1385
Kapcsolási rajzok, ötletek, leírások....
-
#705 Inkább nézd át az LM317 adatlapját ,) -
#704 "De már megvan"
Egyébként meg az a gáz, hogy ha megváltoztatok egy ellenállatot, akkor a minimum és a maximum érték is változik :)
Nah, erre még alszom egyet :D -
#703 Sokból tart kiszámolni ... -
#702 Egész pontosan gyök 2-vel . -
#701 Lehet hogy az a baj,hogy azt a 21V csak 5W-tal meritettem le!
Valojában 4 db izzo lesz párhuzamosan kötve!
Elöl 12V 15W,hátul 5W,jobb elülsö oldal szerintem 5W,jobb hátso oldal 5W!
30W-tal lesz terhelve a vi.tekercs!
Akkor mind a 4 izzot rá kellene kötnöm a 21V-ra és ha akkor se esik le a fesz akkor nem kell aksi!
Amugy a fesszabályzo olyan,hogy bemegy xy volt pl a kondi határozásával és kimegy a pl beállitott 12V?
-
#700 azt, hogy a potméter elé mekkora ellenállat kell ahhoz, hogy az 5V megmaradjon, a másik állásban meg kb 10 V legyen. De már megvan, és szerintem mégis maradok az lm317-nél, mert nagyobb ellenállítok kellenek neki a föld felé, ezért gondolom, kevesebbet is eszik. -
Szeretnék egy tápra rárakni ventillátort, de azt szeretném hogy a tápot ne rángassa meg a motor, tüskéket szeretném elkerülni.
Mekkora kondenzátort és hogyan kapcsoljakhozzá?? -
chungey #698 És figyelj arra is hogy egyenirányítás után ha puffert teszel kb. 40 % emelkedik a terheletlen feszültség. -
chungey #697 Azt nem értem, hogy az "állohelyzetben leesik a fesz és az irányjelzö nem lenne láthato" járó motorra érted? Mert az előbb mintha azt mondtad volna hogy alapjáraton is tulfeszed van és nem esik le 12V-ra? Mert akkor beteszed a szabályzót és alapjáraton is lesz világítás akksi nélkül is. De ha leállított motornál is kell a lámpa akkor valóban akksi is kell. De az indukciós tekercsek terhelésébe kalkuláld be az esetlegesen lemerült akkumulátor töltését is.
Szóval mint mondod van elég indukciós fesz, innen kezdve csak egyenirányítod az áramot, ráteszed a fesz. szabályzót(én ajánlok egy puffert a szab. elé 220u-t kimért max feszültségi értékre, és utána egy 2200u/16V-ot) és ennyi. Ez táplálja a világítást, tölti az akksit. És visszafelé sem folyik áram ha minden okés. -
#696 Háát nem naon akart leesni a fesz,mert rákötöttem egy"szofitta"izzot(24V 5W)
és azzal eggyüt se akart leesni!
A tekercs meg nem fog melegedni,mert egy babetta világito 3 sorosan bekötött tekercséröl van szo!
Eredetileg a Babettán egy 6V 5W,és egy 6V 15W-os izzo van párh.kötve!De én szeretnék rá irányjelzö izzokat!
Ezért a faterom amugy is azt mondja hogy a 12V izzok jobban világitanak,ezért rákell tekerni a 6V tekercsre a 12V-ért!
És amikor megyek a mocival ez a tekercs egy 12V akkut töltene,mert állohelyzetben leesik a fesz és az irányjelzö nem lenne láthato(nem pörög annyira a dinamo,leesik és nem lesz ami táplálná az izzót!)
És állohelyzetben a menet közben feltöltödött akku adna áramot az izzoknak! -
chungey #695 Hát azért fesszabályzót (14V, valami roncs autóból, generátorból kiberhelni) nem illik lehagyni. Az a 21V meg ha minden rá lesz kötve úgyis esik. De a fesszab. kibírja a max fordulati feszültséget is úgyis. Csak a tekercs ne melegedjen nagyon a terhelástől. -
chungey #694 bf 191 sima kisáramú nagyfrekis tranyó, régi rádiókban biztos találsz, de helyettesiteni lehet újabbakkal is. Pl bf4xx. -
#693 Mert mit kéne számolgatni ? -
#692 ja hát igen még fesszabályzo is kell,ami figyeli az akku feszét,és be lehet állitani a töltöáramot,és le is kapcsol ha már fel van töltve!
