35
 • Kara kán
  #35
  Mert a butaságnak is megvan a maga vérvonala, de az már nem az enyém, az a másoké.
 • Kara kán
  #34
  Leonardo da Vinci nem röhögött volna ki, pedig ő 500 éve élt. De 150 éve Verne Gyula sem röhögött volna ki. Ma meg itt vagyok én, aki a tényleg előremutató, vagyis nem blöff, projekteket nem röhögi ki. Ez a kontinuitás, a jobbik vonalon. Mert a butaságnak is megvan a maga vérvonala. :-)
 • NorBear
  #33
  Nem lehet kizárni hogy működőképes kreatív MI létrehozása lehetséges.150 éve még kiröhögtek volna valakit ha űrhajóról vagy atombombáról beszélt volna.
 • andersh
  #32
  tehát az állatoknak nincs lelke?
 • endrev
  #31
  Egy jóslat: ki fog derülni, hogy csak az állati szintig fogjuk tudni csak fejleszteni a virtuális agyat, de virtuális emberi tudatot nem fognak tudni megalkotni.

  Fel fog merülni egy nem anyagi komponens, a "lélek" szükségessége.
 • ziipp
  #30
  Ha ez a szint érdekel, akkor kémiai képletekre számíts, ne konkrét egészre. Olyan, mintha egy festményből csak egy kis pontot elemeznél, és próbálnád meghatározni, hogy vajon milyen színekből keverték. Ahogy én tudom, az idegsejtekről már sokat tudnak, de a nagyobb halmazok, rendszerek viszonyát nem tudják pontosan modellezni.
 • Frosty01
  #29
  ez tök jó :)
  lehet ebből lesz a MI végül
 • Dany007
  #28
  hát ez az... És a sejt az még csak hagyján...
  De minden elektronokból protonokból stb épül fel.... Molekulák stb... Na az a szint érdekelne engem... :)
 • USAMEN POWER
  #27
  Na ez az :D bonyolult lenne leírni a több1000 sejt, és ideg, munkáit meg az idegközpontok belső munkáit...
 • Dany007
  #26
  Végre pontosan erről beszélek.
  "Csak" annyit tudnak az agyműködésről, hogy bizonyos esetekben, bizonyos ingerekre melyik-melyik terület reagál, illetve melyik lesz aktív ill. aktívabb.
  Aztán ennyi.
 • Myron
  #25
  azt már most is tudják h melyik agyterület milyen funkciókért felelős, van vagy 20-30 ilyen terület.
  azokon belül meg már elég bonyolult :D
 • Myron
  #24
  azóta nem fizetsz az áramért
 • Dany007
  #23
  lol persze értem én ezt.
  De ez csak egy sematikus ábrája a folyamatnak.
  Olyan, mint amikor elmondom, hogy végigfut az áram a gépben és bekapcsolódik...
  De azt már nem mesélik el, hogy melyik áramkörön, miként milyen irányba fut, milyen kondenzátorokat / tranzisztorokat aktivál és így tovább...
 • Dany007
  #22
  Sz.tem az előny pont ebből adódik.
  Persze én anno csak az alapelvet gondoltam ki. Mondjuk azt az autós radaros követőset : ) Viszont most ezt tesztelik a DARPA támogatásával a mohave sivatagban vagy hol...
  A másikról annyit, hogy 1993-94 környékén még azt se tudták itthon, h mi az a GPS. Csak 6-8 éve jött be a köztudatba, hogy hoppá létezik ilyen is. És csak 2-3 éve terjedtek el ezek a GPS alapú lopásgátló megoldások :)
 • moikboy
  #21
  Kis koromban én is feltaláltam az örökmozgót: egy dinamó és egy motor összekapcsolásából született.
 • USAMEN POWER
  #20
  Egyértelmű ! :D Egy meztelen jó csaj áll előtted, a szemed a látottakat ingerként elküldi az agyba, utána az agyad mixel, az ideggubancban összevissza hypersebességgel megy az inger, már szinte füstölögnek a drótok de végre lefele kijut a gubancból és tovább megy az agytörzsön és a gerincen keresztül a ....-ba ami föl áll értelemszerűen. A hormonok dolgoznak, és közvetítik az agy megfelelő részének a helyzetet, ilyenkor az ingerek visszamennek a gubancba, az agy mixel, és visszaküldi hogy mit kell tegyél... tudnám folytatni, de sok lenne :D

