48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • Yeltzin
    nem olyan nagy az sem, bár zsebben nem fér el, az tény

de táska mindenképpen ajánlott a legkisebb gépekhez is
  • TothLaci
    Biztos nem, de gondolhatod, hogy az S3500 milyen nagy lehet az optikája miatt, azt nem igen lehet/szabadna más, nem arra a célra tervezett táskába cipelni.
  • Yeltzin
    "Nem kell hozzá külön táska"

Ezt hogy érted? Valahol táskával árulják?
  • TothLaci
    Végül is Canon A150 mellett döntöttem.

Legfőbb okok, amiben sokkal jobb Fuji S3500-tól.
    SD memória sokkal olcsóbb
    TV és videófelvétel mellet támogatja a hangot.
    Magyar menü
    Kézzel beállítható lehetőségek
    2 elemes
    Nem kell hozzá külön táska

Az S3500 csak ezekben lenne jobb:
    Nagyobb optika
    Gyors képek is remekül rögzíti

Még1x mindenkinek köszönöm a segítségét, talán már holnap a kezemben foghatom :)
  • Yeltzin
    "Nincs hisztogram. Nehezebb a kép megvilágításának, expozíciójának az elemzése"

Ezt nem nevezném lényeges hátránynak. Nem is jut eszembe olyan eset, amikor néztem volna a hisztogramot. Mivel nem minden helyzetben cél a "telített" görbe, könnyen félrevezetheti azt, akinek nincs érzéke a helyes expozícióhoz. A Canon gépeken pl. mindig jó minőségű az LCD, a kész kép sokkal többet mond, mint egy hisztogram, ami jelezhet helytelen expozíciót akkor is, ha a kép pont olyan, amilyennek lennie kell. Összességében csak nagyon szélsőséges helyzetekben lehet rá szükség, de 10-15e ellőtt digi fotó után már elég jól meg tudja tippelni az ember a hisztogramot (fordítva meg ugye......).
  • Gabo
    Egy gyors szemle után röviden...

Fuji E510:
    5 Mpix - Nagyobb méretű képet lehet nyomtatni a felvételekből, de ez nem jelenti azt, hogy jobb is a képek minősége.
    xD kártyát eszik, ami közel kétszer drágább, mint az azonos kapacitású SD kártyák.
    Nincs sorozat felvétel lehetőség. (Nehezebb lekapni akció közben az udvaron futkosó kutyát vagy az éppen vele játszadozó kisgyereket.)
    Nincs hisztogram. Nehezebb a kép megvilágításának, expozíciójának az elemzése.

Fuji S3500:
    4 Mpix - Nagyobb méretű képet lehet nyomtatni a felvételekből, de ez nem jelenti azt, hogy jobb is a képek minősége.
    6x optikai zoom. Ez önmagában szép, de a gép többi képessége eléggé korlátozott.
    Alacsony az LCD felbontása.
    Korlátozott az ISO érzékenység. (ISO64-ISO250)
    Csak 3 választható rekesz érték.
    Nincs sorozat felvétel lehetőség.

Nikon Coolpix 4600
    4 Mpix - Nagyobb méretű képet lehet nyomtatni a felvételekből, de ez nem jelenti azt, hogy jobb is a képek minősége.
    Erősen korlátozva vannak a kézi beállítás lehetőségei. Hosszú távon ha valaki szeretné a kreativitását is kibontakoztatni, ez nehézségekbe fog ütközni. A rekesz és a zár sebesség állíthatósága pont az a két dolog, ami ilyen téren fontos lenne.
    Max. ISO200 érzékenység. Rossz fényviszonyok mellett nehezebb lesz jó képet készíteni. (Kompakt gépekkel amúgy is...)

Canon PS A510
    3 Mpix - Hagyományos 10x15 cm-es képekhez tökéletesen elég felbontás. Kicsit rosszabb minőségben nagyobb nyomatokhoz is még jó lehet.
    4x optikai zoom. Több mint a 3x zoom...
    A téma módok mellett van teljesen manuális mód is. Lényegében az összes beállítás módosítható kézzel.
    15 mp a leghosszabb záridő, így állványt és kézi fókuszt használva még esti felvételekhez is egész használható.
    Használható sorozat felvétel.
    A képeket hisztogram segítségével is tudod értékelni.
    Magyar menü.
    Lomha a vaku töltése.