Ujra lett tekercselve!
Az a baj,hogy még 1x vagy 2x le kell tekerni,mert alaphelyzetben gáz nélkül 21V AC feszt mértünk!A rosszabb,hogy még egy 24V 5W izzo se viszi le a feszt!
Megprobáljuk vastagabb vezetékkel kevesebb menetszámmal ujra tekercselni!
Az bánt csak a legjobban,hogy már Babettát nem gyártanak!Az enyém is 1987-ben készült!És az se biztos,hogy az alkatrészeit is sokáig gyártanák,mert ha nem lesz hozzá alkatrész akkor ki lehet dobni az egész mocit,ugy ahogy van! -
#691 Kipróbáltam az LM317-et. Nekem a 7805 jobb lesz, mert akkor legalább az 5V-hoz nem kell számolgatnom. -
mugab #690 Szerintem akkor is felesleges a relé. A "dinamóhoz" viszel egy kéteres drótot, rákötöd a két végére (vigyázz nem testelheted le most egyik végét sem!)a drót másik végét rákötöd a graetz váltóbemeneteire, a gretz + át, és az eddig a "dinamóhoz" menő kábelt rákötöd az aksi pluszára , a - át pedig az aksi minuszára meg a testre, és már kész is vagy! Így álló helyzetben is lesz minden, plusz ha jól számoltál, terveztél akkor az aksi is töltődik amikor jár a motor .(Apropó a feszültség ne legyen több 14 voltnál, de 13 nál azért jobb ha nagyobb... Az autókban is 14 voltra vannak állítva a fesszabályzók.)
-
#689 Egy relével szerintem meg lehet oldani az akku különválasztását(nem termel a v.tekercs áramot 12V körüli feszt,akkor a relé elenged,és át lehet kapcsoltatni az akkut a világitásra,pl.:állohelyzet)
Azt tudom,hogy ha a dupla menetszámot akarom,akkor a huzal keresztmetszetét(átmérüjét)meg kell felezni,de ugyanakkor nem lesz olyan erös az áram!
Amugy emlékeid tényleg igazak,mert összesen 4 db tekercs van,eböl három sorosan van kötve,ami a világitást szolgáltatja,és egy az elözö áramkörtöl teljesen el van szigetelve,ami a gyujtáshoz kell! -
mugab #688 Két nagy problémád van , az egyik hogy nehéz lesz különválasztani az akkut, meg felesleges is , a másik hogy dupla menetszám esetén feleakkora vastag huzal fér ugyanakkora tekercstestre, és a tekercselés menet menet mellé nem egyszerű feladat...
Amúgy láttam már babettát sőt szereltem is, de mintha emlékeim szerint a gyújtótekercs külön lenne
-
#687 Köszy
Ja értem tehát az egyenirányitodiodára gondoltál!
Szerintem simán birni fogja a terhelést,mert a dinamobol kijövö áramot fogom csak egyenirányitani az akku töltésre,meg még a dekorácio,és a kinézet kedvéért felszerelek pár ledet is!
Amugy nem olyan dinamo,amit a biciklire kell felszerelni,és a guminak a pereméhez kell beállitani a müanyag berecézett részét!
Én olyan dinamora gondoltam,amelyik minden motoron ott van,ami a gyujtásnak is adja az áramot,és asszem a gyertya szikráit is szabályozza!
Amugy a tekercselés valszeg ugy lesz,hogy csak teljes gáznál van olyan 5-6V
a tekercsek számát meg kell duplázniPl.:(300 menet 6V,600 menet 12V)
Sok sikert Nektek is,és Neked is Elektrotechnikus(Mugab) -
#686 1: Ez stimmel, a "háromszög" az elektronikai áramirányt mutatja.
2: most már az is stimmel, hogy a katódon van a jelölés, mert működik a próbakör :) -
mugab #685 De a varikapnak záróirányban kell lennie!!!!!
