48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • G_ArchAngel #11626
    az sem rossz..., és skrizó is...
  • Dzsini
    nem, te paranoiás vagy.
  • G_ArchAngel #11624
    én hová tartozom, ha digitálissal kezdtem és onnan váltottam analógra? ritka nagy korlátolt barmok közé?
    (mondjuk én inkább nem adtam volna vissza a MarkII-est...:D)
  • Grétsy
    erről eszembe jutott egy faszi, "a tipikus analógos", akit Blastával volt szerencsénk megismerni

nevezzük az ipsét egyszerűen Gipsz "húsz éve nyomom a szakmát vaze" Jakabnak, nos ez a Gipsz Jakab előadta nekünk, hogy nemrég kapott kölcsön (!) egy 1Ds-t (vagy Mark II-t vagy már nemtom, a 11mpx-eset), kiment vele az erdő szélére, lőtt egy pár vadat, de (idézem): "Áhh, az sem elég jó, kell még ezeknek 10-12 év...." :)))))))))))))

azért én szánom is az ilyen embereket, mert ennyire korlátoltnak lenni valahol már túl szigorú büntetés a természettől....

de érdekes, hogy ez a fajta "rasszizmus" csak a filmesekre jellemző, pedig senki nem erőszakolja rájuk a digitális technológiát...
  • Lateralus
    Hát erre csak úgy paraszti ésszel végiggondolva lehet válaszolni.

A hívók méretei amúgy is csökkennek, bár ennek inkább az az oka, hogy igény van a helytakarékosságra, azért még nem otthoni használatra szánt dolgok ezek. Talán lesz, de szerintem drágán. A digitális fotósok nagy része nem igényli a papírképet sem, csak magát a fotót. Sokaknak elég a mobiltelefonos kamerával készült pillanatkép, amit át lehet küldeni a haveroknak, vagy mutogatni a suliban, melóhelyen. De aki külön digimasinát vesz azok nagy része sem hivat szerintem, vagy csak ritkán a jobb képeiből. A készült képek nagy részére örök "bit-lét" vár. Aztán van egy jelentős tábor, aki a nyomtatásra esküszik, tehát a fotónyomtatók fejlesztése célszerűbb és belegondolva, hogy mondjuk 10 éve milyen és most milyen fotónyomtatókat kapni és mennyiért, hát fejlődik is szépen. Szóval a jövő otthoni digilaborját fotónyomtatónak fogják hívni. Esélye talán mégis azért lehet az ennél komolyabb otthoni labornak, mert a digitális gépek fejlődésével egyre több profi is digire vált, vagy azt is használ. Sokan belátják, hogy egyre jobb a minőség és akik most még fanyalognak azok közül is sokat utólér majd a technika, vagy egyszerűen kihalnak és felnő egy már "digibe belenőtt" profi generáció, akinek természetes ez a közeg. Persze az analógot nem elfeledve. Szóval magasabb igényekhez kis eséllyel elképzelhető, hogy lesz kisebb méretű, minőségi otthoni labor. De tekintve, hogy ez nagyon szűk réteg, várhatóan nem lesz valami olcsó megoldás, ha lesz is.
    Szerintem az otthoni "labor" jövője inkább az egyre jobb és olcsóbb fotópapírokban és nyomtatókban, vagy fejlettebb nyomtatási technikákban lesz.
  • G_ArchAngel #11621
    megkérdezhetem, hogy milyen diákat/filmeket használsz? akár ff, akár színes...

én a Fuji családra esküszöm, bár még nem volt alkalmam végigpróbálni...
  • GregSB
    Jó ez általában nem olyan vészes, talán kicsit túloztam. Negahívásnál meg tudod mondani a fotóboltosnak is, hogy pl. kicsit hívja túl, vagy pusholja és az új printerek színszűrőzési automatikája is nagyon jó már.. De nekem akkor is hiányozna a laborálás rész.

Télleg, Lateralus: Szerinted mennyi esély van arra, hogy valaha ki fognak fejleszteni egy kézi digi-nagyítógépet? :) Technikailag szerintem már most meg lehetne csinálni, csak gondolom emberelen sok pénzbe kerülne..
  • G_ArchAngel #11619
    azért kicsit szeretlek :))))
  • GregSB
    Jelenleg én is analóggal fotózok, de csakis azért, mert van lehetőségem manuális ff, és színes labort is használni. Így a negáimról én nagyítok saját magamnak.

Ha viszont ez nem lenne, és egy fotósbolttól kéne függenem(már ami a nega előhívását + papírképre nagyítását illeti) valszeg áttérnék digitálisra, mert ott még valamilyen szinten bele tudnék avatkozni a végleges képbe fotosoppal, és nem Gipsz Jakab printerkezelő kedélyállapotától függene, hogy hogyan hívja elő a negámat, és hogy odafigyel-e a színszűrőzésnél...
  • G_ArchAngel #11617
    jó áron tudtam eladni (értsd: többért, mint vettem), és valahogy az analóg fotózás jobban megfogott, mint a digitális, más a feelingje...
  • GregSB
    Hmm.. 10D-től miért váltál meg???
  • G_ArchAngel #11615
    amúgy az nyugatról 430e-ért hozathatsz újat, nem kell a pénzt itthon költeni...
    az obikat, amit kinéztem, tuti külföldről hozatom: 400e helyett 300e-ből kijön, ha keresel...
  • G_ArchAngel #11614
    Sorry, az apronet.hu-n tényleg az 1n van 75e-ért, én az 1v-t a FotóMozaikban találtam 200e-ért, de ma találtam egy egyéves 1v-t az apronet-en is...
    ez az - 275-nek van hírdetve, de 10%-ot simán lehet alkudni...
  • Grétsy
    látod vazz, még te is olvashatsz itt újat :)
  • Lateralus
    Hol 75ezer az 1V ??????

