfolását szeretném elkerülni és egy modulárisabb felépítést szeretnék.
    Igazából felhúzott hogy egy szimpla hover nem működött mikor ha nem load-dal volt behívva akkor ment.
  • Lazarus
    Csinálj több content div-et, elrejted őket display:none-al, javascript menü gombokkal pedig megjeleníted azt amit kell. Ha túl sok erőforrást igényelne az összes oldalt egyszerre kigenerálni akkor inkább ajax load. Milyen funkciók nem működnek?
  • Culram #20666
    Sziasztok! Hogy tudnák egy egy lapos webappot csinálni egyszerűen?
    Próbálgattam Jquery loaddal váltogatni a lapokat, de ilyenkor a lapokon bizonyos funkciók nem működtek. Nézegettem a Backbone-t de egy kicsit még magas nekem. kisebb szöveges modulok még OK, de a templétek már nem viszik az agyam. Hogy tudnék abban teljes oldalakt definiálni?
  • MerlinW
    Jó dolgok ezek, én is írtam két keretrendszert. Arra kell figyelni, hogy ha azt akarod, hogy más is használja, ne bonyolítsd túl:) Én is sok hasznos dolgot építettem az elsőbe, ami nekem tök jó volt, de aztán készítettem egy "lite" verziót, ami igaz, nem nyalja ki a fenekedet, viszont egy óra alatt meg lehet tanulni és használni kényelmesen:) Ja és nem kell hozzá ezer oldalas doksit írnom:)

Ez jelenleg úgy néz ki (work in progress), hogy a rendszer szolgáltatja a szokásos dolgokat (felhasználó/jogosultságkezelés, smarty, adodb, firephp, phpmailer, stb), valamint a dinamikus entitás, modul és template (amibe assign-olva van a framework html, ajax, jQ fícsöröket tartalmazó view osztálya) betöltést.
    Innentől modulon belül, ha mindenáron template-ben szeretnél használni szeretnél egy objektumot, akkor assign-nolod. A controller-em pedig kizárólag url-ből dolgozik (pl: domain.hu/project/module/function/id). A GET tiltva van, csak POST-olok.

A használat pedig kb annyi (mondhatni a szokásos), hogy létrehozunk egy modult (ami egy a rendszer modul osztályából leszármaztatott osztály), a konstuktor beállítja, amit be kell, router függvény eldönti az url alapján mit kell csinálni, a végrehajtófüggvények pedig összeszednek minden adatot, majd beküldi a smarty-nak. Egyszerű és nagyszerű:)
  • Dodo55
    De, én a 3-as dokumentációjában olvastam alapvetően a használatáról.

Assignolni meg azért nem akarok, mert ez egy különleges objektum (ez jól kiemelhető a $ elhagyásával, amihez mindenképp regisztrálni kell). Egy keretrendszerembe építem be modulként a Smarty-t, a Smarty osztály példányát a modul betöltőkódja hozza létre (majd később ezt az előkészített példányt le lehet kérni) és pár integrációs műveletet végez rajta, ennek része ennek a bizonyos objektumnak a regiszrálása is: a keretrendszer egyes változóit és függvényeit ezen keresztül lehet elérni (jelenleg a webroot-ot, illetve a controllerekhez reverse-routing alapú url generáló függvényt, a jövőben is hasonló, view oldalról hasznos dolgokat tervezek bele).