Megtalálták végre a sötét anyagot?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Szerintem meg azok, amelyek a hadviselésre költötték a pénzt... Sajnos ez van.
Honnan tudod, hogy nem volt esetleg egy kis népcsoportot, amelyik nagyon sokra tartotta a tudományt és közben teljesen erõszakmentes elveket vallott aztán jött egy csapat katona és lemészárolta õket (egy olyan kultúrából, ahol semmire se becsülték a tudományt, a megismerést és egyebeket)?
Az erõsebb kutya b...
Im beginning to have less and less interest in what you think is possible or impossible. (Dr. Strangelove)
.Vajon mi volt előbb? Az ember vagy a hülyeség?
Az ált. rel. matematikailag gyönyörüen le tudja írni a téridö makroszkopikus jelenségeit. Például a gravitációs gyorsulást a konnexió nevü mennyiség, az árapályt a görbületi tenzor írja le. A sötét energia hatását pedig a kozmológiai állandó írja le. Einstein óta csak annyi változott, hogy megváltozott az elöjele (mivel gyorsítja a tágulást). De a mai gyorsulva táguló univerzumot továbbra is a kozmológiai állandóval kiegészített Friedman-Robertson-LeMaitre-Walker metrikával írják le.
Viszont Einstein elmélete semmit sem mond az okokról. Az Einstein-egyenlet pontosan leírja, hogy az anyageloszlás hogyan görbíti a téridöt, a geodetikus egyenlet pedig azt, hogy az anyag hogyan mozog ebben a görbe téridöben, de azt nem mondja el hogy miért. Nem mond semmit arról, hogy milyen mechanizmus révén hat kölcsön az anyag és a téridö, de azt pontosan meg tudja mondani, hogy mi lesz a kölcsönhatás eredménye.
A megfelelöen választott kozmológiai állandó jól leírja ugyan, hogy mi a sötét energia hatása az univerzumra, de sajnos semmit sem mond arról, hogy mi a sötét energia valójában... szóval ez az extra jelzö valami ismeretlenre teljesen fölösleges. A gyorsuló tágulás felfedezése elött nem is használták. Szerintem csak frusztrált részecskefizikusok találták ki, akik megbuktak ált. rel. speckolból...
Általános relativitáselmélet kézikönyv: http://valek.webs.com/ chatszoba a Freenode-on: #generalrelativity
Nem. A kozmológiai állandó az csak egy magyarázat lenne rá, de ma már ez a legkevésbé valószínû verzió.
A magam részéröl ezekkel a jelzökkel sem vagyok kibékülve. A "sötét anyagot" helyesebb lenne "hiányzó anyagnak" hívni, mert hogy arról van szó tulajdonképpen a galaxisok esetében. A "sötét energia" viszont régi ismerös, a kozmológiai állandóról van szó. Nem tudom mi a fenének adtak neki ilyen hangzatos nevet újabban. Ezt a "sötétezést" el kéne felejteni, nem a reklámszlogenektöl fog a nagyközönség jobban odafigyelni a tudományra, ettöl csak téves elképzelések fognak kialakulni a fejekben...
Általános relativitáselmélet kézikönyv: http://valek.webs.com/ chatszoba a Freenode-on: #generalrelativity
Alkalmi -Meteorológiai Fenoménnek hvjuk.
- El tudná mondani, hogy ez mit jelent?
- Nem vagyok benne egészen biztos. Legyünk õszinték. Ha valami olyat találunk, amit nem értünk,
akkor szeretünk neki olyan nevet adni, amit ti sem értetek, vagy legalábbis nem tudjátok kiejteni. Úgy
értem, ha mi csak úgy hagynánk benneteket, hogy egyszerûen Esõistennek hvjátok, az azt sugallná,
hogy ti tudtok valamit, amit mi nem, és attól tartok, hogy ezt nem hagyhatjuk.
Nem, elõször is valami olyan nevet kell neki adnunk, amirõl látszik, hogy a miénk és nem a tiétek,
utána pedig hozzáfogunk, hogy valami módon bebizonytsuk, hogy ez nem az, aminek ti mondjátok,
hanem valami olyasmi, amit mi mondunk.
És ha kiderül, hogy nektek volt igazatok, akkor még mindig nem lesz igazatok, mert mi egyszerûen,
mondjuk ööö... 'Szupernormálisnak ' fogjuk hvni, nem paranormálisnak vagy szupernaturálisnak, mert
ti úgy gondoljátok, tudjátok, ezek mit jelentenek. Nem, mi 'Szupernormális Csapadékindukálónak'
fogjuk nevezni."
