Hunter

Miért nem beszélnek a csimpánzok?

A beszéd az egyik legegyedibb emberi tulajdonság. Egy kutatócsoport megpróbálja felderíteni azt a génhalmazt, ami létrehozhatta számunkra ezt a képességet.

A beszéd főkapcsolója elvileg a FOXP2 elnevezésű gén, ami ha nem aktív, súlyos beszéd- és nyelvi problémákhoz vezet az embereknél. 2002-ben egy német tudóscsoport két apró módosulást fedezett fel az emberi FOXP2-nél legközelebbi rokonunkéhoz, a csimpánzéhoz viszonyítva, amiből azt a következtetést vonták le, hogy az emberi FOXP2 másként funkcionál, egyben nyelvi képességeink kulcsaként kezdték kezelni az amúgy más fajoknál is megtalálható gént.

Az idei év elején a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet részéről Wolfgang Enard és csapata egy érdekes kísérletet hajtott végre. Egerekbe plántálták a gén emberi változatát, és bár a rágcsálók nem kezdtek beszélni, szubszonikus hangképzésük megváltozott és agyukban is olyan változásokat észleltek, amik az emberi beszédhez, illetve a vele kapcsolatos rendellenességekhez köthetők.

Hogy megállapítsák mit csinál másként az embereknél a FOXP2, Genevieive Konopka és Daniel Geschwind, a kaliforniai UCLA kutatói FOXP2 nélküli emberi agysejteket tenyésztettek, majd egyes tenyészetekhez emberi FOXP2-t, másokhoz a csimpánz változatot adták hozzá. Ezután feljegyezték az összes olyan FOXP2 által vezérelt gént, ami másként viselkedett az emberi változattal megspékelt agysejteknél. Összesen 116-ot azonosítottak be, melyek jól mutatják a FOXP2 feltételezett szerepét a beszéd és a nyelv evolúciójában, nyilatkozott Konopka. A megjelölt gének többsége az agy fejlődését kontrollálja, vagy az észleléshez társítható, de akadtak olyanok is, amik a test mozgásának irányításában működnek közre, vagy az artikulációhoz elengedhetetlen arc- és a gégeszövetek fejlődését vezérlik.

A FOXP2 evolúciós tanulmányai arra utalnak, hogy az emberre jellemző változások evolúciónk utolsó félmillió évében, nagyjából a beszéd kifejlődésnek kezdetétől eredeztethetők. Geschwind előzetes tanulmányokat végzett a 116 gén fejlődéséről, melyek azt sugallják, hogy ezek a gének nagyon hasonló történelemmel rendelkezhetnek. "Felvetődik a lehetőség, ami nem is túl merész, hogy ezek a gének egymással összhangban fejlődhettek" - mondta, hozzátéve, hogy ez akár más nyelvvel kapcsolatos génekre is igaz lehet.

Bár az eredmények azt mutatják, hogy a FOXP2 központi szerepet játszott a nyelv kifejlődésében, Geschwind nem szívesen használja a sokak által alkalmazott "nyelvi gén" kifejezést. "Könnyen lehet hogy a FOXP2 átkozottul fontos, de az sem kizárt, hogy egy szabályozási körforgás része, amit egy olyasvalami irányít, amire még senkinek sem sikerült rábukkannia" - mondta. Geschwind csapata által elvégzett további kísérletek meglepő módon azt bizonyítják, hogy a csimpánzok és az emberek között kialakult viszonylag nagy szakadékért a két gén közötti két kis különbség a felelős, ahhoz azonban hogy tisztán lássanak mind a 116 gént alaposan tanulmányozniuk kell.

