Hunter

Továbbra is titkosan kering felettünk az X-37B

Az Egyesült Államok Légierejének rejtélyes X-37B jelű űrrepülőgépe immár több mint két hónapja rója csendben a köreit a Föld körül.

Az ember nélküli X-37B 2012. december 11-én állt földkörüli pályára egy Atlas 5 rakéta közreműködésével, amit a floridai Cape Canaveral Légitámaszpontról indítottak. A mini-űrsikló küldetése az Orbitális Teszt Jármű-3 (OTV-3) elnevezést kapta, mivel ez a harmadik titkos küldetése, amit a Légierő zászlaja alatt teljesít. Hogy meddig marad pályán, azt csak a bennfentesek tudják. Az agyonhallgatott űrrepülőgép küldetés a Légierő űrkövető aktáiban az USA-240 jelölést kapta.

"A küldetés folyamatban van" - nyilatkozott a SPACE.com-nak Eric Badger, a Légierő őrnagya, az X-37B program szóvivője. "Ahogy a korábbi küldetéseknél is, a tényleges időtartam a célkitűzések elérésétől, a pályán tanúsított teljesítménytől és a leszálló létesítmény körülményeitől függ"

A jelenlegi repülés egyik nagy mérföldköve az újrahasznosíthatóság lehet. Ugyanaz a gép repül most, mint ami az első küldetésben is részt vett 2010-ben. Az OTV-1 küldetés 225 napon át zajlott, majd a Csendes-óceán fölött visszatérve a légkörbe automatikus leszállást hajtott végre a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpont egyik különlegesen kiképezett leszállópályáján.

Az OTV-2 küldetés egy másik X-37B járművet használt, ami ugyancsak a Vandenbergen ért földet tavaly június 16-án, 469 napnyi repülést követően, valamivel több, mint kétszer annyi időt töltve az űrben, mint testvére. Az OTV-3 esetében elképzelhető, hogy a leszállás már nem Kaliforniában történik, hanem a NASA Cape Canaveralhoz közel fekvő Kennedy Űrközpontjának űrsikló-leszállópályáján, az indok a költségcsökkentés. "Még vizsgáljuk az egykori űrsikló infrastruktúra alkalmazását a jövőbeli X-37B leszállási műveletekhez" - tette hozzá Badger.

Az X-37B nagyban hasonlít az űrsiklóhoz, csupán a méretek térnek el, a Légierő űrrepülője 8,8 méter hosszú és 4,5 méter széles, ugyancsak rendelkezik egy űrben kinyitható raktérrel, ami azonban a méretekből adódóan nem nagyobb egy pick-up platójánál. A hivatalos közlemény szerint a Boeing Kormányzati Űrrendszerek ágazata mindössze két X-37B készített a Légierő számára. Az űrrepülőgép repüléseit a Légierő Gyors Reagálási Képességek Hivatala felügyeli, ami a hivatalos állásfoglalás szerint "egy megbízható, újrahasználható, ember nélküli űrbeli tesztplatform demonstrálását" kapta feladatul a Légierőtől. A küldetések irányítását a 21. Űrezred 3. Űrkísérleti Százada végzi a Légierő Űrparancsnokságán, Colorado Springs-ben.


Bár a hivatalos források nem szólnak az OTV-3 rakterének tartalmáról, az amatőr égkémlelők észlelései adhatnak némi támpontot a küldetéssel kapcsolatban. "Minden csendesnek tűnik" - mondta a torontói Ted Molczan, egy világszerte működő műhold követő hálózat vezetője. "Az OTV-3 a kezdeti pályáján maradt, időszakos hajtómű begyújtásokkal tartva a magasságát. Az előző két küldetéssel ellentétben talajkövetése nem rendszeres időközönként ismétlődik, ami egy felderítő küldetésre is utalhat"

Bár az X-37B küldetéseit homály fedi, a Massachusetts állambeli Cambridge-ben székelő tudóscsoport, az UCS folyamatos kritikákkal illeti a programot, mondván, hogy az a legkevésbé sem nevezhető költséghatékonynak az űrtevékenységek lefolytatását tekintve. AZ UCS szakértői szerint bár az űrrepülő sokoldalú, újra felhasználható és a képességeit sem kérdőjelezik meg, vannak jobb, hatékonyabb és költséghatékonyabb módjai is az X-37B küldetések kivitelezésének. "Mivel ez egy Légierő-projekt és a részletei titkosítottak, a gép zavart, spekulációkat és egyes esetekben aggályokat kelt tényleges célját illetően" - taglalta az UCS dokumentuma, amit az OTV-3 küldetés elindítása előtt adtak ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fszrtkvltzttni #29
    Akkor kimaszkírozzák. Lényegtelen, rajtuk megy át, titkolnak, és kész! :D
  • VRSDM #28
    külön pont a grammar naziknak
  • VRSDM #27
    ennyire publikus és ennyire ilyesztő.
    csak ne!



    http://fstoppers.com/the-argus-spyca
  • karesz6 #26
    Szabad szemmel is simán lehet műholdat találni. Csillagnak kinéző dolog csak mozog. Egy repülőnél gyorsabban egy meteornál sokkal lasabban a fényük meg nem villog mint a repülőké hanem egyenletes. Ha eleget bámulod akkor egyszer csak elhalványul és eltűnik. Általában még csak túl sokat kutakodni sem kell.
  • kvp #25
    "ehhez képest nem látták pl. az egy hete, Oroszországba becsapódo meteort ami azért jóval nagyobb izé volt mint egy műhold."