Én is Canon PS A510-et vettem, mert szerintem jelenleg verhetetlen a saját kategóriáján belül. Kezdőknek szánt géphez képest sok olyan szolgáltatás van belepakolva, amit komolyabb gépeknél is ritkán találsz meg egyben. Amíg tanulom a fotózást, addig pedig bőven együtt tudok élni azzal a néhány apró hátránnyal, amivel rendelkezik. Ha pedig úgy érzem, hogy már korlátot jelent a gép tudása, majd rászánok annyi pénzt egy komolyabb gépre, amennyit kell.

Ha részletes értékeléseket szeretnél olvasni, nézz el ide:
    http://index.hu/tech/digicam/kereso_mc/

Válaszd ki a gyártót, a többi paramétert és nézelődj. Vannak fent teszt képek is, hogy megkönnyítsék a gépek szubjektív értékelését.
  • Yeltzin
    sose hallgass az ilyen ismerősökre :)

hát nézd, ha neked mindegy, milyen lesz a fotó, akkor jó a 3500... verőfényes napsütésben még akár szerencséd is lehet, de én egy fillért nem adnék MANUAL üzemmód (vagy legalább Av, Tv) nélküli gépért

magyarán: nem tudsz az égvilágon semmit beállítani, csak megnyomod a gombot és várod az eredményt - ugyanezt megteheted az említett gépekkel is, csak közben szebb képet kapsz, és ha neadjisten szürkületkor is szeretnél fotózni, nem kell pánikba esned, nem egy chip fogja eldönteni, mi legyen a képen
  • TothLaci
    Nekem ezt ajánlotta fater egyik ismerőse. Szerinted miért nem lenne jó választás az S3500?
  • Yeltzin
    ne vicceljünk, ez komoly téma

az A510 mellett max a Fuji E510 jöhet szóba, ennyi pénzért minden más ráb@szás
  • TothLaci
    FujiFilm S3500-ról mi a véleményetek?
  • TothLaci
    Köszönöm a válaszotokat, utána néztem, elég jó gépezet.
  • Gabo
    Szép is lenne. Valószínűleg nem is annyit keresnék, mint most.
  • Yeltzin
    mé, te tervezted? :D
  • Gabo
    Igen.
  • ivjoe
    Magyar a menüje???
  • Gabo
    Én is ezt mondtam volna, de az elfogultság lett volna...
  • ivjoe
    Jah!
  • Yeltzin
    na, akkor már csak 143 típusból kell kiválasztanunk a legjobbat :)

és a győztes: Canon A510, bruttó 47 ezerért :)
  • TothLaci
    Egy családi fényképezőgép kéne, de nem a legkissebb, a képminősége jó legyen, az optikai zoomnak nem szükséges magasnak lenni, a digitális zoom nem kell bele, a vakut időként ki lehessen kapcsolni, talán jó lenne videófelvétel funkció, és az élettartalma is elfogadható legyen.
  • Gabo
    A kérdés az, hogy mire és milyen körülmények között szeretnéd használni a gépet? Meg persze az sem mellékes, hogy mekkora méretű papír képeket szeretnél nagyíttatni az elkészült digitális anyagból. Illetve mennyire szeretnél beleszólni a beállításokba, mennyire van szükséged a manuális beállításokra?
  • ivjoe
    Google, de itt van előttem a DFM májusi száma, abban használtra 97200Ft-ot ír.
  • DJviolin
    Sziasztok!

A Nikon-nak van egy nagyon jó fényképezőgépe, A Nikon Coolpix 5700 -as, csak sajnos már kivonták a forgalomból. Nem tudjátok véletlenül, hogy használtan most kb. mennyi lehet?

Üdv:
    DJviolin
  • TothLaci
    Sziasztok! Szeretnénk venni egy megbízható fényképezőgépet úgy. 40-50 ezer körül. Milyet, milyeneket ajánltok?
  • ivjoe
    És ott már erősen jelentkezik a parallaxishiba... :CCC
  • Blasta
    "Tájkép panorámákhoz nem szükséges, ott még akár kézből is lehet jó eredményt elérni."
    Szoktam is ;-)

Amúgy én is belső, szűk terekre tippeltem, mivel azok a LEVEL 5-ös szintü panorámaképek.
  • Lateralus
    30 alatt nézd meg az Olympus Camedia 2000-3040 sorozat közti gépeket.
    Főleg a nem három nullával végződő modellek ajánlottak (2040, 2020, 3030, 3040).

