Hunter

Egyre többet árul el magáról az inka gyermekáldozat

Összekulcsolt lábakkal, arcán Mona Lisa-szerű félmosollyal békésen üldögél a Llullaillaco szűz, akinek mumifikálódott maradványait 1999-ben ásták ki. A fogai között talált koka és a jeges hegytetőn elhelyezkedő sírja utal csupán arra, hogy egy inka gyermekáldozati rituálé részese volt 500 évvel ezelőtt.

A tökéletes állapotban fennmaradt test legújabb tanulmányai példátlan betekintést engednek életének azon hónapjaiba, melyek a halálához vezettek, felvetve a kérdést, vajon meddig volt tudatában a körülötte zajló eseményeknek, és elfogadta-e a neki szánt sorsot.

A 13 éves lány fagyott testét az argentin Llullaillaco-vulkán csúcsánál, másfél méterrel a föld alatt, egy kamrában temették el két másik 4 vagy 5 éves gyermekkel együtt. A vér még mindig látszik a szívüknél, tüdejük pedig felfújt állapotban maradt, ismertette a részleteket Andrew Wilson (képünkön), a brit Bradford Egyetem kutatója, hozzátéve, hogy talán a világ legjobban konzerválódott múmiáiról beszélünk. "Rendkívül felismerhetőek maradtak egyénként is, ami különös élt ad a történetüknek"

A gyerekek egy alaposan kidolgozott capacocha rituálé főszereplői voltak, a gyermekáldozat inka gyakorlatának részesei, ami fontos eseményt jelölt az adott időszak uralkodójának életében. A szertartásról a legtöbbet a 17. századi spanyol forrásokból lehet megtudni, ezek azonban igen keveset árulnak el a történésekről a gyerekek szemszögéből. A múmiák, különös tekintettel a 13 éves lányéra, segít betölteni ezt az űrt. "Elképesztően szoros hajfonattal rendelkezik, ami gyakorlatilag egyfajta idővonalként is szolgál, mellyel közel két évre visszatekinthetünk a halála előtti időszakban" - mondta Wilson, aki munkatársaival a hajvég és a hajtő közötti kémiai jegyek közötti eltéréseket elemezte.

Az eredmények szerint a lány fontos étrendbeli változásokon esett át ebben az utolsó két évben. Körülbelül 12 hónappal a halála előtt például jóval gazdagabb ételeket kezdett fogyasztani - talán ez volt az a pont, ahol kiragadták szerény közegéből és egy magasabb státuszra emelték, mint amikor valakit áldozatnak választanak. A kémiai markerek tanúsága szerint élete utolsó hónapjaiban nagy mennyiségű alkoholt és kokát is fogyasztott, utóbbiból nyerik ki a kokaint. Koka fogyasztása a rituálé előtt hat hónappal érte el a csúcspontját, míg a legtöbb alkoholt az utolsó hat hétben kapta. Ez nem figyelhető meg a mellé temetett két másik gyermeknél, akik szinte biztos, hogy valamilyen alárendelt "kísérő" szerepet játszottak a capacocha szertartásban. Ez a különbség különösen megragadta Wilson és kollégái érdeklődését, akik szerint mindez azt tükrözi, hogy a rituálé közeledtével nagyobb szükség lehetett a szűz leszedálására.

John Verano, az amerikai Tulane Egyetem szakértője szerint ez kézenfekvőnek tűnhet, hozzátéve, hogy bár ez csupán feltételezés, de mivel idősebb volt a társainál, több fogalma lehetett a körülöttük zajló eseményekről, és annak ellenére, hogy sorsszerű halálát kitüntetésként kezelték, maga a tudat szorongást kellett okozzon. "Szorongott és ezt oldotta fel az alkohollal?" - teszi fel a kérdést Verano, aki nem zárja ki, hogy a megnövekedett alkohol bevitel egyszerűen csak arra utal, hogy a capacocha előtt más rituálékon is részt vett, a kukorica sör ugyanis fontos kelléke volt az inka szertartásoknak.


Charles Stabish, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetemről egy másik értelmezéssel állt elő. Az alkohol és a drogok nem a leszedálást szolgálták, sokkal inkább a manipulálhatóságot, mellyel gondozói könnyebbé tették számára sorsa elfogadását. "Egyesek szerint ebben a kulturális környezetben ez egy humánus cselekedet volt" - mondta.

Verano szerint további részletekre is fény derülhet a haj vizsgálatából, mivel a hajban megtalálható a kortizol stressz hormon, vagyis kiolvasható a lány stressz szintje is. "Amennyiben élete vége felé a kortizol is emelkedést mutat, az sok mindent elárulna" - összegzett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sempronius18 #59
    Ja és ezt az előbb elfelejtettem írni, de a legóvatosabb becslések szerint, mire ténylegesen Spanyol kézre került Tenochitlan már a lakosság 3/4-ét elvitte a himlő/TBC úgyhogy, ha ezt nézzük igazad lehet.

