Egyre többet árul el magáról az inka gyermekáldozat
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Tehát ha a Noche Triste idején, (mikor Cortez a csodával határos módon menekült ki a városból) megülik az összes spanyolt az aztékok akkor is olyan veszteséget szenvednek amit sosem hevernek ki.
Na túl offoltuk a témát.
Persze szerintem teljesen mindegy, hogy csak 10-30K halott volt ami reális, vagy 200K halott ami fantazmagória. A dolog így is úgy is szörnyû.
Ám mind1 is a lényeg az és ezzel befejezem, hogy az Aztékok semmivel sem voltak jobbak, mint Cortez.
Az Inkákkal kapcsolatban viszont így utánanézve asheadnak van igaza.
往前看同志
A hatalmas terjeszkedésükhöz viszont mindenképpen háborúra volt szükség, szerintem.
Mariusnak: Puszta kézzel, kardal és kezdetleges puskákkal megölni 400-500 embernek 200K-t lehetetlen, házról házra fõleg. Elhiszem, hogy valahol ezt írták, de ez ugyanúgy lehetséges minthogy pl 1 millió perzsa katona támadta meg Görögországot.
Másrészt az is erõs túlzás hogy Peru lakosságának nagy része Inka származású . Peru lakosságának nagyrésze kecsua indián, inkának csak az uralkodócsaládot nevezték akik a spanyol hódítás idején kb. 500 -an voltak Az uralkodó volt a Sapan Inca , Nagy Inka. A birodalom minden népét egyenlõként kezelték, ahogy az embereket is az urlkodó család kivételével, õk fölötte álltak mindenkinek
往前看同志
De a több százezer halott mindenképp sok! Nem volt nekik atombombájuk!
Engem nem érdekel, én nem fogok.
Viszont én tudom, hogy Cortez a kor szokásainak megfelelõen járt el, és nem volt kiemelten gonosz. Hódító volt, épp úgy mint a többi sok ezer vezér. Az eszközei nem voltak tiszták, de ez abba a korba belefért.
Egyetlen gyarmatosító sem nézte, hogy a meghódítottaknak milyen veszteséget okoz, legfeljebb azért mérsékelte magát, hogy maradjon aki dolgozik.
Az aztékok sem voltak valami finomak a meghódított népekkel. Nem voltak ugyan acélkardjaik, de nemrég láttam, hogy az obszidiánkõvel kirakott bunkóik milyen randa munkát képesek végezni. Hidd el, ha egy spanyol szíven szúrt egy indián harcost, az sokkal kevesebb fájdalom árán halt meg. Az azték bunkó ugyanis egyetlen ütéssel marcangolta a csontig az áldozat oldalát, de nem hatolt mélyre. Utána még napokig is eltartott, amire meghalt az áldozat.
Akkor, ha kiírtasz mindenkit nincs alávetett nép amin uralkodj ilyen egyszerû.
Mexikóban egyébként az is bizonyítja azt, hogy maradt népesség bõven a Spanyol hódítás után, hogy oda nem kellet néger rabszolgákat behozatni.
Márius meg a polgárháborúk kívül mondom kiírtotta a kimber és a Teuton törzset - a maradék túlélõ akit rabszolgává tett és meghódította numídiát, meg Hispánia egy részét.
Attól, hogy neked szimpatikusabb semmivel sem jobb, mint Cortez.
Senki nem mondta, hogy Cortez nem gyilkolt és gyilkoltatott. Különben az egyik mészárost nem menti fel az, hogy más is gyilkolt. Cortezt sem menti fel, hogy az aztékok rendszeresen áldoztak az isteneiknek embert, és a feláldozott emberek testét még ráadásul meg is ették.
往前看同志
1521 augusztus 13-án a város minden lakóját megölték. Miért kell ezt szépítgetni? Cortez egy rohattmocsok szar szemétláda volt, ha tetszik, ha nem. Nem kéne összehasonlítani Mariussal. A polgárháborút pedig nem egyedül Marius robbantotta ki. Rómában ez akkor már elkerülhetetlen volt.
往前看同志
Az meg akkor is elterjed, ha Cortez a barátkozás céljával lép a kontinensre.
Egyébként a nicknevedet szintén egy gyilkosról mintáztad. Caius Marius kiírtotta a kimber és Teuton törzset, rabságba hajtotta Numídiát. Kirobbantott egy értelmetlen polgárháborút csak azért, mert a 2. agyvérzése után félhülyen 70+ évesen szeretett volna egy hadjáratot vezetni.
Nem tudom õ hogy fér össze a te nagy önérzeteddel.
A vallási életnek fõ része volt az emberáldozat, és a rituális kannibalizmus. Gyakran indítottak hadjáratot, ha nem volt elég feláldozni való fogoly vagy rabszolga, és nagy ünnep közeledett. A háborút egyébként szent dolognak tartották. Még a hadüzenetet vivõ futárok is elõjoggal bírtak: mindaddig nem bánthatta senki õket, amíg fõutakon közlekedtek, a nagyvárosokban pedig lakoma és pihenõhely várta õket.