  Am a gondolatok nem jönnek elő csak úgy, azok mindig valami közelmúltban lévő cselekedethez kötve jönnek elő mellékesen, vagy épp egy olyat látsz amiről eszedbe jut valami... pl nézel ki a busz ablakán utazás közben, és a látottakról eszedbe jut valami... A legtöbb gondolatot a szem vagy a fül indítja be sztem. Pl. nekem csak úgy soha nem jut eszembe pl. luftballon, de ha visszagondolok arra hogy a haverokkal, nem tom miért de vmin qwa sokat röhögtünk pár éve, akk eszembe fog jutni...
 • lac111
  #19
  Kis korodban azért tűnsz kreatívabbnak, mert rengeteg mindenről nem tudsz, ami létezik. Manapság ahhoz, hogy valami jelentőset felmutass, több év, esetleg évtizednyi kutatásra van szükség, meg persze néha bejátszik a véletlen, és akkor is ki lehet találni valami jót. :D
 • moikboy
  #18
  "Milyen folyamatok zajlanak ilyenkor?Neuronok, elektromosság stb...De milyen anyag/enzim/ folyamat ami beindítja... És minek a hatására..."

  Ezek már közel sem olyan rejtélyes dolgok, mint hiszed - csak ezeket a folyamatokat nem lehet egyszerűen és tömören, pár oldalban elmagyarázni.

  A nagy Fermat-tétel bizonyítását sem tudod megérteni, ha nem vagy képzett matematikus, mégis elhiszed, hogy bizonyítva van.
 • Dany007
  #17
  Na ja. Igazad lehet, hogy valahol nincsen szó szerint spontán gondolat. Valami előzménye, vagy alapja biztosan van.
  De ezt mi hozza elő... :) Milyen folyamatok zajlanak ilyenkor?Neuronok, elektromosság stb...De milyen anyag/enzim/ folyamat ami beindítja... És minek a hatására...

  A számítógép bekapcsolódik, felpörögnek a ventillátorok, a monitor megkapja a jelet, előjön a kép stb... Ezt is le lehet vezetni, hogy áramot kap a gép a tápegyséből, elindulnak az algoritmusok, végrehajtódnak a bootprogramok stb stb... DE(!) legelőször ehhez valakinek meg kell nyomnia a bekapcsoló gombot...

  Amúgy, az ilyen 8 éves kormban eszembe jutott dolgokról lenne értelme beszélni részletesebben is.
  Én úgy vettem észre, hogy olyan 13-14 esetleg 15 éves korig, amíg az embert nem korlátozzák az ismert fizikai és tapasztalati törvények és szabályok, sokkal kreatívabban képes gondolkodni! Sokkal több mindent képes elképzelni, 'megoldani', mint idősebb korban.

  Nekem is volt ilyen. 13 éves koromban. Amikor az autók lopását úgy próbáltam megoldani, hogy egy jeladó jelet küld egy műholdnak a lopás pillanatában, ami pedig a rendőrségre továbbítja a jelet, amit egy térképen megjelenít... LoL
  Aztán pár éve jutott tudomásomra, hogy létezik már GPS alapú lopásgátló / inkább autókövető technológia.
  Aztán volt olyan is, hogy autókba szerelt 'radar', elöl-hátul, amik érzékelik az előtte lévő autót, és persze a mögötte lévőt és mellette lévőt is, majd a computer kiszámítja az ideális sebességet, követési távolságot és elkerülhetők az ütközések... Ekkor mondjuk csak 12 éves lehettem xD
  De bizonyítékom is van rá, minden ilyen marhaságomat lerajzoltam, és elkratam...

  Azóta már ilyenen is dolgoznak elég keményen...

  Szal érdekes dolog ez, amikor az embert nem kötik a szabályok, tudat alatt se, mivel még nem tud róla... Érdekes lenne ezt a területet kivizsgálni.
 • kvp
  #16
  "Sajna akkor se értem mi alapján keletkeznek a gondolatok. De most nem az emlékekről vagy képekből adódóakra gondolok, hanem a teljesen spontánra.
  'Mindennek' van egy kezdete és vége. Csak arra lettem volna kíváncsi mi indítja be ezeket a gondolatokat..."

  A 'spontan' gondolatok kozott van tobb fele. Az egyszerubb amikor valakinek valamilyen szukseglete van, pl. megehezik. A masik fajta, felsobb szintu gondolat az agy altal felretett adatok es problemak listajarol jon amikor az agy eppen nincs leterhelve. Ilyenkor a felgyulemlett temak kozzul kivalaszt egyet es az bukkan fel mint spontan gondolat. Viszont ennek is van elozmenye, meg ha nem teljesen tudatos szinten is es nem kozvetlenul a gondolat felbukkanasa elott tortent. Elofordulhat, hogy egy-egy ilyen tema evekig van az ember agyaban feldolgozatlanul, mert nem jelentos vagy nem all eleg informacio vagy eroforras a feldolgozasara.

