Napi Online
Segítség, megöl a mikrosütőm!
Ha nem megfelelően használjuk, veszélyes lehet az egészségre a mikrohullámú sütő. Mibe kerül, ha be akarjuk vizsgáltatni készülékünket?
Egyes zöldnek tűnő magazinokban olyan mikróellenes érveket találni, amelyek szerint a mikrohullámok hatására az ételek molekulái degenerálódnak, így az ilyen módon melegített táplálék végső soron rákkeltővé válik, így csak a hagyományos, lángon történő főzés ajánlott. Az Ideál internetes életmódmagazin ennél is tovább megy: "a sejtfalak tönkremennek, aminek következtében az étel bioenergetikai információi elvesznek, a sav-bázis egyensúly felborul, így a szervezet már tulajdonképpen hasznavehetetlen energiát kap, ami az életfunkciók pangását okozza". Másutt - a sugárzástípusok nyilvánvaló összekeverésével - egyenesen konyhai mini atomerőműnek titulálják a mikrosütőt.
A másik oldalon józanabbnak tűnő érveléssel találkozni: az amerikai Cornell egyetem kutatásaira hivatkozva azt állítják, hogy a mikrózás a zöldségek vitamintartalma szempontjából kíméletesebb eljárás, mint a hagyományos főzés, illetve a mikróban elkészített szalonnában jelentősen alacsonyabb a rákkeltő nitrozaminok szintje, mint a hagyományos módon sütöttben. Egy biztos, a melegítést végző, nagy intenzitású mikrohullámok - ha elérik az emberi testet - károsak az egészségre, így annak érdekében, hogy a hullámok a sütőn belül maradjanak, ezeknek a konyhai eszközöknek többféle, szigorú biztonsági előírásnak is meg kell felelniük.
Most hanyagoljuk azt a női célközönségre szakosodott portált, ahol a szakértő a kilépő sugárzás ellen a készülék mellé helyezett oszlop- vagy medvetalp kaktuszt ajánl, sőt, ne is próbáljuk pipamocsokkal, pókhálóval bekenni a készüléket, hátha az majd elriasztja a mikrohullámokat. Járjunk inkább utána, miként lehet megvizsgálni, saját mikrónk mennyire biztonságos.
Egy, a közelmúltban a közrádió adásában is teret kapott nézet szerint egyszerűen tesztelhető a készülék. Tegyük a mikrosütőbe a mobiltelefonunkat, csukjuk be az ajtaját (NE KAPCSOLJUK BE!), majd hívjuk fel. Ha kicsörög, a mikrohullámok átjutnak, a sütő tehát nem biztonságos. A módszer ötletes, ám a valóságban a helyzet nem ilyen egyszerű. A mobilos tesztelés elve logikus, de problémát jelent, hogy a sütőre vonatkozó biztonsági előírások és a telefon érzékenysége nem tartozik egy kategóriába - mondta az Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) szakértője. Dr. Thuróczy György osztályvezető hozzátette: a mobiltelefon sokkal érzékenyebb eszköz, így ha meg is szólal a mikróban, a sütő attól még teljesítheti a rá vonatkozó szabványokat.
Egy mikrónak új korában a külső burkolattól mért 5 centiméteren belüli térben hoznia kell a legfeljebb 1 mW/cm2-es teljesítménysűrűségi határértéket, illetve teljes élettartama során az 5 mW/cm2-es határon belül kell maradnia. A mikró melletti sugárzás nagyságát a főosztályvezető azzal érzékeltette, hogy a fejet körülbelül azonos nagyságrendű terhelés éri mobiltelefonás közben, és akkor, ha az ember ott hallgatózik a bekapcsolt sütő ajtajánál. A szakember mindemellett úgy véli, működés közben - pláne kisgyerekek számára - nem ajánlatos közelről nézegetni a mikróban lévő ételt, kávét, ám fél-egy méter távolság már biztonságosnak tekinthető.
Azt azonban műszer nélkül nem lehet tudni, megfelel-e még az előírásoknak a mikrónk, hiszen a sugárzást nem érzékeljük. Ha jól meg van csinálva a sütő, elméletileg a teljes élettartamán keresztül meg kell felelnie az 5mW/cm2-es szabálynak - véli a szakértő. Thuróczy szerint korábban a szovjet mikrókkal voltak gondok, ugyanis bár a vasat nem sajnálták belőlük, az ajtó nem szigetelt megfelelően. Hozzátette: az, hogy milyen időközönként célszerű felülvizsgáli a készüléket, nem a sütő életkorától, hanem a használat módjától, intenzitásától függ - érdemes tisztán tartani, az ajtóval kíméletesen bánni.
A Kerminél nettó 100-120 ezer forintba kerül egy-egy mikrosütő-típus bevizsgálása - tudtuk meg az intézet műszaki termékek szakágának igazgatójától. Horváth György elmondta: nagyon kevés sütő akad fenn a rostán, ezeket a jellemzően távol-keleti származási országban ugyanis már bevizsgálták. Utóbbi azonban nem elég, ugyanis mivel uniós országba kerülnek a termékek, honosíttatni kell azokat. E szolgáltatás persze a készülékek importőreinek, forgalmazóinak szól. Az egészségük illetve saját, látszólag rendben lévő mikrójuk műszaki állapota miatt aggódók - ha ki is adnák egy új készülék árának többszörösét egy ilyen vizsgálatra - hiába kopogtatnak tehát a Kerminél. Számukra a szakszervizek jelenthetik a megoldást, néhány ezer forintért.
Budapesten kiszállással együtt 5500 forintot kér az elektromágneses sugárzások beméréséért Bencze Ágnes természetgyógyász, bár ezért a pénzért nem csak a mikrót, hanem a többi forrást - tévé, számítógép, mobil, vezeték nélküli telefon, stb. - is górcső alá veszi. A szerinte az ételre gyakorolt negatív hatások említése mellett elmondta: eddig még nem találtak olyan mikrosütőt, ami megfelelően szigetelt volna, így tanácsos vagy lemondani az eszköz használatáról, vagy működtetés közben négyméteres körzeten kívül kerülni. (Emlékeztetőül: az OSSK szakértője fél-egy méteres távolságról beszélt.)
Egy fővárosi műszerész viszont már háromezerért beméri a készüléket, és Budapesten kiszállási díjat sem számít fel. A szakember szerint a gyengébb minőségű, olcsó sütők vásárlásától inkább tartózkodjunk, a meglévő mikrónkat pedig célszerű 3-5 évente beméretni. Hozzátette: leggyakrabban az ajtó deformálódása, a sütőtér sérülése, illetve a rosszul beállított magnetron okolható, ha túl magas a kimenő sugárzás. Bár az említett szabvány szerint a gép közelében a sugárzás energiája nem haladhatja meg az 5 mW/cm2 értéket, a szakember inkább 2 mW/cm2 alattira állítja be az általa szervizelt mikrókat. A műszerész - az OSSKI osztályvezetőjének érveivel egyetértve - mindemellett egyszerűen hülyeségnek minősítette a csináld magad mobiltelefonos mérést.
A távközlési és radarrendszerekkel való zavaró kölcsönhatás elkerülése érdekében a háztartási mikrohullámú sütő magnetronja 2,45 GHz frekvencián működik. A készülék körüli mikrohullámú sugárzás megengedhető nagyságáról az MSZ EN 60335-2-25 szabvány rendelkezik.
Egyes zöldnek tűnő magazinokban olyan mikróellenes érveket találni, amelyek szerint a mikrohullámok hatására az ételek molekulái degenerálódnak, így az ilyen módon melegített táplálék végső soron rákkeltővé válik, így csak a hagyományos, lángon történő főzés ajánlott. Az Ideál internetes életmódmagazin ennél is tovább megy: "a sejtfalak tönkremennek, aminek következtében az étel bioenergetikai információi elvesznek, a sav-bázis egyensúly felborul, így a szervezet már tulajdonképpen hasznavehetetlen energiát kap, ami az életfunkciók pangását okozza". Másutt - a sugárzástípusok nyilvánvaló összekeverésével - egyenesen konyhai mini atomerőműnek titulálják a mikrosütőt.
A másik oldalon józanabbnak tűnő érveléssel találkozni: az amerikai Cornell egyetem kutatásaira hivatkozva azt állítják, hogy a mikrózás a zöldségek vitamintartalma szempontjából kíméletesebb eljárás, mint a hagyományos főzés, illetve a mikróban elkészített szalonnában jelentősen alacsonyabb a rákkeltő nitrozaminok szintje, mint a hagyományos módon sütöttben. Egy biztos, a melegítést végző, nagy intenzitású mikrohullámok - ha elérik az emberi testet - károsak az egészségre, így annak érdekében, hogy a hullámok a sütőn belül maradjanak, ezeknek a konyhai eszközöknek többféle, szigorú biztonsági előírásnak is meg kell felelniük.
Most hanyagoljuk azt a női célközönségre szakosodott portált, ahol a szakértő a kilépő sugárzás ellen a készülék mellé helyezett oszlop- vagy medvetalp kaktuszt ajánl, sőt, ne is próbáljuk pipamocsokkal, pókhálóval bekenni a készüléket, hátha az majd elriasztja a mikrohullámokat. Járjunk inkább utána, miként lehet megvizsgálni, saját mikrónk mennyire biztonságos.