Faraneh Vargha-Khadem, a University College London idegtudósa, jónak tartja Konopka és Geschwind kutatási irányát, azonban akárcsak Geschwing, ő is elhamarkodottnak tartja a nyelv kifejlődésének leszűkítését egyetlen génre. "Szinte varázsütésre ezek az izmok úgy kezdtek mozogni, hogy olyan hangsorozatokat állítsanak el, amit megért a hallgató" - mondta, hozzátéve, hogy a tudománynak igen hosszú utat kell még megtennie, hogy megértse ennek a gondolatok kifejezését lehetővé tevő, komplex mechanizmusnak a működését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Julius Caesar #122
    Ez az "elraktározunk valamennyit magunkból későbbre" a "sziget" c. filmre emlékeztet. nemtom látta-e valaki. Egy hálivúdi film, de attól még a témája érdekes.
  • kow83 #121
    Ajánlom figyelmetekbe ezt a doksi filmet:



    6 részes és pont az ellenkezője a kérdés: Mi miért beszélünk?
  • Epikurosz #120
    "Például: miért kopnak le a porcok az életkor előrehaladtával és hogyan lehetne azokat visszanöveszteni?"

    Ezzel kapcsolatban elég reménykeltő kutatások zajlanak.
    Egyrészt az implantátumok is fejlődnek, és ma gyakorlatilag olyan protézisek vannak, amelyeket 20-30 évig lehet használni, ha nem tovább, ráadásul nagyon öregekbe is be leeht őket ültetni. Erzsébet anyakirálynőnek pl. csípőprotézise van, és jócskán több, mint 90 éves. Én remélem, hogy amennyiben vénségemre ilyen gondom lesz, már nagyon olcsón, akciós áron adnak majd ilyeneket.

    A másik út a teljes szervek rekonstruálása in-vitro vagy gazdaszervezetben őssejtekből, vagy az őssejtkezelés, őssejtbeültetés. Ez egyébként már most is elérhető, nem is olyan drágán, mint ahogy azt híresztelik. A kockázat persze még megvan, de szerintem csökkenni fog.

    Nekem az őssejtterápiával kapcsolatban van egy régebbi emlékem. 1993-ban koronát kellett tetetnem egy-két fogamra. A Fogászati Egyetem egyik akkori adjunktusa végezte a kezelést, és a szünetekben kérdezősködtem tőle, mint ahogy szokásom. Megkérdeztem tőle, hogy miért nem lehet megismételtetni a szervezettel azt a bravúrt, amit a tejfogak elveszítése után elkövet, hogy ti. képes újranöveszteni a fogakat. Akkor azt válaszolta, hogy az nem olyan egyszerű, és egy nagy fúróval befogta a szám.
    Utána még el-elgondolkodtam ezen, és picinyke ebbéli tudásommal én magam is eljutottam az őssejtekig, de úgy képzeltem el a dolgot, hogy azokból a sejtekből, amelyekből kinőnek a végleges fogak, fiatalkorban mintát kell félretenni, mélyhűtve tárolni, és felnőttkorban, amikor szükség van rá, kiengedni egy-egy ilyen sejtcsoportot, és azzal rekonstruálni a fogat. Elkönyveltem, hogy én erről a vonatról lekéstem, de gondoltam, ha ygerekem lesz, mindenképp gondoskodom, hogy az ő ilyen sejtjeit konzerváltassuk. Amúgy ezt az ötletet mind a mai napig nem tartom hülyeségnek, ez lényegében a spermabank továbbgondolása.

    Szóval, akkor nem tudtam, hogy az őssejtek az emberi szervezetben felnőtt korban is ott vannak, bár úgy sejtem, hogy a fiatalkori őssejtek minősége jobb lehet.
  • Julius Caesar #119
    Igen, de vannak abszolút igazságok, mint például a fény sebessége vagy neton első törvénye. Ami nem viszonyítás kérdése, mert akárhogy fejezed ki, hogy 300'000km/s, az annyi és kész...
  • babajaga #118
    Az ember se tanul meg beszélni ha nem tanítják.
  • physis #117
    Köszönöm sok új témakört. A környezet és a gének egymásra hatása témájában eddig csak a Baldwin effektusról hallottam. A környezet, viselkedés, genetika közti kapcsolat egy sajátos, első hallásra különös megnyilvánulása. Úgy tudom, ez a hatás segít megérteni, hogy hogyan is képes a vak, szűklátókörűen ööszegződő evolúció ,,megmászni'' olyan magasságokat is, amikről nem is képzelnénk. Szóval ,,szelídebb, lankás dombokat'' varázsol a genetikai terepasztalra ott is, ahol egyébként tűszerűen kiugró magányos csúcsokat várnánk.

