48078
-
#1093 sebaj, látom, nem érted, miről vakerálok
álmos vagyok én most a fél oldalas magyarázatokhoz, bocsi
-
Lateralus #1092 Ja, a végén az idézetek Robert Caputo: Portré és Riport c. könyvéből valók. -
Lateralus #1091 Kezdelek nem érteni.
Profi fotósokról írtam, és ezek döntő többségéről. Gipsz Jakab, vagy nem profi, vagy nem döntő többség.
Mégis milyen gépet használ szerinted többnyire egy profi Gipsz Jakab a műtermében ? Eldobható papírfényképezőt ? Vagy csak igazolványképet csinál Polaroiddal ? Az nem profizmus és a sarki Vasedényben is csinálják. Abból nem fog megélni. Lehúzhatja a redőnyt. Viszont ha mellette komolyan portrézik a műtermében, akkor az igencsak sok szituáció, amihez kell neki a cserélhető obis gép. Ráadásul ez a munkaeszköze és ezzel reprezentál is, ahogy te is akarod, hogy a géped jól nézzen ki. Csak míg neked azért fontos, hogy a szomszéd, barátnő, utca embere, vagy akár csak te azt mondhasd: "Milyen faszán kinéző gép ez az én Minolta 7Hi-m", addig neki ez a megélhetéshez is kell, mutatnia kell, hogy jó felszerelése van és egy 4999-forintos, 3*2 centis Dzsunka Super 100 digigép nem túl bizalomgerjesztő egy ügyfél számára. Akkor inkább átmegy a másik utcába a fotóshoz, akinek 50 kilós Hasselbladja van. Nem tudja ugyan, hogy az jó-e, de jobban néz ki, tehát a szomszéd fotós, biztos komolyabb.
De ugyanígy hozhatjuk a sport, riport, épület, reklám, természet, stb. profi fotósokat is. Nem nagyon engedhetik meg maguknak, hogy ne a lehető legjobbat használják, amit még meg tudnak fizetni és kényelmes számukra. Ez nem feltétlenül egy cserélhető objektíves gép, de döntő részt ezek a legelterjedtebbek a profi területeken, mert ezekkel valósítható meg a legkevesebb kompromisszumokkal a kívánt végeredmény. Akkor mi ebben a "buta luxus" ?
Hogy ebből egy elenyésző kisebbség mondjuk Sony F717-et használ, az legyen az ő baja, vagy öröme.
Aztán, hogy ne csak a levegőbe beszéljek itten:
"A műtermi fotográfusok és a külsőben, terepen dolgozó fotósok rendszereint közép- vagy nagy formátumú gépet használnak..." Ezek többnyire cserélhető objektívesek.
"Az amatőrök és a profik zöme...35 mm-es negatívra, egyoptikás-tükörreflexes (SLR) fényképezőgéppel dolgozik. A tükörreflexes gép könnyen kezelhető, akárcsak a hozzá való objektívek..." -
#1090 Erről beszélek én is. Viszont....
"Az egybeépített objektív nem ad akkora szabadságot, mint a tucatnyi választható objektív, bármilyen fotószituációhoz"
Ez - bérmennyire is igaz - nem feltétlenül megfontolandó olyan fotósoknak, akik esetleg nem terveznek "bármilyen szituációban" fotózni. Mondok egy példát, Gipsz Jakab portréfotós, aki ki sem mozdul a műterméből nem fog cserélhető obis gépet venni, mert sose lesz rá szüksége.
Én, remélem, a távoli jövőben fogok ilyen gépet venni, de a következő pár évben ez semmiképpen nem lesz aktuális (mert tudom, mit akarok és mit fogok fotózni).
-
Lateralus #1089 Ezt most ne értsd félre, nem lenézés, nagyzolás vagy ilyesmi... !
Ezt tényként írtam.
A profi fotósok döntő többsége cserélhető objektíves gépet használ, ha nem is feltétlenül digitálisat. Az egybeépített objektív nem ad akkora szabadságot, mint a tucatnyi választható objektív, bármilyen fotószituációhoz. Pont, hogy a fotózás jellegéhez legjobban illőt tudja választani. Itt most az anyagiakba nem menjünk bele, nyilván mindenkinek pénztárcájától függően. Úgyszintén abba sem, hogy nem lehet szép képet csinálni kompakt géppel, mert lehet, sőt van, hogy szebbet is, mint DSLR-el, de az nem a gépen, hanem a fotóson múlik elsősorban. Attól viszont, hogy van egy jó géped, akármennyi objektívvel, akármilyen drága is, még nem leszel jó fotós. Viszont lehetsz akár egy Aiptek PocketCammal is. Ahhoz nem kell még Minolta 7Hi sem. -
#1088 "A profibb fotózást viszont és a komolyabb képminőséget hátráltatja."
