Hunter

A Gliese 581g és a SETI találkozása

Máris idegen élettől érkező jelzést vélt felfedezni egy ausztrál csillagász a nemrég azonosított Gliese 581g exobolygóról, ami egy csillag lakható zónájában helyezkedik el és lehet, hogy nem is létezik.

A bolygó felfedezéséről közzétett szeptember 29-i bejelentést követően Ragbir Bhathal, a Nyugat Sydney Egyetem csillagásza azt állította, hogy két évvel ezelőtt gyanús fényimpulzusokat észlelt a galaxis azon területéről, ahol a Gliese 581g elhelyezkedik. Bhatal az idegen intelligencia után kutató SETI ausztrál csoportjának tagja. "Mindig, amikor tiszta az ég felmegyek a csillagvizsgálóba és szemügyre veszem valamelyik égi objektumot" - nyilatkozott Bhatal a brit Daily Mailnek. "Amikor az egyik objektumot vizsgáltuk felfedeztük ezt a jelet, egy nagyon éles jelet, egy lézerhez hasonló dolgot."

"Ismerem a tudóst, és amikor először bejelentette felfedezését részleteket kértem tőle, amit nem küldött el" - mondta Frank Drake a SETI egyik úttörője a SPACE.com-nak, hozzátéve, hogy ezzel elég kétségessé vált számára az állítás, amivel nincs egyedül. Bhatal elmondása szerint 2008 decemberében észlelte a különös jelet, közel két évvel a bolygó megtalálása előtt. "Nem ismerem a Bhathal által említett fényforrás elhelyezkedését, ő pedig nem szolgált részletekkel. Úgy vélem nagyon valószínűtlen, hogy a Gliese 581 irányából érkezett volna" - összegezte álláspontját Drake, aki 50 évvel ezelőtt az Ozma projekttel elindította a földönkívüli intelligencia jelei utáni kutatást.

A Gliese 581g egyike a Gliese 581 vörös törpe csillag körül keringő, a Földtől körülbelül 20,5 fényévnyire elhelyezkedő két új világnak. Összesen hat bolygót találtak a csillag körül, ezek közül csak az 581g esik a csillag lakható zónájába, ahol folyékony víz is létezhet. Időközben kétségessé vált a bolygó létezése, ugyanis Francesco Pepe, a Genovai Obszervatórium HARPS adatain dolgozó csillagásznak nem sikerült megerősíteni a Gliese 581g létezését, sőt az f jelű exobolygóét sem, míg a 2009-ben felfedezett b, c, d és e jelűeket igazolta a HARPS. A g jelű bolygóval kapcsolatban a jelerősséget annyira alacsonynak ítélte meg, hogy az gyakorlatilag a mérési zaj szintjén mozog.

Tehát elképzelhető, hogy nincs is bolygó az általunk lakhatónak minősített régióban, azonban ez az eshetőség semmit nem változtat azon a tényen, hogy egy jel nem jel. Ezt a SETI kutatói már jól tudják az elmúlt évtizedek tapasztalataiból; nem ez lenne az első jel, ami izgalomban tartja a szervezet tagjait, majd miután többé nem ismétlődik meg, csalódásként könyvelődik el. Ha mégsem létezik a Gliese 581g, akkor is elmondhatnánk, hogy abból az égitest-mennyiségből, amivel galaxisunk rendelkezik, számos lakható bolygónak kell léteznie. Így máris felmerül a nagy kérdés: hol vannak a többiek?

1950-ben Enrico Fermi is feltette ezt a kérdést, amit ma Fermi-paradoxonnak nevezünk. Egy galaxis, melyben nem kevesebb, mint 10 milliárd éve léteznek bolygók, és köztük bizonyára nem a Föld az egyetlen, ami lakható, akkor hol vannak azok a civilizációk, amiknek 5 milliárd év előnyük volt velünk szemben? A Homo Sapiens csupán 150 000 éve barangol a Földön.


