Berta Sándor

Beszélő papír

Mi is volt a korábban látott képen? Ilyen és ehhez hasonló kérdések vezették Ken Berkunt, az LTT cég vezetőjét a beszélő papír megalkotására.

Milyen egyszerű volna, ha a papíron megjelenő információkat akár hallhatnánk is, elég például csak egy kottára gondolni, amelyet a zenészek nem csak láthatnak, de hallhatnak is. Nos, ami eddig utópisztikusnak tűnt, az most már valóság. Ken Berkun, a hawaii székhelyű LTT cég vezetője ugyanis kidolgozott egy olyan megoldást, amelynek segítségével a hangok akár papírra is nyomtathatók.

Az ötlet kulcsa, hogy a hangokat és a beszédet egy egyszerű vonalkódban rejtette el, kódolta, majd ezután a vonalkódokat átmásolta egy papírra, amit kinyomtatott.Egyetlen vonalkódba az általa kifejlesztett módszerrel legfeljebb nyolc kilobájtnyi adat tárolható el, amely egy tíz másodperces szövegnek felel meg. A tervek szerint azonban hatékonyabb kódolással ezt az értéket feltornázná 20 másodpercre. A kódolást és a hangok visszaadását egy egyszerű, kis méretű szkenner végzi el, amely akár egy mobiltelefonhoz is csatlakoztatható vagy a készülékbe integrálható.

Az LTT már tárgyalásokat folytat számos szkennergyártóval a lehetséges együttműködésről. A szakember azt tervezi, hogy a technológia később akár fotóalbumokba vagy gyógyszerdobozokba is bekerülhet. Utóbbi esetben például a betegeket a hangos használati útmutatók tájékoztatnák a gyógyszerek napi adagolásáról.

Érdekesség, hogy a Hewlett-Packard egy hasonló megoldáson dolgozik, ott azonban az adattárolók miniatűr chipek, úgynevezett Memory Spotok. Ezek előnye, hogy nagyobb mennyiségű információt képesek tárolni, hátrányuk viszont, hogy drágábbak Berkun megoldásánál.

Korábban a Közép-svédországi Egyetem kutatói fejlesztettek ki olyan új digitális papírból készült csomagolóanyagot, a Paper Fourt, amely érintésre akár szóban is tájékoztatja a vásárlókat. Így készülhetnek akár a dohányzás ártalmaira szóban is figyelmeztető csomagolások vagy akusztikus receptek élelmiszerekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BandiG #15
    Aszittem cim alapjan hogy valami nyomtatott barazdas marhasag lesz amin vegighuzod az ujjadat es hangot general vagy ilyesmi. Az lenne az igazi.
  • Epikurosz #14
    A tudomány legnagyobb rejtélyei
  • brueni #13
    ez aztán a hatalmas találmány! ennyi erővel a nyomtatott szöveget is lehetne szkennelni, felismertetni a karaktereket és felolvastatni egy szoftverrel. megint feltalálták a langyos vizet...gratula
  • dez #12
    Szép, csak ennek köze nincs a 2D vonalkódhou (az max. kb. 2x2cm, és nagyobbak a pixelei, hogy ne sérüljön olyan könnyen).

    Amúgy közel sem lehet a nyomtatók max. felbontásán megbízhatóan pixel-pontosan nyomtatni, főleg színesben, LOL. És egy 15x10-es, 8 megapixeles képet enyhén nem fog pixelenként beolvasni neked semmilyen mobil kamera, még egy profi kamera sem. Már megint fantáziálsz, és/vagy valamit nagyon kiszínezel.
  • kvp #11
    A 2D-s vonalkódból meg hol is szedsz ki te több megabájtot?

    6inch x 4inch-es (kb. 15x10-es) papirlap eseten 300dpi mellett 1800x1200 pont lehetseges. Ugyanez 600dpi eseten mar 3600x2400, ami kb. 8 megapixel, azaz 1MB. Es mindez sima 1bpp-es fekete-feher kepet feltetelezve. 3 alapszint hasznalva ez mar pixelenkent akar 3 bit is lehet, ami mar 3 Megabyte-ot jelent egy sima 15x10-es papirlap eseten (ez egy gyakori fenykep meret). Ehhez kepest a 8 KB-os meretu kodok eleg kis teljesitmenyuek. Egyebkent veletlenul ez a szabvany japan qr kodot olvasni kepes telefonnal visszaolvashato legnagyobb adat merete. Egyebkent 1999-ota hasznaljak foleg utcai hirdetesekhez es a hagyomanyos vonalkodok helyett.
  • 0ckH4M #10
    Akkor majd visszadumál a műzlisdoboz?
  • dez #9
    A 2D-s vonalkódból meg hol is szedsz ki te több megabájtot?
  • dez #8
    Úgy tűnik, nem nagyon értetted a felhasználási célját a dolognak.
  • xizor #7
    Sztem nemsok értelme van az egésznek.Egyébként minek a kottát szó szerint hallani, hiszen ha rendesen tud zenélni valaki akkor a kottából/tabból már "hallja" alapból, nemkell igazából :)
  • TVelvet #6
    én pedig aszittem, hogy a klotyopapír fog dumálni hozzám. :(