1N-t láttam annyiért, 1-est már 50-ért is odadják, de 1V-t...?

Csodálkozom.
    Még mindig gyártott termék és az új ára simán 600ezer itthon. Használtan sem nagyon láttam 300 alatt. Bár nem is kerestem.
  • G_ArchAngel #11611
    nah, felhívtam a Soós-t (vmi kiscsaj vette fel), 500Ft a tekercs előhívása, 1190Ft nyersanyaggal a CD-re írás, ez 2-3 nap alatt van meg...
  • Blasta
    A200 full review - akit érdekel
  • Grétsy
    voltam bent 2x, de nem vettem semmit

amúgy a következő kész negámat én már csak digitálisan akarom megkapni, de nem jártam utána, hol mennyi
  • G_ArchAngel #11608
    elvileg ahol előhívatom, ott nem lehet kérni, hogy digitálisan is megkapjam? most a Soós Fotót akarom kipróbálni és ők 1190Ft-ért 1 tekercs filmet kiírnak CD-re...
    Te ismered őket, vagy nem?
  • Grétsy
    looking forward to...

addigra talán én is szétválogatom az utolsó anyagot
  • G_ArchAngel #11606
    asszem a "Fényképeid" topicban írtam: a céges szkennert használom, ha szkennelek, jelenleg kb. 200km választ el tőle, így csak jövőhét pénteken tudlak elborzasztani lelkes amatőr tevékenységem torz eredményeivel, sorry...
  • Blasta
    Ez tény, webre tökéletesen elég az occsó is, 800x600-ban feltölteni, mutogatni...
  • Grétsy
    érdekes, én a 20 ezres HP szkenneremmel teljesen normális webes minőségben tudok szkennelni, na persze nem tudom, neked milyen van

különben sem érdekel senkit a képminőség, szvsz
  • G_ArchAngel #11603
    mondom, csinálunk golyóálló-mellényes fotós topic találkozót, viszek albumot és akkor fikázhatsz - amíg egy normális szkennerem nem lesz, addig ez van...
  • Blasta
    Na ADDIG biztos nem fogok keresni :-)

[MAX MEGVESZI JÓDRÁGÁN]
  • G_ArchAngel #11601
    vagy addig keresel míg 200k alatt nem találsz, s megveszed azt...
  • Grétsy
    jaaaaaj de felvágunk kérem..... kimegyek az ócskára veszek 8 kilónyi analóg gépet és adnak hozzá mellényt is?? mert akkor vágom a kukába a digigépet!

inkább mutatnál valamit, amitől térdre borulunk, mielőtt megkoronázod magad
  • G_ArchAngel #11599
    igazából csak egy Canon fax és egy Canon fénymásoló bonsai változata van benne, így könnyű volt kirázni belőle, s máris belefér a táp:)
  • Blasta
    Bizony!
  • Blasta
    Azé a 300D-ben több minden van mint az X-ben ESZVÉESZ :-)
  • Blasta
    Nézmá.
    Grétsy=Freak???????

[GŐZE NEM VOLT] :-)
  • Grétsy
    most hogy mondod, még nekem sem fordult meg a fejemben, hogy vajon mennyire nehéz :)

• Grétsy
    bár jó így általánosnak is, sőt
  • Blasta
    Köszi!

Nem gondoltam, hogy nehéz! :-)
    Pénzt felmarkol, boltba elmegy, 1V kiválaszt, megvesz. :-D
  • G_ArchAngel #11592
    kutyám van ember, nem szeretem a macskát, de a kutyám 300D-vázból eszik, mert abban úgysem volt semmi, könnyű volt kibelezni a vázat...:)
  • Grétsy
    persze ez csak tipp :)

Mellesleg ez lehetne analóg fotós topik

valamelyik radiátor átnevezhetné :)
  • G_ArchAngel #11590
    a 300X a mindenes, bár ezt vettem újonan, és az 1v-t használtan, de érthető módon ezt féltem kevésbé (pl. ezt vittem a síelésre is) - ebben Fuji Reala 100-as filmek vannak mindig, ez jó tájfotóra illetve szinte mindenre, míg az 1v-ben Ilford 400-as B/W film van, ezzel eddig csak a környező falvakban fotóztam tanya és történelmi jellegű épületeket és lovakat:)
    Igazából ezt szeretném diázásra használni, ha Shaman barátom belevezet a rejtelmeibe:)
    Amúgy ne gondoljátok, hogy nehéz 1v-t beszerezni, én már láttam apróhirdetést 75e-től 250e-ig...
  • Grétsy
    egyik könyvtámasz, a másikból a macska eszik...
  • Blasta
    És melyik vázat mire használod?
  • G_ArchAngel #11587
    Bocs, kötekedni nem szerettem volna - inkább gyenge poén, sorry...