29
  • fszrtkvltzttni
    #29
    Akkor kimaszkírozzák. Lényegtelen, rajtuk megy át, titkolnak, és kész! :D
  • VRSDM
    #28
    külön pont a grammar naziknak
  • VRSDM
    #27
    ennyire publikus és ennyire ilyesztő.
    csak ne!



    http://fstoppers.com/the-argus-spyca
  • karesz6
    #26
    Szabad szemmel is simán lehet műholdat találni. Csillagnak kinéző dolog csak mozog. Egy repülőnél gyorsabban egy meteornál sokkal lasabban a fényük meg nem villog mint a repülőké hanem egyenletes. Ha eleget bámulod akkor egyszer csak elhalványul és eltűnik. Általában még csak túl sokat kutakodni sem kell.
  • kvp
    #25
    "ehhez képest nem látták pl. az egy hete, Oroszországba becsapódo meteort ami azért jóval nagyobb izé volt mint egy műhold."

    Lattak. Csak eppen nem kiszamithato palyan mozgott es nem kerulte meg legalabb 1x teljesen a Foldet a pontos palyafelmereshez. Viszont amelyik muhold nem tudja legalabb egyszer megkerulni a bolygot, az nem muhold, hanem max. egy ballisztikus raketa robbanofeje. Viszont ha egy ilyen bemaszik az usa fole vagy a kornyekere, akkor azt is kiszurjak.

    "mert az ISS ilyan faszán sikerült."

    Igen, az annyira kozel van, hogy tiszta idoben meg pestrol is latni szabad szemmel. De nekem ez tetszik leginkabb:
    http://apod.nasa.gov/apod/ap090410.html
  • Molnibalage
    #24
    A távoli bolygólutatás a fényerősség intenzitásmérésen alapszik tudtommal. Tehát egy objektumra fókuszálnak. A műholdkeresésnél szó nem lenne erről, ellenben nem is kell. A megcsillanó napfély olyan erős, hogy a műholdak nem fényszennyezett helyen tisza égbolton szabad szemmel láthatóak. A nagy műholdakat ma már simán lekapján amatór spooterek si szerintem, mert az ISS ilyan faszán sikerült.

    http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2009/09/01/spectacular-new-iss-picture-from-the-ground/

    A legnagyobb műholdtak vannak vagy 10-12 méteresek, pl. a KH-11 simán volt ekkora.
  • lapaleves
    #23
    ezt tovább fejtegetve kiderül, hogy a klímaváltozást is csak azért tudjuk mérni, mert a "meteorológiai" műholdon egye fene szorítottak egy kis helyet egy fekete-fehér tekercses fényképezőnek az zillió csigapixeles katonai kukker mellett.

    "és tábornok úr, a két őrön és a három meleg motorú teherkocsin kívül találtunk egy további nagy piros infrafoltot is: a bolygót áááá mindmeghalunk."
  • Macropus Rufus
    #22
    "Mar tavoli bolygokat is kiszurnak ilyen technologiaval, ehhez kepest egy muhold eleg trivialis feladat. Pedig a kutatashoz egesz kis tavcsoveket hasznalnak, csak halozatba kotve."
    ehhez képest nem látták pl. az egy hete, Oroszországba becsapódo meteort ami azért jóval nagyobb izé volt mint egy műhold.

    nem kell elrejteni. Ott van. Látod. Még sem tudod, hogy mit csinál. Ez ilyen 1x.
    Oda nem tudsz menni, hogy megnézd, másodszor semmi nem garantálja, hogy hagyná is magát vizslatni. Szóval van ott valami, aminek a tevékenységéről pontosan nullát tudunk. Akkor sikerűlt elrejteni a feladatát? :)
  • kvp
    #21
    Pan-STARRS:
    "At the end of 2011, the USAF completely eliminated the masking requirement (for all images, past and future). Thus, with the exception of a few non-functioning OTA cells, the entire field of view can be used."

    Egyszeruen nem eri meg titkolozni. Ma mar barkinek lehet olyan tavcsove amivel kiszur barmit ami hasznalhato meretu es fent van. Egyszeruen el kell rejteni ha nagyon nem akarjak hogy latszodjon mire valo. Sokan emlitettek a sima meteorologiai muholdakat, ami egy jo pelda. Masik hasznos megoldas raketak utolso fokozataba vagy a csucs takaro burkolatba rejteni a kisebb cuccokat. Az urben azert nincs teljesen lathatatlan muhold, mert akarhogy is rejtik a fenyet vagy a hokibocsatasat, de ha mashonnan nem, a mogotte levo csillagok fenyenek valtozasabol latszik, hogy ott van. Mar tavoli bolygokat is kiszurnak ilyen technologiaval, ehhez kepest egy muhold eleg trivialis feladat. Pedig a kutatashoz egesz kis tavcsoveket hasznalnak, csak halozatba kotve.
  • fszrtkvltzttni
    #20
    Akkor jöhet egy újabb lökés a konteónak:
    Node a Pan-STARRS, ami az USAIR által finanszírozott teleszkóp, a csillagászoknak átadott képeket rendszeresen cenzúrázza. Ezért egyértelmű, hogy titkolnak valamit odafönt.
  • Molnibalage
    #19
    Tehát a műhold nem alacsony észlelhetőségű. A funkciója nem ismert, de az tudja akit érdekel, hogy odafent van és a pálya is mérhető.