Az ilyen mondatokat nem szeretem. Még mindig fenntartom, hogy ez a fotózás jellegétől függ. Bizonyos területeken hátrány ha nem tükörreflexes, cserélhető obis géped van, de más területeken buta luxus lenne ilyet használni. -
#1087 2 "x" persze :) -
#1086 tudom, csak Madmax véleményére is kiváncsi vagyok :) -
Lateralus #1085 Ja-ja !
Ezt mondom, optikailag szinte hasonló, de az E-10/20-ban nem egy mozgó tükör, hanem egy fényosztó prizma van, ami a bejövő képet két irányba vetíti, egyrészt a képérzékelő felé, másrészt fel a keresőbe a szemedhez. Emiatt, mivel a képérzékelő (CCD) folyamatosan "kap képet" a hátsó LCD-jét lehet használni képkomponálásra. Nem csak a keresőben látható a kép.
A tökörreflexes gépeknél viszont az LCD csak visszanézésre használható, mert a képérzékelő elé betakar a tükör, így nem lát semmit. (Az LCD-n csak egy nagy feketeség lenne). A tükör csak akkor mozdul el, amikor exponálsz.
Ez a lényegi különbség, meg az E10/20 a nem cserélhető objektívben is különbözik, aminek kényelem és ár szempontjából nagy haszna van. A profibb fotózást viszont és a komolyabb képminőséget hátráltatja. -
#1084 "Innen nézve a felsoroltak egyike sem tükörreflexes, mert egyikben sincs tükör"
Ez igaz lehet, de az E10, E20 tudtommal csak annyiban különbözik hogy tükör helyett kizárólag prizmákkal operál, így végül is valós optikai "adatátvitel"-ről beszélhetünk, de tükrök nélkül. -
Lateralus #1083 Az tegnapi ajánlatom viszont még a mai nap él és bárkire vonatkozik. Szóval, aki alkuképes irányáron 280-ért akar egy profi DSLR-t, némi extra körettel, az szóljon.
Holnapra meggondolom magam. -
Lateralus #1082 Azt már leírtam nem is olyan régen.
Nagyon személyes véleményem az, hogy a 3 megapixeles (SLR-like :) gépek királya, és mostanában már nagyon megéri megvenni, mert egyre olcsóbb. Nemsokára kivonják, mert itt az S7000 helyette, de ez meg kit érdekel. Attól egy hangyányival sem lesz rosszebb gép, hogy kivonták, viszont csak használtan lehet majd beszerezni. -
Madmaxx #1081 az a gép még mindig király! -
#1080 és mi a véleményed a fuji 602z-ről? :) -
Lateralus #1079 Van egy kis keveredés, meg kommunikációs zavar is ebben a kérdésben.
A keveredés pl ott van, hogy az Oly E-10-et, aminek objektívje nem cserélhető, az amcsi Imaging-Resource oldal pl. egy az egyben SLR-ként nevezi, az angol Dpreview egy kicsit visszafogottabban csak SLR-like (azaz, SLR-szerűknek). Mondjuk, ha azt nézem, hogy a féltenyérnyi, műanyag Fuji 2800 is SLR-like szerinte, akkor elég tág ez a megfogalmazás.
Az igazság meg valahol a kettő között van. Az SLR a "Single Lens Reflex" rövidítése, ami kb. annyit takar, hogy a keresőbe az objektív által látott valós kép vetül valamilyen tükör/prizma rendszer segítségével. Ebből a szempontból amiket felhoztam, azok a gépek mind SLR-ek, mert ez így van, de egyikük sem cserélhető objektíves.
A kommunikációs csavar meg ott van, hogy az SLR gépeket a magyar nyelvben "tükörreflexesnek" mondják. Az SLR rövidítésben szó sincs tükörről, a magyarban viszont van. Innen nézve a felsoroltak egyike sem tükörreflexes, mert egyikben sincs tükör. A valódi tükörreflexes gépek mindegyike cserélhető objektíves és az alábbi gépeknél komolyabb, éppen ebből kifolyólag.
Szóval minden elefánt négylábú, de nem minden négylábú elefánt.
