Hunter

Idén már nem várható részecskeütköztetés

2009 tavaszáig leállítják a Large Hadron Collidert. A téli karbantartás mellett az egyik mágnes meghibásodása miatt döntöttek így a svájci-francia határon, a föld mélyében elhelyezkedő részecskeütköztető üzemeltetői.

A szeptember 19-én bekövetkezett incidens során egy tonna folyékony hélium szivárgott ki a kísérlet 27 kilométeres alagútjába. A hivatalos álláspont szerint a hiba kivizsgálása meggátolja a létesítmény újraindítását a téli karbantartás előtt. "A szeptember 10-i rendkívül sikeres indulás után ez kétségkívül jókora csapás" - mondta Robert Aymar, a CERN vezérigazgatója állásfoglalásában, aki egyúttal dicsérte a részecskegyorsító építésében résztvevő csapatok képességeit és felkészültségét.

A CERN szóvivője ugyanakkor a BBC-nek elmondta, jelen helyzetben még nem tudják, mikor indíthatják újra a munkát az LHC tervezett - részben pénzügyi megfontolásokból történő - téli leállását követően. Számos tényezőtől függ, hogy mikor ütközhetnek az első részecskenyalábok, amitől a tudósok a fizika alapvető kérdéseire remélnek választ. Az egyik ilyen tényező az időjárás.

"Általában március vége, vagy április eleje körül helyezzük újra üzembe a teljes gyorsító láncot. Az LHC a lánc végén foglal helyet" - magyarázta James Gillies, a CERN kommunikációs igazgatója. "Eltart egy ideig, mire újra sugarakat küldhetünk az LHC-be, de azt hiszem kijelenthető, hogy ez lesz a jövő évi indulás elsődleges célkitűzése." Visszatérve a mágnesek problémájára, a múlt heti meghibásodás egy "kvencs", azaz hűtés kimaradás volt, ami körülbelül 100 mágnes esetében okozott 100 fokos hőmérsékletemelkedést. A tűzoltók beavatkozására volt szükség, miután egy tonna folyékony hélium szivárgott ki az alagútba. Az LHC-ben több mint 1200 ilyen dipól mágnes van, ezek viszik körbe a közel fénysebességgel haladó protonsugarakat a 27 kilométeres gyűrűben.

A CERN állásfoglalása szerint a probléma valószínűleg két mágnes elektromos összeköttetésének meghibásodása miatt jött létre. Az összeköttetés a tesztüzem során megolvadt, előidézve a hűtőanyagként szolgáló folyékony hélium szivárgását. A hélium -271 Celsius-fokra hűti le a mágneseket, aminek köszönhetően szupravezetővé válnak, és létrehozzák a sugarak irányításához szükséges hatalmas mágneses mezőket, viszonylag kis energiafogyasztás mellett. A kvencs akkor következik be, amikor a szupravezető mágnesek egy része felmelegszik és elveszti szupravezetési képességeit.

A CERN-nek megvannak az eljárásai a hűtés kimaradások kezelésére mielőtt azok károsítanák a berendezést, ebben az esetben viszont a rendszer egy forró pontja kicsúszott az ellenőrzés alól. "Úgy tűnik, hogy minden rendszer, aminek meg kellene védenie az LHC-t az ilyen esetektől, folyamatosan működött, valami azonban nyilvánvalóan félresiklott" - mondta Gillies. "A mérnökök úgy döntöttek, hogy a tényleges hiba kiderítése érdekében be kell menniük az LHC-be". Ehhez a részecskegyorsító nyolc szektorának egyikét fel kell melegíteni, hogy a vizsgálatot el tudják végezni a szakemberek. Gillies szerint ez valószínűleg egy hetet fog igénybe venni.

Minden részecskegyorsító egy egyedi és rendkívül összetett gépezet, ezért a CERN nem is csodálkozott, hogy a tesztüzem nem sikerült problémamentesre. "Időről időre mindig jön valamilyen esemény, ami hosszabb vagy rövidebb időre hátráltatja a műveleteket, különösen a kezdeti szakaszokban" - összegzett Peter Limon, a CERN fizikusa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • birdo #45
    Vajon a " teljes valóságot írta a mostani IPM magazin ?
  • dez #44
    Hát, az volt az egyik, de speciel nem arra gondoltam. De lehet, hogy keverem egy másik taggal, aki mindenhova beírta a szupertömörítését (ami már majdnem kész, és az a majdnem olyan elhanyagolható, hogy már előre adjuk át a Nóbel-díjat, mert egy DVD-t beletett volna 1-2 KB-ba), meg fizikával kapcsolatban is voltak hasonlóan nagyszerű okosságmányai.
  • gybfefe #43
    Olyan sok találat jött ki arrakistorra hogy nem sikerült kitalálnom fő vesszőparipáit hacsak az egyik nem a zsidózás. No ezt a paripát megülhetem egy mondat erejéig: A zsidók csodálkoznak hogy lenézik őket, dehát mit várnak ha folyton lefitymálják egymást? :)
    Egyszómint100 nem vagyok arrakistor, de én is tudnék egy állandó cégért behozni a fórumba s az pedig az angolul tudóknak szól:
    http://www.slavery.org.uk/
    De igyexem nem offolni és hozzá teszem hogy ha érdekel a téma sok képlettel ajánlom figyelmedbe Bíró Béla Véges Végtelen című könyvét. Másolgathatnám az egyenleteket és lőtlenségek hadát de inkább megkímélem a kedves fórumot tőle.
    Ideiselküldtemeztete me a másik helyre írtam :)
  • gybfefe #42
    elfelejtettem a vesszőt, most meg nagybetűvel kezdeni a mondatot de szerintem ez nem akadálya annak hogy megértsük egymást
    -utánna nézek feltétlenül :)
  • dez #41
    (Pár hónaopos távon. :) És függetlenül a topiktól. :) )
  • dez #40
    (Ja, nem egy témája volt, hanem úgy 2-3.)
  • dez #39
    Jókat fantáziálnátok együtt, az biztos. Ha kíváncsi vagy rá: "Keresés a fórumban:" <- ide kell beírni. Topikcímet nem írok, mert mindenhova leírta ugyanazt. :)

    (A tunelling nem összefonódás.)
  • gybfefe #38
    Nem, nem még mindíg nem kvantum állapotom arrakistor és semmiféle összefonódás tunneling vagy entanglement nincs közöttünk, sőt megnyugtatlak személyiség zavarral sem küzködöm. Egyébként mi volt arrakistor vesszőparipálya lehet vágtatok vele pár kört az ugatón :)
  • dez #37
    A végtelen lett az új vesszőparipád, arrakistor? :)
  • Tetsuo #36
    :DD LOL