Hunter

Magáncéggel bővítteti az űrállomást a NASA

Az amerikai űrügynökség a hét végén hivatalosan is megállapodott egy felfújható modul hozzácsatolásáról a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

A szerződés szerint a NASA 17,8 millió dollárt fizet a nevadai központú Bigelow Aerospace-nek a cég által kifejlesztett Bigelow Bővíthető Tevékenységi Modulért (BEAM), ami műszaki demonstrációs céllal kapcsolódik majd a keringő laborhoz.


"Ez az együttműködési megállapodás egy előrelépést testesít meg egy olyan élenjáró technológiában, ami lehetővé teszi az emberek biztonságos és költséghatékony tevékenységét a világűrben, hirdetve az USA kereskedelmi űrinnovációjának fejlődését" - nyilatkozott állásfoglalásában Lori Garver, a NASA helyettes vezetője, aki január 16-án egy média esemény keretében ismerteti a BEAM programot a Bigelow Aerospace alapítójával és elnökével, Robert Bigelow-val közösen.

A BEAM valószínűleg hasonló lesz a cég korábbi Genesis 1 és Genesis 2 prototípusaihoz, melyeket 2006-ban és 2007-ben állítottak pályára. Mindkét Genesis modul 4,4 méter hosszú és 2,5 méter széles, 11,5 köbméternyi normális légnyomást biztosító térfogattal. A NASA vezetői szerint a BEAM a feljuttatáshoz szükséges engedélyezést követően körülbelül két éven belül foglalhatja el a helyét az űrállomáson. A feljuttatást az űrügynökség valamelyik alvállalkozója, a SpaceX, vagy az Orbital Sciences Corporation végzi majd el.

Bigelow álmai azonban koránt sem torpannak meg az ISS-nél. A cég szeretne több nagy modult is feljuttatni a világűrbe, ahol azokat összekapcsolva egy magán űrállomást hozna létre, amit különböző jól fizető partnerek vehetnének igénybe. A bérlők feljuttatásáról is szeretnének gondoskodni, éppen ezért két megállapodást is kötöttek, egyrészről a SpaceX Dragon űrkapszulájára, másrészről a Boeing CST-100 jelű kapszulájának használatára.

Bigelow egy holdbázis kiépítésében is gondolkozik felfújható moduljainak alkalmazásával, erre a célra a BA-330 lenne alkalmas, ami nevéből adódóan 330 köbméter hasznos belső térfogattal rendelkezik. A tervezet szerint több BA-330 modult a hajtómű tartályokkal és energiaellátó egységekkel még az űrben összecsatolnák, majd az így létrejött komplexummal leszállást hajtanának végre a Hold felszínén. A modulokra rakódó holdpor védelmet nyújtana a sugárzással, a szélsőséges hőmérsékletekkel és a mikrometeoritokkal szemben.


Nem ez az első eset, hogy a NASA magáncéggel lép együttműködésre az űrállomás kapcsán. A SpaceX és az Orbital Sciences több milliárd dollár összegben szerződött a teherszállítási feladatok ellátására. Az űrügynökség emellett segíti a magáncégeket új űrjárművek kifejlesztésében, hogy űrhajósokat juttathassanak el alacsony földkörüli pályára. 2010-ben a NASA 50 millió dollárt juttatott öt cégnek, köztük a Boeingnek, ami 2011-ben már 315 millió dolláron osztozott a SpaceX-el és további 1,1 milliárdot különítettek el számukra az elkövetkező időszakra. A NASA reményei szerint a cégek közül legalább egy 2017-re emberi repülésre alkalmas űrhajóval fog rendelkezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • qrd0xQSt2rdvnu #44
    Akkor ez most felfújható vagy leereszthető lenne? Nem mindegy! :D
  • qrd0xQSt2rdvnu #43
    YEAH!!!! :D
  • qrd0xQSt2rdvnu #42
    elszomorító, hogy egyre több súlyos helyesírási hibával találkozni itt az sg-n is (meg még nevesebb helyeken is). Például hogy kezdhet újságírásba az, aki még azt se tudja, hogy mit kell egybe és külön írni? Például igekötők különírását látom mostanában gyakran. Vagy mint itt: a "hétvége" egy szó! Gondolom a helyesírás ellenőrző átsiklik rajta, mert különírva is két helyes szó.
  • NEXUS6 #41
    Ez esetben elfogyott a türelmem. Minekután 2 körön belül sem fogta mondandóm lényegét és nekiállt olyan dolgokba belekötni, amiben azonos a véleményünk, csak más a szóhasználat esetleg a hangsúly, nem kellett nagy agy rájönni, hogy trollkodik a kisszentem.

