1385
Kapcsolási rajzok, ötletek, leírások....
  • Tarajos Sül
    a márkátol és a tipustol eltekintve bármilyen stereo,mono erösitö xy w erösitö jo neked?
  • Tuvok #624
    Nekem inkább egy Hitachi mmzj8 hifi erősítő kapcs . kéne, mert azt kéne megcsinálnom holnapra .
  • Tarajos Sül
    Amugy villogot is tudok csinálni 2 relével és 2 kondival!

Kéritek a kap.rajzát?
  • Tarajos Sül
    Én egy modellmozdonymotornak terepasztalhoz a fordulatszabályzo kap. rajzát találtam

Ventimotor és a mozdonymotor ugyan az motor motor,de lehet hogy a ventimotor milliampereit nem birná!

12V-ra,van benne 2 tranyo egy poti és asszem kondik!

Elkészitem a kap.rajzát,kirakom ide és eldöntöd hogy kell vagy nem!

Ok?
  • RelakSfromhome
    Amit én terveztem, az az, hogy tudom kapcsolni 5V-beállított fesz-12V között
    viszont kezd marha gyanus lenni, hogy csak terheletlenül volt olyan alacsony a feszültség.

Mind1, jó lesz ez így.
  • RelakSfromhome
    Kicseréltem a leégett inverterben a két kondit
    bekapcsoltam
    az egyik cső még mindig nem világít
    mozgattam az egyik kondit
    most fogorvosi rendelő szagú a szobám O_O
  • Tarajos Sül
    Amugy itt van az a kap.rajz,amikor egy gombot benyomsz,és csak utána szakad meg az áramkör,miután benyomsz egy másikat

Hogy miért nem egyszerübb a kapcsoló?
    Nem tom legalább kondolkoztam,mert ugye kipatant a burámbol :))

(alul)

1:Ez egy olyan nyomogomb,amely alaphelyzetben zárja az áramkört!
    2:Ez egy relé,amit nem tudom hogy magyarázzam el a fajtáját,de remélem kivehető a arjzbol!
    3:Ez... nyomogomb,ami alapban nyitja az áramkört

Müködés:a 3 nyomogombal a aktiválod a relét,aminek a két érintkezöje elmozdul,és az eggyik rajta keresztül kapja a relének a feszét!
    Ha a 1 ny.gombot benyomod,a relé nem kap áramot,mert az a nyomogomb nyitja az áramkört!

Értitek?
    Ugye milyen zseniális?

De szerintem nem olyan jo,mert egy valodi elektronika nem ilyen!

[URL=http://www.kepfeltoltes.hu/view/050813/kap_rajz1.bmp.jpg]A "relés" kütyü[/URL]
  • RelakSfromhome
    kösz, de szgép ventiszabályzónak ez is megteszi

Jobban belegondoltam, és csak az 5V-ra lekapcsolás lesz gyakorlatilag használva, az meg müxik
  • Tarajos Sül
    Ha akarod adhatok Neked egy fordulatszámszabályzónak a kapcs.rajzát 12V DC motorokhoz!
  • Tuvok #616
    Egészen más a belső felépítésük is, a fesz stabilizáláson és a tokozáson kívül nem sok hasonlóság van köztük .
  • Tuvok #615
    Csak annyi a különbség, hogy a középső láb a 78xx-nél föld, az LM317-nél meg szabályzás, és a 78xx-ek mindig a megadott fesz . -t fogják stabilizálni akármekkora a tápfeszfesz, míg az LM317 a szabályzó és kimeneti láb közti arány nagyságában fog leadni kimenő feszt a táfesze függvényében .
  • RelakSfromhome
    ja, meg az lm317 "középső" lábán nem 4.25mA jön, ha 12V-ot kap, hanem 100uA-en próbálja tartani (kisebb fogyasztás lenne belőle? :) )
  • RelakSfromhome
    nos, ahogy nézem az lm317 és a 7805 az gyakorlatilag ugyan az. Ugyan úgy kell bekötni, ugyan úgy kell számolni.