-
mugab #684 Katód csík anód háromszög
Ha a katód van a negativabb felé akkor vezet. -
#683 Katód jelölés? mert akkor a föld felé rakom :) -
#682 Az a csík, arra mutat a háromszög . -
#681 diódán merre kell állnia a jelölt oldalnak? -
#680 Kérném, hogy vezesd le . -
mugab #679 Idézet Sül 629-es hozzászólásából :"Szerinted lehet,egyenárammal tölteni egy aksit?Vagy ahoz megfelelö áramunak kell lennie az egyenáramnak?
És az akkutöltök azért vannak,hogy az egyenáram áramát beállitsák,az akkunak?"
Amit meg a diódáról írtam az pontosan azt jelenti amit írtam, tehát a diódának bírnia kell az első, a hátsó izzó áramát, plusz a dudát, (apropó azt valszeg le kell cserélni egyenáramúra!! )valamint minden egyéb fogyasztót, és még az akkumulátor felé folyó áramot is. Ez persze nem olyan nagy kaland, mert a "dinamó" valszeg 3-4 ampernél nem tud többet kiadni 12volton ( Levezetés csak külön kérésre ) A szűrőkondi felesleges, hacsak nincs rádió is rákötve . Az viszont lényeges lenne hogy a diódá(k)nak a nyitófesze kicsi legyen, tehát lehet hogy jobb ha nem kész graetz-et veszel.
A tekercseléshez meg sok sikert kivánok ...(
Üdvözlettel: elektrotechnikus -
#678 Tuvok adta Nekem a linket,én meg Neked!
keresgélj itt! -
#677 irányítástech
elektrotechnikai alapismeretek is jöhet -
#676 alapvető elektrotech. könyvek linkjeit adna vki? pdf. doc. txt., minden jó...
ezebelül: digitTECH, analógtech,
-
#675 Nem azt mondtam,hogy béna vagy! -
#674 Én se elektronikai müszerész vaok vagy ilyesmi
de értek hozzá! -
#673 nekem nem ez a szakmám szóval nem ciki ha nemtudok semmit :) -
#672 Na van ebbe a forumba még 1 Zsenink! :))))
Szoval Egy Babetta Világitotekercséröl töltenék egy 12V aksit(a v.tekercs max 6V,de mi majd rátekerünk a 12V-hoz)amikor ha nem forog a mágnes akkor nem fejleszt annyi áramot,ami meg tudná "hajtani" a rászerelt irányjelzöt és a féklámpát!
Ezért,amikor a dinamó forog tölti az akkut,amikor meg nem forog,akkor az aksi add áramot a motoron lévö izzóknak!
Amugy azért annyira nem vaok béna,(tudom hogy meg se emlitetted)hogy ne tudnám egy akkut egyennel lehet csak tölteni!Tudom,a dinamohoz egy Gratz-et(egyenirányitot)is be kell épiteni!+ még szűrökondit a polaritásnak megfelelöen!
Ezt nem értem:
De motornál akkora dióda kell amekkora elbírja az egész terhelést !!(izzók + aksi) -
mugab #671 Hát tényleg döbbenet hogy egyesek mi mindent nem tudnak...
És ezzel a tudással akarnak építeni.
Javaslom először valamilyen alapmű elolvasását csak hogy ne vegye kedvét senkinek ha összerakja és nem működik, mert az esetek egy részében nem kerülhető el a hibakeresés az építés után!!!
Tarajos sülnek meg üzenem, hogy az aksi töltöfesz 15V max, a töltőáram meg a az aksi kapacitásának tizede kb. .És csak egyenárammal lehet tölteni :D
Tehát ha az van ráírva hogy 12V 6Ah akkor 0.6 amper a max töltőáram !
De motornál akkora dióda kell amekkora elbírja az egész terhelést !!(izzók + aksi) -
#670 a döbbenet :( -
#669 Akkor mi volt az a nemá? :D -
#668 énis ere gondoltam :) -
#667 Halvány fogalmam nincs. -
#666 Ω-nak mi az ascii kódja ? :)