48078
-
#13870 Az is 150-200e volt fénykorában. -
#13869 Na ez az.
Ilyen képket SEM FOG 50e ft-os kompakttal csinálni, aminek max 3x-os zoom-ja van, stabilizátor sehol illetve max. ISO400 érzékenysége amit automatika választ ki. -
G_ArchAngel #13868 Dzsininek volt egy jó McFerrin-es koncertfotója..., azt Fuji FinePis S602Zoom-al lőtte... -
G_ArchAngel #13867 Panasonic DMC FZ-10, 12× optikai zoomos, stabilizátroros, nagy fényerejű objektívvel - ez akkoriban 150.000.-Ft-os gép volt, mégis kevésnek éreztem...
Varga Zsuzsa, Művészetek Völgye, 2004
-
#13866 Megpróbálom bővebben, nem tudom mennyire értesz hozzá:
Mivel partyfotósként is tengetem mostanság mindennapjaimat, ezért fotóztam pár koncerten. A jó koncertfotó alapja az, hogy nem vakuzunk, azaz a színpad fényeivel világítjuk be a képeket, ami így maximálisan visszaadja az ottani feelinget. Ha nem vagy partifotós, akkor biza nem igen lesz lehetőséged a szinpadhoz közel, állványról fotózni, tehát marad a kézből, kinyújtott karral a "lesz ami lesz" technikára bízni magunkat.
Tehát ha nem vakuzol (közvetlenül a színpad mellől megpróbálhatsz vakuzni, de távolabbról már el kell felejteni) akkor egy megoldás van, mégpedig magas érzékenységgel (ISO) készíteni a fotókat. Ez úgy ISO800-ISO1600-at jelent.
Egy 50e Ft-os gépnél nemhogy nincs ilyen érzékenység, ráadásul Te magad nem is választhatod ki, hogy mivel fotóznál mert nincs a gépen teljesen manuális mód. Legalábbis ez az általános szokás, elképzelhető, hogy találsz olyan gépet ami mondjuk képes ISO800-ra és még manuálisan ki is lehet ezt választani, de nem tudok neked most fejből ilyen gépet mondani.
(pl a Fuji S5000 képes ISO800-ra, DE CSAK 1mpx minőségű fotóknál, 3mpx-en nem tudta már ezt, tehát zsákutca és már nem is kapni)
A másik dolog ami az 50e-es kompaktokat koncertfotózásra alkalmatlanná teszi az a magas érzékenységnél termelt KÉPZAJ!
Tegyük fel találsz olyan gépet ami képes ISO400-nál MAGASABB érzékenységnél képet rögzíteni, az a fotó olyan szinten lesz zajos, hogy azt nem nagyon kívánod majd mutogatni. De a kis olcsó kompaktok még 400-on is erőteljes képzejt produkálnak, tehát erősen meg vagyunk lőve.
Persze ha nem tartozol az igényes fotósokhoz illetve csak 1-2 koncertet szeretnél lekapni ha már ott vagy, akkor válaszd akármelyik kompakt masinát 45-50e-ért és próba-cseresznye. Nekem 1 évvel ezelőtt egy kb. 80-90eft-os kompakttal ennyit sikerült készítenem:
Freestylers koncert - sziget
-
G_ArchAngel #13865 ha eléggé előre verekeded magad, akkor egy 3×-os átfogású ultrakompakt elég...
szemezgess a depo.hu-n vagy a pixmania.com magyar oldalán, és ha kinézted, akkor kifejtjük a véleményünket - ebben a kategóriában amúgyis csak 3 v. 4 megapixeles masinákat találhatsz, így könnyebb szűkíteni a listát... -
Gandibá #13864 Magamnak csinálnám őket, arra meg azt mondták létezik ilyen gép. -
2Bálint #13863 rövid leszek és tömör: ilyen gépet nem fogsz találni... -
#13862 Felejtsd el, koncert képeket picit komolyabb géppel szoktak csinálni!
Minimum Fuji S5500. Olyan 70-80 körül lehet az ára, ha jól tippelek. -
Gandibá #13861 Egy jó gépet tudnátok mondani 45ezerig bezárólag, amivel jó koncertképeket lehet csinálni, meg más hasonló dolgokat? -
#13860 THX így már megy.
Más: találtam egy egész jó cikket azoknak, akik keveset tudnak a mélységélességről:
Depth of field preview
Depth of field Calculation Applet -
G_ArchAngel #13859 http://www.sonyericsson.com/k750/
ez lenne a link, nálam tökéletesen működik... -
#13858 Ezt linkeld be légyszi még1x, mert nem lett jó :( -
#13857 Már nem kell, ezt találtam a dpreview-n:
"The D50 loses the DOF preview button..."
Ezt nem kellett volna :( -
#13856 A napokban és is ki fogom próbálni. (Az astoriánál lévő Digitcamnál egyébként ezt bárki megteheti)
Egy dolog viszont aggaszt már így előre: nézegettem képeket róla, de sehol nem találom rajta a munkarekesz-gombot. Nyugtass meg hogy van rajta csak én vagyok vak :) -
Lateralus #13855 Ha gondtalanul akarod használni filmessel is, akkor igen. Vagy belezoomolsz és talán csökken a vignettálás. Bár akkor meg oda az extra nagylátószöged, amiért lényegében fizettél. -
G_ArchAngel #13854 szóval akkor elfelejthetem...:( -
Lateralus #13853 kisobi=kitobi :) -
Lateralus #13852 Tegnap viszont sikerült megtapogatni egy gyors menetre egy Nikon D50-et.
Vegyesek az érzéseim. Kisebb mérete ellenére is kényelmes a fogása, a műanyag külső viszont néhány helyen nagyon olcsó kinézetű. főleg a hátlap gombjai, meg 4-irányú gonbja elég gagyi benyomást keltenek.
Egy 18-70-es DX ED optika volt rajta, ami a D70 kisobija és meglepően csendes és villámgyors volt. Simán a Canon ring-USM motoros obik szintjén. -
Lateralus #13851 Ultra nagylátószöghöz viszonyítva egész kellemesek róla a vélemények. Nem próbáltam.
Igazából egyetlen dolog tántorít el tőle, hogy csak APS méretű érzékelőhöz jó. Full frame-en, filmes gépen el lehet felejteni. -
G_ArchAngel #13850 Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm - véleményetek?
-
G_ArchAngel #13849 kellemes kis csajozós gép - turistáknak, bulikra ideális...:) -
#13848 http://www.pixmania.com/hu/hu/86202/art/canon/digital-ixus-700.html#
erről a gépről mi a véleményetek?
-
G_ArchAngel #13847 szerencsés fickó...:P -
#13846 my bad -
G_ArchAngel #13845 #13836 -
#13844 "Sigmáé jobb..."
Linket! -
#13843 király! :)
cserébe : http://www.florianlohmann.com -
G_ArchAngel #13842 Canon próbálgató... (Sigmáé jobb...) -
#13841 Mit kell látni rajta?