    Miért épít várat a hód? Hogyan lehet ilyen komplex viselkedésminta genetikailag kódolva? Hogyan alakulhatott ki ez fokozatosan? Hiszen ha a várépítés genetikai behuzalozottságának akár csak egyetlen eleme is hiányzik, a vár nem lesz kész. Ebből azt hihetnénk, hogy a vak evolúció képtelen ilyet kialakítani, intelligens tervezés kell hozzá.

    Ha viszont feltételezzük, hogy a hód tanulni is képes a várépítést, meg véletlenszerűen fel is fedezhetiti, és a genetikai behuzalozottság pedig egyszerűen csak rásegít arra, hogy gyorsabban megtanulja/felfedezze a várépítést, akkor már elképzelhető, hogy ilyen bonyolult viselkedések genetikai behuzalozottsága is kialakulhat fokozatos, vak, szűklátókörű, összegződő evolúcióval.

    Úgy lehet leképzelni, hogy a folyamat legelején még csak tanulás meg próbálgatás meg szerencse van, genetikai rásegítés nélkül, de a hód fajfeljődése során fokról fokra egyre több viselkedéselem került át a behuzalozott tartományba, végül pedig az egész viselkedés behuzalozottá vált. Minden egyes részlépés szűk, rövidlátó értelemben is előnyös volt, mert az elején teljesen a vakszerencsének volt kiszolgáltatva az egyes egyed (próbálkozás, tanulás), a folyamat végén pedig genetikai garanciát kapott, és a vakszerencsének már nincs szerepe. Így sejteni lehet, hogyan mászhatta meg a genetikai terepasztal immár lankásnak képzelt dombját a hód a fajfejlődés során.

    A nyelv, modell, struktúra funkció ezek témája szintén szerteágazó, még akkor is, ha csak a matematika logika témakörére szorítkoznánk is. Szinte minden fontosabb metamatematikai tétel épít ezekre.

    Az eredeti kérdés: miért is jó, hogy ilyen bonyolult, elve megfoghatatlanul szerteágazó témakört választottak kisebb részproblémák helyett. Nem tudom, mi lenne a jó tudománypolitika. Egyelőre úgy képzelem, hogy ha a tudósok azzal foglalkoznak, amivel akarnak, szóval ami amúgy is érdekli őket, akkor legalábbis hosszú távon éppen a maximális mérvű előrehaladást érjük el (a látszólag távol eső, gyakorlati területeken is). Ez persze paradoxonként hangzik.

    Én azt remélem, hogy a valahogy a természet egyelőre részben ismeretlen belső összefüggés-hálózata épp olyan szerkezetű, hogy a ,,liberális'' tudománypolitikák hatékonyabban göngyölítik fel őket, mint a ,,megtervezettebb'' finanszírozási rendszerek. Úgyis mindig nyílnak meg ott is új kapcsolatok, összefüggések, ahol épp nem várnánk. Valamiért a természet ilyen. De ezt nem tudom bizonyítani, csak egyelőre így képzelem.
  • halgatyó #116
    A beszéd képessége nem csupán genetikai kérdés, hanem az élőlény környezete is meghatározó. Környezet alatt itt NEM azt értem, amit msotanában a sajtó hatására értünk, hanem az élőlényt körülvevő valamit. Pl. a csimpánz számára "környezeti" tényező a másik csimpánz is.