    Kezdetben az oroszok sem tudták, hogy mire jó a KH-11, amíg William Kampiles el nem adta nekik a rendszer egy dokumentiációját. A műhold ugyanis magasabban levő kommholdakon keresztül küldte haza az adatokat, így lefelé nem sugárzott semmit.
  • Balu0
    #18
    3 változata van azoknak a kém műholdaknak amikről mi soha nem fogunk tudni vagy cikket olvasni:
    1.) "trójai" verzió, sima hétköznapi kommunikációs vagy időjárási műholdnak álcázott valójában katonai/hírszerzési célokat szolgáló cucc

    2.) "potya utas" verziók,ahogy a cube satokat bepakolják másik műhold mellé kilövéskor, itt is az történik hogy a titkos műhold is ott van a fedélzeten a hivatalos fellőni kívánt műhold mellett

    3.) és persze itt van a legtipikusabb "nem mondjuk meg". Az USA fel lőtt jó-pár DeltaIV-et az elmúlt években amiről senkinek fogalma sincs hogy mi volt a rakomány :D

    Amúgy vannak projectek "lopakodó műholdakra" pl:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Misty_%28satellite%29
  • gezu1025
    #17
    "Az űrrepülőgép repüléseit a Légierő Gyors Reagálási Képességek Hivatala felügyeli, ami a hivatalos állásfoglalás szerint "egy megbízható, újrahasználható, ember nélküli űrbeli tesztplatform demonstrálását" kapta feladatul a Légierőtől."

    Nem kell olyan bonyolult dolgokra gondolni. Nem csinál mást ez a kis ürrepülő, mint kísérletezik. Méghozzá abból a célból, hogyha valami katonai célokból fontos tönkremegy fent, vagy kilövik, napokon, de még inkább órákon belül lehessen egy újjat rakni a helyére.
  • teddybear
    #16
    Fölösleges súly, és újabb hibaforrások.

    Álcázni egy műholdat nem igen lehet, a vákuum túlságosan elüt minden anyagtól. Könnyebb valami más célúnak maszkírozni. De sem az oroszok, sem az amerikaiak nem piszkálhatják egymás felderítő rendszerét anélkül, hogy egy atomháborút kockáztatnának meg. Mert annak az egyik első lépcsője lehet a kémműholdak kinyírása. És ha azok egymás után elpukkannak esetleg előbb indulnak el az ICBM-ek, minthogy az ötletgazda kilőhetné a pezsgődugót.
  • Tetsuo
    #15
    Ott a pont. ;)

    Ezen felul nem lehetseges, hogy a muhold a Fold felol elnyeli a sugarzasokat, felul meg leadja azt? A "tetejen" siman lehetne olyan radiator, ami alulrol nem latszik, gondolom... ha eleg nagy, akkor talan a radioaktiv elem vagy mini reaktor is hutve lenne.
    Esetleg a Foldrol kuldik meg vmi lezerrel, mint energiaforras. Nemtom, ennek van-e realitasa.
    Mi errol a velemeny?
  • FoodLFG
    #14
    én magam körül keringek titkosan
  • kamov
    #13
    A "lopakodó" műholddal az a gond hogy a spotterek 3 nap alatt kiszúrják.
    Ugyanis ha egy műholdat feketére festenek akkor az a beeső fény elnyeli és felmelegszik tőle, azaz világítani kezd infravörösben. Azt meg a csillagászati CCD-k szeretik.

    Ha a műholdon bármilyen nukleáris áramforrás van, akkor az az elektromos teljesítményének a többszörösét termeli meg hőben; amit a vákuumban csak nagyméretű hősugárzókkal lehet leadni.
  • Molnibalage
    #12
    Ezek a különleges kivételek, az tömegesen gyártott műholdakon nincs ilyen energiaforrás, mert igen ritka hasadóanyag kell hozzá, ami már kb. ki is fogyott és nem gyártják.

    http://cydonia.blog.hu/2010/07/21/fustjelzokkel_uzemelhetnek_a_jovo_urszondai
  • wraithLord
    #11
    Ez az, ha valamit nagyon el akarnak rejteni, sokkal egyszerűbb, ha kiteszik azt közszemlére. Annyit kell csak csinálniuk, hogy nem írják rá, hogy az nem csak időjárásfigyelő (vagy nemtudommilyen) műhold ám, hanem szupertitkos kémkedést is végez... :D
  • Crane
    #10
    "mert napelemtábla nélkül nem lehet élni"
    Már hogy ne lehetne! Pl a Voyager 1 űrszondának sincs napelemtáblája. De jelenleg a Marson furakodó Curiosity-nek sincs napelemtáblája. Ők ugyanis radioizotópos termoelektromos generátor használnak, ahol az üzemanyag plutónium.