Az Oly 2500 olyan 4 éves kb. Abból a szempontból SLR, hogy az objektív valós képe látszk a keresőben, de nem tükörreflexes és nem cserélhető obis. Jó kis gép amúgy. -
#1078 "Nem minden SLR gépen cserélhető az objektív"
egy weblap azt mondta, hogy az slr gépek mindegyikén cserélheted az objektívet :) -
#1077 ja, ilyen vagy egy ismerősömnek, használtan $500, kicsivel több mint 100k HUF
erről beszéltem -
#1076 nekem is utólag jutott eszembe
ugye ez a C2500 nem egy mai darab? -
Lateralus #1075 Galy:
Mire gondolsz pontosan ? Milyen infót ?
---------------
Kártya téma:
Az jól hangzik, hogy rá van írva egy kártyára: 24x sebességű, de a tapasztalataim szerint a kártyák sebessége erősen gépfüggő és a gépben nem produkál X Mb/másodperc eredményeket, max egy USB 2-es, vagy Firewire kártyaolvasóval, de a nagy sebesség az csak elméleti szinte. A gépekben ennek a töredékével dolgozik csak és a mentésnél ott van még a gép szoftverének utómunkája is a képen. Erre is várni kell, nem csak a kártya mentésére.
A tegnap felhozott Minolta 7Hi-nál a legjobb minőségű JPG-t kb. 12 másodperc alatt menti el a gép egy márkás 512Mb-os kártyára. Ebben a kártya írási ideje és a képfeldolgozás is benne van. Valószínű, hogy a nagy részét a képfeldolg. teszi ki, tehát egy dupla olyan sebességű kártyával is max. néhány másodpercet javulna az eredmény.
A márka meg szinte tökk lényegtelen. Halt már meg, nem is egy, márkás Sandisk, ugyanúgy, ahogy noname kártya is időnként beadja a kulcsot. A noname amúgy tök jól megfelel, általában semmi gond vele és sokkal olcsóbb is.
-
#1074 perszehogy semmi bajuk pár helyen gyártják az összes memóriát, csak mások tokozzák. a nevesebb drágábban adja ugyanazt. -
Madmaxx #1073 nekem is noname :) rendesen müxik semmi baja. -
#1072 en alltalaban nem veszek noname cuccokat,egyetlen egy ilyen van a kornyezetemben es az a CF kartyam,de tokeletesen mukodik es meg vagyok vele elegedve.... -
#1071 az infót a netről vettem :)
-
Madmaxx #1070 Milyen baromság már ez hogy gyors kártya kell. Anna ka lényege a sorozatfelvételeknél, mozgóképnél, és a képek áttöltésénél van. Tök felesleges kiadni több ezer forintot plusszban csak azért hogy néhány másodperccel hamarabb jöjjenek le a képek. Ehhh -
Lateralus #1069 Galy:
Még a tegnapi kérdésre válaszolva:
Nem minden SLR gépen cserélhető az objektív. Pl. Olympus C-2500, E-10, E-20, HP 912.
A komolyabbakon cserélhető. -
#1068 Hasonló férdésem lenne nekem is.
512 megás Kingston Compact Flash Card
NAND Flash
Írási sebesség: 1.5 MB/s
Olvasási sebesség: 6.5 MB/s
ez elég gyors vagy ettől gyorsabb kell???
-
#1067 milyen márkájú compact flash kártya a jó? twinmos 512 megás jó? vagy vegyeg SanDisket? meg a SanDiskből is van olyan, hogy vmi 2.8 mega/mp adatátviteli sebesség. az nagyon jó, vagy nem éri meg olyat venni. mer annyi pénzből már veszek egy gigás kártyát -
#1066 na mentem fotózni :) -
#1065 hát ja, jó minőségű jpg-ből fér rá vagy 50
de ez csak akkor fontos ha nyomtatni akarsz A3-ban -
#1064 sztem a 128-as az pont nem elég nagy :( -
#1063 ramiris
ott a 128-as 7xxx HUF -
#1062 128MB SmartMedia Card 8 400
(egy nagyker)
májkom -
#1061 hol? én nem találom sehol -
#1060 ha SM = Smart Media, akkor
Smart Media 256MB - 9 900 HUF netto -
#1059 valamit keversz :D -
#1058 de igen 128 a legnagyobb sm ezért hozták ki helyére az xd-card ot, viszont a gép kezel CF és mikrodrive ot is. -
#1057 256-os 10 rugó nagyker nettó -
#1056 nem, de kérdés, mennyit kezel a gép -
#1055 sm kártyából ugye nem 128-as a legnagyobb?? -
#1052 rabló banda....