Hunter
Kósza mikrohullámok működtethetnék a konyhai eszközöket
Japán mérnököknek sikerült hasznosítani a konyhai mikrohullámú sütőből kiszökő mikrohullámokat, más, alacsony energiaigényű eszközök energiaellátására.
Josihiro Kawaharát, a Tokiói Egyetem villamosmérnökét, mint elmondta, az "űrből nyerhető napenergia" koncepciója ihlette meg. A futurisztikus megoldás keretében hatalmas nappanel farmokat állítanának pályára, amik mikrohullámok formájában sugároznák le az energiát a Földre, amit elektromossággá alakítanak.
A mikrohullámú sütő egy magnetron nevű eszközzel 12,5 centiméter hullámhosszú és 2,4 gigahertz frekvenciájú elektromágneses hullámokat generál, ami elegendő a vízmolekulák megmozgatásához, ezáltal melegítve fel az ételt. Bár egy hullámterelő a mikrohullámokat a készülék belsejébe irányítja, a hullámok egy része kiszökik a sütő ajtaja körüli résen és a fémmel átszőtt üvegen. Fogyasztóbiztonsági szempontok szerint ez a szivárgás nem haladhatja meg a négyzetcentiméterenkénti 5 milliwatt energiasűrűséget a sütő felületétől megközelítőleg 5 centiméterre.
Az atlantai Georgia Műszaki Egyetem csapatával közösen Kawahara elkezdte tanulmányozni a sütők energiaszivárgását, hogy lássák, milyen hasznos energiaszinteket lehetne a gombelemekkel működő konyhai eszközök szolgálatába állítani. A szivárgási teszt, amit számos gyártó mikrohullámú készülékén elvégeztek, azt mutatta, hogy az átlagos szivárgás általában alacsonyabb, mint a fentebb leírt határérték, így megközelítőleg 1 milliwatt energia gyűjthető be a sütő előtt.
Az energia hasznosításához megterveztek egy negyeddolláros méretű energiagyűjtőt. Ezt egy 1 centiméter hosszú mikrohullámú antennával láttak el, ami elektromos áramot generál. "A mikrohullámú sütő kétperces üzemelése során felgyülemlő energia elég volt néhány alacsony energiaigényű konyhai eszköz pár perces működtetéséhez" - mondta Kawahara, aki szerint, ha a mikrohullámú sütő közvetlen közelében helyezzük el az eszközöket, akkor azok fokozatosan feltöltődhetnének, az energiagyűjtő ugyanis elég kicsi ahhoz, hogy szinte bármelyik konyhai eszközbe beépítsék.
Michael Rodrigues, a University College London energiahasznosítási technológiákat kutató munkatársa szerint a mikrohullám begyűjtési technika hasznosíthatósági területe egyre növekszik, például elősegítheti az energia-semleges szenzor hálózatok fejlődését, amik intelligensebbé teszik otthonainkat anélkül, hogy növelnék az úgynevezett szénlábnyomot, vagyis az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatását.
Josihiro Kawaharát, a Tokiói Egyetem villamosmérnökét, mint elmondta, az "űrből nyerhető napenergia" koncepciója ihlette meg. A futurisztikus megoldás keretében hatalmas nappanel farmokat állítanának pályára, amik mikrohullámok formájában sugároznák le az energiát a Földre, amit elektromossággá alakítanak.
A mikrohullámú sütő egy magnetron nevű eszközzel 12,5 centiméter hullámhosszú és 2,4 gigahertz frekvenciájú elektromágneses hullámokat generál, ami elegendő a vízmolekulák megmozgatásához, ezáltal melegítve fel az ételt. Bár egy hullámterelő a mikrohullámokat a készülék belsejébe irányítja, a hullámok egy része kiszökik a sütő ajtaja körüli résen és a fémmel átszőtt üvegen. Fogyasztóbiztonsági szempontok szerint ez a szivárgás nem haladhatja meg a négyzetcentiméterenkénti 5 milliwatt energiasűrűséget a sütő felületétől megközelítőleg 5 centiméterre.
Az atlantai Georgia Műszaki Egyetem csapatával közösen Kawahara elkezdte tanulmányozni a sütők energiaszivárgását, hogy lássák, milyen hasznos energiaszinteket lehetne a gombelemekkel működő konyhai eszközök szolgálatába állítani. A szivárgási teszt, amit számos gyártó mikrohullámú készülékén elvégeztek, azt mutatta, hogy az átlagos szivárgás általában alacsonyabb, mint a fentebb leírt határérték, így megközelítőleg 1 milliwatt energia gyűjthető be a sütő előtt.
Az energia hasznosításához megterveztek egy negyeddolláros méretű energiagyűjtőt. Ezt egy 1 centiméter hosszú mikrohullámú antennával láttak el, ami elektromos áramot generál. "A mikrohullámú sütő kétperces üzemelése során felgyülemlő energia elég volt néhány alacsony energiaigényű konyhai eszköz pár perces működtetéséhez" - mondta Kawahara, aki szerint, ha a mikrohullámú sütő közvetlen közelében helyezzük el az eszközöket, akkor azok fokozatosan feltöltődhetnének, az energiagyűjtő ugyanis elég kicsi ahhoz, hogy szinte bármelyik konyhai eszközbe beépítsék.
Michael Rodrigues, a University College London energiahasznosítási technológiákat kutató munkatársa szerint a mikrohullám begyűjtési technika hasznosíthatósági területe egyre növekszik, például elősegítheti az energia-semleges szenzor hálózatok fejlődését, amik intelligensebbé teszik otthonainkat anélkül, hogy növelnék az úgynevezett szénlábnyomot, vagyis az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatását.