Hunter

Közvetlen bizonyítékok a sötét anyag létére

Az Arizonai Egyetem csillagászai elsőként szolgáltak közvetlen bizonyítékokkal a sötét anyag létezéséről.

Douglas Clowe, az Astophysical Journal következő számában megjelenő tanulmány szerzőjének elmondása szerint maga a természet sietett a segítségükre két galaxisklaszter ütköztetésével. A folyamat során a csillagászok megfigyelhették, hogyan válik el az eddig csak feltételezett sötét anyag a hagyományos anyagtól. Az észleléshez természetesen a szerencsén kívül kellett néhány ultramodern optikai és egy röntgensugarú távcső is, utóbbi a NASA Chandra űrtávcsöve volt.


Douglas Clowe
A megfigyelést megelőzően az összes kozmológiai modell feltételezéseken alapult, melyeket mindeddig nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítaniuk a csillagászoknak. Clowe szerint a gravitáció kozmikus méretekben is pontosan úgy viselkedik, mint a Földön. "A képeken megfigyelt klaszterek egy milliárdszor nagyobb skálán mozognak, mint azon gravitáció, melynek mérésére jelenleg képesek vagyunk" - magyarázta. A galaxisklaszterek összeolvadása általános jelenség, így nyerik tömegüket. Az azonban óriási szerencse, hogy mindössze 100 millió évvel egy összeolvadás után sikerült elcsípni a folyamatot, mivel 100 millió év a kozmikus időskálán szinte egy szemvillanásnak tűnik.

A csillagászok az 1930-as évek óta tudják, hogy a világegyetem nem csupán a csillagokat, bolygókat, és minden más dolgot és lényt felépítő normál anyagból tevődik össze.

Az a mód, ahogy a galaxisok áthaladnak a téren, és a gravitációról szerzett ismeretek alapján a csillagászok elméletei szerint az univerzumnak a normál anyagnál legalább ötször nagyobb mennyiségű eddig nem látott anyagot kell tartalmaznia, ezt nevezték el sötét anyagnak. A becslések szerint a világegyetem 5%-a hagyományos anyag, 25%-a sötét anyag, 70% pedig egy másik rejtély, a sötét energia, ami elméletileg az univerzum tágulásáért felel.

Az elmélet tehát megszületett, az elmúlt 70 évben azonban senkinek sem sikerült a sötét anyagról, de még a létéről sem semmiféle hitelt érdemlő bizonyítékot szereznie. Ez elég kedvezőtlenül érintette a csillagászatot, mivel gyakorlatilag az univerzum anyagának 80%-ára nem tudtak magyarázatot adni, márpedig a galaxisok mozgását csak a sötét anyaggal magyarázhatják. Ellenkező esetben azt kellene mondanunk, hogy a gravitációról szerzett alapvető ismereteink is hibásak, fejtegette Dennis Zaritsky professzor, a felfedező csapat tagja, a tanulmány társszerzője.


Dennis Zaritsky
A galaxisklaszterek összeolvadásakor maguk a galaxisok olyannyira szórványosan helyezkednek el a térben, hogy nem ütköznek össze. Még akkor is, ha csak két galaxis halad át egymáson, csillagaik közt elegendő távolság van, hogy elkerüljék az ütközést. A galaxisok gyakorlatilag úgy suhannak át egymáson, hogy alig lassulnak le.

A galaxisklaszterek normál tömegének nagy része diffúz forró gázaikban rejlik. A klaszterek általában tízszer több hagyományos anyagot tartalmaznak gáz formájában, mint csillagaikban, így a klaszterek összeolvadásakor forró gázaik vonzóerőt fejtenek ki egymásra, lelassítva mindkét gáztömeget, magyarázta Clowe. Ennek eredményeként maguk a galaxisok csillagaikkal tovább száguldanak az űrben, míg a gázt maguk mögött hagyják.

A röntgensugarú megfigyelések kimutatták, hogy a mostani esetben is a forró gázfelhőkben található hagyományos anyaghalmaz némileg leszakadt a galaxisoktól. A kisebb klaszterből származó több millió fokos hidrogén- és héliumplazma egy elnyújtott, lövedék alakú felhőt hozott létre a 16 millió km/h sebességű ütközés során fellépő szuperszonikus lökéshullám hatására.

Amikor a csillagászok látható fényben megvizsgálták az összeolvadás területét, felfedezték, hogy a galaxisok környékén sokkal nagyobb tömeg van jelen, a gázfelhő előtt.

Ezután elemezték a távoli galaxisok gravitációs lencse hatását, azt a jelenséget, melyet a gravitáció okoz, meghajlítva a távoli csillagok fényét. Az elemzések felfedtek egy nem fénylő, láthatatlan, ám a megfigyelésekből észlelhető gravitációjú anyagtömeget, ami a lencse hatást jóval erősebbé tette, mint a gázfelhő hagyományos anyaga.


A csillagászok által készített képen a kék szín jelzi a megfigyelt gravitációs mezőket. A képen a rózsaszín felhők főként hagyományos anyagból állnak, ezeket a Chandra azonosította, jobb oldalon a fentebb említett lövedék alakú felhő. A kék foltokat az optikai távcsövek és a gravitációs lencse segítségével sikerült detektálni, ez a sötét anyag. A megfigyelések szerint a normál anyag a két klaszter találkozásakor lelassult, míg a sötét anyag zavartalanul haladt tovább, így következett be a két anyagtípus szétválása, lehetővé téve a sötét anyag közvetlen észlelését.

A sötét anyag tehát elvileg nem lép kölcsönhatásba a normál anyaggal, ami újabb bizonyíték a bolygókat a Nap körül tartó hagyományos newtoni gravitáció igazolására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rebot2 #67
    Pontatlan a becslés LOOOoooOOOL
  • feketeribizli #66
    A sötét anyag nem más, mint az atomirészekcskék alapanyagai, amelyek megmaradtak ősi állapotukban.
  • wanek #65
    Rettenetes ez a sötét anyag/energia gumicsont. Ráadásul ismét pontatlanságok. A korábbi hasonló cikkekben a százalékos értékek nem ritkán lazán 100%-nál többre jöttek ki. Most speciel stimmelnek, de:
    "A becslések szerint a világegyetem 5%-a hagyományos anyag, 25%-a sötét anyag, 70% pedig egy másik rejtély, a sötét energia, ami elméletileg az univerzum tágulásáért felel." - hol a bánatos f.szban van a hagyományos energia? Vagy annak az értéke 0 (nulla) százalék? Ez nem szúrta ki senkinek a szemét?
    továbbá:
    "Ez elég kedvezőtlenül érintette a csillagászatot, mivel gyakorlatilag az univerzum anyagának 80%-ára nem tudtak magyarázatot adni, márpedig a galaxisok mozgását csak a sötét anyaggal magyarázhatják." - hogyan jön ki a 80%? Akárhogy osztok-szorzok, összeadok-kivonok, az előbbi százalékok alapján sehogy sem jön ki!!!!
    A "nagy felfedező" urak beíratkozhatnának ismét egy általános iskolába, mielőtt barom elméleteket gyártanak. Humbug az egész.

    Más: egy emberi élet időtartama is édeskevés ilyen jelenségek észlelésére. Csillagászati léptékben olyan, mintha állóképet néznének. Ebből következtetéseket levonni enyhén szólva is sarlatánság.
  • halgatyó #64
    Ja, bocs az előző nem válasz akart lenni, nem tudom mért lett mégis az. Talán a sötét anyag zavarta be :-))
  • halgatyó #63
    Valami lényegeset nem értek.

    Gondoljunk vissza a galaxisok és a csillagok kialakulására. Az anyag a gravitáció segítségével tömörödött össze (szabdalódott fel) galaxisokra és csillagokra. Ez a folyamat mintha nem működne a sötét anyag esetében. Pedig gravitációs kölcsönhatásban van.
    Arra gondolok, hogy nem találtak a csillagászok sötét gravitációs lencséket, amelyek sokkal számosabban vannak és sokkal erősebbek, mint a látható anyagból levők.

    Ugyanakkor -- ha jól értettem -- már a galaxisokban is nagy mennyiségben található. (A csillagok keringési idejét számolgatva.) Vagyis valami módon ez a sötét anyag -- amely saját magához nem vonzódik úgy, hogy tömörödjön -- a látható anyaghoz vonzódik, és odatömörödik. Hmm...

    Vagy a gravitációnak lehet valami tulajdonsága, amit nem ismerünk
  • halgatyó #62
    A sötét anyag KLEPTONokból van
    Az a bajuk a csillagászoknak, hogy ezt nem tudják
    Meg kellene kérdezniük a Gazsi bátyót, az majd megmondja nekik...ha akarja
  • roliika #61
    Hupszika tényleg...nemkéne ilyen későn írkálnom. :D
  • dez #60
    Egyébként nyugodtan lehet a mi dimenzióinkban is, csak egyszerűen más erők hatnak rá, mint a normál anyagra. Csak a grav. a közös.
  • dez #59
    Tényleg érdekes, de nekem speciel kicsit hozzú, hogy most az egészet elolvassam, de később majd végigolvasom.
  • dez #58
    Az az antianyag!