Egy, a közelmúltban a közrádió adásában is teret kapott nézet szerint egyszerűen tesztelhető a készülék. Tegyük a mikrosütőbe a mobiltelefonunkat, csukjuk be az ajtaját (NE KAPCSOLJUK BE!), majd hívjuk fel. Ha kicsörög, a mikrohullámok átjutnak, a sütő tehát nem biztonságos. A módszer ötletes, ám a valóságban a helyzet nem ilyen egyszerű. A mobilos tesztelés elve logikus, de problémát jelent, hogy a sütőre vonatkozó biztonsági előírások és a telefon érzékenysége nem tartozik egy kategóriába - mondta az Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) szakértője. Dr. Thuróczy György osztályvezető hozzátette: a mobiltelefon sokkal érzékenyebb eszköz, így ha meg is szólal a mikróban, a sütő attól még teljesítheti a rá vonatkozó szabványokat.
Egy mikrónak új korában a külső burkolattól mért 5 centiméteren belüli térben hoznia kell a legfeljebb 1 mW/cm2-es teljesítménysűrűségi határértéket, illetve teljes élettartama során az 5 mW/cm2-es határon belül kell maradnia. A mikró melletti sugárzás nagyságát a főosztályvezető azzal érzékeltette, hogy a fejet körülbelül azonos nagyságrendű terhelés éri mobiltelefonás közben, és akkor, ha az ember ott hallgatózik a bekapcsolt sütő ajtajánál. A szakember mindemellett úgy véli, működés közben - pláne kisgyerekek számára - nem ajánlatos közelről nézegetni a mikróban lévő ételt, kávét, ám fél-egy méter távolság már biztonságosnak tekinthető.
Azt azonban műszer nélkül nem lehet tudni, megfelel-e még az előírásoknak a mikrónk, hiszen a sugárzást nem érzékeljük. Ha jól meg van csinálva a sütő, elméletileg a teljes élettartamán keresztül meg kell felelnie az 5mW/cm2-es szabálynak - véli a szakértő. Thuróczy szerint korábban a szovjet mikrókkal voltak gondok, ugyanis bár a vasat nem sajnálták belőlük, az ajtó nem szigetelt megfelelően. Hozzátette: az, hogy milyen időközönként célszerű felülvizsgáli a készüléket, nem a sütő életkorától, hanem a használat módjától, intenzitásától függ - érdemes tisztán tartani, az ajtóval kíméletesen bánni.
A Kerminél nettó 100-120 ezer forintba kerül egy-egy mikrosütő-típus bevizsgálása - tudtuk meg az intézet műszaki termékek szakágának igazgatójától. Horváth György elmondta: nagyon kevés sütő akad fenn a rostán, ezeket a jellemzően távol-keleti származási országban ugyanis már bevizsgálták. Utóbbi azonban nem elég, ugyanis mivel uniós országba kerülnek a termékek, honosíttatni kell azokat. E szolgáltatás persze a készülékek importőreinek, forgalmazóinak szól. Az egészségük illetve saját, látszólag rendben lévő mikrójuk műszaki állapota miatt aggódók - ha ki is adnák egy új készülék árának többszörösét egy ilyen vizsgálatra - hiába kopogtatnak tehát a Kerminél. Számukra a szakszervizek jelenthetik a megoldást, néhány ezer forintért.
Budapesten kiszállással együtt 5500 forintot kér az elektromágneses sugárzások beméréséért Bencze Ágnes természetgyógyász, bár ezért a pénzért nem csak a mikrót, hanem a többi forrást - tévé, számítógép, mobil, vezeték nélküli telefon, stb. - is górcső alá veszi. A szerinte az ételre gyakorolt negatív hatások említése mellett elmondta: eddig még nem találtak olyan mikrosütőt, ami megfelelően szigetelt volna, így tanácsos vagy lemondani az eszköz használatáról, vagy működtetés közben négyméteres körzeten kívül kerülni. (Emlékeztetőül: az OSSK szakértője fél-egy méteres távolságról beszélt.)
Egy fővárosi műszerész viszont már háromezerért beméri a készüléket, és Budapesten kiszállási díjat sem számít fel. A szakember szerint a gyengébb minőségű, olcsó sütők vásárlásától inkább tartózkodjunk, a meglévő mikrónkat pedig célszerű 3-5 évente beméretni. Hozzátette: leggyakrabban az ajtó deformálódása, a sütőtér sérülése, illetve a rosszul beállított magnetron okolható, ha túl magas a kimenő sugárzás. Bár az említett szabvány szerint a gép közelében a sugárzás energiája nem haladhatja meg az 5 mW/cm2 értéket, a szakember inkább 2 mW/cm2 alattira állítja be az általa szervizelt mikrókat. A műszerész - az OSSKI osztályvezetőjének érveivel egyetértve - mindemellett egyszerűen hülyeségnek minősítette a csináld magad mobiltelefonos mérést.
A távközlési és radarrendszerekkel való zavaró kölcsönhatás elkerülése érdekében a háztartási mikrohullámú sütő magnetronja 2,45 GHz frekvencián működik. A készülék körüli mikrohullámú sugárzás megengedhető nagyságáról az MSZ EN 60335-2-25 szabvány rendelkezik.