Hunter

Három hajtóművel a szuperszonikus utazásért

Nyolc évvel a Concorde-ok kivonása után az európai EADS cég újra egy szuperszonikus utasszállító repülőgépen gondolkozik, aminek a prototípusa 2020-ban készülhetne el, szolgálatba azonban csak 2050 környékén állítanák.

Az Airbus tulajdonosa japán közreműködéssel fejleszteti a projektet, ami kizárólag már rendelkezésre álló technológiákat alkalmaz. A repülési és űrrepülési cég egy négyméteres modellt mutatott be a hétfőn kezdődött, kétévente megrendezett Paris Air Show-n, ami pénteken nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Az EADS három hajtómű-technológia kombinálásával érné el a költséghatékony, ugyanakkor a környezetet csak minimális mértékben károsító szuperszonikus utazást. A deltaszárnyai miatt kicsit a Conocorde-hoz, géptörzsét tekintve viszont inkább egy felfújt Lockheed SR71 Blackbird kémrepülőhöz hasonló géppel elvileg 4 Mach, óránként megközelítőleg 5000 kilométeres sebesség érhető el. "A Concorde az 1950-es és 1960-as évek technológiája volt. Úgy véljük, az általunk számításba vett három különböző hajtómű típus, melyek egyikét az Ariane rakétával tökéletesítettük, 2050-re megvalósíthatóvá teszi mindezt" - mondta az EADS szóvivője, Gregor von Kursell.


A Zero Emission Hypersonic Transport (ZEHST), magyarul Zéróemissziós Szállító a fel- és leszállást a két, a gép hátsó részén elhelyezett, hagyományosnak nevezhető sugárhajtóművel végzi. A turbojetek újdonsága, hogy algából nyert bioüzemanyagot égetnek. Az Ariane-kon edződött, folyékony hajtóanyagú, oxigénnel és hidrogénnel feltöltött rakétahajtómű, ami a gép testének jelentős részét elfoglalja, 6 kilométeres magasságban veszi át a főszerepet. A rakétával egészen a sztratoszféráig, 32 kilométeres magasságig kapaszkodik majd a ZEHST. Az ultra vékony légrétegbe érve a gép a két szárny alatt elhelyezkedő ramjet, vagyis torlósugár-hajtómű párost beindítva biztosítja a 4 Mach utazósebességet.

A hagyományos hajtóművekkel ellentétben a ramjet nem rendelkezik turbinákkal, a kompressziót pusztán a nagy sebességgel beömlő levegő hajtóműben történő összesűrűsödése adja. A rendszer kritikus pontja, hogy a levegő nem áramolhat túl gyorsan a ramjetbe, a hangsebesség alatti légáramlást a beömlőnyílásoknál elhelyezett lassítókúpok biztosítják. A három különböző hajtóművel az EADS gépe elméletileg 2 óra 20 perc alatt jutna el Londonból Tokióba.


"Úgy képzelem el a jövő repülőgépét, mint a ZEHST-t" - nyilatkozott Jean Botti, az EADS műszaki vezetője a projekt bejelentésekor, egy nappal a Le Bourget repülőtéren megrendezett Paris Air Show megnyitója előtt. Az alacsony károsanyag-kibocsátású repülőgép 50-100 utast szállít majd. A bioüzemanyagú sugárhajtóművek mellett a rakétahajtómű kizárólag vízpárát bocsát ki magából, a gép pedig a hagyományos 10 000 méteres magasság helyett, mint fentebb is említettük, 32 000 méteren, a sztratoszférában repül. "A sztratoszférában nem szennyezünk" - tette hozzá Botti, aki azt is elmondta, hogy az ereszkedéshez a pilóták kikapcsolják a hajtóműveket, a gép pedig siklórepülésben közelíti meg a kifutópályát, mielőtt újra beindítanák a leszálláshoz szükséges hagyományos sugárhajtóműveket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • T0nk #27
    A valóság már megint sokkal prózaibb lesz, mint ahogy jelenleg is prózaibb mint ahogy pl az 50-es 60-as években elképzelték kétezertizenegyet.
    Gyanítom, hogy kissebb bajunk is nagyobb lesz, mint ezzel foglalkozni.
  • jamboox #26
    "repülőgép 50-100 utast szállít majd"

    2050-ben, egy túlnépesedett bolygón ennyire lesz képes? És mennyibe fog kerülni a jegy? A Concorde végzete is az volt, hogy drága és gazdaságtalan volt.
  • Komolytalan #25
    Azzal mégse mehetnek a kiállításra, hogy egy rakás sz.r vagyunk, olyan buták mint a hó, nem tudunk semmit se, de manager fizetést azért kérjük, 2050-ig.
  • Kindred Blades #24
    Már a nevénél megbukik: Zero Emission Hypersonic Transport
    A hiperszonikus sebesség Mach 5-öt jelent, míg ez csak a hangsebesség négyszeresét képes átlépni, azaz sima szuperszonikus jármú. Innentől ne várják, hogy a szakmában komolyan vegyék őket, max az ámuló köznépet és a laikus újságírókat tudják cikkírásra venni. Persze ennyi elég is a jó bevételhez.
  • Thrawn #23
    2050-re az Ariane hajtómű kb. 70 éves lesz. Mintha egy mai autóhoz kurblis indítót terveznének.
  • Sir Ny #22
    Szerintem a legyen minden! a legjobb kétfarkú kampányszöveg.
  • NEXUS6 #21
    Rosszul tudod: örök élet plusz 10 év.

    Kétfarkú Kutya Párt - TM
  • NEXUS6 #20
    Ez a lényeg.
    Majd szépen versenyeztetik őket egy tenderen. Aztán véletlenül egy nyertes sem lesz. A százmilliós pályázati díjakat valami manegér cég elteszi. Az anyacégek meg kapnak egy ígéretet, hogy a köv tenderen is indulhatnak.
    Majd 50 év múlva.

    Te meg faszikám addig is trombózist kapsz a 8 órás út alatt, ami Njúlyorkba érkezel.


    Ennek 300 utassal, már vagy 30 éve működni kéne, vagy valami hasonlónak.
  • kvp #19
    Az angol skylon ugyanezt tudna egyfajta, de 3 uzemmodu hajtomuvel. Ott meg annyi elony is van, hogy mindharom mukodesi modhoz ugyanazt az uzemanyagot hasznalja, csak a hajtomu geometria es az oxidaloszer forras valtozik. Mondjuk az uzemanyag/hasznos teher arany ott is ilyen rossz, tehat megoldhato, de tul draga lenne. A hataridot meg mindig ugy tuzik ki, hogy addigra a mostani vezetes eppen nyugdijban legyen.
  • Lucy in the Sky #18
    A "ZE" karakterpártól mindig agyf*szt kapok. Mint a reklám, hogy "ön vezetés közben energiát termel"... Dehát kő a népnek a cirkusz, főleg kenyér már nem jut, bioüzemanyag mint a jövő energiaforrása, meg persze ingyensör és örök élet :D
    A 2050-re várható, mai fejjel elképzelhetetlen energiaszűkében hiperszónikus repülés, 2 ballaszt hajtóművet cipelve végig, bizonyára ez a jövő. Most azonnal eladom minden vagyontárgyam és rohanok részvényt venni...