Berta Sándor

3D-s avatár a betegek modellezéséért

A dániai Thy-Mors Spital orvosai először tesztelték azt a rendszer, amely lehetővé teszi, hogy pillanatokon belül képet kapjanak a betegek aktuális állapotáról.

A szolgáltatás több folyamatból áll. Az elektronikus betegaktákban szereplő adatokat először az IBM zürichi kutatólaboratóriumából egy szoftver segítségével összekötik egy újonnan kifejlesztett anatómiai 3D-s avatárral. "Ennek a technológiának a segítségével minden fontos információt azonnal egyszerre látok. Korábban ehhez sokkal több időre volt szükségem" - közölte dr. Hardy Christoffersen, a Try-Mors Spital sebészeti ambulanciájának főorvosa és a projekt vezetője.

"Mindez elsősorban a jobb és olcsóbb grafikus kártyák megjelenésének köszönhető, így ma már képesek vagyunk egy laptopon az emberi anatómia teljes értékű modelljét megjeleníteni. Két évvel ezelőtt egy ilyen jellegű egészségügyi információs rendszert még nem lehetett volna létrehozni, mivel a technológia nem volt kiforrott. Ráadásul a 3D-s grafikus kártyák túl drágák voltak és nem voltak képesek a megfelelő teljesítményre. Ezenkívül az anatómiai rendszerek és a betegakták összekötése is gyerekcipőben járt, a programok nem voltak megfelelő módon lefordítva a helyi nyelvekre, például dánra" - tette hozzá André Elisseeff, a Nhumi Technologies cég alapítója.Az alkalmazott szoftver neve Anatomic Symbolic Mapper Engine (ASME), és képes ötvözni az aktákban lévő adatokat és egy az emberi testről készült 3D-s anatómiai modellt. Utóbbi megmutatja nemcsak a csontvázat, de még a legkisebb ereket és a belső szerveket is. Ezáltal az orvosok gyorsan felmérhetik a betegek pillanatnyi egészségügyi állapotát és megállapíthatják, hogy a pácienst korábban hol és milyen módon kezelték. Az érdekes vagy fontos testrészek egyszerűen bejelölhetők és egyetlen kattintással megtudhatók a fontosabb információk. Emellett könnyebben felismerhetők az aktuális kezeléshez szorosan nem kapcsolódó, de egyébként érdekes adatok, megjegyzések, illetve bejegyzések.

A rendszer a grafikus koncepciók és a szöveges adatok ötvözésére a SNOMED nevű megoldást használja. "A technológia biztosítja, hogy az orvosaink az eddiginél jóval hatékonyabban dolgozhassanak. Ez pedig jelentős mértékben javítja a betegellátást" - nyilatkozta Kurt Nielsen, a kórház igazgatója. Peter Christen, az IBM egészségügyi megoldások részlegének egyik vezetője szerint bármennyire is hasznos az új program, az elterjedését megnehezítheti a jelenlegi elektronikus egészségügyi rendszerek tagoltsága. Minden kórház ragaszkodik a saját megoldásaihoz és hiányoznak az egységes szabványok.

Dánia ebből a szempontból ugyanakkor mindenképpen kivételt képez, mivel rendelkezik egy saját nemzeti e-egészségügyi szabvánnyal. Ennek ellenére ezt a rendszert is át kell dolgozni, hogy megfeleljen a nemzetközi előírásoknak és kompatibilis legyen szabványokkal. Csak így valósulhat meg az Európai Unió által 2013-ra kitűzött, országokon átnyúló egységes egészségügyi ellátórendszer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)