48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • djemba-djemba
    KÖSZ SZÉPEN SRÁCOK!!! ÍGY MINDJÁRT KÖNNYEBB LESZ VÁLASZTANI!!!
  • Lateralus
    "-minél nagyobb a Mpixel szám, annál szebb a fotó, mivel részletesebb?"

Nincs nagyon összefüggés a megapixelszám és a fotó szépsége között. A részletesség az oké, az tényleg nagyobb (papíron, és általában gyakorlatban is). A szépség az más tészta.

"-mi az interpollálás?"

Az interpolációnál a gép szoftvere egy algoritmus alapján több pixel átlagából új pixelek értékeit számolja ki. Magyarán a kép méretét növeli meg szoftveresen úgy, hogy kitalálja, hogy mi legyen a megnövelt részeken. Ettől új részletek nem adódnak a képhez.
    A PC-s képmanipuláló progik is interpolálják a képet, ha a méretet akarod velük növelni. Sokféle ilyen interpolálás van, a Photoshop ebből 3-félét ismer.

"-mi a különbség opt. és dig. zoom között?"

Az optikai zoom részletvesztés nélkül, optikailag "hozza közelebb" a képet, mint pl. egy távcső. A digitális csak a kép közepét vágja ki és "interpolálja" nagyobbra.

"-minél nagyobb a szám annál jobban rátudok zoom-olni?"

Általában igen, de ez nem mindig igaz. Van 7x-es zoomos gép, amivel nem lehet úgy rázoomolni valamire, mint egyes 6x-os gépekkel. A 2x,3x,4x stb. számok a zoomtartományt (zoomátfogást) jelölik. Alapvetően nem ezt kéne nézni, hanem a gyújtótávolság kezdő és végértékét, de azt könnyebb "beadatni" az embereknek, hogy 3x-os zoom, mintha azt írnák rá 35-105mm.
  • ollie
    Optikai zoom mondjuk a távcső vagy nagyító is, minőségvesztés nélküli nagyítás. Digitális zoom ha mondjuk bármilyen image editorral nagyítasz a képen, tehát semmit sem ér (ahogy Freak kollega megjegyezte).
  • FREAK
    azt nem láttam a felsorolásban, de természetesen van sok jó Olympus ultrakompakt is
  • Madmaxx
    Az olympust már nem is emlited? :))
  • FREAK
    attól függ, van olyan, ami itthon is ugyanannyi, de van olyan ahol 40 rugó a különbség
  • Tikal #1252
    Most akkor ki kell majd mennem osztrákba egy jo kis gépért? :) Mindegy mert még igy is megéri :)

• FREAK
    Hát pont az adatok alapján szarabbak a Mustek cuccok. Digi zoom az annyi, mintha photoshopban x-szeresére növelnék a kép méretét, vagyis NULLA... Optikai zoom kell, ha minőségvesztés nélkül akarsz közelíteni valamire (vagy ha szeretnél kisebb mélységélességet elérni), de ezt nem látok a Mustek gépeknél. Felejtsd el, nagyon low-end kategória.

Nikon, Canon, Fuji esetleg Kodak, ezeket nézd

a mpx szám határozza meg a kép méretét, az interpolálást meg nemrég magyarázta el valaki
  • djemba-djemba
    utánnanéztem neten a dolgoknak!!!
    íme:

Hp Photosmart c435 (29275,-), Hp Photosmart c635 (57775,-);

Nikon Coolpix 2000 (55825,-), 2100(69800,-);

Canon Powershoot A-200 (67488,-);

Fuji Finepix A-203 (57320,-); 210 (69860,-); A-310 (74040,-);

Kodak CX-6200 (2Mpix,8MB, MMC/SD hely, 3x dig. Zoom: 40000,-),
    Kodak CX-4200 (2Mpix 8MB, MMc/sd, Kodak Retinar obj., 2x dig zoom, aut. Állókép forgatás: 40000,-),
    Kodak CX-4230 (2Mpix, 16MB; MMC/SD, Kodak Retinar aszférikus obj., 2x dig zoom, 3x opt. Zoom, aut. Állóképforg.: 57000,-)

Mustek DV-3000 (2Mpix, CMOS szenzor, 1.5”LCD, 2048x1536 - 800x600-ig,16MB, Compact Flash, 2x dig zoom, 110gramm, audio kimenet: 36000,-)
    Mustek MDC-3500 (2Mpix, CCD, 1,5”LCD, 16MBSD, 4xdig zoom, 10 mp késleltetés,vörös szem: 34000,-), Mustek MDC-3000 (3Mpix, Sony CCD, 1,8”LCD, 2048x1536-800-600-ig, 16MB, 2x dig zoom: 40000,-),
    Mustek MDC-4000 (3Mpix, CCD érzékelő, 2272x1704(interpollálással), 1,5”LCD, 16MBSD, 4x dig zoom, 10 mp kslelt., red-eye);

Ricoh Caplio RR230 (2Mpix, 3x opt zoom, 8MB, 1,6”LCD, 180 gramm: 56000,-), RR30 (3,2 Mpix, 3xopt zoom, 8MB, 1,6”LCDD, 160 gramm: );

CasioEXILIM EX-S1 (1,3 Mpix, „mpix(interpollált), lítium akku, dokkoló egység, 12MB, 85 gramm, bankkártya méret): 63900,-

ezek a MUSTEK cuccok milyenek, mert az adatok alapján veri a többit!!! nem? a többihez nem találtam adatot!!!
    néhány kérdés:
    -minél nagyobb a Mpixel szám, annál szebb a fotó, mivel részletesebb?
    -mi az interpollálás?
    -mi a különbség opt. és dig. zoom között?
    -minél nagyobb a szám annál jobban rátudok zoom-olni?