Cortez legnagyobb stratégiai húzása az aztékok és a meghódított törzsek közötti ellenségeskedés kihasználása volt. Enélkül, bár aránylag jelentõs katonai erõvel rendelkezett, esélye se lett volna az Azték Birodalom ellen. A csapata, körülbelül egy zászlóaljnyi erõ, de ágyúk nélkül, csak az elit haderõ funkcióját látta el, azaz a legfontosabb támadási irányában tevékenykedett. A többi feladatot a szövetséges(az aztékokkal ellenséges viszonyban lévõ) indiántörzsek(pl. a totomák, körülbelül 13 ezer fõvel) látták el. Mellesleg Cortez csak a harmadik próbálkozást vezette, az elsõ kettõ sikertelen volt.
Az aztékok veszteségeinek kis része származott a spanyol fegyverektõl, a nagy többség az éhezés és a behurcolt járványoktól, illetve a többi, a számukra kedvezõ helyzetet kihasználó bennszülött törzsektõl származott.
往前看同志
往前看同志
Különben Lenin még látszólag hibátlan állapotban található a mauzóleumában, látogatható is, ha kibírod a hosszú sor végigállását. 2005-ben kapott új ruhát, mert a régi kezdett tönkremenni.
Ha jól emlékszem Dimitrov volt az, akinek a holtteste szépen lassan elrohadt, és fokozatosan egy bábúra cserélték ki.
A mai tudomány se képes erre (lásd Lenin)
Félelmetes ez a tudás de vajon honnan kitõl?
Next PC upgrade: 2022
Az Aztékok is népeket irtottak ki ha nem tudnád a Spanyol invázió elõtt, nemigaz akkor a te logikád szerint, hogy õket véded.
Csak azt akartam mondani, hogy az egyik nép sem jobb, mint a másik.
Egyébként Cortez nem irtotta ki Tenochitlant módszeresen házról-házra.
Tanulni kellene egy kis történelmet mielõtt okoskodsz.
A spanyolok angyalok asszem igazad van. 😞
Ez annyira szép. Már úgy értem, ahogy azt a tökkelütött büdös hódítókat véditek. Cortez speciel egy egész várost irtott ki módszeresen házról házra, de nem baj, mert az indiánok is mindilyenekvótak. Nebazmeg ez milyen érvrendszer?
往前看同志
Viszont a valóságban nincsenek ilyen végletek. Kivéve talán az elmebetegeket...
Ám sok ember tényleg azt hiszi, hogy odamentek Amerikába a gonosz Spanyolok és kegyetlenül lekardozták a rendkívül fejlett, mûvelt és békés indiánokat ami hazugság.
Írja valaki, hogy annak, hogy a kiscsajt feláldozták volt értelme, de az amit a spanyolok csináltak állatság volt és nem volt semmi értelme, na ez nem igaz.
1. Az Inkák és az Aztékok kegyetlen elnyomói és leigázói voltak a többi indián népnek, akik kezdetben örömmel gyûltek a spanyol zászló alá az elnyomó Aztékok és Inkák ellen.
2. A Spanyol hódításnak, hogy ne lett volna értelme földért és aranyért hódítottak, mint minden nemzet akinek lehetõsége volt rá például az aztékok.
3. Nem irtották ki a Spanyolok szándékosan az Indiánokat. A meghódított föld nem ér semmit, ha nincs lakossága. Az aztékok nagy részét a himlõ irtotta ki az meg akkor is elterjed, ha a spanyolok csak barátkozás céljával lépnek a kontinensre.
4. Az Inkák nagyon nem haltak ki Peru lakosságának nagy része Inka származású.
Vagyis hagyjuk már ezt a szegény õslakokosok gonosz és kegyetlen gyarmatosítók PC dumát.
往前看同志
Kérlek adj zöld plecsnit! Kösz
no igen. a KGB eléggé sikeres ebben.<#zavart1>#zavart1>
(hovatovább ma is csak ma tenoristák és internetes pedofilek meg kalózok ellen)
A
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Nem tudom feltûnt-e valakinek de a képen a "kutató" a ruháról a mintát vagy mit egy genothermre söpri. Ha ez mintavétel akkor frankón "tiszta" lesz. Ha csak koszt söpri le akkor mindegy.
往前看同志
往前看同志
Honnan veszed, hogy nincs fagypont alatt a labor hõmérséklete?
Egyik sem tartozik éppen az emberiség legszebb pillanatai közé, de (és most nagyon morbidnak tûnhet, ennek ellenére csak tárgyilagos próbálok lenni) utóbbinak legalább van valami bárki számára felfogható értelme.
Amit a spanyolok csináltak, az gyakorlatilag majdnem egyenesen visszavezethetõ az állati viselkedésre... Míg a tisztán hitbõl való gyilkolászás (emberáldozat) már leginkább az emberi elme elfajzott, szubjektív, más emberi lény számára nem feltétlenül értelmezhetõ szüléme.
Legalábbis én valami ilyesmit látok.
http://muszaly.hu A szingularitás fel fog robbanni. Akármit is jelent.
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Pár éve egy szekta tagjai(a Heaven's Gate (Menny Kapuja) - ufókultusz, vezetõje Marshall H. Aplewhite 1997 márc. 26, 1997 máj. 6. USA, California, San Diego 39 (tagok), 2 (tagok) ) kivétel nélkül öngyilkosok lettek, hogy a halálon keresztül elvigyék õket a közelben elrepülõ UFÓ-k.
Na ezt nevezem én igazi vallási fanatizmusnak.