    Tehát ha a Noche Triste idején, (mikor Cortez a csodával határos módon menekült ki a városból) megülik az összes spanyolt az aztékok akkor is olyan veszteséget szenvednek amit sosem hevernek ki.
    Na túl offoltuk a témát.
  • sempronius18 #58
    Mind1 nem érted. 200K embert abban az időben házról-házra lehetetlen volt egy nap alatt lemészárolni.

    Persze szerintem teljesen mindegy, hogy csak 10-30K halott volt ami reális, vagy 200K halott ami fantazmagória. A dolog így is úgy is szörnyű.

    Ám mind1 is a lényeg az és ezzel befejezem, hogy az Aztékok semmivel sem voltak jobbak, mint Cortez.

    Az Inkákkal kapcsolatban viszont így utánanézve asheadnak van igaza.
  • ashead2 #57
    Tény hogy Tenochtitlant a földdel tették egyenlővé és a Texcoco-tavat is betemették, ennek a helyén van most Ciudad de Mexico. Hogy mennyi áldozat volt nem tudni , de járvány is pusztított, az Amerikai kontinens indián lakosságának elég jelentős részét ( milliókról van szó ) a behurcolt himlő és TBC pusztította el , nem csak mexikóban de a mai USA területére is átterjedt az ottani dél-kelet fejlett földműves civilizációját a járvány döntötte romba , a spanyolok épphogy beteték a lábukat.
  • caius marius #56
    A város elpusztításában a szövetséges törzsek is részt vettek azt is vedd bele!
  • ashead2 #55
    Nem mondtam hogy nem volt hadseregük, nagyon jól felfegyverzett hatalmas hadseregük volt és ők aza ztékokkal ellentétben már ismerték a bronzot :) Szóval nem kőfegyvereik voltak hanem bronz. A birodalom ettől függetlenül nem úgy viselkedett a népességével szemben mint az aztékok ahol az aztékon kívül minden nép alávetett volt, hanem egyenlően kezelték őket , és igen jól szervezettek voltak pl. nem ismerték az éhezést, mert akárhol volt a birodalomban gyenge termés azonnal szállítottak élelmet a központi tartalékokból. Egész más volt az Inka birodalomban élni mint az aztékban.
  • sempronius18 #54
    jav: ugyanúgy lehetetlent akartam írni.
  • sempronius18 #53
    Az Inka birodalommal kapcsolatban részben neked van biztosan igazad.
    A hatalmas terjeszkedésükhöz viszont mindenképpen háborúra volt szükség, szerintem.

    Mariusnak: Puszta kézzel, kardal és kezdetleges puskákkal megölni 400-500 embernek 200K-t lehetetlen, házról házra főleg. Elhiszem, hogy valahol ezt írták, de ez ugyanúgy lehetséges minthogy pl 1 millió perzsa katona támadta meg Görögországot.
  • ashead2 #52
    Azért kicsit te is tévedésben vagy :) Egy kalap alá veszed az Azték és az Inka Birodalmat. Az aztékok kegyetlen elnyomó katonaállamot hoztak létre rendszeres háborúkat indítottak akörnyező népek ellen ami sokszor csak a feláldozni való rabo beszerzését szolgálta. Az Inka birodalom viszont magasan központosított fejlett állam volt ami békét tartott fenn az ellenőrzött területen ( sajnos a spanyolok pont az Inka birodalom történetének egyetlen polgárháborúja idején jelentek meg ). Az aztékok ellen a spanyolok tényleg találtak indián szövetséges népeket , az inkák ellen ilyenről nem tudok sőt a birodalom népessége később is több felkelést indított a spanyolok ellen ( I. és II. Tupac Amaru pl )
    Másrészt az is erős túlzás hogy Peru lakosságának nagy része Inka származású . Peru lakosságának nagyrésze kecsua indián, inkának csak az uralkodócsaládot nevezték akik a spanyol hódítás idején kb. 500 -an voltak Az uralkodó volt a Sapan Inca , Nagy Inka. A birodalom minden népét egyenlőként kezelték, ahogy az embereket is az urlkodó család kivételével, ők fölötte álltak mindenkinek
  • caius marius #51
    Amennyire én tudom a szám a város lakosságának a becslésén alapul. A lakosságot egyes becslések egyébként 230 ezerre teszik. Aztán mivel az egész várost kardélre hányták, hát nem nehéz kiszámolni mekkora is a veszteség. A 30000 szerintem nagyon alacsony szám. Egyébként Corteznak a szövetségesei is beszálltak a buliba.
  • teddybear #50
    3 ezer és 30 ezer közé teszik annak a csatának az indiánveszteségét. 540 katona, mert ennyivel indult Cortez, többet nem is tudna lemészárolni egyetlen nap alatt. Ekkora mészárlás sem semmi fizikai teljesítményt követelt.

    De a több százezer halott mindenképp sok! Nem volt nekik atombombájuk!