Aki nem UFO hívő, annak nagyjából három lehetőség marad. Az egyik, hogy itt vannak, azonban gondosan ügyelnek rá, hogy ne tudjunk róluk, míg a másik, hogy valóban kifejlődött máshol is az intelligens élet, azonban valamilyen okból nem kutatják a galaxist, ami lehet technikai vagy bármi egyéb ok is. Végül az sem zárható ki, hogy mi vagyunk az egyetlenek, vagy egyike az elsőknek, akiknél kifejlődött az intelligencia a galaxisban.

Amikor Nicole Gugliucci, az amerikai Virginia Egyetem csillagász tanára feltette a kérdést hallgatóinak, vajon melyik a legvalószínűbb a három eshetőség közül, a legtöbben a másodikat választották, mely szerint valami meggátolta a korábbi civilizációkat a galaxis kolonizálásában, ugyanakkor sokan remélték, hogy az első eshetőség a valóság. A paradoxon megoldására Gugliuccinak sincs válasza, azonban úgy véli az igazság még annál is különösebb lehet, mint amit egyáltalán feltételezni tudunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Grr1234 #90
    ... vagy pedig nem tudják értelmezni.
  • Grr1234 #89
    Egy másik elképzelésre a kutya-ember példát hozom fel. Szeretet kis kedvenced felül melléd a kanapéra. Szemeztek egymással... Ő vakkant egyet, te meg elviszed szaratni, amikor lehet, hogy csak éhes volt. Nagyon régóta él ember és kutya egymásmellet, és még sem tudják megérteni egymást. Vajon a kutya is azt gondolja, hogy ezek a primitív emberek nem értik meg, hogy korog a gyomra? :-)
    Lehet, hogy az idegenek már kiküldték a jeleiket, amik meg is érkeztek, csak a mi műszereink most még nem érzékelik.
  • Grr1234 #88
    Most jogos a kérdés, hogy léteznek-e idegenek... Tegyük fel, ülsz a gép előtt és fingasz egy igazságosat. Az USA-ban lakó "Dzson Smisz" reagál erre valahogy? Nem, mert (fing-távolságba mérve) jó messze volt az illető, és nem érezte, hogy kifingottad magad alatt a széket.
    Én valahogy "így" képzelem el.
    Mi küldjük a jeleket, keresünk, kutatunk, míg a másik galaxisokban lévő értelmes lények ugyanezt teszik, de mire elérnének oda/ide a jelek...
  • Kara kán #87
    Sagan Károly azt mondta, hogy 1 millióan vannak a mi galaxisunkban. Aszimov Izsák 670 ezret számított ki. Plusz-mínusz 1.
    Soszták (SETI) Széth szerint pont 10 ezren. (*)

    Szerintem meg 42-en vannak. Hasamra ütöttem. (A fejemre nem, azt kímélem :-)
  • Kara kán #86
    "Tehát az egész SETI program nagy valószínűséggel egy teljesen felesleges és reményvesztett vállalkozás."

    Annyira nem. Ezzel az erővel Leonardo da Vinci is mondhatta volna, hogy á, hagyom a franca a sárkányrepülővel kapcsolatos kísérleteimet, hisz 500 év múlva úgyis sugárhajtású repülőgépeket, helikoptereket és űrhajókat fognak gyártani.
    Nem!
    Minden nemzedéknek, sőt, minden embernek el kell végeznie a házi feladatát.
    Egyébként a Discovery Science-en épp most megy a Féreglyukon át ismétlése. Annak, aki nem látta...

    A másik: hazafelé jövet én is épp azon filóztam, hogy 50 év, és tökéletesednek a megfigyelő eszközeink. Az is lehet, hogy 50 év múlva elcsípjük egy tőlünk 30 fényévre lévő civilizáció tévéadását, és meg tudjuk, hogy milyen szórakoztató műsorokat néztek ők 30 éve, vagyis mától számítva 20 év múlva.
    Nem lesz érdektelen ez sem. Persze, a fegyvereik részletes leírását nem fogják a tévéjükben bemutatni, bár ki tudja...

  • Ravkin #85
    A fermi paradoxon en hatalas nonsense.