    Ha egy szigeten egyedül van egy majom, az nem fog soha beszélni akkor sem, ha genetikailag alkalmasabb lenne rá, mit mi.

    A beszéd kialakulása olyan környezetben zajlott le kitudjahány évezreddel ezelőtt, aemlyről semmit sem tudunk.
  • halgatyó #115
    Egy picit bonyolultnak tűnik a dolog. Talán mindjárt a kezdetekkor túl összetett jelenséget próbálnak meg kutatni, ez így aligha vezet majd sikerhez.

    A beszéd összefügg a gondolkodással, az elvonatkoztatási képességgel, a jelképrendszer használatával is. A jelképrendszer működési mechanizmusa sem teljesen érthető (számomra), nehéz meghatározni, hogy hol a határ a jelképrendszer, a modell és a valóság között. Az információ, amint a nevében is bennevan: in-formáció, amit anyagi testek hordoznak, a lényege mégsem annyira anyagi.

    Vagyis a beszéd csupa olyan dologgal függ össze szorosan, ami még filozófiai szinten sem teljesen tiszta.
  • physis #114
    Ilyen folyamatokra gondolok, mint a génszabályzás, meg a bootstrapping (a morfogenezis mögött meghúzódó ,,programbehúzási'' folyamatok). Vagyis hogy milyen ,,belső nyelvezeteket'' fedezünk még fel mindezek mögött.
  • physis #113
    Nem értek e területekhez, ezért csak olyan példákat tudok mondani, amik szó szerinti értelemeben valószínűleg nem igazak. Inkább a dolog jellege miatt említem.

    A beszd képességének kutatása, úgy tűnik, felveti azt a kérdést, hogy kb. száz különböző gén hatása miként fonódik össze úgy, hat egymása úgy, hogy végül a felszínen egyetlen olyan egységes hétköznpi tulajdonságban nyilvánuljanak meg, mint a beszéd.

    Szóval egyfajta ,,testbeli nyelv'' kutatásáról van itt szó: az egyes gének különálló hatása miképp lép kapcsolatba egymással, amit mi végül egyetlen jól megragadható viselkedésben látunk megnyilvánulva. ,,Nyelvet'' mondok hasonlatképp, mert a nyelv lényege is az, hogy önmagában véve értelmetlen / behatárolt értelmű szavak olyan rendszert tudnak alkotni, amely révén meglepően bonyolult dolgok is kifejezhetőek, ráadásul meglepően nyitott módon (a nyelv kifejezőerje szinte korlátlan).

    Szóval itt is afféle testbeli, biokémiai nyelvről lehet szó: az egyes gének leszűkült szerepe miképp fonódik össze egymással úgy, hogy a gének egyelőre ismeretlen egymásra hatása eredményeképp egész bonyolult tulajdonágok is ,,kifejezhetőek'', radásul -- úgy tűnik -- egész nyitott módon (annyira gazdag az élővilág alakváltozatossága).

    Szóval milyen szintjei vannak ennek a ,,hatás-összeszövődési'' ,,nyelvezetnek''. Lehet, hogy nem is egyetlen szinten zajlik ez az ,,egymásra hatási'' folyamat, hanem ez is több szintre bomlik, vagy valami bonyolultabb ismeretlen szerveződési módja van ennek is.

    Ha meg legalább a legfontosabb elveket sikerülne megfejteni (mindegy, minek ürügyén, akár a csimpánz beszéde, akár más apropó alapján), akkor ez hirtelen rengeteg betegség oki kezeléséhez nyitna utat. Mert ha már egyszer megfejtettük a ,,test nyelvét'', akkor onnan kezdve Pandora szelencéje nyílnék meg a gyógyításban is (jó értelemben). Sok betegséget ma még nem tudunk oki módon kezelni, csak tünetileg, és akkor most ez hirtelen megváltoznék.