Nemtom. Egy próbát talán megér. Csak már lusta vagyok a próbapanelt szétszedni :S
  • Tuvok #612
    1 . Sztem ott eltolás esete forog fenn, a 7805 fix 5 V-os kimenetű stabilizátor, szabályzó körökre alkalmatlan .
    2 . 1,2 - 40 V -ig szabályozható fesz . stab . max 42 V -os táppal .
  • RelakSfromhome
    1: zallman-ban ez van, meg a computernode-on is ezt mutogatták
    2: az mi?
  • Tuvok #610
    A 78xx-ek fix referenciafeszültségűek, fix stabilizálásra használják őket, nem szabályzó körökre, csináld meg LM317-tel .
  • RelakSfromhome
    A mostani kapcsoláson kb 1/3-ot tudok tekerni, és gyakorlatilag állandósul a fesz :(
  • RelakSfromhome
    Mert ventit akarok vele vezérelni. Ha a kimenete és a középső lába közé berakok egy ellenállatot, a középső láb és a föld közé meg egy potit, akkor lehet elvileg a tápig felnyomni a kimenő feszt. Hát nem egészen :S
  • Tuvok #607

7805-ből miért akarsz 5 V-nál többet kiszedni ?
  • RelakSfromhome
    Tárgytalan ... Kár, hogy a 7805-ből 12V táp esetén nem lehet többet kiszedni 10.75V-nál :(
  • RelakSfromhome
    Hogyan lehet olyan kapcsolást csinálni, hogy egy lineáris potmétert ahogy csavarok exponenciálisan növekedjen az eredő?
    Amíg alacsony az ellenállás, addig lassan, amikor magas, ott már gyorsan kéne, hogy növekedjen
  • Tarajos Sül
    Igazábol én nem is szoktam kiprobálni egy kapcsolást vagy egy panelt probapanelen!
    Hobbyelektronikábol szoktam kinézni magamnak villogot,vagy bármit,megvesszük az alakatrészeket,és inkább elöbb "pókháloban" csinálom meg!(vezetékekkel összeforasztom az alkatrészeket,de ugy hogy ne érjenek össze a lábai,és ugy probálom ki!

De nem pl egy ado-veveönél vagy egy rádionál:))

Nekem amugy az az Edison tetszett meg!Amikor 3D alkatrészeket kell
    összekötögetni!

Pl most is kipatant a fejemböl egy olyan kütyü,hogy egy gombnyomással zárom az áramkör,és addig marad zárt,még egy másik gombot meg nem nyomok!

Semmi triak,ic,tranzisztor

Majd elküldöm a bbs elektronikának
    is meg ide is!

Csak a kap.rajzot ugy kivehetöen elkészitem!
  • Rafaelo
    csakmer tinapro ban ezt irja ki

szóval amik külsőleg hasonlitanak egy ellenállásra de indukvitás cimén árulják
    azok helyettesítenek egy tekercset ?
  • Tuvok #602
    Igen, annak is mondják, de pontosan az induktivitás az indukciós tényező lenne .
  • Rafaelo
    az induktivitás az tekercs???
  • Tuvok #600
    Sztem kár rá költeni, vannak jobb programok, amik "ingyen" elérhetők .
  • Tuvok #599
    Huzalozással, és a célszerűség kedvéért kihúzzák két szélén a tápon ill . a földet pár centi hosszan .

• Tuvok #598
    Így van ez :)
  • Tarajos Sül
    Oké

Tuvok:akkor ha nagyon megtetszik jöhet a teljes verzió!

Relaksfromhome:ugy kell használni,hogy a pici forrszemeket ugy forasztod össze,mint ha egy vonalat huznál!