    Lattak. Csak eppen nem kiszamithato palyan mozgott es nem kerulte meg legalabb 1x teljesen a Foldet a pontos palyafelmereshez. Viszont amelyik muhold nem tudja legalabb egyszer megkerulni a bolygot, az nem muhold, hanem max. egy ballisztikus raketa robbanofeje. Viszont ha egy ilyen bemaszik az usa fole vagy a kornyekere, akkor azt is kiszurjak.

    "mert az ISS ilyan faszán sikerült."

    Igen, az annyira kozel van, hogy tiszta idoben meg pestrol is latni szabad szemmel. De nekem ez tetszik leginkabb:
    http://apod.nasa.gov/apod/ap090410.html
  • Molnibalage #24
    A távoli bolygólutatás a fényerősség intenzitásmérésen alapszik tudtommal. Tehát egy objektumra fókuszálnak. A műholdkeresésnél szó nem lenne erről, ellenben nem is kell. A megcsillanó napfély olyan erős, hogy a műholdak nem fényszennyezett helyen tisza égbolton szabad szemmel láthatóak. A nagy műholdakat ma már simán lekapján amatór spooterek si szerintem, mert az ISS ilyan faszán sikerült.

    http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2009/09/01/spectacular-new-iss-picture-from-the-ground/

    A legnagyobb műholdtak vannak vagy 10-12 méteresek, pl. a KH-11 simán volt ekkora.
  • lapaleves #23
    ezt tovább fejtegetve kiderül, hogy a klímaváltozást is csak azért tudjuk mérni, mert a "meteorológiai" műholdon egye fene szorítottak egy kis helyet egy fekete-fehér tekercses fényképezőnek az zillió csigapixeles katonai kukker mellett.

    "és tábornok úr, a két őrön és a három meleg motorú teherkocsin kívül találtunk egy további nagy piros infrafoltot is: a bolygót áááá mindmeghalunk."
  • Macropus Rufus #22
    "Mar tavoli bolygokat is kiszurnak ilyen technologiaval, ehhez kepest egy muhold eleg trivialis feladat. Pedig a kutatashoz egesz kis tavcsoveket hasznalnak, csak halozatba kotve."
    ehhez képest nem látták pl. az egy hete, Oroszországba becsapódo meteort ami azért jóval nagyobb izé volt mint egy műhold.

    nem kell elrejteni. Ott van. Látod. Még sem tudod, hogy mit csinál. Ez ilyen 1x.
    Oda nem tudsz menni, hogy megnézd, másodszor semmi nem garantálja, hogy hagyná is magát vizslatni. Szóval van ott valami, aminek a tevékenységéről pontosan nullát tudunk. Akkor sikerűlt elrejteni a feladatát? :)
  • kvp #21
    Pan-STARRS:
    "At the end of 2011, the USAF completely eliminated the masking requirement (for all images, past and future). Thus, with the exception of a few non-functioning OTA cells, the entire field of view can be used."

    Egyszeruen nem eri meg titkolozni. Ma mar barkinek lehet olyan tavcsove amivel kiszur barmit ami hasznalhato meretu es fent van. Egyszeruen el kell rejteni ha nagyon nem akarjak hogy latszodjon mire valo. Sokan emlitettek a sima meteorologiai muholdakat, ami egy jo pelda. Masik hasznos megoldas raketak utolso fokozataba vagy a csucs takaro burkolatba rejteni a kisebb cuccokat. Az urben azert nincs teljesen lathatatlan muhold, mert akarhogy is rejtik a fenyet vagy a hokibocsatasat, de ha mashonnan nem, a mogotte levo csillagok fenyenek valtozasabol latszik, hogy ott van. Mar tavoli bolygokat is kiszurnak ilyen technologiaval, ehhez kepest egy muhold eleg trivialis feladat. Pedig a kutatashoz egesz kis tavcsoveket hasznalnak, csak halozatba kotve.
  • fszrtkvltzttni #20
    Akkor jöhet egy újabb lökés a konteónak:
    Node a Pan-STARRS, ami az USAIR által finanszírozott teleszkóp, a csillagászoknak átadott képeket rendszeresen cenzúrázza. Ezért egyértelmű, hogy titkolnak valamit odafönt.