  Peldaul en emlekszem, hogy a diplomamunkamban leirt neuralis modell alapotlete valamikor 8 eves koromban jutott eszembe, csak akkoriban meg nem tudtam pontosan megfogalmazni es megfelelo szamitogepek sem voltak meg amiken a kerdeses kepfeldolgozo neuralis algoritmust rendesen futtatni lehetett volna (bar az alap algoritmust leirtam basic nyelven). Aztan amikor diplomatema kellett valahogy eszembe juttott es kiderult, hogy a tema addigra mar egy aktiv kutatasi teruletet jelentett.
  (az eredeti gondolat kiskoromban onnan jott, hogy feltunt a ket szememen latott kep kozti diszparitas es ennek algoritmikus leirasanak lehetosege, egyebkent meg eppen akkor tanultam meg rendesen programozni es ezert keztem ilyenekkel foglalkozni)
 • Dany007
  #15
  Amúgy Roger Penrose bizonyította ezt 'A kicsi a nagy és az emberi elme' c. könyvében.
  És ott kitér a neuronokat alkotó részek alkotóira is, próbálja a rendszert, illetve a működési elvet keresni.
  Elsőre igen nehéz megérteni mit is akar, nekem se sikerült :D De a végkövetkeztetés az egyértelmű. És hát eléggé leásott a dolgok mélyére.
  A neuron alkotó részeit még össze is hozta v.hogy a kvantumfizikával, az ipmulzusok, jelek továbbításával kapcsolatban.
 • Dany007
  #14
  Persze h nem. De a legtöbb szimuláció kiszámítható dolgokat szimulál. Ha nem is tökéletes azért mert nincs elég számítási kapacitás, vagy nem vettek bele minden változót.

  Sajna akkor se értem mi alapján keletkeznek a gondolatok. De most nem az emlékekről vagy képekből adódóakra gondolok, hanem a teljesen spontánra.
  'Mindennek' van egy kezdete és vége. Csak arra lettem volna kíváncsi mi indítja be ezeket a gondolatokat...

  Persze ettől függetlenül a kísérlet fontos, sok újdonságra fényt deríthet, amiről ma még fingunk sincs. Mindenképen nagy előrelépésnek számít.
 • YMan
  #13
  az a "baj" hogy szubatomi szinten is fontos folyamatok vannak.. így ez még nagyon kevés.
 • bvalek2
  #12
  Sok minden van, ami nem úgy működik mint egy számítógép, mégis szimulálható, a két probléma nem ugyanaz.

  A gondolatok pedig nem atomi szinten keletkeznek, a tudat az agy alkotórészeinek összjátéka. Olyan tulajdonság, amivel egyetlen neuron sem rendelkezik, együtt valósítják meg. A hő sem tulajdonsága egy részecskének sem, sok részecskének együtt mégis van hője.
 • T0nk
  #11
  Valószínóleg azért nem azt csinálják, hanem pontosan azt, amit a cikk is leír.
 • Dany007
  #10
  Az a gond, hogy az agy - a tévhitekkel ellentétben - nem úgy működik, mint egy számítógép.
  Tehát nehezen hiszem, hogy a komplett agyműködést pusztán számítások, és logikai műveletekkel le lehetne szimulálni. Max csak az egyszerűbb funkciókat. Mondjuk az emlékek tárolása sz.tem még beleférne.
  De engem mondjuk a gondolatok keletkezése, és az azt kiváltó folyamatok mikéntje érdekelne, de atomi szinten : )
 • Lazarus
  #9
  ffs -_-'
 • DrRadon
  #8
  Á dehogy. Ha leülnek megnézni a Battlestart és elkezdik értelmezni azt a gigantikus logikai bukfenc állományt, amit az előre látó hollywoodiak beleplántáltak ebbe a sci-fi-nek csúfolt szappanoperába, rövidre záródnak a neuronjaik és lehet előröl kezdeni mindent.
 • globint
  #7
  Már tervezhetik is az embereket legyőző Cylon-okat. Mire elkészül az izom és egyéb struktúrát helyettesésítő gép, addigra az agyat helyettesítő számítógép is az emberi agy szerinti felépítésben, és feltárt működési sémákban elkészülhet.
  Már csak pár évünk van, aztán elkészülnek a Cylon-ok, és nekünk ANNYI!!!!!!!!!
 • Kryon
  #6
  Ahhoz képest, hogy 2005-ben indult elég jól haladnak, grat nekik
 • Cefet
  #5
  Keményen toljátok... :)
 • NEXUS6
  #4
  Jéé, béka!;D
 • Lazarus
  #3
 • NEXUS6
  #2
  Jaajistenem, csak nehogy a .....!!!
 • Frayer
  #1
  Lassan ez is kezd beindulni. Jobban kellene kutatni az agy működését, mint most teszik.