    A magam részéről rövidre zártam, 50 hsz mulva pontosan itt lennénk.

    Szerintem frappáns megoldás volt, még ha kicsit drasztikus is.
  • Irasidus #40
    Hogy a cikkhez is hozzászóljunk. Nagyon kicsi modul lesz, tényleg csak kísérleti. Harmada egy normál modulnak. Itt egy videó, meg egy kép is.

    http://www.youtube.com/watch?v=d1u1Vl9X_gY

  • asgh #39
    OFF:
    Bocsi, de ez esetben Te voltál az, aki az elején nagy arccal megmondta a tutit és amikor tételesen megcáfolt, szimplán lehülyézted.
  • NEXUS6 #38
    Blablablabalablabla....
    bla!
    ;)
  • NEXUS6 #37
    Óké fiam legyen, tegyőztél!
    Most jobb neked?

    De akkor is egy tahó hülye vagy.
    ;)
  • Irasidus #36
    Én erre reagáltam, és amit írtál nem tudom miben változtatja meg amit írtam. Szerintem semmiben, ha szerinted valamit változtat, azt írjad.:

    "Namost egy elnök max 2 ciklusig tud uralkodni, és divat, hogy a második ciklust is úgy kezdi hogy látványosan bűnbocsánatot kér szinte az előző ciklusban elkövetett "bűneiért".

    Ez a demokrácia."

    A 60' években sem volt diktatúra az USA, amikor is meg adott pénzt, és akkor is csak két ciklusuk volt az elnököknek. Az űrkatáshoz, társadalmi és politikai akarat kell (meg pénz). Ez lehet diktatúrában, és lehet demokráciában is. Ma azért nem működik, mert mindenki szarik rá, és nem azért mert MA demokrácia van az USAban.
  • Irasidus #35
    "Érdekes módon a 60-as években talán kevésbé szóltak bele a részletkérdésbe a politikusok, a holdraszálás, meg a russzkik megelőzése volt a cél és kb ennyi. Éppen a félelem, és a technogiai előny miatt volt egy kiélezett verseny."

    Igen, a félelem a másiktól, az pumpálta a pénzt az űrkutatásba. Kár, hogy te ledegradáltad, és annyit sikerült írnod, "nehogy már beégjen a szabad világ". Örülök, hogy belátod, hogy marhaságokat beszéltél.

    "Ahogy fogyott a pénz úgy korlátozódott a lehetőség, hogy a nagy projektek mögé eldugják a kisebb, de tudományosan talán fontosabb kezdeményezéseket. A nagy víziókban megmutatkozó célkitűzések a politikusok részéről meg elmaradtak, helyesebben ahogy írtam a víziók max 1 ciklust éltek meg, de inkább annyit sem. Ja pénzt meg a töredékét sem kaptak rá természetesen."

    Megint nem ismered a történelmet. Nem szép lassan fogyott a pénz, hanem drasztikusan. A holdprogram törlése után, a NASA költségvetését elkaszálták. Volt nagy vízió (három is, ebből egyet választottak): az újrafelhasználható űrrepülőgép, csak éppen bukás volt.