thx
  • Lateralus
    Ja, a németek is ugyanígy idegesek, hogy náluk miért sokkal drágább. Az osztrákoknál még drágább. A brit árak is elég magasak (900 font körül), de még a kanadaiak is panaszkodnak, hogy drágább náluk, mint az USA-ban.
    Szar dolog, az biztos, de egy 1000x nagyobb USA piacot felesleges hasonlítgatni egy magyarhoz, ahol 10-12 forgalmazó (ebből 1 hivatalos) osztozik a koncon, és addig verheti föl az árakat, amíg nem szégyelli. Odaát, meg egymás alá kell licitálniuk, a vásárló seggét is kinyalják mindenféle akciókkal. Mondjuk az is hozzátartozik, hogy a túl olcsó cégek gyakran garancia nélkül, mert hasonló okosságokkal adják ilyen olcsón.
    Ahhoz képest mondjuk, hogy a hivatalos forgalmazó az objektíves változatot 380ezerért harangozta be egy hónapja, ez a 320 már jobb ár. Örülni mondjuk ennek sem lehet, ha az osztrák árakhoz mérjük, csak az itthoni hivataloshoz képest "olcsó". De lesz ez még sokkal olcsóbb is.
  • Dzsini
    és az EUR nemkicsit erősebb az USD-nél...
  • FREAK
    EU-ban 1200 EURO
  • Madmaxx
    hát igen! csak másfélszer drágább itthon! meg vanna kezek huzatva
  • Tikal #1245
    Canon EOS 300D +alap objektiv - 997$ in USA
    Canon EOS 300D +alap objektiv - 320.000ft in Hungary

• Madmaxx
    próbálj sulinet keretében venni! akkor nagyon olcsón kijösz.
  • djemba-djemba
    üdv mindenkinek! segítsetek! venni akarok csak hobbi célra egy gépet, de abszolút nem értek hozzá...semmi extrát nem kell, hogy tudjon...lehessen vele jó minőségű fotókat csinálni!!! 60-at rászánok...meg veszek memóriakártyát is, mert ha jól tudom, alapból nagyon gyengus kártyával adják el!!!60+15e(memó?)---okés ez így vagy ennyiért nem kapok lófaszt se!!! vélemény, ötletek, ajánlatok...kösz előre is
  • FREAK
    valamit tenni kell az unalom ellen :)
  • Madmaxx
    Csak FREAK! Az én reszortom a lesifotó és a kiállítások, parádék :))) najó van azért más képem is :)
  • Tikal #1240
    giuditta jo nő

szoval jo csajok fényképezésével mulatjátok az időt :)
  • Madmaxx
    jó te perverz vagy :))
  • FREAK
    Olympus C4000 kompakt

ha kell valakinek, 3-4 hét múlva eladó kilóért :)
  • Tikal #1237
    És ezeket mivel csináltad?

• FREAK
    tudod, hogy én csipázom a beégéseket :)
  • FREAK
    NÉZELŐDJÉ
  • Madmaxx
    hááát azért van amikor csak a nagy képen derül ki hogy elbasztad :))
  • FREAK
    ehhez nekem nem kell hisztogram :)
  • Madmaxx
    én már raktam be
  • Tikal #1231
    Esetleg feltehetnétek egy két képeteket, kiváncsi lennék :)
  • Tikal #1230
    ja
  • Madmaxx
    azt csak már a kész képen mutatja a túl fehér felületeket igy el tudod döntnei hogy újat csinálsz e vagy sem.
  • FREAK
    ugyanezt írtam, csak magyarul :D
  • Tikal #1227

Lejátszás módban az INFO gomb megnyomása esetén megjelenik a fotó részletes adatait tartalmazó oldal. Itt láthatóvá válik a használt érzékenység, az üzemmód, a fehéregyensúly, az expozíció-kompenzáció, a képméret és minőség, a fotó készítésének dátuma és ideje, valamint a hisztogram, amely a beégett részeket villogtatja. A beégett területek villogtatása igen hatékony módja a fotók ellenőrzésének, hiszen így a fotós döntheti el a beégés mértékét és helyét figyelembe véve, hogy az számára zavaró-e, vagy sem. Csak az eloszlás-függvényre támaszkodva nem lehetne ennyire egyértelművé tenni az esetleges probléma mértékét.
  • FREAK
    a TFT-n látható grafikonszerű ábra (mint a hifiken a spectrum analyzer :)

segítségével láthatod a sötét/világos (és a köztes) színek arányát, néha segíthet belőni a világítást

gondolom, ha a jobb oldalon lévő oszlopok elérik a plafont, akkor a képen beégés lesz, és erre figyelmeztet
  • Tikal #1225
    mi az a hisztogram, amely a beégett részeket villogtatja? :)
    A canon 300d-nél olvastam ezt, és nem tudom mit jelent...
  • Galy
    na ez már télleg elég off :)
  • Madmaxx
    nincs jövedelmem :)
  • Madmaxx
    én nem SZJA-zom :))
  • FREAK
    hát pedig az vagyok, asszem buktam a suxlinetet :)
  • FREAK
    ne mondd már nekem, hogy valaha voltál már személyesen adót befizetni :)
  • Laalee
    viszont márciusban visszakapod, ha nem vagy adócsaló ingyenélő :D