Hunter

Meghibásodás a CERN mágneses tesztjén

Súlyos meghibásodást szenvedett a CERN üzembe helyezés előtt álló Large Hadron Collider (LHC) részecskegyorsítójának egyik kulcs fontosságú alkotóeleme.

A francia-svájci határon elhelyezkedő, hatalmas földalatti komplexumban végzendő kísérletektől rengeteget várnak a fizikusok. A 27 kilométeres gyűrű alakú alagút nyolc mágnes illesztésének egyike mondott csütörtököt. Ezek az illesztések - az úgynevezett "belső hármasok" - három kvadrupól mágnesből tevődnek össze, melyeket vákum-tartályban folyó -271 Celsius fokos héliummal hűtenek. A Fermilab által épített belső hármasok az LHC-ben elhelyezett négy nagy detektor kísérlet egy-egy oldalán helyezkednek el, feladatuk a részecskesugarak fókuszálása az ütköztetés eléréséhez.

A hivatalos közlemény szerint a belső hármas mágneseit tartó szerkezet ment tönkre egy teszt során, melyben 20 atmoszféra nyomásnak és egyenetlen erőknek tették ki a szerkezetet, amivel igen gyakran kellene majd szembesülnie az LHC működése alatt. A probléma azért is súlyos, mert egy belső hármas az összes többi működésére is kihatással van, azaz ha egy meghibásodik, az magával ránthatja társait.


A CERN szóvivője semmilyen információt nem tudott adni azzal kapcsolatban, hogy a meghibásodás hátráltatja-e, és ha igen, milyen mértékben a 2007 végére tervezett üzembehelyezést. Jelenleg a CERN és a Fermilab mérnökei még a hiba feltárásán dolgoznak.

Az LHC egy rendkívüli erejű és bonyolultságú rendszer, melytől a világegyetem titkainak feltárását remélik. Több mint ezer nagy teljesítményű dipól mágnes övezi a részecskegyorsítónak otthont adó alagutat. Ezek a mágnesek két részecskesugarat vezetnek körbe közel fénysebességgel, melyeket az ütközést megelőzően egy-egy belső hármas pár fókuszál. A meghibásodás a CMS (Compact Muon Solenoid) kísérlet egyik oldalán következett be. Ez a kísérlet a Higgs bozonokat, vagy "Isten részecskéket" próbálja majd beazonosítani - utóbbi elnevezés a standard modell részecske kölcsönhatásaiban betöltött fontosságára utal.

A CMS egy másik kísérlettel, az Atlasszal együtt úgynevezett szuper szimmetrikus részecskéket is keres, illetve megkísérli felfedni az extra dimenziók létezését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #57
    Ja meg nem nagy tömeggel csinálják, hanem csak részecskéket ütköztetnek, és nézik mi történik. ha jóltudom utánna a gépekből olvassák ki hogy mi történt. kicsiben is nehéz összehozni nemhogy akkorában hogy bármi magától fennmaradhasson szerintem. Bár a fizika ezen részét még ma is csak kutatják. Lehet hogy lessz HalfLife mozink?:DD
  • BiroAndras #56
    Természetesen keletkeznek antirészecskék is, ehhez nem is kell olyan sok energia. Viszont a megsemmisülésükkor pont ugyanannyi energiát termelnek, mint amennyi a keltésükhöz kellett, így nem kell attól félni, hogy nagy tűzgolyót csinálnak a berendezésből.
  • endrúdí #55
    És mi van ha marna nagyot robban? Vagy begyújtja a légkört ?
  • Scamp #54
    Nem tom már hogy ki állította,egy újságban nyilatkozott egy nagytudású emberke és az említett vmi olyasmit h ekkora sebességű ütközésnél elképzelhető ilyen reakcíó is és ebben az esetben nem csak részecskék keletkeznek hanem anti-részecskék és ha ez a kettő találkozik az totálisan tiszta energia.De ezek a fajta fejtegetések nekem még magasak.
  • Rinc3 #53
    Remélem igazuk van. Ennél jobb hatásfokú energiaforrás nem is kell.
    Egyébként ki állítja?
  • Scamp #52
    Miért nem építünk mi is inkább részecske gyorsítót?Azt szívesen támogatnám!
    Ha bebizonyítják h léteznek extra dimenziók akkor kíváncsi vagyok mikor találnak hozzá átjárót :D.
    Állítólag ha ekkora sebességgel összeütközik két részecske akkor új univerzum jön létre, na erre kíváncsi vagyok.
  • Rinc3 #51
    Láttál már patyolat tisztára mosott ablaküveget? Ha azt mondod igen, akkor pucold még egy kicsit :)
    Egyébként a fekete lyukak létezése puszta következtetés. Rájöttek ugyanis hogy a látható csillagok össztömege nem elég, hogy összefogja a galaxisokat. Nagyban gondolkozva meg rájöttek, hogy ez sem elég, és innen jött a sötét anyag gondolata, ami állítólag az univerzum tömegének 95%át adja.
    Bár kicsit ingoványos talajra érkeztem ezzel, úgyhogy abbahagyom.
  • NeverwinterKING #50
    akkor honnan tudjuk h léteznek??ha nem is lehet látni???
  • Adenoma #49
    szerintem többen is. takartál már el pénzérmével izzót? a példád rossz!
  • Adenoma #48
    Köszönjük Okoska, így már tényleg világos, hogy miért írta az előtted szóló, hogy optikailag nem látható a fekete lyuk.