    Szerintem nem lehetetlen olyan titkos kémeszközt feljuttatni az űrbe, amit csak nagyon nehezen lehet felderíteni.
    Radarelnyelő anyagokat már használnak. Méreteket is egész jól lehet minimalizálni. Napelem sem szükséges. Lehet úgy pozicionálni a műholdat, hogy az mindig az égbolt ugyan azon a pontján "álljon" (geostacionárius pálya). A feljuttatást lehet fedezni egy tudományos küldetéssel. Sőt, akár nagyobb űrtörmelékek mellé is elbújhatnak.
    Az sem tartom kizártnak, hogy egy egyéb tudományos tevékenységet végző műhold párhuzamosan kémtevékenységet végezzen, meg akár azután is, hogy hivatalosan már űrszemét.
    Itt esetleg akkor tud lebukni a műhold, amikor adatokat juttat le Földre. De szerintem ezt is ki lehet trükközni.

    És azt sem kell elfelejteni, hogy senki nem tudja, hogy a X-37B mit visz fel és mit hoz le. Hiszen van raktere, és akár más repülő objektumokat is be tud fogni.
  • nearo
    #9
    rakétán kívül mivel lehet még pályára állítani valamit? :o
  • COOLancs
    #8
    Rakéta kilövést valóban nem lehet elrejteni (bár a ruszki és kínai figyelő hálózatok elég foghíjasak lehetnek) , de kisebb másodlagos terheket elvileg lehetne titkosan felküldeni, főleg ha radar abszorbens anyagot használnak.

  • item
    #7
    Aztán még a végén kiderül,hogy nem is mondasz hülyeséget..
  • netperformer
    #6
    Nincs ebbe semmi titkos. Csak ideiglenes küldetésen volt, amit már teljesített is. Az volt a célja, hogy a föld mellett elhaladó meteorból úgy robbantson le egy darabot, hogy az megsemmisítsen egy tetszőlegesen kijelölt orosz célpontot.
  • ProgServ
    #5
    Mi van, ha em rakétával állítják pályára ezeket?
    Esetleg ha valami radar zavaró rendszerük is van?
  • Irasidus
    #4
    Egyetértek. Sőt, staspottereknek hívják az amatőr műholtkövetőket. Az amatőr szó itt csalóka, mert ők ki szokták számolni a műhold pályát is, és van egy nagyon komoly kémműhold adatbázisuk is. Egyébként előlük sem lehet elrejteni a rakétakilövést, mert mindben állam bejelenti a rakétaindítást, ez nyilvános (ugye nehogy összekeverje valaki a Kínai űrrakétát az emlegetett ICBM-el), és onnantól kezdve rajta szemük. Viszont lehet tudni, hogy az X-37b néhány hónapra az amerikai staspoterek "elvesztették", ennek valószínűleg az az oka, hogy pályát módosított (egyesek szerint egy újfajta manőverről van szó, ezért vesztették el, persze ez csak spekuláció). Valószínűleg Kína (stb.) nem vesztette szem elől.
  • Molnibalage
    #3
    Jelenleg "titkos" műhold nemigen létezik. Az indítási folyamatot elrejteni a jenkik elől elég nehéz, mert a ICBM indítást sasoló rendszer kiszúrja. Ha meg fent van valami, akkor az űrszemetet vizsgáló radarrendszer látja meg. Alacsony észlelhetőségű műhold nem létezik, mert napelemtábla nélkül nem lehet élni, ami meg elég decens felület. A néhány 10 cm-es űrszemét már követhető radarral...

    Optikailag elrejteni nem lehet a fotofelderítő holdakat, mert alacsony pályán vannak és ott olyan keringési idő van, hogy nem lehet sötétben tartani őket, mert egy nap alatt többször is megkerülik a Földet...
  • wiIlcox
    #2
    Mennyiben különlegesebb ez, mint a fent lévő nagyon sok többi, hogy érdemes ezért külön cikket írni?
  • Balu0
    #1
    LoL, nem ez a titkos, hanem azok amikről azt se tudjuk hogy fent vannak, direkt feketére vannak festve és úgy fordulnak mindig hogy a földről nézve soha ne csillanjon meg a napelemeiken a fény... tudjátok a sima jó öreg kém műholdak.

    Ez egy parádé, a népnek mutogatják hogy "idenézetek van titkos mini űrrepülőnk, de vagányak vagyunk".

    Ha valamit titokban akartan tartani arról nem szól 2 havonta egy cikk. Ezt az izét folyamatosan lehet követni egy távcsővel az amatőr műhold vadászok folyamatosan nézik mit csinál. Ha bármi olyat tesz a jövőben amit eddig más spy sat nem tudott (odamegy egy másik műholdhoz vagy hasonló) akkor arról azonnal fog tudni mindenki.