Douglas Adams: Viszlát, És Kösz A Halakat
Mess with the best, die like the rest Linux4ever
A sötét anyag fogalmát akkor vezették be, amikor próbálták lemodellezni a galaxisokat, de azzal a tömeggel és tömegeloszlással, mint amit látunk a galaxisoknál, a modellek szerint szét kéne esniük. A modell szerint léteznie kell még a látható anyag többszörösének, amit nem látunk, ez a sötét anyag.
De mindegy, látom, nálad ez világnézeti kérdés, nem zavarják holmi tények a jó elõre felállított prekoncepcióidat, úgyhogy hiába is érvelnék.
A lényeg: "Ting elmondása szerint a tanulmány részletezni fogja az adatokat, illetve az észlelt részecskék energiáit. ... ennek ellenére is csak egy "kis lépést" jelent a sötét anyag mibenlétének kiderítésében, így valószínûleg még koránt sem fogunk minden kérdésre választ kapni."
A címre a válasz: NEM. Ennyi.
Az állandó katonai jelenléttel se foglalkozzunk és azzal sem minnél nagyobb hatalmat kapott egy egy, tartomány vagy aminek épp hívták, annál nagyobb volt az elszakadás lehetõsége.
Tehát, minden birodalom az éhinség miatt purcant ki?
Vagy nem volt több fa, vagy hogy?
Én nem vagyok jó töribõl, de azt még a vak is látja, hogy a méret önmagában az egyik legnagyobb probléma, karöltve a leigázott népek szabadságvágyával meg még száz másik dologgal.
Nezz ki a fejedbol latszik, hogy igazam van fogynak az eroforrasok, megol minket lassan a szemet ami problemajuk van a kis torzsik kozossegeknek manapsag azt mind mi okozzuk..
Magyarorszag vagy Usa ez tok ugyanaz a civilizacio.
A kulonbseg a modern (civilizalt (bahh)) vilag es a torzsi kozossegek kozt van.
Minnél nagyobb annál nehezebb központilag irányítani, ami nélkül nem lenne birodalom.
A helyi érdekek elõbb utóbb kikezdik az amúgy akár jól mûködõ rendszert is.
Szóval nem értem mit akartál igazából igazolni az 1. hsz ellenében.
Mielott hulyezel, tanulj meg olvasott dolgot ertelmezni...
Pont azert hiszik, hogy van mert nem lassul a tagulas(amit indokolna a lathato anyag tomege), hanem ugy latjak, hogy gyorsul.
Ami szerintem egy marhasag (faradt feny elmelet az inkabb hiheto).
Elképzelhetõ lenne, hogy mint minden más esetben is, itt is komplett hülyeségre vezet a túlzó általánosítás..?
Az osszes nagybirodalom ment a levesbe.
A kis torzsek amiket meg nem irtott ki pusztan szeretetbol a keresztenyseg meg el mint hal a vizben.
Az amazonasz videken, kozepamerikaban, a csendes oceani szigeteken, afrikaban 100-aval vannak ilyen torzsek amik mar az egyiptomi birodalom elott is leteztek.
Es ott van a pl a husvet szigetek (de lehetne pelda akar indian civilizacok is)a ahol a civilzacio felelte a tartalekokat es eltuntek a fa*ba...
Csak megmutattam, mik a szokásos panelek az érveid elhessegetésére. Ha esetleg még új lenne neked ez az "érvrendszer".
(😛)
Biztos neki akartál válaszolni?
A háború, és mondjatjuk, hogy a kegyetlen természetük, valóban elismerésre méltó technológiát hozott létre, de emberileg nem követendõ a példa.
A háború mindíg elõrelendíti a vívmányok fejlõdését...és mindíg meglepõ módon az tud fejleszteni leginkább, aki nyerésre áll.
Ez nem feltétlen a német nép...tudásából ered, hanem az átmeneti elsõbbségükbõl.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Na ezért álltak neki kutatni, ezért ölnek bele milliárdokat, hogy kiderüljön, hogy õk hibáztak valahol, vagy valamire nem gondoltak, vagy sokkal sokkal összetettebb az univerzumunk mint amit el mertünk képzelni.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
A világegyetem nem úgy mûködik, mint ahogy számítottak rá.
Olyan pályán mozognak égitestek ahol nincs látható tömeg...pedig valaminek vonzania kell..tehát anyag van ott.
Nem látjuk, nem érzékeljük....na innen jött a sötét anyag cucc.
Jó mórickásan írtam le, de ez a lényeg.
Aztán, hogy hiszel benne, vagy sem, az egy dolog, de valami van, ami miatt nem úgy mûködnek a dolgok, ahogy azt Newton leírta.