Tehát egyenes vonal alakzatba forasztod öket össze,és ez a cin(k)-es vonal alkotja a "vezetéket" az alkatrészek között!
  • RelakSfromhome
    A csupa-lyuk csupa-forrszem próbapanelt hogya kell használni?
  • RelakSfromhome
    vettem egy lentebb említenn kondenzátort. Az egyetlen gond, hogy kb 3x-4x akkora tányér, mint ami eredetileg az inverterben volt
  • Tuvok #594
    Nemtom mennyibe kerül, rég használtam, olyan kis játszósnak jó, de komolyabb dolgokra nem .
  • Tarajos Sül
    Aha

Én azért maradok a ceruza akkunál,és a lednél!
    Amugy nekem is van zseblámpám,3,5V izzoval,és laposelemmel,de azt is ki fogom cserélni ledre,mármint az izzot és a laposelemet!

Meg szeretek "szerelgetni",forrasztani,ragasztani stb.

Amugy azt a lámpát vagy tekerni vagy rázni kell!Nem tom melyik fajta van neked!

Ja és szerinted a Tina teljes verzioját meg tudom venni a Media Markt-ba?
    Nagyon régi progi,mert már akkor lehet hogy "kifutott"
    És a teljes nem tudod mennyibe kerül?
  • Tuvok #592
    Van nekem szuperfényű zseblámpám, amihez még elem se kell :)

Tinából vagy licenszes, vagy demo van, a teljeshez fizetni kell .
  • Tarajos Sül
    Nem tom Szerintem autosboltban is lehet kapni
    12V led néven!Még nem kérdeztem,de a Conrad 2003-2004 szep. katalogusában láttam ilyen fajta ledet!

Tudod,mit majd ha lesz pénzem a telcsimen,lefényképezem öket,mms-ben elküldöm a képet az email cimemre,lementem a képet a vinyomra,feltöltöm a kepfeltöltes.hu-ra és jöhet az a titokzatos led! :))
  • Tarajos Sül
    Nem gond az auto hiánya!

Sötétben pl fogsz egy aksit(12V)nem az autoaksi :)
    hanem nekem pl 10 db 1,2V ceruzaakku van sorba kötve az simán megteszi
    és teljes sötétben egy ilyen fajta led kb 15 m képes bevilágitani!
    Csak sacc!

Ja és én arra gondoltam,hogy pl egy izzo(normál 230V-os)foglalatába bele lehet tenni kb 4 db ledet,és azért kérdeztem a számolosdit
    Egy normál 230V izzo min/max 40W fogyaszt!
    Mig a led lényegesen kevesebbet!(4 db párhuzamosan kb 80 mA)
    Gond van a villanyszámlával!Elég sok!(Nekünk)

Amugy a Tina Pro-nak a teljes verzioját honnan tudom letölteni?
    Mert ez a Tina Pro 6 csak demo,amit a tina.com-rol töltöttem le!
  • Tuvok #589
    Nem gond, tina p1-en is fut
  • Tuvok #588
    Hát nincs kocsim, szal nincs szükségem rá, azt sem tudom, hogy egyáltalán felénk árulnak-e ilyet ...
    De akkor mit kell számolgatni, ha megvan az ellenállás, valszeg 1-200 ohm, fogod és rákötöd .
  • Tarajos Sül
    Amugy letöltöttem a Tina.com-rol a Tina Pro for windows programot!

Még nincs feltelepitve,de kiváncsi vagyok rá!

(hogy miért?Átviszem az én gépemre,és majd ott ütyködök vele,az amugy pentium 3 az nem gond?
  • Tarajos Sül
    De különleges fajta!

Amugy nekem van belölle!És ilyenröl is van szó!

Én ugy tudom,hogy autolámpákban is használják,mert van neki müanyag foglalat

Szuperfényes,10mm,beépitett elenállással(nem kell külön ell.)simán ráköthető a 12V-ra,Nekem müanyag foglalatba van,és a lábai le vannak görbitve
    Ja és 215Ft/db körüli ára van Bp. 6 kerben a Király utcai boltban
    Van n.sárga,zöld,kék,v.kék,piros,fehér szinekben legalább is én ilyenekröl tudok

Szerintem Te is vegyél tök szuper!

Nem vmi csekély a fényereje!