Tavaly 20ezerért vettem egy 2020-ast és egyáltalán nem bántam meg. 5 éves elmúlt és ahhoz képest, hogy lassú egyébként kiváló gép.
    Full kézi beállíthatóság, külső vaku csatlakozás, F2.0-2.8 fényerejű optika, és a világ egyik legjobb infrafotós digigépe.
    Azt már nem is mondom, hogy orosz hekkel megbolondítva, RAW támogatás és Pixelmapping funkció is lehetséges. Kipróbáltam, működik.
    A többi típus is hasonló funkciókkal bír. Nagy hátrányuk, hogy Smartmedia kártyával mennek, amit csak használtan kapni, elvétve. :(

28 ezerért láttam 1-2 hónapja Nikon CoolPix 995-öt. Ha jó állapotban volt, akkor aki megvette csinált egy jó boltot. Magnézium
  • Lateralus
    Az EF-S obi nevében a S a Short Back Focust jelenti. Az objektív hátsó lencsetagja jobban belóg a gépházba, közelebb van az érzékelőhöz. Az ilyen gépeken kisebb a tükör, így mozgása közben nem ver oda az obi hátuljának. A bajonett ugyanaz, de más gépekre a tükör miatt nem lehet feltenni ezeket.

Olcsóbban tud gyártani a Canon nagylátószögű optikákat, de kisebb képkört vetítenek, tehát kisfilmes mérethez nem használhatók. A képkör viszont APS érzékelőhöz már jó.
  • Lateralus
    Amúgy obenak igaza van, mert panoráma fejnek csúfolnak minden, több irányba forgatható állványfejet. Más kérdés, hogy igazán pontos panorámázáshoz nem biztos, hogy jó.

A valódi panorámafejek a nodális pont beállítását is lehetővé teszik, mint a linkelt Manfruti.
  • Lateralus
    Szűk térben való fotózáshoz egy ilyesmi felszerelés kötelező, ha korrekt és gyors munkát akarsz. Például egy bútorozott szobában.
    Tájkép panorámákhoz nem szükséges, ott még akár kézből is lehet jó eredményt elérni.
  • Blasta
    Hát ja, fincsi cumó ez, de sztem a legutolsó dolog lesz amit életemben a felszkómhoz megveszek :-D
  • ivjoe
    Én tuti nem vennék ilyet, de azért a szememnek igen jót tesz!
  • obe
    igen igaz, én teljesen más dologról beszéltem, megkövetem magam:))))))))))
  • Blasta
    A helyzet az, hogy én egyelőre ezt kurvamód luxusnak érzem. Nem tudom elképzelni, hogy milyen panoráma szituációban lehetne SOKKAL jobb hatásfokkal fotózni egy ilyen állvánnyal mint egy szimpla cuccossal.
    Egyelőre erre sincs szükségem, de tán vki majd mutat olyan szitut amiben enélkül nem tudnék faszás panorámát csinálni.
    Amúgy a legutolsó panorámát berakom a fotós topikba.
  • ivjoe
    #14107?
    #14108?
  • ivjoe
    Manfrotto 303 PLUS a kicsike neve! Nekem is kibaxxx teccik!
  • Blasta
    Beza, ez az! ;-)
  • Blasta
    Asszem jelen esetben Te nem vágod a panoráma állványokat! ;-))

IVJOE jól írta, a pano állványfejeknél állítani lehet az obi leképezési centrumát, ezzel is tökéletessé téve a képek illeszkedését!
  • ivjoe
    Én erről beszéltem:

Érted már, a gép a leképezési pont körül forog!!! Ezért néztem, panorámaállvány?
  • obe
    minden állvány közös tulajdonsága rész törlendő, nem igaz:))
  • obe
    két teljesen más dologrol beszélsz, a panorámafej azt jelentihogy a gépet az állványon vizszintesen forgathatod, minden állvány közös tulajdonsága, meg van a gömbfej, de avval nem tucc panorámaképet készíteni mer minden irányba elmozdulhat.
    A másik amire gondolsz az az objektiv leképzési pontja, aholis a fény az obin való áthaladása után sikban képet rajzol, ez obinként változó de a gépnek ehhez semmi köze.
    nah de mit is akartál kérdezni?:)