1385
Kapcsolási rajzok, ötletek, leírások....
-
#505 Dehogy, vagy 10-et kipróbáltam, meg potit is .
2 műszerrel is . -
#504 És egyetlen ellenállás feszültségét mérted? -
#503 Még nem felejtettem el feszt mérni, legalább is délelőtt melóban még ment -
#502 Arra már gondoltál, hogy a digitális multimáter ellenállása gyakorlatilag végtelen? Innentől kezdve szinte minden feszükltség rajta fog esni. Meg egyébként is. Ha jól veszem ki, a multit úgy raktad be, mintha egy árammérő lenne. Így mindig 12V-ot kell mutatnia, nem? -
#501 Na erre adjon nekem légyszi magyarázatot, mert én már totál kiakadtam ...
Adott a tápom, beállítva rajta 12 volt . Fogom a multimétert, rámérek, az is mutatja . Beteszek a műszer elé egy ellenállást, de marad a 12 volt . Betettem másika, majd másikat, legalább 10-et kipróbáltam 47 ohm-tól 100k-ig, de végig maradt a 12 v, pedig a kezemben fogtam az egészet, szal esélye nem volt a cuccnak, hogy kikerülje az ellenállást . Próbáltam potival is, hiába tekertem, de a 12 v csak maradt .
Szal valaki világosítson már fel, hogy ez hogy a picsába lehetséges, mert én még ilyet pályafutásom alatt nem nagyon láttam ... -
#500 :C -
#499 vegyél X Aprót (pl Borsodi Aprót, attól függ milyen megye) és abban van sok hírdetés, poloska is sok van:) -
#498 ok -
#497 kösz -
#496 Ha poloska kell.... -
#495 Dunsztom sincs, a Conrad katalógusban is benne van 2500 Ft-ért, szal ennyit a készletről . -
#494 a készletet milyen néven árulják??? -
#493 ok -
#492 Hát ajánlani nem, nekem nincs, de a legtöbb folyóirat leadta jópárszor, meg sztem akármelyik amatőr kapcsolásos oldalon fenn van .
kapcsolasirajz.lap.hu -
#491 nemtudsz ajánlani egy k.rajzot amihez itthon is belehet alkatrészt szerezni??
iszonyatosan minimális a tudásom :( -
#490 o ! köszi -
#489 Igen, bármelyik elektronikai bolt -
#488 tucc olyan boltot ahol alaktrészeket lehet beszerezni hozzá? -
#487 Biztos nem illegális, készletként is árulják
100 Ft-ból fél óra alatt megcsinálható amúgy -
#486 írták elektronikai oldalon -
#485 miért lenne illegális?
de még nem -
#484 szerelt már össze valaki poloskát? tudom hogy illegális de érdekel a téma :) -
#483 hát az biztos:D -
#482 ezekszerint szakmát tévesztettél -
#481 nem hát, töltöttem fel otthon ftpre zenéket, itt meg le, és azokat hallgatom:D
hát de nah... élni akartam ezzel a lehetőségel is, de "lemaradtam " róla:D na de mek haza, csács:D -
#480 Pff, és ezért dolgoztattál volna másokat ... :)
Fogadjunk meg se csináltad ! -
#479 áhh, szabad foglalkozás, lesz rá 2 hetem, de addigra vége a sulinak:DD jee -
Sith #478 Amigide irogattál már megcsinálhattad volna :) -
#477 nah ugylatom senkinke sincs kis szabadideje:(( -
#476 -
#475 ezt helyetted ? hogy nem üti ki a lustaság a szemedet, még ha fizetsz akkor sem
legyen már 10 perced 3 képletet behelyettesíteni ... -
#474 de én lusta vok és ha a lustaság fájna.... : C
ezért írtam , meg kértem meg, hogy aki megtudná szemrebbenés alatt röpke 10 perc alatt az eredményeket... meg kiértékelést...:$ -
#473 ööö. a feladatban ott vannak a képletek.
tényleg csak egy számológép kell. -
#472 Ezt csináljuk holnap, és szeretném előre a dolgokat:) Hogy hamarébb hazajöljek... pláne, hogy mivel pedagógus nap miatt csak 2 óra lesz az is rövidítve, elég szűkös is az idő... szal hátha ismi valakinek, vagy akinek semmi az egész, az közincsé tehetné az eredményeket nekem :))) a feladatok megoldásai v, a megfigyelési szempontok.. -
#471 Számológép ? ,) -
#470 tudna vki segíteni egy mérésben? (számolások, eredmények....) -
#469 ott van a névleges fesz, meg van valami teljesítménye a motornak, abból ki tudod számolni -
#468 egen, csakhogy nekem az kellene, h milyen U és milyen I :) -
#467 Uhh, hát ilyeneket középsuli óta nem csináltam .
Pár képlet amire emlékszem:
Pdisszipált = U * I
Rthja = Rthjc + Rthch + Rthha
(Tj - Ta) / Pd = Rthja + 1 / (alfa * F)
alfa: hőátadási tényező
F: hűtőfelület nagysága -
#466 no mostanság meg vagyok áldva az elektronikával.
teljesítményelektronikai példához kérném most a segítséget (sajna már elfelejtettm és jegyzetimet se találom)
Hűtőtönk számítási feladat
Tehát van egy 3F2U6Ü tirisztoros egyenirányító DC motorhoz.
3x380V
motor névl. fesz: 310V
motor max árama: In*1.3=107,9A (In=83A)
megvan az össz hőellenállás a tönkig Rthjs=0,86 K/W
Eddig ezeket találtam:
1 tirisztor max árama: In*1.3/3 = 35,53A
effektív: It/gyök3 = 61,55A
átlag: gyök2*It/gyök3 = 87A
És akkor itt hogyan tovább?
Tirisztor katalógusban találtam egy olyan karakterisztikát, h Ptav-Itav és Ptav - Rthja (Fig 1L, Fig 1R)
csakhogy ez 50A-ig megy. (eff.et és az átlagot el kéne osztani még 3-mal?)
mert ugye akkor a fenti karakterisztikából kijön, h mekkorának kell lennie az össz hőellenállásnak és abból már megvan a hűtőtönké is.
Vagy teljesen máshogy kell számolni disszipált teljesítményt?
Help:)