    Ugyanis hogyan állíthatunk bármit is addig, ameddig nem ismerjük részletesen az univerzum struktúráját. Gondoljunk csak bele a földön is vannak ritkán lakott területek, és vannak nagyvárosok is.

    Az hogy idáig nem találkoztunk, vagyis nem találtunk egyértelmű bizonyítékot földönkívüliek létezésére az nem jelent semmit. Közvetett bizonyítékok a mai napig léteznek és arra utalnak hogy már régebben is meglátogattak minket.

    Lehetséges hogy a galaxis eddig, általuk veszélyes tartományában vagyunk ahová nem szívesen merészkednek, de az is lehet hogy egyszerűen a hatalmas távolságok áthidalása miatt ők inkább a tőlük közelebbi bolygókra telepedtek stb...

    A lehetőségek száma szinte végtelen, addig ameddig nem járjuk végig az utat kár találgatásokba bocsájkozni, most még nem tudjuk Gliese 581 szerű bolygókat hatékonyan azonosítani, de persze épp ez lenne a cél, és valószínűleg a jövőben majd alkalmunk adódik rá.

    Csak idő kérdése.
  • NEXUS6 #84
    Az a dúrva, hogy ilyen fajta kommunikációt folytatni 15-20 fényévnél távolabb levő fajjal tök értelmetlen.

    Olyat lehetne talán még csinálni, hogy nekiállunk kifelé sugározni valami olyat, amit mi tudunk és ők nem, és ők is ugyan így felénk. A kérdés feleletnek eleve nincs értelme. 30-40 év lenne egy ilyen ciklus, addig saját magunk is kitaláljuk! De arra rámenne vagy 150 év amíg belőjjük, hogy mit érdemes a másiktól kérdezni, vagy neki átsugározni.

    Szóval igazából max jópofizni lehetne igazából. Azt meg minek?
  • gyozo #83
    Az a szép, amikor a tudóstársadalom nem követi saját magát.

    AMióta megállapították ezt a "lennie kell még valakinek itt, aki rádiózik" elvet, akkor még abba az irányba haladt a távközlés és technika, hogy minden a rádiókommunikációra épül. Vagyis azt a hibás analógiát követték, hogy ha adott egy lakható bolyó, ami 10 milliárd éve létezik és lakható, és mi még csak 150 ezer éve rádiózunk, akkor azok már nagyon rádióznak.

    Viszont az elmúlt évek rámuttattak, hogy mi sem fogunk rádiózni olyan szinten, hogy az hallahtó legyen akár már 100 év múlva sem.

    Tehát az egész SETI program nagy valószínűséggel egy teljesen felesleges és reményvesztett vállakozás.

    Ha ugyanis úgy teszem fel a kérdést, hogy mondjuk adott két bolygón, melyeken mondjuk 1 millió éve megvannak az általunk ismert feltételei az életnek és mind a két bolygón 100 évig épül a kommunikációjuk a rádióra, mekkora az esélye annak, hogy pont egybeesik ez a 100 év?

    Ezt ahhoz tudnám hasonlítani, mintha úgy próbálnának felhívni, hogy nem csörög a telefonom. Valószínűleg egy életet is leéhetnék úgy, hogy senkivel sem beszélek, ha éppen nem akkor veszem fel a telefonom, amikor hívnak.

    Másrészről az egész SETI prógram fő "átverése" itt kezdődik. Most kérdem én? Mi lenne, ha látnánk egy jelet? Megszűnne a közelketei válság? Fellendülne a gazdaság? Megoldódna az éhezés problémája? Visszafordulna a globális felmelegedés? Tudnánk kezdeni bármit ezzel az információval? És ami a legfőbb, oda tudnánk menni? Nem.
  • Kara kán #82
    Még írj ilyen okosságokat.
  • Artyy #81
    A jövőben szerintem biztos utazni fogunk más naprendszerekbe, bolygókra csak az szab határt milyen gyors az űrhajónk ugyanis a fénysebbésséget megközelítőleg az idő lassul számunkra.